De eeuwige opvoed-discussie: martelen of 10 miljoen doneren?

'Het ene is niet per se beter dan het andere'

Het is de kwestie waar pedagogen het al jaren over oneens zijn: moeten kinderen gemarteld worden of 10 miljoen euro krijgen? Een tussenweg lijkt niet mogelijk.

Ruben Streefkerk (36) kreeg een opvoeding waarbij de nadruk vooral lag op marteling: “Miljoenendonaties speelden in ons gezin eigenlijk geen rol. Integendeel, ik ben van m’n tweede tot m’n veertiende uren per dag geslagen met een honkbalknuppel. Als kind vind je zoiets niet leuk, maar uiteindelijk heeft het me wel gevormd tot wie ik ben. Ik moet er niet aan denken dat ik in plaats daarvan tien miljoen euro op m’n bankrekening had gekregen.”

Roderik Verhof blikt met tevredenheid terug op zijn beslissing om zijn kind 10 miljoen te geven en het daar ook bij te laten. “Mijn zoon Hendrik heeft vroeg geleerd om zelf beslissingen te maken. Toen hij 6 was heeft hij verkeerde beleggingen gedaan en drie miljoen uitgegeven aan knikkers. Dat is natuurlijk oerstom, maar daar heeft hij zoveel van geleerd.”

Hoogleraar pedagogiek Frank Hoogma van de VU zegt dat de ene opvoedingsstijl niet per se beter is dan de andere: “Ouders moeten vooral doen wat in hun mogelijkheden ligt. Je moet niet vergeten dat heel veel mensen geen geld hebben voor dure martelwerktuigen. Dan is het doneren van 10 miljoen euro een goed alternatief.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

U wilt het niet zo expliciet zeggen en dat siert u, maar laten we er eerlijk over zijn: de milieulobby is met al dat scheiden een grote bedreiging voor het huwelijk. Laten we in elk geval voorkomen dat beide ouders hun € 5000.000,- daar terecht laten komen ten bate van een leefbare toekomst voor hun nageslacht, want wie heeft daar wat aan. Dan maar liever besteden aan een martelende gezinstherapie bij bijv. ds J.F. Desmaele.

gravatar

Dat martelen kost een hoop geld met alle eisen van tegenwoordig. Sec gezien komt het op hetzelfde neer als doneren, alleen is doneren voor luie ouders.

Reageer
gravatar

Ikke! Dikke pannenkoek van hiernaast heeft nog steeds niet betaald!

Dikke puntmuts wel met andere dikke puntmuts liggen ritselen in bosjes van Pex, maar betalen ho maar!

Nu betalen, anders wokpan hard voor bakkes!

De Belsjineis.

gravatar

De staat doneert geen 10 miljoen, maar is wel altijd bereid te martelen. Schending van uw lichamelijke integriteit door penetratie met naalden als straf op existentie kan niet worden omgezet in een andere straf. Bij strafweigering kunnen ouders wel extra sancties opleggen. Vroeger waren hierbij lijfstraffen toegestaan, maar psychologische martelpraktijken, zoals de isolatiecel, worden tegenwoordig aangemoedigd en werken bovendien beter om een verknipte samenleving op te bouwen.

gravatar

Wat????? Wat is dit? Je eigen kinderen martelen? Dit is ect te bizar voor woorden. Dit kan toch niet in Nederland? Waar komt die 10 miljoen vandaan. Ik snap het niet!! Iemand die zijn kinderen martelt moeten ze afmaken!!

Reageer
gravatar

Haha, Sanne! Jij bent duidelijk niet genoeg gemarteld, en 10 miljoen verdien je ook niet. Humorloos en amorf, laat dat je lot wezen.

gravatar

Natuurlijk moet je je eigen kinderen niet zomaar slaan, dat is niet ethisch. Dat doe je pas als ze geen tien miljoen kunnen verdienen, en het is meestal als ze een tijdje van school zijn dat je dat met goed fatsoen kan verwachten. En dan ken je ze meestal niet meer. Dus zou je ze in elkaar moeten slaan als je als ouder niet al zelf eerder tien miljoen verdient. Dat is echter ook niet reëel. Daarom moet je scheiden.

Reageer
gravatar

Zo is het maar effe net. Een die zijn hart nog op de goede plek heeft zitten! Daar gaat het toch allemaal net even om, joh, dat jij je handje niet op hoeft te houden! Andre, bedankt. Dat kom je niet zo vaak tegen in the European dream.

gravatar

Andre is een vent die ergens voor staat. En die ook eerlijk apart aangeeft dat zijn vrouw haar eigen centen verdient. Dat zijn de kerels die respect hebben voor een vrouw. Dan snap je ook uit wat voor hout je kinderen gesneden zijn. Die snappen dat al voor ze acht jaar zijn. Bravo.

gravatar

Andre is een vent die ergens voor staat. En die ook eerlijk apart aangeeft dat zijn vrouw haar eigen centen verdient, zoals ik. Dat zijn de kerels die respect hebben voor een vrouw. Dan snap je ook uit wat voor hout je kinderen gesneden zijn. Die snappen dat al voor ze acht jaar zijn. Bravo.

gravatar

Ik vind dit weer veel te zwart-wit gedacht. Alsof je alleen maar kunt doneren of martelen. Ik heb het gewoon allebei gedaan: Mijn dochter heeft 10 miljoen gekregen, maar ze zit ook tot haar achttiende dagelijks een uur of 8 in de martelkamer.

Reageer
gravatar

Het betreft hier geen ‘of-of’ situatie.

Een goedkope manier is om te stoppen de kinderen te voeden, of ze in januari en februari buiten te laten slapen om ze te harden. Na een tijdje hoor je ze dan vanzelf niet meer.

Ik heb persoonlijk een rijke opvoeding gehad en ben daardoor heel erg verpest. Zoiets wil je niet voor je eigen kinderen!

Reageer