Shutterstock

Wetenschappers waarschuwen voor versplinterde ijsplaat, maar iedereen zit Don’t Look Up te kijken

Een ijsplaat aan de voet van de Twaites-gletsjer op Antarctica zal mogelijk binnen vijf jaar in honderden stukjes splijten, waarschuwen klimaatwetenschappers. Dat zou direct voor een wereldwijde zeespiegelstijging van een halve meter kunnen zorgen, als we nu geen actie ondernemen. Helaas zit iedereen op dit moment de nieuwe Netflix-film Don’t Look Up te kijken.

De smeltende gletsjer, die de bijnaam ‘Doomsday’-gletsjer kreeg, veroorzaakt nu al ruim 4 procent van de zeespiegelstijging wereldwijd, benadrukken de klimaatwetenschappers, en dit proces zal zich in de komende jaren alleen maar versnellen. Het is volgens hen daarom zaak dat mensen stoppen met online discussies voeren of Don’t Look Up nu wel of geen goede film is, of de metafoor wel klopt en wat ze vinden van het acteerwerk van Meryl Streep, Jonah Hill en Jennifer Lawrence. De wetenschappers waarschuwen dat zo’n snelle zeespiegelstijging ook catastrofaal zou kunnen zijn voor Nederland. Ariana Grande zit er ook in, trouwens.

In de Britse krant The Guardian kreeg de film van regisseur Adam McKay een vernietigende recensie met slechts twee sterren. Het werd een ‘catastrofe op zichzelf’ genoemd, en een mislukte ‘slapstick apocalypse’. Anderen noemen het ‘McKay in topvorm’ en zeggen dat de film ‘griezelig dichtbij de realiteit’ komt. Wetenschapper Stef Lhermitte heeft ‘niet echt een mening’ over de film maar zei wel: “Het afbrokkelen van deze ijsplaat is de eerste stap op weg naar het ‘worstcasescenario’”. Wij vonden zelf Jonah Hill in ieder geval erg grappig. We kunnen je aanraden om de film gewoon zelf te zien, dan kun je zelf oordelen wat je ervan vindt!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *