D66 steunt Marshallplan alsnog

‘We kunnen weer vooruit kijken’

D66 geeft toch steun aan het Marshallplan. De partij keerde zich bijna zeventig jaar lang tegen de Amerikaanse hulp bij de wederopbouw van Europa, maar gaat nu alsnog akkoord. D66-leider Alexander Pechtold noemt het plan ‘essentieel voor de toekomst van ons continent’.

Het Marshallplan omvat een steunpakket ter waarde van 12,4 miljard dollar. Volgens Pechtold kan Europa met dat geld de puinhopen opruimen die in de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan: “Na de verschrikkingen van de oorlog kunnen we weer vooruit kijken. Voor heel veel huishoudens betekent dit plan het verschil tussen leven en dood. Dankzij D66 profiteren zij van geld, goederen, grondstoffen en levensmiddelen.”

D66 stond lange tijd sceptisch tegenover het Marshallplan. Pechtold noemde het plan te weinig ambitieus en stelde dat het onvoldoende nieuwe banen zou scheppen. Hij zegt echter een aantal toezeggingen te hebben gekregen waardoor hij alsnog steun kan verlenen: “We kunnen eindelijk werk maken van vergroening van de economie. Daar is in de oorlog helaas totaal geen aandacht voor geweest.”

Pechtold heeft de garantie gekregen dat de hulp in Europees verband zal worden besteed. “Dat was voor D66 een absolute voorwaarde. Een Europese aanpak is noodzakelijk om dit plan echt tot een succes te kunnen maken. Want als de Tweede Wereldoorlog iets heeft aangetoond, dan is het wel dat we in Europa moeten samenwerken. Dan zijn we ook minder afhankelijk van bijvoorbeeld de Amerikanen.”

Pechtold hoopt dat andere partijen het plan nu ook willen steunen. “Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Het zou andere partijen sieren als ze zich net zo constructief opstellen als D66.”

Premier Mark Rutte noemt het ‘positief’ dat D66 zich nu ook achter het Marshallplan heeft geschaard.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat moet het toch heerlijk zijn dat de gehele D66-generatie nu ook kan zeggen dat ze straks het land met hard werken hebben opgebouwd.

Door vlak voor de oorlog in de trein te springen, is bij die groep maatschappij-kritische mensen het besef gekomen dat ze al die tijd fout waren.

D66: niet doorpakken, maar afpakken.

Reageer
gravatar

Vanmiddag zal D66 met een besluit komen omtrend achtereenvolgens Het Kinderwetje van Van Houten, de afschaffing van de Slavernij en de Verenigde Provinciën.

Reageer
gravatar

De band met de oude moederpartij (VVD) is nog altijd als een navelstreng om Pechtold heengedraaid, zoals het prikkeldraad om de kaars in het logo van Amnesty International. Die 12,4 miljard dollar is toch allang uitgedeeld aan rijke bovenlagen van de Nederlandse samenleving. Alexander P. tracht electorale winst te peuren uit dit cadeautje uit een ver verleden. Uit het graf van Hans van Mierlo (oprichter van D’66) klinken wanhopige klopsignalen, maar Alexander Pechtold houdt zich doof.

Reageer
gravatar

Tja, dat krijg je als je een constructie bedenkt om te regeren met regeringspartners buiten de regering om. Dan duurt het gewoon allemaal ietsje langer.

Reageer
gravatar

Een steunpakket ter waarde van 12,4 miljard dollar! Precies genoeg om alle Europese huishoudens van een imaginaire kerstboom te voorzien. Maar of dat de economie ook groener maakt is de vraag.

Reageer
gravatar

Hoewel het draaikonten vroeger slechts aan het CDA was voorbehouden, heeft in navolging van de PvdA nu ook D66 de smaak flink te pakken.

70 jaar geleden moest Van Mierlo nog geboren worden, en voor Pechtold is het goed dat de Duitsers nog nooit van ‘m hadden gehoord. Maar dit terzijde.

Reageer
gravatar

En dan a.u.b. nog één stap verder, op naar de oneindige verdunning van oorspronkelijke principes. Alles wat nog iets met Hans van Mierlo had, is intussen overleden (Han Gruyters) of uit D66 gestapt, op weg naar lucratieve banen in overheid (Jan Terlouw), Koninklijk Huis (Laurens Jan Brinkhorst), bedrijfsleven (Hans Wijers. DSM) en NGO’s, Rogier van Boxtel (Menzis), Thom de Graaff (burgemeester van Nijmegen). De Tweede Kamer: de betere springplank naar vermogensvormende banen.

gravatar

haha, wat een bak was dat toen dochterlief van de zeer vooraanstaande republikein / antimonarchist zich met een prinsje inliet.

En toen na de crash van de gekozen burgemeester, Thom de Graaff tot burgemeester werd benoemd, in de stad van zijn vader.

Ons kent ons verloochent zich nooit. Tegen de klippen omhoog…

Democratische kroonjuwelen…

gravatar

En dat is nu precies de crux van D66, versatiliteit, wendbaarheid, opportunisme; de kracht van het VOC-denken. Want je kunt zeggen wat je wilt van Laurens-Jan, maar hij heeft zijn dochter toch maar goed onderdak gebracht, t.w. onder het gouden dak van het Koninklijk Huis, goed voor levenslang een riant arbeidsloos inkomen en maar één keer per jaar een dagje voorlezen ter promotie van de Kinderboekenweek