Bron Wikimedia - Maksim - CC - BY

Nieuwe Pyrenee ontdekt in Chili

Onduidelijk hoe bergtop in Zuid-Amerika terechtkwam

In het oosten van Chili hebben geologen een nieuwe Pyrenee ontdekt. De bergtop ligt op een hoogte van ruim 1400 meter, vlakbij het Chileense Queltehues. Het is onduidelijk hoe de Pyrenee in Zuid-Amerika terechtgekomen is. Wetenschappers staan voor een raadsel.

Geoloog Riechedly ter Haar spreekt van een unieke vondst: “Door koolstofdatering en door de structuur van het gesteente weten we dat het om een echte Pyrenee gaat. Voor zover bekend is er geen Pyrenee ter wereld die zo ver weg ligt. Tenzij deze berg eerder ontstond dan alle andere Pyreneeën, want in dat geval liggen de Pyreneeën zelf gewoon heel ver weg.”

De geruchten dat de nieuwe Pyrenee in werkelijkheid een Andes-top zou zijn, noemt Ter Haar onzin: “Dat is echt te simpel gedacht. Als je alleen maar uitgaat van de ligging, scheer je alle bergtoppen over één kam.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ken uw geschiedenis, Ellert en Brammert zijn daar op vakantie geweest en later ontdekte men dat er een hunebed uit Drenthe verdwenen was.
Dus dit is gewoon een Drents hunebed.

Reageer
gravatar

Koolstofdatering gaat tot orde grootte 100.000 jaar terug. Dus dit is verreweg de jongste berg in de Andes, die orde grootte 100 miljoen jaar geleden ontstond. Ook voor de Pyreneeën is de telg jong, want de Alpiene orogenese loopt al 50 miljoen jaar, Echt waanzinnig is dat die orogense zich blijkt uit te strekken over meerdere platen en zelfs een mid-oceanische rug heen en zich manifesteert boven de wortel van een subductiezone. Een unicum, deze vondst.
En dan ook nog zo’n mooi gewelfd exemplaar. De koude die er heerst blijkt uit het fier opgerichte topje.

Reageer
gravatar

Nee, nee, nee, nee. Houd je poten thuis.
En, nee, de Hedwigepolder ligt ook niet in de Po-vlakte,
Kunnen die godvergeten nationalistische zwijnen nou eens opzouten. Ga je inhaligheid maar botvieren op mars, zieke geest.

gravatar

Juist, maar die vlieger gaat in dit geval niet op! Die befaamde Berg, ook wel luisterend naar zijn voornaam Jochem, zit nog steeds daar waar ze ‘m jaren geleden ook al zagen zitten. Het zit namelijk anders Agent.

Er is vanmiddag iemand enigszins onfortuinlijk gestruikeld over een stoeprandje, en is met beide knietjes geland in een hoopje vol inspiratie, begrijpt u?

gravatar

Wat u zegt Agent, doch hebt vertrouwen in de goede afloop. Morgen begint men immers weer aan een nieuwe dag; iets waar beide knieën wel aan zullen herinneren.

gravatar

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Grote kans dat de Titanic hier tegen aan is gevaren, ik stem ervoor het een beschermd gebied te maken als eerbetoon aan de nabestaanden.

Reageer
gravatar

Columbus nam altijd een berg mee als hij op reis ging, vanwege zijn schipbreukfobie. Een enkele keer werd zo’n ding dan gejat door locals aan de overkant, maar geruchten dat hij er grof aan verdiend heeft zijn nooit overtuigend weerlegd.

Reageer