Kermis moet af van illusie van pret

‘Het draait hier om de treurigheid van het bestaan’

Veel mensen denken dat het leuk is, een kermis. De harde muziek, de lampjes, de suikerspinnen: ze wekken allemaal de illusie van plezier. Onterecht, stelt Ron Braak, eigenaar van de draaimolen: “Het leidt af van waar het op de kermis werkelijk om draait: de ultieme treurigheid van het bestaan.” 

De schuld daarvan legt Braak vooral bij zijn collega’s: “Harry van de schiettent houdt bezoekers voor de gek met zijn altijd-prijs-cultuur. Hij roept het over het terrein, zo lokt hij naïeve gasten naar zijn tent onder de belofte van plastic horloges en knuffels. Zo werkt het niet in het echte leven. Meestal sta je gewoon met lege handen.”

Braak pleit daarom voor een meer sobere uitvoering van de kermis. De discolichten moeten verdwijnen, in plaats van de vrolijke meezingers klinkt er Mozart. “Kinderen die lachend naar eendjes staan te hengelen, vergeten de leegte van het leven. Ik zeg: haal die eendjes weg. Laat ze maar hengelen naar niks, zoals ze ook de rest van hun leven zullen doen.”

Zijn eigen attractie kan blijven bestaan, denkt Braak: “De draaimolen is het meest troosteloze wat we hebben. Je draait alleen maar rondjes en aan het einde heb je niets bereikt. Dat is de essentie van de kermis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Krijg bijna medelijden met deze man die blijkbaar de zin van het leven niet meer ziet. Misschien bij het touwtjetrekken wel een stuk touw over.

Reageer
gravatar

Vind het juist niet leuk genoeg. Bedacht me, toen ik zo’n ding met twee lange armen eraan zag, denkende aan een terrorbuuf, toen dat ding dus hoog de lucht inging, dat het juist leuk zou zijn om haar daarop de lanceren, zonder bevestiging dus. Ook een goeie voor vervelende politici en ander tuig.

Reageer
gravatar

Ron Braak vertoont een (voor een kermisgast!) volstrekt ongelooflijk diep inzicht in de kermis van het dagelijks leven. Ik stel hem op één lijn met Ludwig Wittgenstein (Tractatus), met Sigmund Freud (Jenseits des Lustprinzips) Immanuel Kant en met meer hedendaagse denkers als Erving Goffmann (Schijn en werkelijkheid in sociale interacties) en Slavoj Zizek (The Sublime Object of Ideology). Zijn vergelijking tussen draaimolen en tredmolen is hartverwarmend en hoopgevend. Méér Ron Braak graag!

Reageer
gravatar

Beste Outsider,
Ben je niet een klein beetje bang dat Peter Buurman hier de gebruikelijke vorm van hineininterpretieren gehanteerd heeft, dat wil zeggen een vorm van journalistieke projectie heeft toegepast op de heer Braak?

gravatar

Natuurlijk besef ik dat beste Bas, ik ben niet helemáál op mijn achterhoofd gevallen. Maar wie ook zijn gedachten op Ron Braak en diens uitspraken heeft geprojecteerd, er is zeker een mate van existentiële relevantie in vervat. Vergelijk Christian Morgenstern: “Das Leben ist gewissermassen wie ein Kinderhemd; kurz und beschissen”. Natuurlijk verval ook ik wel eens in projecties (wie niet trouwens?), maar die zijn -meestal- relevant. Niettemin, bedankt voor je collegiale hint.

gravatar

Nee. Het is mijn tijd.

Sinterklaas, Zwarte Piet, God, glutenallergie en Sonja Bakker komen en gaan, Komkommertijd is er altijd al geweest en zal altijd blijven bestaan.

gravatar

Dat wel natuurlijk, Benny… Het had moeten zijn: “is Cornelis zijn speeltje kwijt…” De tarrel doet zich voor als vrouw, maar is dat natuurlijk niet…

gravatar

Het Rad van Avontuur is tot daar aan toe.

Maar heeft u er wel eens over nagedacht hoe u dient te reageren als de Rat van Avontuur uw pad kruist?

Be Prepared.
Eet waterkonijn.
Drink er een fijne Single Malt bij.
Speyside, zou ik willen voorstellen.

gravatar

De kermis is, op een filosofisch niveau, de metafoor van het bestaan

Doelloos ronddraaien, mogelijk over de kop gaan, hier en daar een spook, schieten, je overeten aan zoetigheiden, lawijt, te veel betalen om een botsing te mogen maken en uiteindelijk berooid weer naar huis.

Ach.
De mensheid verdient een catastrofale klimaatverandering.

Reageer
gravatar

Wat u zegt. En bij de schiettent heeft het geweer nog een kromme loop ook. Ideaal natuurlijk voor lafaards, want dan kunnen ze om een hoekje schieten. Maar toch…
Het is goed om bij dit soort dingen eens stil te staan.

gravatar

Nou daar denken Paulusje en ik toch heel anders over. We vinden het nuttig en leerzaam. Leren hengelen naar iets is toch niets mis mee. Stel je voor dat je goed beet hebt.

Reageer
gravatar

De ouders van Margootje kunnen haar tegen vergoeding van de administratiekosten ophalen bij de afdeling “Gevonden Voorwerpen”. Geldig legitimatiebewijs gereed houden, a.u.b. En komt u snel, want de ballenbak stroomt bijna over!

gravatar

Wat een somber verhaal van Ron Braak over de kermis. Mijn ervaringen zijn totaal anders. Voor mij staat de kermis voor gezelligheid, lol trappen en avontuurtjes met vriendjes in het reuzenrad.

Wanneer ik naar de Koningskermis in Den Haag ga neurie ik altijd het liedje Naar de Kermis van Ciska Peters en Ronnie Tober.

Het liedje komt uit de tijd toen Ronnie Tober nog geen homo was.

Corrie.

Reageer
gravatar

Dat liedje is ook niet helemaal naar de feiten Corrie. De statistieken wijzen uit dat er 12.8 keer vaker vanuit het reuzenrad wordt gesprongen dan dat er wordt gezoend.

gravatar

Ciska Peters is toch van het liedje “kinderen een kwartje”?

Dit aanstootgevend liedje kan tegenwoordig toch niet meer?

gravatar

Wat een prachtige filosofische bespiegeling van die Braakmolen, zeg! Hij vergeet te melden dat het lawaai een prima middel is om alvast te wennen aan de herrie die met eentonig fabriekswerk gepaard gaat. Maar verder: Chapeau!

Reageer
gravatar

Je woont met de kermis voor de deur omdat je daarvoor kiest en omdat je er voordeel van ondervindt om in het centrum te wonen, bv. als je een winkel hebt, het zakkenrollersberoep uitoefent of hardhorend bent.

Doorlopen Bertus!

gravatar

Ik zou maar opschieten, Haaksma. Aan je avatar te zien ben je bij mevrouw De Bock geweest en ben je weer je broek vergeten.

gravatar

Arme Bertus , alias Bertus Duck met z’n waggelbeentjes , waarmee ie niks of niemand kan volgen. Laatst werd ie nog voorbijgestoken door een schildpad op 3 benen. Daarom dus die buitenmaatse wapenstok en kepie om toch nog enige indruk te maken .De buitenmaatse eigendunk, kenmerkend voor corpulente kleuterfiguren met grootheidswaanzin, groeit en groeit met elke interventie tot deze brulkikker uiteenspat op het scherm.

Waggel en kwaak maar door op dit forum En val niet over je matrak…

gravatar

Commissarisch De Bock, sijt u belazerd!

In plaetsch van alhier te schreien ende te tieeren, behoort u eenieder te dienen, ende ‘t omganghsverkeer in goede banen te leijden!

Desmorgensch in alle vroeghte, bij den eersgte exercitie, sit u alhier in den kerck, om met uwe brommende hammen eensch stevigh in ‘t font met wijwater te sitten, opdat uwen snater eensch dugtigh gereijnigt sal worden.

U wort verwagt!

gravatar

Kapelaan, kapelaan, u hoeft niet zo van uw kansel te bazuinen.
Uw voorstel botst redelijk met zesde gebod. Als u me nog verder de bek openbreekt, wil ik hier wel verklaren waarom u dreumes Bertus zo verdedigt.

gravatar

De Bock, gij hebt althoosch meer dan genoegh verklaert. ‘t Sijt uwen taeck slegtsch te dienen, ende ‘t sijt de mijne in die gevallen alsch ‘t uwe de maet te nemen. Voortsch ben ick geenszinsch van plan uwen scheur te openen, slegtsch ‘m te digten. Gaet heen, ende kwijt u van uwen taek, ende neem uwen onheijlsprofeet met u mee. Oock uw evenbeelden siet men van verre aenkoomen.

gravatar

Kijk eens aan, zo te zien ben ik hier terecht bij de oprichtingsvergadering van de SVvAB, de Stichting Vrienden van Agent Bertus.

Die Observatrice valt toch maar weer met haar neus in de boter.

gravatar

Allemachtig, er is aardig wat blauw op straat! Maar zoals gewoonlijk blijven de sterren en balken veilig achter de dranghekken hun bevelen brullen…

Agent, als u hulp nodig hebt de arrestanten het busje in te knuppelen…?

gravatar

Ik denk dat Braak het Requiem van Mozart bedoelt. Probleem is dat na het beluisteren van een Requiem (Mozart, Verdi, Fauré) men zich toch weer getroost voelt, dus dat schiet niet op. Einaudi wil nog wel eens melancholie en ennui opwekken, maar ja, na een tijdje krijg je toch zin in een herfstwandeling en een kop warme chocolade en daar vervliet de treurigheid weer. Het blijft tobben.

gravatar

the fair creature is just a sour *censored*: you buy it because it looks yummy. You can not eat it in one day up and the next day not more yummy.

gravatar

the carnival thing i just like a sour cane, you buy it cause it looks delicious. You cant eat it in one day and it isnt as delicious the next day.