Vuurwerk op inspreekavonden: moet ook deze traditie op de schop?

'Er zijn altijd wel een paar raadsleden die een hand kwijtraken'

Na de zwartepietendiscussie laait jaarlijks het debat weer op of vuurwerk verboden moet worden op inspraakavonden van de gemeente. Omdat er een traditie op het spel staat lopen de emoties hoog op.

Volgens velen is er geen discussie mogelijk: Op inspreekavonden mag door iedereen vuurwerk afgestoken worden. Voor John (43) is dat een groot goed: “Dat is gewoon de traditie, zo doen we het al eeuwenlang. Ik neem mijn kinderen al sinds jongs af aan mee naar inspreekavonden en dan mogen ze een sterretje vasthouden. Zij verheugen zich er nu al op om later lawinepijlen af te steken in het gemeentehuis, dat kun je ze niet afpakken.”

Maar de klachten nemen de afgelopen jaren toe: veel overlast tijdens de vergadering, illegaal vuurwerk, vernieling van de raadszaal en er zijn altijd wel weer een paar raadsleden die een hand kwijtraken. De maatregelen blijken vaak niet effectief genoeg. Afspraken om alleen tijdens de vergadering zelf vuurwerk af te steken worden niet nagekomen. Reclamespotjes om te waarschuwen voor het stunten met vuurwerk in de buurt van lokale politici hebben amper effect.

Henry Klok, gemeenteraadslid in Oss, zoekt een middenweg tussen de twee zijden. Zelf steekt hij ook graag wat vuurpijlen af tijdens de inspreekavonden, maar het moet wel veilig blijven: “Je moet die pijlen goed in de grond duwen, want anders kunnen ze omvallen en in iemands gezicht ontploffen. Die verantwoordelijkheid voor de veiligheid wil ik mijn partijgenoten best geven, maar als het fout blijft gaan moeten we misschien toch zelf een vuurwerkshow laten organiseren.”

Uit een peiling van NIPO blijkt dat slechts 30% van de mensen een vuurwerkverbod zou accepteren als de gemeente zelf een vuurwerkshow zou organiseren op inspreekavonden.

Ook Johnny Kempena ziet weinig in het voorstel: “Ik ga lekker knallen, gek.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tjonge zeg, ‘Spelds reactie-etende monster heeft wederom niet op tijd mogen aanvallen op zijn bak met hondenbrokken, waardoor ‘ie toch weer fanatiek op een UTP-kabel in de kelder heeft zitten knagen.

Benieuwd of de back-upfunctie nog een beetje naar behoren wil werken.

We gaan het zien.

Reageer
gravatar

We zijn al zo veel cultureel erfgoed kwijtgeraakt.
Schilderijen aan de Oekraïne.
Daf aan Volvo.
Fokker aan Benz.
Ons koningshuis aan de Argentijnen.
Zwarte Piet aan de wolven.
De goedheiligman is al gecastreerd.
Een varken aan het spit mag niet meer in Amsterdam.
Het potloodventen is aan banden gelegd.
De blauwe belastingenveloppe verdwijnt.
Typex is uit alle bureauladen verwijderd.
Laten we deze traditie in vredesnaam in stand houden !

Reageer
gravatar

Van het artikel heb ik alleen de eerste zin gelezen omdat het te lang. Daar hou ik niet van omdat ik er prikogen van krijg.

Is het niet te laat om het nu over de zwartepietendiscussie te hebben?

Corrie.

Reageer
gravatar

Ja hoor, en zo meteen zullen die betweters uit Beverwijk ook wel weer geheel traditiegetrouw hun zure commentaartjes komen ventileren, met van die waterige oogjes kijkend door een maf brilletje.

Maar al met al is het toch heerlijk, al die Oud-Hollandsche geneugten zo aan het einde van het jaar.

En op 2 januari lezen we dan wel welke gemeenteraden tijdens het zalige uiteinde de aarde met een knal verlaten hebben.

Boem!

Reageer
gravatar

Ik noem het cultuurbarbarij.

Houdt er dan niemand rekening met de akoestische implicaties van dit kortzichtige beleid?
Straks gaan de de strijkers ook nog verbieden!

Reageer
gravatar

Het is in sommige gemeentes zelfs verboden om gemeenteraadsleden af te steken tijdens inspraakavonden. Dat verbod, daar moeten ze wat aan doen, dan zal je zien dat mensen geen vuurwerk meer afsteken, maar gewoon weer terugkeren naar het Oud-Hollandsche gemeenteraadslidafsteken,

Zo is het toevallig ook nog eens een keertje!

Reageer
gravatar

Ik heb in 2000 een aantal prachtige vuurwerkshows georganiseerd (Enschede en Volendam). Vanwege de negatieve reacties van het publiek ben ik daar mee gestopt.

Leuk dat er nu toch weer stemmen voor opgaan.

Reageer
gravatar

Pietpiraat hou s op met dat geklaag gast.

Als je het mij vraagt zeg ik ook nee het bergen van lichamen is niks voor mij dat sla ik altijd over.
Mijn buren doen wel ieder jaar mee vinden ze leuk, er is voor iedereen wel iets te beleven rond een inspraakavond, ik ouwehoer graag met een microfoon voor mijn neus: waarover maakt me niet uit.

gravatar

Laten we het gewoon eens worden dat het leven niet leuk is. Je gaat er toch alleen maar dood van. Dan gaan we het daarna met zijn allen weer gezellig maken.

Reageer
gravatar

Waarom is het ooit toegestaan om in te spreken op vuurwerkavonden?