Mijn bejaarde moeder krijgt al 17 jaar geen bezoek en de overheid doet niets

‘Ik kan hier niet mee leven’

Het is slecht gesteld met de ouderenzorg in Nederland. Mijn moeder woont al bijna vijfentwintig jaar in een verzorgingstehuis en de laatste zeventien jaar daarvan heeft ze geen bezoek gekregen. De overheid doet hier niets aan. Het is een grof schandaal.

Ouderen zijn vaak eenzaam en hebben behoefte aan sociaal contact. Ze zitten om een praatje verlegen. Al is het maar een half uurtje per dag. Op oudere leeftijd valt iedereen om je heen weg en je houdt niemand meer over. Dan kun je er als overheid toch op zijn minst wel voor zorgen dat er af en toe iemand is die een luisterend oor kan bieden?

De generatie die dit land na de oorlog heeft opgebouwd wordt door de overheid gewoon keihard in de steek gelaten. Maar de hoge heren in Den Haag moeten wel bedenken dat ze zelf ook ooit een keer oud worden, en zij willen dan ook graag wat aandacht.

Ik kan bijna niet leven met de gedachte dat mijn moeder zit weg te rotten in een verzorgingstehuis en eenzaam moet sterven. Als kind is dat vreselijk om mee te maken.

Dit artikel is te vinden in ons nieuwe boek: 150 Jaar De Speld Deel 1. Bestel vandaag nog de bundel van alle artikelen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Nu al erkend als wereldwonder en slechts 22,50 in onze webshop.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En weet je wat als kind ook heel erg is? Mijn bejaarde moeder komt nooit eens op bezoek! Zelfs niet toen mijn klein kinderen geboren werden. Ze heeft ze potdomme nog nooit gezien, maar het bejaardenhuis uitkomen vertikt ze. En maar patiencen en puzels leggen daar. Bah

Reageer
gravatar

Ik haal mn moeder wel eens op, maar daar moet ze natuurlijk wel wat voor terug doen. Bijv. Aardappels schillen, stoffen, stofzuigen. Hallo niet alles kan terug bij de kinderen gelegd worden. Alsof ik erom gevraagd heb kind te worden? Waar blijft de overheid hierin? Betaal me scheel. Dus ze mag komen, maar voort wat hoort wat ….
Maar als u tijd over heeft kan ik het adres wel even geven. Ze zou het zeer op prijs stellen als u of geer&goor (onee die vindt ze vreselijk) langs zou komen voor een bezoekje.
Mvg,
Kind van haar moeder.

gravatar

Ja eigenlijk schandalig dat de overheid niets doet. Waarvoor betalen we belasting als we zelf onze moeder moeten opzoeken. Ik heb die taak niet voor niets gedecentraliseerd van mij naar de overheid… zonde weer. Dit geld had ook kunnen gaan naar goede initiatieven, die overheid toch

Reageer
gravatar

Misschien he, als ze al 17 jaar geen bezoek gehad heeft, en het je moeder betreft…… misschien moet je dan zelf eens wat vaker op bezoek gaan, of zelf zorgen voor mensen die bij haar op bezoek kunnen, in plaats van het maar weer af te schuiven op de overheid. REgel zelf je shit.

Reageer
gravatar

De Overheid dat zijn wij zelf, zorgvuldig met je stemgedrag omgaan. Doen ze niet wat ze beloven ze daarop aanspreken. Voor de rest hebben de meeste mensen de regie over hun eigen leven. Als je geen kwartje in het apparaat gooit gaat het niet draaien. Er zijn ook mensen die geen bezoek verdienen. Egocentrische zeurkousen. Andere ouderen ga je juichend naartoe. Heeft niets met familiebanden te maken. Liefde.

Reageer
gravatar

Typisch voorbeeld van onze welvaartsstaat en hoe deze mevrouw reageert. Zij legt de verantwoordelijkheid bij de staat neer . Misschien moet zij eens na gaan denken over wat zij zelf kan doen en actie ondernemen om voor haar moeder te gaan zorgen.

Reageer
gravatar

Nee, toch. Gaan jullie nu doen als of het de eigen schuld van de schrijver is? Na alles wat de overheid hem of haar heeft aangedaan? Het moet niet gekker worden! Straks is de moeder er niet meer en moet de schrijver dit helemaal alleen verwerken.

gravatar

Misschien zelf eens langs gaan. We blinken steeds meer uit om problemen bij anderen neer te leggen. Wat heb je er zelf aan gedaan. Familie gemobiliseerd buren gevraagd. Nee gillen dat de overheid het moet doen is veel makkelijker.

Reageer
gravatar

Mijn moeder heeft geen kinderen.
Haar noodkreet om zich alsnog door een arts in Italië te laten bevruchten stuitte op onbegrip bij de betreffende overheidsinstanties. Lokale PVV corifee van den Broek rook scoringskansen met de stokpaardjes : « dit gaat te ver, eigen volk eerst » en, met kwinkslag, « waarom Espresso als je Senseo kunt bieden».

gravatar

Het lijkt mij dan een taak voor de zoon om via b.v de huisarts (deze weet meestal de juiste instanties) of de zonnebloem iemand te vragen zijn moeder te bezoeken. Hij had dan ook allang de directie van het verzorgingshuis moeten inschakelen om een vrijwilliger te vragen als hij de toestand zo zielig vindt. Waarom onderneemt hij zelf niets, dan klagen via de soc. media ?

Reageer
gravatar

De overheid hoeft je moeder toch niet te bezoeken? Moeten ze een ambtenaar sturen?
Je moet gewoon zelf je moeder vaak bezoeken en via kennissen familie of vrijwillgers bezoek voor har regelen.
Zoiets vreemds heb ik nog nooit gehoord.

Reageer
gravatar

Kunnen ze zwarte piet niet sturen? Die is toch bijna werkeloos? Of gewoon in laten slapen, ik weet, het is wat drastisch, maar alles went op den duur, en voor je het weet, is het de normaalste zaak vd wereld, net zo normaal als dat we ze alle zorg al ontnomen hebben, hoor je ook niemand meer over…..

Reageer
gravatar

Haha. Velen vatten hem blijkbaar niet:heeft niks met de bezuinigingen te maken, immers bezoek was altijd al door familie, vrienden, en /of vrijwilligers ?
De overheid bezoekt geen mensen.

Reageer
gravatar

Waarom neem je je moeder dan niet zelf in huis als je er niet tegen kunt als ze zit weg te rotten in een bejaardenhuis?

De regering doet niks en dat is kut maar je kunt zelf ook iets doen.

Reageer
gravatar

Waar zijn de kinderen dan? Als mijn moeder in een verpleegtehuis zou zitten of waar dan ook zou ik elke dag een uurtje vrij maken om op bezoek te gaan. Dit deed ik ook voor mijn vader.

Reageer
gravatar

Wat vreemd….
Ga er zelf heen of organiseer iets, dat je daar de overheid iets verwijt vind ik idioot.
Als er nou helemaal niemand van de familie meer zou leven alla maar dit vind ik een stomme stelling!

Reageer
gravatar

Hoi, ik kies jou uit alle domme mensen op deze site.
Het is niet echt, leer sarcasme kennen want als je uit zo iets doms niet kan zien dat het niet serieus is dan ben ik bang dat je niet meer gered kan worden, het spijt me.

gravatar

Je moet je schamen. doe je schoenen aan en maak dat je in het verzorgingshuis komt.Schandalig je moeder 17 jaar niet bezoeken.Maar maak je niet zo druk,ben blij dat ze in een verzorgingshuis zit, waar je dagelijks door lieve verzorgende en verpleegkundige wordt verzorgd.
Heel wat anders dan de oudjes (die zoals het tegenwoordig verwacht wordt) zo lang mogelijk thuis moeten wonen daar zie je pas eenzaamheid. 10 jaar dood in de woning liggen dat is pas eenzaamheid.

Reageer
gravatar

Ik noem dat ordinair scheefwonen. Een hele woning waar een simpele kist van 6 planken zou volstaan is gewoon asociaal.
Schandalig ik maak me daar wel degelijk druk om. De teveel uitbetaalde AOW over 10 jaar verdwijnt zeker in de zakken van hun kinderen in de vorm van een onverwacht dikke erfenis.
Dat geld moeten ze terugvorderen bij de overledene! Ik word misselijk van die frauderende ouderen, ze verpesten het voor de enkeling die nog wel iets wil bijdragen aan de maatschappij.

gravatar

Sorry, maar is dit niet iets voor zijn/haar eigen kind?? Om te regelen dat ze WEL visite krijgen? Door ons drukke leventje” ” besteden we zelf ook te kort aandacht hieraan. Het is overigens SCHANDALIG hoeveel van deze mensen zo zitten. Helaas alleen zitten té zijn. Kinderen te druk met dit of dat. Kleinkinderen? ach, die hebben al helemaal geen tijd meer. Te druk (met hun visuele wereld) .Het is heel gemakkelijk de overheid met deze taak op te schepen. Het is JOU ouder. Het begint bij…

Reageer
gravatar

Om dit soort schrijnende gevallen in de toekomst te voorkomen, stel ik voor om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen naar 80. Dit is tevens niet alleen een stimulans voor de economie maar de kans dat ouderen 17 jaar zonder bezoek komen te zitten word aanzienlijk vermindert. Een algehele win-win situatie.

Reageer
gravatar

Dit artikel is toch niet serieus bedoelt neem ik aan?

De overheid is niet overal maar voor verantwoordelijk.

Neem zelf eens het initiatief om het leven van je moeder wat op te leuken.

Reageer
gravatar

als kind kun e daarin ook stappen ondernemen! Zeker niet de overheid de schuld hiervan geven., Er zijn genoeg mogelijkheden / vrijwilligersorganisaties die hierop kunnen inspelen, maar dan moet iemand dat wel gaan doen! Óf het verzorgingshuis, óf de kinderen!!

Reageer
gravatar

Er is niets zo saai als bij een oudje langs gaan. Ze hebben niets te vertellen omdat ze nergens meer naar toe gaan. En als ze iets vertellen is het altijd over vroeger en over mensen die al lang dood zijn. Al twintig jaar geleden alle interesse verloren in nieuwe ontwikkelingen waardoor je ze geen email kunt sturen want ze hebben geen computer. Vinden ze te moeilijk, mijn dochter van vier redt zich er wel mee. Laat ze maar lekker zitten.

Reageer
gravatar

Hier zit een mooie oplossing voor de asielzoekers.

Plaats een aantal vluchtelingen bij de ouderen, heeft ze aanspraak en verveelt zich niet meer.
De asielzoekers hebben onderdak en jij hoeft de volgende 17 jaar niet meer op bezoek.

Echt win-win voor iedereen.

Reageer
gravatar

Natuurlijk is het erg dat mensen tegen hun zin alleen komen te staan, maar je verteld dat het jou oma is, waarom ga je daar dan zelf niet bij op bezoek.

Reageer
gravatar

Waarom is de overheid hier verantwoordelijk voor? Je bent volwassen en zou zelf initiatief kunnen nemen om iets te organiseren als vrijwilligster in plaats van zo’n passieve en zeurderige houding aan te nemen. Regel een groep vrijwilligers die langs gaat bij deze ouderen in plaats van te verwachten dat anderen dit probleem voor je oplossen. Kijk naar andere landen waar familie veel meer voor de ouderen zorgt. Daar heb je dit probleem niet…Hoe zou dat nou komen?

Reageer
gravatar

Op mijn leeftijd nog bij je kinderen wonen is ook geen pretje. Zodra ik kan ga ik op kamers en doe ik lekker waar ik zin in heb.
De overheid zou ervoor moeten zorgen dat wij hoogbejaarde invaliden zo lang mogelijk met rust gelaten worden door bemoeizieke kinderen en buren.

Die vrijwilligersmaffia zou verboden moeten worden trouwens.

gravatar

Wat een ontstellend belachelijk verhaal. Ze bedoelt: “Mijn moeder heeft een kind gekregen en dat doet niets c.q. te weinig”. Dat de overheid primair de partij is die hier iets aan moet doen is volmaakt ridicuul. Wat een labbekak.
Of is dit bedoeld als een grap?

Reageer
gravatar

Mijn bejaarde moeder zit ook al ruim 20 jaar in een verzorgingstehuis, maar een keertje bij mij op bezoek komen is te veel gevraagd. Lui vrek dat het is.

Reageer
gravatar

Zelf ben ik 78 jaar en ben behept met COPD daar ben ik voor onder behandeling bij een longarts, al jaren lang. Ik vroeg bij de gemeente Rotterdam om een traplift, ze liggen in allerlei kronkels en bochten om dat niet door te laten gaan.Voor mij is het een gewetenloos stelletje oplichters die hun eigen zakken zitten te vullen en naar willekeur de bevolking behandelen. De ambtenaar die hier was zag hoe de situatie was en beaamde dat het zo geen leven was, ik rijd rond in een tripplestoel etc…

Reageer
gravatar

Zelf op bezoek gaan? Wat denk je wel niet, we betalen verdomme BELASTINGCENTEN! Daarom mag je toch verwachten dat de overheid alles voor je regelt! Maar nee, die labbekakken in Brussel houden zich liever bezig met vluchtelingenproblematiek en Europese integratie ipv ONZE OUDEREN.

Reageer
gravatar

Wees blij dat de overheid er zo weinig aan doet. Stel je voor dat de ministers op ouderenbezoek gaan. Komt Dijsselbloem of Blok bij mijn lieve oude moedertje op bezoek. Mijn hemel, dat wil ik haar echt niet aandoen.

Dit is meer een taak voor het bedrijfsleven. Ik heb er geen probleem mee als Pier Eringa (Prorail) of Cees van der Hoeven (Ahold) bij haar langs komt. Kortom, privatiseren die bezoeken.

Reageer
gravatar

Goed zo Yvonne!
Jou foppen ze niet met satirische praatjes, haha 😉

Ik ben alleen niet zo blij met wat je nu doet. We hadden afspraken gemaakt over foto’s van jezelf posten op internet na alles wat er gebeurd is met je nichtje en wat doet ons Yvonne??

Daar gaan we dit weekend eens heel lang over praten.
Je weet hoe het met je nichtje is afgelopen en ik wil gewoon niet hebben dat mijn dochter die ik met veel geduld, liefde begrip en doorzettingsvermogen heb getracht op te voeden tot…

gravatar

Het moet toch ook niet gekker worden dat na 17 jaar gaat lopen zeiken dat ze te weinig bezoek krijgt Trouwens per dag komen er duizenden lapzwanzen uit Syrië het land binnen die in plaats van hun eigen land te verdedigen hier onze laatste euro’s komen opvreten. Zet bij alle oudjes een paar van die gasten en opgelost is het probleem. We kunnen die politici natuurlijk ook verplichten om wekelijks een bezoek aan een oudere te brengen dan is dat wel het enige nuttige wat ze doen.

Reageer
gravatar

Abel! Schaam jij je niet? Laat je zomaar je vader wegkwijnen zonder dat je maatregelen neemt? Heb je nog helemaal geen contact gezocht met de overheid??? Man man man! Ik mag hopen dat je toch wel zijn (bank-) rekeningen beheerd huh?

gravatar

Dit vind ik tever gaan hij of zij kan toch zelf wel opbezoek gaan of is deze moeder de laatste van een fam en heeft ze geen vrienden of buren en fam

Reageer
gravatar

Vrienden heeft ze nu niet meer, daar zijn het vrienden voor.
Wel fam, mijn broers en zussen maar we hebben het erg druk met vrijwilligerswerk. Iemand moet tenslotte bardienst draaien anders kan je wel stoppen met sporten.
Je lijkt me aardig Leo, hoe denk je over vrijwilligerswerk? Iets met ouderen? Dan geef ik je haar tel.nr. Zelf bel ik liever niet want als ze mijn nr. heeft blijft ze bellen, echt elke week wel een keer. De maatschappij dat ben jij! Het zou je sieren, doe ook eens iets…

gravatar

Tja, dat is vreselijk dat de overheid daar niets aan doet. Ze korten op hun pensioenen en laten ze ook nog eens flink in de steek. Het is niet de bedoeling om ze achter de geraniums te laten zitten, maar het gebeurd toch. Nalatigheid van de overheid dus. Zal wel weer een smerige bezuinigingsmaatregel zijn en dat vind ik ongepast. Mijn moeder is al een tijdje aan het hemelen, dus ik heb er niet zoveel last van. Maar het lijkt me sterk dat je toch niet een half uurtje p/w naar je mams toe kunt.

Reageer
gravatar

Je kunt kinderen ook niet overal mee opzadelen! Vorige week heb ik haar nog een brief doorgestuurd, een rekening van haar begrafenisverzekering die ik hier nog had liggen.

Maar, op bezoek gaan? Wat bedoelt u eigenlijk met dit ongewone voorstel? Gebruikt u drugs?

gravatar

inderdaad, dat dacht ik ook ; iedereen verwacht alles maar van een ander, en als die dat niet doen of niet kunnen, dan worden zij maar zwart gemaakt ?????
of was het toch een grap ?

gravatar

Ik pleit voor de participatiemaatschappij.

Waarom gaan die oudjes niet bij elkaar op visite in plaats van altijd maar weer te wachten of de kinderen iets doen?
We hebben ze niet voor niets met z’n allen bij elkaar gezet?

gravatar

Echt…..wat een belachelijk voorstel Loek. We betalen met z’n allen toch schandelijke bedragen aan belasting? Ik vind dit een beetje kiezen voor de makkelijke weg, door de verantwoordelijkheid bij de kinderen neer te leggen. Aangezien wij betalen, is dit toch echt een taak van de overheid.

gravatar

Inderdaad schandalig. Maar ondertussen heeft iedereen het over bejaarde moeders, en niet over mijn vader, die anderhalf jaar gelden naar Raqqa is gegaan, en zich als strijder bij IS heeft aangesloten. Als 55+-er heeft ie inmiddels al zo’n 24 mensen moeten onthoofden, en twee piloten in brand gestoken. En wat doet de overheid? NIETS! Alleen een proces voeren tegen wat pummels die hebben lopen “ronselen” bij Corrie in Den Haag. Schande!!

Reageer
gravatar

Meestal is het dan weliswaar egoïstisch, kortzichtig en egocentrisch, maar het simpele gedachtegoed wordt simpel verwoord, niet warrig.

een tsunami van simpelheid

gravatar

Jeettje Roland Suidman,

Dit is vandaag al de tweede keer dat je een reactie geeft op mijn schrijven.

Mag ik daaruit een concluderen dat je belangstelling in mij is gestegen?

Misschien moeten we eens afspreken voor een fijne wandeling.

Lekker ding!

Corrie. xxx

gravatar

Willen jullie a.u.b. mijn domheid niet in twijfel trekken?! Dan komt mijn integriteit in het geding, en ik weet niet eens wat dat is!

En Corrie: sinds wanneer heeft de PVV standpunten? Ik meen toch dat ze alleen drogredenen en vileine onwaarheden verkondigen?!

gravatar

Vreselijk. Maar bedenk: jij hebt tenminste je moeder nog waar je altijd terecht kunt om je te laten troosten voor het enorme probleem waar de overheid je mee opzadelt.

Reageer
gravatar

Mijn bejaarde moeder is al een hele tijd dood, maar niemand die er wat aan doet, niemand die me een cadeautje geeft, wat geld of een nieuwe auto!

We zijn verhard in dit land en dat is de schuld van de allochtonen!

Reageer
gravatar

wat een imbeciel om daar allochtonen de schuld van te geven, deze categorie mensen met de übermensch mentaliteit is tien keer gevaarlijker dan de allochtonen