Bron Wikimedia - Bengt Nyman - CC - BY

Daders Zweedse doofpotaffaire vrijwel allen politieagenten

‘Blijf van onze dossiers af!’

De mensen die verantwoordelijk zijn voor het verzwijgen van aanrandingen tijdens een festival in Zweden, blijken nagenoeg allemaal afkomstig uit politiekorpsen. Toeval, of zit het verdoezelen van de waarheid ingebakken in de politiecultuur?

“Het lastigvallen van feitelijkheden wordt onder politieagenten heel normaal gevonden,” zegt socioloog Ada Ögren. “Het is een cultureel probleem. Die jongens komen uit een omgeving waar de waarheid een tweederangsstatus heeft en feiten worden toegedekt om de politieke elite te beschermen.” Volgens Ögren bestaat daarom het gevaar dat agenten zich vergrijpen aan provocerende feiten die open en bloot op straat liggen.

In Stockholm waren gisteren grote protesten georganiseerd. Actievoerders liepen met stapels dossiers in de arm en borden met leuzen als ‘Blijf van onze dossiers af’ en ‘Daar moet een stempel op!’ en ‘Back-up for your rights!’

Europarlementariër van GroenLinks Bas Eickhout ontkent dat het achterhouden van rapporten alleen binnen de politie speelt. “Je ziet het overal. In de bancaire sector, de woningbouw en bij de FIFA is het allemaal nog een stuk ernstiger. Dit is alleen maar nieuws omdat het weer over politie gaat.”

Ögren benadrukt echter dat we niet meer kunnen wegkijken voor de problemen die de politie met zich meebrengt. “Er moet meer geld naar de politieopleiding, zodat agenten leren integreren in de samenleving en hen meer respect voor dossiers wordt bijgebracht.”

Volgens Bas Eickhout is het vooral belangrijk dat we niet alleen kijken naar de kleur van het uniform. “Burgers en politieagenten moeten met elkaar in dialoog treden om de cultuurkloof te dichten,” zegt hij. “Politieagenten zijn gewoon mensen, net als u en ik. Van kennissen die als vrijwilliger met politieagenten werken weet ik dat de meeste agenten hartstikke vriendelijk zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op de keeper beschouwd kun je in de foto net zo goed twee ordinaire streetracers herkennen die in de tijd van de baas en met rijdend materieel van de baas even willen vaststellen wie de snelste is van beiden. Ik gok op nr. 9377 (links); zijn windscherm is aerodynamischer geplaatst dan dat van nr. 9360 (rechts).

Reageer
gravatar

Wat meneer Eickhout hier beweerd is volledig incorrect.
De FIFA is zeer transpartant in al hun zaken.
Wij doen alles volgens het boekje!
De FIFA heeft nog nooit wat in het doofpotje gestopt.
Wij stoppen alleen af en toe een klein beetje sponsorgeld in het spaarpotje!

Reageer
gravatar

Vastgesteld is intussen (middels longitudinaal onderzoek) door de Ierse socioloog en rechtskundige Shamrock O’Herlihan c.s. dat hieraan ten grondslag ligt het aanpassingsgedrag van loonafhankelijken: men is bang zijn baan te verliezen als men de waarheid spreekt. Dus is de integrale benadering zo: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. En de politiek heeft altijd het hoogste én het laatste woord, net als in Nederland.

Reageer
gravatar

Die Zweedse aanrandingen zijn op zich wel leuk, maar erg lastig om in elkaar te zetten.

Vaak houd je dan ook nog een paar schroefjes over, waardoor je ook nog onzeker wordt of het allemaal wel helemaal goed is gegaan.

Soms zitten er dan ook nog een paar schroefjes löss, wat de feitelijkheden weer een wankele basis geeft.

Nee doe mij dan toch maar die Duitse gründlichkeit.

Reageer