Van Hanegem: ‘Nederland moet zelf talentvolle schilderijen opleiden’

Transfersommen kunstwerken rijzen de pan uit

De transfersommen van Europese topschilderijen zijn veel te hoog. Dat vindt Willem van Hanegem. De AD-columnist zegt dat Nederland niet mee moet doen aan het betalen van exorbitante bedragen en dat het geld geïnvesteerd moet worden in talentvolle schilderijen.

Van Hanegem: “In Frankrijk betalen ze al 80 miljoen voor een Rembrandtje. Dat soort bedragen slaat nergens op.” De Rotterdammer veroordeelt de invloed van kunstmakelaars: “Ze doen er alles aan om hun schilderij voor veel geld naar het buitenland te brengen. De kunstwereld is een ordinair veilinghuis geworden.”

Van Hanegem zegt in zijn column dat er nieuwe meesterwerken zelf opgeleid moeten worden: “We moeten terug naar de basis: de Hollandse school. Daarnaast moeten we goede doeken langer in Nederland zien te houden. Nu worden ze al weggekocht door grote Europese musea, terwijl ze soms amper 400 jaar zijn. Van Rijn en Vermeer zijn de enige uitzonderingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is inderdaad van de gekke dat zo’n Rembrandt effe 2x 80 met 6 nulletjes toucheert voor een stukkie canvas met wat verf erop gesmeten. De familie Bentley weer blij en het volk staat er ook al bij te juichen dat zo’n sterschilder in de internationale liga weer terug is in Holland. En dat terwijl oma op het balkon in de pestlucht van harige Harrie en zijn rookmanie mag zitten, er geen geld is om Slome Sjakie naar de dagbesteding te begeleiden op een fiets met houten banden!!!!!!!!

Reageer
gravatar

Da’s een goed idee van Willem.

Met het hele kliederklasje op trainingsstage naar Drenthe om een Meppels vergezicht fatsoenlijk uit de verf te laten komen.

Hanneke Groenteman, die het Hanneke Groentemanjournaal op locatie kan presenteren, en een nieuwe serie Heel Holland Bakt Ze Bruin om zo de onderwerpen aan te leveren voor de stillevens die in week 2 op het programma staan.

Een schilderij van een Frans stokbrood zal in het buitenland zeker niet onopgemerkt blijven.

Gezellig hoor.

Reageer
gravatar

Van Hanegem Rotterdammer? Mocht-ie willen! Is een Utrechter, die toevallig een posie op Zuid heeft gevoetbald, daar in die ouwe roestbak. Woont inmiddels in Haarlem, met een kalletje dat zn dochter had kunnen zijn (als-ie haar moeder destijds zo ver had gekregen)

Reageer
gravatar

Van Hanegem is ooit, op eigen verzoek, tot Rotterdammer genaturaliseerd en ingelijfd in Het Legioen van Zuid. Dat kon omdat zijn IQ vrijwel overeenkwam met dat van de plaatselijke bevolking. Zijn faam is door de jaren via Maasbruggen en Maastunnel doorgesijpeld naar 010-West en Oost. Samen met mede-migrant “IJzeren” Rinus Israels en Theo “de tank” Laseroms vormde Van H. enige decennia de betonnen defensie van deze Mannschaft. “Noordeling” Coen Moulijn haalde hier zijn pensioen en…

gravatar

Ik voor mij vind dat een begenadigd kunstenaar als Han van Meegeren volkomen tern onrechte door de internationale kunstmaffia wordt geboycot. Waarom? Hij maakte betere Vermeer’s en 17-eeuwse meesterwerken dan de originele kunstenaars. Het zou mij niets verbazen als die twee Rembrandt’s die bij Rothschild op een slaapkamer hingen te verschieten, ook door hem zijn gekwast. Wat kreeg hij ervoor en nou zijn ze potver3 80.000.000,- per stuk waard. Ook van Gogh stierf arm, ‘t is wreed.

Reageer
gravatar

Vroeger hebben ze gewoon een stuk van de Nachtwacht afgeknipt om het schilderij beter aan de muur te passen. Zo cultureel was de Amsterdammer.

gravatar

Nederland moet zich behelpen met schilderijen van het tweede of zelfs derde plan.
Topschilderijen kunnen we vergeten en daarmee echt succes in de europese competities voor kunstuitingen, ondanks het toevallige succesje van de Philips Super Vervalsers tegen de verenigde musea van Manchester.

Reageer
gravatar

Hoi Hottie,

Dit weekend gaat niet lukken, mij man zit namelijk in de dagdienst. Eigenlijk vind ik het ook te koud worden voor de duinen.

Zullen we eens in de sauna afspreken? Dan krijg je van mij een fijne Happy ending. 😉

Love you. xxx

Corrie.

gravatar

zo heb ik vanmorgen per ongeluk een volle pot pindakaas kapot laten vallen op de keukenvloer ik kan me er niet toe zetten om het op te ruimen dus als iemand het als kunst wil kopen hoor ik het graag

Reageer
gravatar

zwarte piet is net als graffiti: sommige mensen vinden het mooi, sommige mensen vinden het rotzooi en sommige mensen vinden het kunst