Lotte (10) wil een fenomenologische benadering van Sinterklaas

‘Sinterklaas bestaat niet’ is geen betekenisvolle bewering

Gisteravond heeft Lotte haar verlanglijstje in haar schoen gestopt. De 10-jarige hoeft maar één cadeau op pakjesavond: een fenomenologische benadering van Sinterklaas.

“Er is helemaal geen sprake van het Ding an sich: als iets werkt, bestaat het”, staat op het briefje, dat Lotte met een winterwortel in haar gympie heeft achtergelaten. “De immanente waarneming is de enige zekere kennis die de mens over de wereld kan vergaren. Daar is bij een bewering als ‘Sinterklaas bestaat niet’ geen sprake van. In die zin is er dan ook geen onderscheid te maken tussen de voorstelling van ‘Sinterklaas’ en Sinterklaas als fenomeen.”

De ouders van Lotte zijn niet van plan het verlanglijstje van hun dochter zomaar in te willigen. “We hebben haar vorig jaar verteld dat Sinterklaas niet bestaat, dus we willen dit jaar liever niet meer al te moeilijk doen. Wat ons betreft krijgt ze een paardenagenda en een chocoladeletter.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ben benieuwd wat ooit Helena, als getrouwde vrouw, heeft gedreven zich door deze welbespraakte Paris S. te laten schaken. Zijn rijke vader? Nauwelijks voor te stellen. maar haar man moet nog minder spraakzaam zijn geweest dan deze stilistische parel.

gravatar

Lotte, lieve dochter van 10 van mij. Ik weet dat je, ondanks je gevorderde leeftijd als tiener weigert te geloven dat Sint niet bestaat. En dat je rond 5 december niets wilt horen over de ontkenning van zijn bestaan.
Maar sinds wanneer zoek je hier de media over op en word je geïnterviewd door de Speld? En daarnaast: heb je nu weer volwassen boeken geleend bij d’r Bieb? Zelfs mama moest drie leer lezen voor ik jouw woordenschat tot mij door kon laten dringen.
Fijne pakjesavond lieverd. Kus,…

Reageer
gravatar

De kleine meid heeft gelijk, zeker bezien vanuit de teleologisch optiek. Als we er Bataille op naslaan komt Sint Nicolaas in context te staan van het Christendom dat evenzeer eschatologisch geconstrueerd is, De immanente finaliteit van dit icoon moet historisch bewezen worden geacht. De negatie van de negatie van de ouders moet m.i. leiden tot uitzetting uit de ouderlijke macht en verbanning naar Mira.

Reageer
gravatar

Beste Bant, er zijn manifestaties van aangetroffen.
Maar ik meen dat de hele fenomenologie eigenlijk een gepasseerd station is. Probleem van het verwerpen van een filosofische benadering is, dat je weer helemaal opnieuw alle sub- en objecten tegen de loep moet houden om vast te stellen met welk type existentie je te maken hebt. Kom je die kutagenda’s allemaal weer opnieuw tegen.

gravatar

Bas, voor jou als doorgewinterde etymoloog is de hier gebruikte toevoeging ‘kut’ toch wel erg kort door de bocht. Hier normatief bedoeld als stoffelijk bijvoeglijk naamwoord, toont het gebruik ervan een afdaling naar hedendaagse turbotaal van jongeren en ouderen die nooit wijs willen worden.
Hier duidt dan “paardenagenda” onontkoombaar op een merrie, of op Lotte.
Overigens vond ik de referentie naar de winterwortel in Lotte’s gympie, een ronduit Freudiaans getinte quote.

gravatar

Heu, doorgewinterd, ik huiver er van ;).
Ik denk dat je me verward met een andere femenologische concretisering van mijn ik op deze site.

gravatar

Wat zeg je me nou? Nóg een fenomenologische concretisering van jouw ‘ik’ op deze site? Een alter ego die dezelfde naam gebruikt en die ook kan typen? Dan gaan de gedachten als vanzelf uit naar een fenomeen als MPS. Wel makkelijk trouwens als je eens een dagje kalm aan wil doen. Ideetje voor een kerstcadeau, bedankt.

gravatar

Net zoals god natuurlijk (welke naam men er ook aan geeft).

In San Bernardino zegt men nu: Ook al u begrijpt u het niet, God is met u hoor!

Alla akbar.

gravatar

“Wat ons betreft krijgt ze een paardenagenda en een chocoladeletter.’ Heel vreemd. Alsof die ouders van lieve Lotte bepalen wat zij krijgt. Dat is enkel en alleen Sinterklaas, of hij nu bestaat of niet.

Reageer
gravatar

Ja, die kleine etters leren zo van alles op de basisschool.

Nu de tienjarige nog een hele toekomst voor zich heeft, zijn ze op dat schooltje van d’r wel even vergeten te vertellen dat San Fenomeen doorgaans placht te reizen per stoomboot en keutelgas; iets wat de kwaliteit van het klimaat in het algemeen geen goed doet.

Zo zie je maar: De gevolgen van een dergelijk kinderfeest openbaren zich pas op latere leeftijd, wanneer het te laat is.

Reageer
gravatar

Los van het feit dat in Nederland steeds meer mensen geloven dat Sinterklaas wel bestaat, denk ik dat Lotte geen PVV-stemmer wordt.

Corrie, kom d’r maar in (au).

Reageer
gravatar

Toch schattig hoe die kinderen helemaal in hun eigen wereld zitten, zo naïef nog. Konden ze maar altijd zo blijven. Maar we weten allemaal dat er een dag komt dat ze schreeuwen dat het land vol is en we de grenzen moeten sluiten, jammer!

Reageer
gravatar

Nu ja, van haar ouders hoeft ze niet veel te verwachten. Zolang ze de intentionaliteit van vader en niet moeder niet om krijgt, kan ze wel vergeten met Americo een ritje op het dak te maken.

Reageer