Veel klachten over spoilers in geschiedenisexamen

Ontknoping WOII verklapt in vwo-examen

Scholierenorganisatie LAKS heeft honderden klachten binnengekregen over spoilers in het eindexamen geschiedenis. In verschillende vragen zou de ontknoping van spannende historische verhaallijnen verklapt zijn, zonder leeswaarschuwing of spoiler alert.

Maarten Bemmels, een vwo-leerling uit Velp, was één van de klagers: “Ik volg de Tweede Wereldoorlog nog niet zo lang, ik zit nog bij de Slag om Stalingrad, superspannend. Maar bij vraag 3 begonnen ze ineens over een landing van de Geallieerden in Normandië, waardoor ik nu al weet dat de Duitsers gaan verliezen. Lekker dan. Ook ging er een vraag over de atoombom op Nagasaki. Ik heb alleen maar ingevuld ‘DAAR WAS IK NOG NIET, HARTELOZE IDIOTEN!’

De 18-jarige Sander van der Ven uit Driebergen wond zich op over de Tachtigjarige oorlog: “Ik moet binnenkort weer gaan bingelezen in een marathonsessie, maar voorlopig zit ik nog bij de Acte van Verlatinghe. Dan is het niet tof als er in zo’n examenopgave een spotprent zit over de Vrede van Münster in 1648. Natuurlijk voel je de Vrede van Münster al in 1581 van mijlenver aankomen, maar toch is het niet leuk als je er op deze manier achterkomt.”

Het LAKS wil dat er eindexamens voortaan duidelijke spoiler alerts bevatten. Ook wil de organisatie dat leerlingen alleen de vragen hoeven te beantwoorden over historische onderwerpen waarvan ze al weten hoe het afloopt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als je zakt voor je examens is er nog niet zoveel aan de hand. Er wordt steeds meer een Amerikaans systeem ingevoerd, hoorde ik, waarin als de leerling niet goed presteert de leraar ontslag krijgt. Er zit wel wat in als ik mijn middelbare school bezie hoe die lui daar hun verdriet stonden af te reageren op de leerling. Ik krijg er nog bijna nostalgie van naar Auschwitz, hoe we moesten ‘presteren’. Hoe langere ellebogen hoe meer je hogerop komt. Ze hadden daar maar beter niet aan moeten beginnen.

Reageer
gravatar

Kruis correct aan op je computerscherm. Door welk maatschappijsysteem overleefde de neanderthaler?

1. socialisme
2. kolonialisme
3. kannibalisme
4. kapitalisme

Reageer
gravatar

Socialisme natuurlijk. De andere 3 beginnen met een k. Dat is een afleidingsmanoeuvre.

gravatar

De geschiedenis gaat toch nergens over dan kinderen met een minderwaardigheidscomplex op te zadelen dat ze geen toekomst hebben.

Reageer
gravatar

Maar alleen kinderen uit de lagere inkomensgroepen; de rest gaat via lyceum of gymnasium linea recta naar Business-instituut Nijenrode en vandaar naar een baan bij BuZa, ABN/Amro, ING, Shell, Unilever en een op maat gemaakt meerderwaardigheidscomplex.

gravatar

Arme kinderen, als je zo ziet zitten met hun klotecomputertje aan hun tafel, dan weet je hoe de rest van hun miezerig leven eruitziet. Ik las hoe Tony Blair van Bill Gates in heel Engeland computers op de basisschool cadeau kreeg, zo’n reuze goede vriend was het. Ze hadden bij de verscheping het prijskaartje laten zitten. Dat was niet mis. Ernstiger dan de oorlog in Irak eigenlijk.

gravatar

een ding snap ik niet. ik heb zelf geen geschiedenis, maar iedereen weet toch dat de duitsers hebbe verloren door de geallieerde?

Reageer
gravatar

Nee, de Duitsers hebben niet verloren!
Ze zijn in de oorlog 2e geworden. Dat is wat anders dan verliezen

gravatar

Altijd weer die Duitsers uit A’dam!

Eerst beginnen ze hooghartig een oorlog, waarvan ze achteraf hebben geconcludeerd dat ze ‘m toen al hebben verloren.

Maar in de tussentijd werden er wel van die nationaal-socialistische duimpjes ingevoerd, het overzicht van de tien meest recente bijdragen is compleet uit het beeld geschoten, en de vrijheid van meningsuiting is ingeperkt tot 500 luizige tekens, teneinde het ganse volk moreel te breken.

En nu pas komt de aap uit de mouw.

Een…

Reageer
gravatar

Dat zit zo, met die aap. De meeste apen zitten al weken, maanden en soms jaren in je mouw. Ze moeten nu eenmaal in je mouw zitten, om er op het gepaste ogenblik uit te komen. Misschien zijn ze even aan het overleggen wie aan de beurt is. Je kan ze natuurlijk altijd lokken met een banaan uit je gulp te hangen. Nog even wachten en proberen dus en die aap komt er wel helemaal uit.

gravatar

Jeetje wat een huilie huilie reactie van je. Waar slaat het op dat wanneer zoiets als duimpjes je niet bevalt het als nationaalsocialistisch te bestempelen.

Duimpjes zijn een aanwinst voor De Speld. Weet je dat ik wel eens 425 duimpjes heb gehad op een reactie van mij? Het motiveert me, ondanks alle linkse negativiteit waarmee het forum bevuild wordt, om door de gaan.

En van meer dan 500 tekens krijg je alleen maar prikogen.

Corrie.

gravatar

Vind ik wel heel terecht. Stel je voor dat je bij een mutiple choice vraag al het juiste antwoord zou zien staan, dan is toch de fucking lol eraf? Of dat je voordat je trouwt al weet dat je lief niks heeft met seks. Dat wil je toch niet!?

Reageer
gravatar

Zeg H.J. je bent hier toch niet al die schoolverlaters kopschuw aan het maken voor ‘het huwelijk’? Laat ze dat nou zelf uitvinden, wij hebben het toch ook zelf moeten uitzoeken. Ons scheidingspercentage ligt rond de 30 %, kijken of zij het beter kunnen?

gravatar

Ja echt belachelijk, ik maakte afgelopen week dat examen. Ik ben net begonnen met jagers en verzamelaars, komt er een vraag over Renaissance!! Zo’n grote ontwikkeling zie je aankomen maar toch, ze hadden minstens even de spoiler aan kunnen kondigen

Reageer
gravatar

Querulijn, zoals uw naam al aanduidt houdt u van quarrels en tracht u verdeeldheid te zaaien.

De Goedheiligman weigert pertinent om ooit in Meppel aan te komen, ook als de Meppelse kinderen daar allemaal in de zak zouden komen. “Wat moet ik met die rotkinderen in Spanje” vraagt de eerbiedwaardige heer zich vertwijfeld af. “Dán houd ik er nog liever helemaal mee op!”

Welingelichte bronnen deelden mee dat zelfs de kerstman ervoor bedankt er zich in Meppel te vertonen.

gravatar

Waar ook gelijk iets aan moet worden gedaan is dat gedonder met Google. Bepaalde examenvragen eisen een zo nauwkeurige vraagformulering om ze door Google te laten beantwoorden, dat de vraag stellen in feite ook al de vraag beantwoorden is, na enig nadenken. Vet lastig. Vorig jaar kon je nog voor een paar tientjes vragen en antwoorden kopen bij een middelbare school in Rotterdam. Dat zit er dit jaar niet in, jammer toch?

gravatar

Tsja, ik wil natuurlijk geen spoiler geven, maar ik zou maar vast de zwemvesten klaarleggen als ik jou was!

gravatar

Nee, nee, nee! Niet naar Logicus luisteren! Noem jezelf vanaf nu Noach, ga een boot bouwen en dieren verzamelen, da’s veel beter. En zoek voor jezelf een wijf om je voort te planten. Anders loopt het hier straks over van de dieren en zijn er geen mensen om ze op te vreten!
Spoiler alert: dit weekend BBQ-weer!

gravatar

Als dat verhaal van Noach echt wáár is, zijn we allemaal nageslacht van die Noach. Dus allemaal inteelt, da’s lekker.

gravatar

Zó irritant, maar ik bedoel echt hé. Heb ik net een poster van van Oldenbarneveldt boven mijn bed gehangen blijkt die verdomde Maurits hem een kopje kleiner te hebben gemaakt. Niet cool, maar dan echt hé: niet cool!

Reageer
gravatar

Over piekeren gesproken:

https://www.villamedia.nl/artikel/de-speld-ruzie-hostingkosten-geen-lolletje

Al een oplossing in zicht knullies?

Corrie maar niet van Hiernaast, ik ben anoniem vandaag. Ik noem mezelf gewoon Anonieme Lafaard, ook weer gejat maar wat geeft het.

Ik ga nog even in de duinen kijken of ik Dinand W. zie, daar zou ik weleens mee willen wandelen in het warme zand. Ik ben geband uit zijn strandtent, meisjes plagen zoentjes vragen denk ik dan maar. ;).

gravatar

Ik pieker er niet over Corrie de Lafaard!

Momenteel lig ik lekker op Jochem z’n fluit te fluiten, en hij speelt een deuntje op de mijne.

gravatar

Hoe weet je dat ik het was??
Ik zei toch dat ik anoniem bleef, heb mijn naam niet ingevuld, mailadres van me zus waar ik ruzie mee heb gebruikt, ik snap het gewoon niet.

Ik hou niet van de muziek van Dinand W. voor alle duidelijkheid, daar krijg ik prikoren van maar het is wel een lekker ding voor een Duindorpse lellebel zoals ik en bij nachtlicht zie ik er nog uit als een 70-jarige.

Dat zegt mijn zus en die liegt niet, dat is mijn pakkie-an.

gravatar

Nee joh, al een tijd niet meer. Hij is in de jaren tachtig in Argentinië door een stier op de horens genomen. De laatste woorden van Adolf waren: “Heil mich”.

gravatar

Nee, Adolf leeft niet meer, ik had destijds een affaire met hem, zodoende heeft hij wel een dochter die nog steeds in Amsterdam woont. Ik was voorproever. Ik heb het er niet vaak over. Ze heeft haar interesse in voeding van mij. Een dochter van haar heeft nog op de Universiteit van Amsterdam gewerkt, in de mensa. Als vrijwilliger. Ze had leuke ideeën. Ze heeft bijvoorbeeld een rookverbod in helpen voeren. Ze had toen iets met die manager, geloof ik. Ze is erg op hygiëne, dat heeft ze van hem.