Bron YT - RTL Nieuws

‘Teeven huurde crimineel Cees H. in als zzp’er’

Deal nog veel kwalijker dan gedacht

Opnieuw komt Nieuwsuur met een schokkende onthulling over de Teevendeal. Crimineel Cees H. zou zijn informatie destijds op zzp-basis aan het Openbaar Ministerie hebben verstrekt. De Tweede Kamer reageert vol ongeloof.

Toenmalig officier van justitie Fred Teeven betaalde Cees H. zo’n 4,8 miljoen gulden voor een aantal inlichtingen. Naar nu blijkt, bood de crimineel die diensten aan als freelance informant. Het veelbesproken ‘bonnetje’ was dus een factuur, waar het OM ook het hoge btw-tarief over betaalde. De fiscus werd daarbuiten gehouden, volgens Nieuwsuur omdat er sprake was van verkapte loondienst.

De Tweede Kamer is geschrokken van de nieuwe berichten. SP-Kamerlid Michiel van Nispen: “De doofpot was blijkbaar slechts het topje van de ijsberg. Als het OM inderdaad zaken heeft gedaan met zzp’ers, dan gaat dat alle perken te buiten. De minister heeft heel wat uit te leggen.”

Ook voor coalitiepartij PvdA is de maat zo langzamerhand vol. Kamerlid Jeroen Recourt: “Als we Nieuwsuur moeten geloven, is Cees H. niet eens om een VAR-verklaring gevraagd. Dat riekt naar een schijnconstructie. Als dit waar is, dan was deze deal nog vele malen kwalijker dan we al wisten.”

Hans Vrakking, de toenmalige leidinggevende van Teeven, zegt dat er niets mis was met de deal: “Cees H. had meer dan drie opdrachtgevers per jaar en voldeed ruimschoots aan de urennorm. Er was ook geen sprake van een gezagsverhouding tussen hem en het OM: hij mocht zijn informatie geheel naar eigen inzicht met ons delen.”

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie hoopt dat de commissie-Oosting snel duidelijkheid kan verschaffen over de kwestie: “Marten Oosting Consultancy heeft de pitch gewonnen en dus mag hij dit onderzoek uitvoeren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat is het schandaal?
A) dat de sp het OK vind dat de minister zaken doet?
B) dat Cees H. Een crimineel is
C) dat de vacature bij het OM niet intern Is uitgezet
D) dat de vergoeding boven de balkenendenorm zat
E) dat er meer dan 5jr een bonnetje bewaard was
F) anders

Reageer
gravatar

Intern is de zaak intussen al zo ver doorgeëscaleerd dat het Binnenhof zich nu binnensmonds afvraagt of Cees H, niet een halfbroer is van Fred Teeven en een IVF-zoon van Ivo Opstelten. Kwade tongen beweren dat Ivo het bonnetje van zijn sperma-donatie bewust heeft doen zoekraken om een link met Cees H. en zijn biologische moeder bij voorbaat te vermijden. Ard v.d. Steur zegt overigens dat van dit bonnetje na 43 jaar de inkt onherstelbaar is verbleekt, net zoals het fotorolletje met beelden van Dutchbat in Srebrenica, 1995.

gravatar

Belangrijk in deze is met name de eis dat maximaal 70% van 1 opdrachtgever afkomstig mag zijn om daadwerkelijk als ondernemer deze vergoeding te mogen ontvangen zonder dat er sprake is van een verkapt dienstverband.

Er zouden dus nog minimaal 2 opdrachtgevers moeten zijn, samen goed voor minimaal 1.44 miljoen gulden.

Dáár zou ik nou ook wel graag de bonnetjes van zien!

Reageer
gravatar

Het zal me niets verbazen als Cees H. afspraken met de belastingdienst heeft gemaakt om minder belasting te hoeven betalen. Want anders vertrekt hij natuurlijk naar het buitenland. En de gewone burger maar het volle pond betalen. Tijd voor de volgende affaire dus.

Reageer