NOS

NOS

Vet! In deze kermisattractie moet je stoeptegels en vuurwerk ontwijken terwijl je rent voor je leven

De kermis staat altijd garant voor spektakel en plezier, maar op enkele kermissen in het land maken ze het nu wel heel bont. Onder andere in Osdorp en in Houten is dit jaar een attractie toegevoegd waarin je moet rennen voor je leven terwijl stoeptegels en vuurwerk om je oren vliegen.

“Ja echt heel vet”, zegt Shannah die met drie vriendinnen in de attractie in Houten is geweest. “Je moet constant opletten dat je geen baksteen tegen je hoofd krijgt en in het ziekenhuis beland. Dan ben je af. En omdat er overal colonnes ME’ers staan, kun je ook niet zomaar overal heen vluchten.”

De attractie is geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar en is zo populair dat hij op steeds meer plekken in het land te bezoeken is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jaap van de Venis heeft de jongste vermaaktrend goed geobserveerd, maar de historisch kerkelijke achtergrond ontbreekt helaas in zijn betoog.
Misschien kunnen pastoor Kindervriend en/of ds ‘t Heertje ons dat vertellen.

Reageer
gravatar

Kermis komt van kerkmis. Kerkmis was naast aflaten, collectes, verkoop van maria- en kruisbeelden en bedevaarten een middel om geld te vangen voor bekostiging van de paus en zijn (intern)ationale personeel en hun kostbare kleding, benevens bouw en onderhoud van kerken.

Van 1522 t/m 1566 werd kerkmis door de heidense jeugd – voornamelijk van protestantse huize – begrepen dat de katholieke kerk mis was. (Dat is overigens juist.) Daardoor ging de heidens jeugd om de tijd te doden de Roomse kerk en het personeel vernielen met onder andere bijlen en vuurwerk.

Die kermistraditie is in ere herstel al is zij grotendeels verplaatst naar pleinen en straten. Geweld binnen kerken is echter in onbruik geraakt, omdat ze meestal leegstaan. Er geen lol aan, want ze worden doorgaans al professioneel afgebroken.