Liveblog Algemene Beschouwingen

Nu gebeurt het, straks niet meer

Kabinet en Kamer zijn bezig met de tweede helft van de Algemene Beschouwingen. De hoofdrol is vandaag voor premier Mark Rutte. Geflankeerd door een aandachtig luisterende ministersploeg gaat hij dingen zeggen.

17.31 Verfrissende bijdrage van Henk Krol: “Als ik denk aan al die verpleegsters die elke dag vroeg opstaan, aan al die politieagenten die elke dag vroeg opstaan, aan al die leraren die elke dag vroeg opstaan, dan denk ik: sodemieter toch op! Jullie maken dit land kapot!”

17.17 Het gaat inmiddels al een kwartier niet meer over de nationale innovatiebank. De mensen in het land begrijpen daar niets van.

15.38 In Vak K heeft minister Van der Steur intussen het eerste biertje opengetrokken. De discussie in de groepswhatsapp Vak Koningen 🙂 gaat over de vraag of er Thai of pizza besteld wordt voor vanavond.

14.24 Rutte weerlegt de kritiek van Pechtold dat hij jij-bakken gebruikt: “Je gebruikt zelf een jij-bak.”

12.35 Geert Wilders stelt voor om de gehele Rijksbegroting aan onze ouderen te spenderen. Hij vindt het een grof schandaal dat het kabinet geld uitgeeft aan andere zaken, zoals Europa, asielzoekers, ontwikkelingshulp, veiligheid, wegen, onderwijs, defensie, zorg, sociale zekerheid, aflossing van de staatsschuld en het creëren van banen.

12.13 Dank je wel voor de update, Ronald Plasterk! Wij zijn weer bij.

11.41 Omdat wij gisteren tot het eind aan de lippen van Norbert Klein hingen, hebben wij ons vanochtend verslapen. Kan iemand ons even een update geven van wat er tot nu toe is gebeurd?

21.00 Wilders leest een belangrijke lijst op met gemeentes. Omdat wij lijsten ook leerzaam vinden, hebben we alle mensen die in Apeldoorn wonen op een rij gezet.

18.45: Het is een lange dag en we zijn nog niet eens op de helft. We wachten op een spreker die een overtuigend vergezicht kan schetsen en met concrete voorstellen komt. We wachten op een leider die zegt waar het op staat en niet schermt met vage cijfers en schijnwerkelijkheden. We wachten op parlementair vuurwerk. We wachten op Johan Houwers.

Jammer dat hij geen spreektijd heeft aangevraagd.

17.28 Tip: de bijdrage van Samsom wordt veel leuker met deze kleurplaat van een lief beertje.
Beer

17.08 Niet Diederik Samsom, maar Lodewijk Asscher voert straks het woord namens de PvdA. De vicepremier is minder besmet door de kabinetsdeelname.

16.11 De achtjarige Kevin heeft na lang en hartstochtelijk aandringen bij zijn ouders het voor elkaar gekregen dat hij tot elf uur ‘s avonds mag opblijven voor de Algemene Politieke Beschouwingen. Vader André maakt hiermee een uitzondering: “Voor een keer moet dat kunnen. Politiek is zijn lust en zijn leven. Al sinds hij kan praten dient hij moties in.”

15.35 Buma: “Ik zou hetzelfde doen als het kabinet, maar het is mijn rol om te zeggen van niet.”

14.20 Fidel Castro: “Goede speech van Halbe Zijlstra. Wel wat lang.”

13.58 ANALYSE – De metaforen zijn zeer verhelderend in dit debat. Moeilijke materie wordt met beeldspraak direct inzichtelijk gemaakt.

Dit zijn de onderwerpen waar het om draait bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Er is geen reden tot feest waarbij de fractievoorzitters nuchter blijven. Hoewel de stokpaardjes hun sigaar uit eigen doos in het zand steken, is het hart voor de publieke zaak als een te krappe jas in een zwart-wit-beeld blijven zitten. Nu de fractievoorzitters de handen aan het bed naar de eindstreep brengen, kunnen overbodige managers een schaalvergroting bijplussen of pappen en nathouden. Vrije vogel of vogelvrij? Klip en klaar, boter bij de vis. Bom onder het kabinet.

13.16 De Speld Checkt: ‘Half Afrika komt deze kant op dankzij de heer Zijlstra.’

Door: Geert Wilders tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Wij beoordelen de uitspraak als half waar. Dankzij de plaattektoniek komt Oost-Afrika weliswaar deze kant op, maar dat is niet de helft van het continent. Ook hebben geologen nooit onderzocht of Halbe Zijlstra verantwoordelijk is voor de plaattektoniek.

12.47 DUIDING: De regio – wat was het ook alweer?

In de regio worden alle problemen opgelost. Halbe Zijlstra en Malik Azmani hebben er grote invloed. Mensen leven er in rust en vrede. Honger en dorst bestaan niet in de regio. Kinderen krijgen er gratis onderwijs. De regio is een baken van stabiliteit. Met een beetje steun is het veel aantrekkelijker dan Europa. Het is niet hier.

12.22 Zijlstra: “Grenscontroles aan de ene kant gewenst, aan de andere kant niet.”

12.10 Wilders waarschuwt voor een tsunami van knettergekke asielbommen in het kwadraat waar we ons voor moeten schamen.

12.00 Eens te meer blijkt dat debatten mensen tegen elkaar opzetten. Walgelijk.

11.37 De positie van Slob is houdbaar. Afgelopen week was er niemand van de kiescommissie die zijn positie in twijfel heeft getrokken. Als mogelijke voorganger van Slob wordt de naam van André Rouvoet genoemd.

11.24 De toespraak van Roemer zit erop. De Algemene Politieke Beschouwingen kunnen beginnen.

10.45 DUIDING: hoe doet het kabinet het eigenlijk? Wij zetten achter de naam van iedere minister een getal.

10.37 Wilders verrast vriend en vijand met een interruptie over vluchtelingen.

10.34  Roemer houdt dezelfde speech als vorig jaar. Vorig jaar maakte hij dezelfde fout.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het kabinet moet stoppen met het creëren van banen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het creëren van 100000 banen tot resultaat heeft gehad dat het aantal werklozen van 600000 gestegen is naar 604000. Oorzaak: de aanzuigende werking. Mensen die zichzelf van de arbeidsmarkt hadden verwijderd omdat ze geen schijn van kans op werk hadden, hebben zich nu weer ingeschreven bij arbeidsbureaus en UWV. Deze aanzuigende werking moet stoppen! 500000 banen weg zorgt voor halvering van aantal werklozen!

Reageer
gravatar

Vervolg liveblog Alg. Besch.: (#4)

15.00 Alexander P. orakelt enkele zinnen over de toekomst van de Politie na 20 jaar VVD-bewind. Taalgeleerden buigen zich over de betekenis, if any

15.20 Edith Schippers krijgt Het Woord. Ze sluit sluw aan bij Jet Kleinsma: 4 x woordwaarde en 6 x letterwaarde; weer 84 punten voor de VVD.

15.23 Buma verslikt zich, krijgt een hoestbui en wordt buiten het veld met EPO behandeld; de match gaat door.

15.35 Asscher krijgt traanoogjes, anti-allergie prik.

Reageer
gravatar

15.43 De VVD-fractie krijgt een Whatsapp van Goedele Liekens, iets met een natgespeeld broekske. Voorzitter Van Miltenburg schorst de vergadering om iedere VVD’er zijn medeleven met Goedelieke te laten betuigen.

15.58 bij de interpellatiemicrofoon raken Wilders en Samson slaags. Samson wint op punten.

16.15 Carla Dik-Faber (CDA) maakt zich (Mirjam) Sterk (CDA). Niemand merkt het verschil.

16.39 Zetelrovers Kuzu en Öztürk pikken nóg twee zetels in van afwaterende PvdA’ers

gravatar

Wat me opvalt, ondertussen, is dat maar 18% van 5.604 geïnformeerde lezers van Speld een concreet idee hebben van de omvang van hun ik.
De meesten lullen er omheen, blazen het op, of ontkennen het.

Reageer
gravatar

Want weet, waar men Zijn kruis niet ziet hangen kan men Zijn vleesch niet deelachtig zijn. Men, mens of vrouw, kan de mond vol hebben van alles, maar als Hij daar niet in is dient het speeksel slechts hun gladde woorden, en daaraan zal lust noch vrede zijn.

gravatar

Het is rust. Benieuwd of alle partijen in dezelfde opstelling aan de volgende periode zullen beginnen. Ik zag hier en daar toch al enkele behoorlijk aangeslagen koppies. Wie is eigenlijk de coach van het CDA? Onzichtbaar tot dit moment en daarmee dus een foutloos eerste deel van het debat. Iets wat van de andere partijen nog niet gezegd kan worden, maar je weet nooit hoe een kip een dolfijn eet!

Reageer
gravatar

“Dankzij de plaattektoniek komt Oost-Afrika weliswaar deze kant op…”
Dit is ook maar half waar. Gedurende de laatste honderden miljoenen jaren bewoog Afrika richting Europa, maar momenteel lazert het noordelijke stuk recht naar beneden, waarmee met name de instabiliteit rond Griekenland wordt verklaard. Een klein stukje van Afrika ter hoogte van Kenia is aan het afscheuren en zal oostwaarts bewegen.
Halbe Zijlstra zal het zo weten te brengen dat het in zijn straatje past.

Reageer
gravatar

De regio is een waar walhalla. Ik voorzie een massale uitstroom van Europeanen die een beter leven zoeken. Tijd om de mensensmokkel te legaliseren. Booming business waar we belastingtechnisch best een graantje van mee kunnen pikken.

Reageer
gravatar

Is de afvloeiingsregeling en het wachtgeld al geregeld? Zo niet, dan is het terecht dat de plietiesie zich afvragen waar we eigenlijk mee bezig zijn! In deze tijden van nooddruft maken Wij, Koong dr Née!drlanduh ons enstag zorreguh..

Reageer
gravatar

Wanneer start trouwens die sketch over “doe eens normaal man” en dat van die “bedrijfspoedel”? Dat vind ik altijd zo leuk! Wacht, pak eerst even de popcorn erbij

Reageer
gravatar

11.00 Koffie- en aansluitend lunch-, rook- en plaspauze

14.30 Van Miltenburg geeft het woord aan de MP die even niet weet waar het over gaat en zijn pauzelachje produceert

14.31 Stef Blok mimet hem woordloos: 8 lettergrepen, klinkt als… Tevergeefs.

14.39 Een bode brengt een spiekbriefje van Henk Kamp met tout court; “De algemene beschouwingen, oen!

14.45 De stilte wordt ondraaglijk, zelfs Frits Wester wordt nu onrustig. Jack de Vries klappert zichtbaar met zijn oren.

Reageer
gravatar

Zo’n verassing is de interruptie over vluchtelingen niet van meneer Wilders van de PVV. De goede man is de enige die de tsunami van vluchtelingen serieus neemt.

Hij is de hoop van Nederland.

Corrie.

Reageer
gravatar

Bij Roemer is de mediatraining zo goed gelukt (eeuwige glimlach), dat hij geen plastische chirurgie meer nodig heeft,

Er moet dus meer geld van de zorg naar politici