Dit iconische staafdiagram gaat de wereld over

Soms zegt één grafiek meer dan duizend woorden

Deze grafiek toont slechts een paar van de vele cijfers die inmiddels over de vluchtelingencrisis zijn verschenen. Toch is het deze grafiek die de wereld over gaat. Omdat het de kern van de tragedie op schrijnende wijze samenvat. Soms zegt één staafdiagram meer dan duizend woorden.

De cijfers werden gisteren massaal gedeeld op sociale media en talloze kranten hebben de grafiek op hun voorpagina geplaatst. Waar het staafdiagram precies gemaakt is en door wie, is niet bekend. Mogelijk lag de grafiek op een bureau. De cijfers lagen er waarschijnlijk al maanden. Al die tijd stonden ze in saaie tabellen, waar niemand naar omkeek. Tot iemand ze vastlegde in een visueel aantrekkelijk staafdiagram. Ineens kwam de schrijnende werkelijkheid van de vluchtelingencrisis keihard binnen.

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, verdedigt zijn beslissing om de grafiek op de voorpagina te plaatsen: “Het is natuurlijk maar één totaaloverzicht van de precieze aantallen van omgekomen vluchtelingen in 2014 en 2015, maar zo’n grafiek staat symbool voor de problematiek als zodanig. Ik denk dat deze cijfers hét iconische beeld worden van de vluchtelingencrisis. Al moeten we niet vergeten dat er naast de cijfers in deze grafiek nog duizenden andere cijfers zijn.”

De cijfers hebben veel mensen geraakt. Ton Verhaeg was een van de mensen die de grafiek deelde op Facebook: “Sinds nine eleven is er geen staafdiagram geweest dat zoveel indruk op me heeft gemaakt. Als ik foto’s van bootvluchtelingen zag, dacht ik altijd dat het om enkele tientallen mensen ging. Nu pas zie ik de tragedie in het juiste getalsmatige perspectief. Als deze grafiek Europa niet wakkerschudt, wat dan wel?”

Ook wij hebben besloten het staafdiagram te publiceren. De cijfers kunnen als schokkend worden ervaren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Haal het altijd door elkaar want zijn dit nu stalactieten of stalagmieten?

PS heb het uitgeprint en ondersteboven opgehangen, net ijspegeltjes en op donkere dagen verlicht ik de zaak een beetje met een snoer led-lampjes uit China van Ebay.

Reageer
gravatar

Eindelijk een treffend beeld van de vluchtelingencrisis! Cijfers zeggen meer dan zielige plaatjes van lijken want die tonen namelijk aan dat er al honderden vrouwen en kinderen waren verdronken voordat mensen op het idee kwamen om er foto’s voor hun plakboek van te gaan maken.
Bah, wat een hypocrisie na het tonen van een kinderlijkje.

Reageer
gravatar

De hypodinges wordt nog groter als miljoenen mensen en de godsgruwelijke politiek zich laten inpakken door een waarlijk iconische foto van een prachtig jongetje – hij doet me aan mijn zoontje denken en ik huil bij de gedachte, even hypocriet.
Opmerkelijk dat het lijkje niet opgezwollen is, zoals normale lijken die aanspoelen… Zo’n mooi jongetje. Hij zal zo opstaan en gaan zeuren om chocolademelk. Nee dat zal hij niet, laten we zijn vader gaan interviewen om te horen hoe hij…

…gatver

gravatar

… dit staafdiagram staat niet model voor de vlucht uit Syrië, maar voor de hele godsgruwelijke misdaad die het leven is. Eet en vernietig plant, krekel, kip, koe, of dood je naaste om er zelf beter van te worden, of, omdat een ander het je zegt. En als je dat dan heel even ontkomen en/of ontstegen bent, dan kom je onder een bus. Of een vulkaan laat een scheet. Het geldt al het leven van microbe tot walvis, het is ons kruis.

uhmu, oh ja, satire,
haha ha

gravatar

Ja de hypodinges zorgt ervoor dat er niet meer zo heel goed gelezen wordt maar alle aandacht naar de foto gaat.
Het kind was nog geen uur dood Bas, ze waren een uur eerder pas vertrokken en ook dit keer hoorden ze toen het bootje een km uit de kust was gegil en vervolgens een oorverdovende stilte.
De vader tijdens de begrafenis heb ik ook al gezien gisteren. Niemand durfde te vragen waarom het lijkje zo snel uit het water was gehaald door hotelpersoneel. Laffe hypotypes ik bel wel eventjes…

gravatar

Zeer terecht dit. Belachelijk dat er pas bewustzijn op gang komt bij regeringen als ze een plaatje zien. Als ze ooit een loterij winnen hoop ik dat Gaston met een Hele Grote cheque komt, zodat begrijpen dat het om Veel geld gaat. Lang leve de visuele ondersteuning…

Reageer
gravatar

Zo’n staafdiagram geeft een eenzijdig beeld van de data. De staven wijzen alleen maar naar boven. Net als een foto maar een kant tegelijk belicht, of een uitzending in het journaal van acht uur.
Doe mij de ruwe metingen maar, graag met vermelding van de methode, omstandigheden en de te verwachten meetfout.

Reageer
gravatar

Hier wijzen de staven weliswaar naar boven (hoewel niet allemaal even fanatiek) maar staven naar beneden (meestal in rood en duidend op negatieve groei) kennen we nog goed uit het nabije verleden vanaf 2008; de registratie van onze economische ontwikkeling voor wat betreft de lagere inkomens. Bij hogere inkomens en andere bevoorrechten ging de vlag al 9 maanden eerder uit. V.w.b. ruwe cijfers: je weet toch dat het CBS ruwe cijfers altijd geraffineerd verfijnd vóór publicatie.

gravatar

Dat valt me nou toch erg van je tegen, Wiemersma! Een hoge beleidsambtenaar van Justitie die prat gaat op zijn seksuele prestatiecurve.
Trouwens, als je jouw naaste ‘medewerker’ als staafdiagram omschrijft, heb ik medelijden met de recipientes van jouw ‘avances’.

gravatar

Tsjaa, daar vraag je me wat.
Ik denk een beetje afhankelijk van het materiaal waarop het wordt afgedrukt, en hoe groter hoe zwaarder.
Oh, ik zie nu dat ook ouderdom, lengte en leeftijd meespelen. Maar in ieder geval duidelijk meer dan 1 kilo.

gravatar

Ik heb toch zwaar (!) de indruk, Jantje (dat zeg ik), dat jij de begrippen staafdiagram en staafmixer door elkaar haalt.

gravatar

Dat lijkt maar zo, Carrotte. Kijk, bij dit diagram zie je het voorkomen van diagrammen in bepaalde gewichtsklassen; heel duidelijk is dat er weinig diagrammen in de zeeeeer ruime klasse 0-450Kg vallen. Kortom, zeer waarschijnlijk wegen staafdiagrammen meer dan 1 Kg en naar mijn ervaring staafmixers minder.

gravatar

Fijn dat dit zo goed wordt weergegeven. Je ziet een trend dat in de zomer er meer vluchtelingen de overtocht durven te nemen. Ik denk dat dit komt door de klimaatverandering. Ook verwacht ik nu een grote stroom aan toeristen in het hoogseizoen richting de landen waar de vluchtelingen vandaan komen.

Reageer
gravatar

Nadat ik geëmigreerd ben toen ik steeds aangevallen werd door een vluchteling wiens dochter ik had geholpen met een genezing, waarna toen het kind verbeterde ik schuldig werd bevonden aan de ziekte, begon ik de logica van deze mensen te begrijpen waar de Universiteit van Amsterdam al aan meedeed. In sommige landen is dat door de eeuwen heen cultuur. Als deze mensen een stimulans krijgen richting intelligentie, gaan ze altijd de andere kant. Daarom komen ze hiernaartoe. Om ons te helpen.

Reageer
gravatar

Ik checkte de data maar de cijfers die ik kan vinden zijn weliswaar dichtbij, maar niet spot-on de cijfers in de grafiek. Kan ik een bron krijgen?

Hoe ironisch dat dit het eerste medium is die ik tegenkom die over deze statistieken heeft geschreven.

Reageer
gravatar

Bij de foto van het dode kindje op het strand heeft het op z’n minst een dag geduurd voordat het als iconisch werd bestempeld te vergelijken met het napalm-meisje.

Is het niet te vroeg om het staafdiagram nu al als al zeggend icoon te bestempelen?

Op z’n minst wil ik een hele DWDD-uitzending over het staafdiagram zodat de links politiek correcte vaste gastenkliek hun mening kan geven.

Te vroeg, het is nog niet voldoende ge-framed.

Corrie.

Reageer
gravatar

Er staat een storende schrijffout in het artikel. Jullie schrijven: “Soms zegt één staafdiagram meer dan duizend woorden.”

Het moet natuurlijk zijn:

“Soms zegt één staafdiagram meer dan duizend moorden.”

Kunnen jullie dat aanpassen svp.

Reageer
gravatar

Hoe berekenend om deze cijfers juist nu te publiceren. Zit ik net m’n vrouw met een staafvibrator te plezieren, komen jullie met staafdiagrammen aanzetten. Nu is ze helemaal uitgeteld!

Reageer