De beste films van 2015 als ze hadden bestaan

Deeg II steelt de show

Aan het einde van het jaar worden er weer veel lijstjes opgesteld van de beste films die dat jaar gemaakt zijn, maar zelden worden de films die niet gemaakt zijn genoemd. Wij zetten de films van 2015 op een rij die onze favorieten hadden kunnen zijn als ze hadden bestaan.

Deeg
Dat Nederlandstalige horror ook strafbaar kan zijn, bewijst Deeg. Dit vier uur durende epos is zowel een ode als een oorlogsverklaring aan misschien wel het belangrijkste ingrediënt van brood. Met een glansrol voor Fedja van Huêt.

The nailclipper
Een gelaagde raamvertelling met Johnny Depp in de hoofdrol als de necrofiele nagelknipper. De kijker wordt het verhaal in gezogen door de prachtige beelden waarin Depp de teennagels van de dode Scarlett Johansson knipt. Nagels knippen is na deze film nooit meer hetzelfde.

Deeg II
Waar Deeg I nog de randjes van het betamelijke opzocht, gaat Deeg II daar met zevenmijlslaarzen overheen. Dit verknipte meesterwerk spot met alle wetten van de culinaire cinema en de Nederlandse rechtsstaat. Met name de 3D-versie laat de kijker achter met een gevoel van originele doodsangst. Hierna durf je nooit meer gebak te eten.

Huset i skoven
Er staat een huis in een Scandinavisch bos. Dat is het plot van de drie uur durende zwartwit-film Huset i skoven. Deze Deense arthouse-productie, die helemaal niets met Borgen te maken heeft, wordt gedragen door steracteur Mads Mikkelsen, die schittert door afwezigheid. De film is geschoten volgens de regels van dogme95: geen kunstmatig licht op de set, geen muziek en geen soundmix achteraf. Regisseur Lars von Trier weet dit prima te compenseren door het gebrek aan een cast en dialoog. Markus Jensen zou zeker genomineerd zijn geweest voor Beste Mannelijke Bijrol in Deense Film.

Bijna brons
Een fascinerende documentaire over de herenwaterpoloploeg die in 2003 kansloos vierde werd op het EK Waterpolo in Boedapest.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jasses Piet, “schokkend pulserende etter”? En dat rond lunchtijd? Ik had net gegeten. Voel je je wel helemaal lekker?

gravatar

Met name D’EEG II (tegenwoordig ook bekend als EU) hakt er in met de typische Quentin Tarrantino-stijl: veel verbaal geweld, veel bloedvergieten, maar weinig inhoudelijke boodschappen. Vooral de cameo van VVD-tweeling Fred Teeven en Ivo Opstelten maakte indruk. De hoofdrol van Mark Rutte leverde hem een Oscar-nominatie op en zijn love-interest Van Miltenburg komt in aanmerking voor een Emmy Award. Dankzij regisseur Oosting telt Nederland weer mee in de cinematografie

Reageer
gravatar

Wij van het Nederlands Filmfonds hebben alle subsidieaanvragen aangaande deze linkse hobbyprojecten negatief beoordeeld, en dus afgewezen.

En dat is maar goed ook.

Voor alle overige vragen kunt u zich wenden tot:

Nederlands Filmfonds
Pijnackerstraat 5
1072 JS Amsterdam

Reageer
gravatar

Ik vrees wel dat gist, de flink gehypte prequel van Deeg, zwaar was tegengevallen, als hij was gemaakt.

Dus dat is ons dan gelukkig wel bespaard gebleven.

Reageer
gravatar

Mijn favoriete niet-gemaakte film is ’50 tinten Deeg’. Zou over een heel geile bakker moeten gaan, geloof ik. Onsmakelijk, dus.

Reageer
gravatar

3Deeg is inderdaad een goed concept, ook omdat je in de pauze niet de zaal uit hoeft voor snacks. De rest van de films is vrij gewoontjes, maar van 2015 was ook niet veel meer te verwachten.

Reageer
gravatar

Huset i skoven lijkt me een prima film om zonder het gebruik van projectorscherm, computer, tv of wat voor scherm dan ook te kijken. Dat allemaal natuurlijk zonder elektriciteit.

Reageer
gravatar

Huset i skoven lijkt me een prima film om zonder het gebruik van projectorscherm, computer, tv of wat voor scherm dan ook te kijken. Dat allemaal natuurlijk zonder elektriciteit. Maar dat had jij al gezegd, denk ik.

gravatar

Ik mis de film ‘sleep’ waar je een man 5 uur lang ziet slapen in het lijstje. Vooral bij het 3e uur waar hij even niest is spannend en onverwachts!

Reageer
gravatar

Als we Deeg omdraaien en er een S voor zetten hebben we ‘Sgeed’ en dan moeten we toch tot de conclusie komen dat het hier een ‘adult’ film betreft.

Het zelfde geldt voor de korte film ‘Tihs’.

Reageer