Mensensmokkelaars hekelen eenzijdige berichtgeving

‘Kijk eens naar wat er wél goed gaat in de mensenhandel’

Mensensmokkelaars zijn teleurgesteld over de manier waarop de media berichten over bootvluchtelingen. Zij vinden het niet eerlijk dat alleen de gevallen met honderden doden worden belicht.

Kapitein Jamal Hassani (26) uit Tunesië brengt regelmatig Afrikaanse en Syrische vluchtelingen per boot naar Italië. Hij ergert zich aan de talloze reportages over asielzoekers die scheepsrampen ternauwernood overleefden: “In de bootvluchtelingensector wordt vaak gekeken naar wat er fout gaat. Wij zeggen: kijk ook eens naar wat er wél goed gaat in de mensenhandel.”

Hassani vindt het wrang dat hij nooit gebeld is om zijn kant van het verhaal te vertellen: “Media als de NOS of de Correspondent hebben kennelijk nog nooit van hoor en wederhoor gehoord. Ik kan alleen al uit eigen ervaring dertig voorbeelden noemen van mensen die het afgelopen jaar levend op Lampedusa zijn aangekomen. Maar daar hoor je niemand over. Dat is de echte humanitaire tragedie.”

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff herkent zich niet in de kritiek: “Natuurlijk proberen we een gebalanceerd beeld van de situatie te schetsen, maar uiteindelijk heb je mensen nodig die makkelijk praten. Onze ervaring is dat mensensmokkelaars moeite hebben om helder te formuleren waarom het riskeren van duizenden mensenlevens zo belangrijk is. Eén op één lukt dat vaak nog wel, maar zodra er een camera bij is, zie je ze verkrampen. Wij vinden het niet ethisch om dat dan uit te zenden.”

Journalist Arnold Karskens is het niet eens met Gelauff. Hij ergert zich al jaren aan de eenzijdige verslaggeving: “Verhalen over vluchtelingen die met succes de Italiaanse havens binnenspartelen, worden door de Nederlandse media bewust verzwegen. Geen wonder dat zo weinig Nederlanders nog de Middellandse Zee willen oversteken. Dat is overigens ook de reden dat ik de NOS heb aangeklaagd.”

(dit artikel verscheen eerder in Villamedia)


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En dan hebben we het nog niet eens over de torenhoge afschrijving op alle scheepswrakken die de transfer Tunesië-Lampedusa onderhouden. Vaak al na één overtocht moet zo’n vaartuig als afgeschreven worden beschouwd. Daar valt niet tegen op te kapen voor de samenwerkende Eritrese en Somalische All Nutty collega’s. Beter ware het een vaste oeververbinding tussen beide locaties te realiseren; gedacht wordt aan de oudtestamentische Rode Zee-waterscheiding van Mozes en Aäron. BAM adviseert.

Reageer
gravatar

Ja logisch “BAM adviseert”: natuurlijk adviseert BAM over drooglegging van Rode en Dode Zeeën, wie anders? Nou ja, hooguit KWS of nog beter Joep v.d. Nieuwenhuyzen, als dat mag vanuit zijn niet-uitleveringsland Turkije. BAM kan trouwens wel een steuntje gebruiken na zijn knulliige afgang op de AEX. Henk Kamp overweegt al staatssteun aan BAM, om de VVD-aandeelhouders tegemoet te komen.

gravatar

Was jullie al bekend dat Henk Kamp gevolmachtigd aandeelhouder is van BAM? Henk heeft het economisch beheer van het aandelenmandje (= 40 voets containertje) van de VVD. Henk Kamp zit dus op de juiste plaats om BAM er weer bovenop te helpen, de z.g. BIM-BAM-clausule. Coalitiepartner PvdA heeft de klok BIM-BAM-DOM horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt en gedoogpartij D66 wint met vóórkennis door put-opties.

gravatar

Nee, die leven nu “stil” van de afkoopsommen die zijn betaald door Europese nationale regeringen die ‘niet onderhandelen met terroristen’ en van de losgelden die verkregen werden van werkgevers en familieleden van gegijzelden. De bescheiden Rotterdamse boekhouder Mehmet K. (de man achter de geniale Bulgaarse toeslagenzwendel) is nu bezig met een nieuw soort Marshall-plan om Boko Haram, Al Nusra en I.S. strijders met lekkende olietankers naar Europa te verschepen. Zwart, natuurlijk.

gravatar

Het probleem met deze diensten is toch ook vaak de entourage. Men beloofd grote hutten met airco en tv maar blijkt in de praktijk toch niet het geval. Ook overboekingen zijn aan de orde van de dag, en het eten is al helemaal niet om over naar huis te schrijven. Budget is prima maar men kan ook OVERDRIJVEN 😉

Reageer
gravatar

Ach, de wereld is 1 groot schouwtoneel en ieder heeft zijn part en neemt zo helaas deel.

gravatar

Zo herkenbaar dit. Uit antisemitische overwegingen is er wel altijd aandacht als wij een paar huisjes met Palestijnen bulldozeren, maar zelden is er aandacht voor de keurige woningen die wij daarvoor terugbouwen.

Reageer
gravatar

Als Hollander heb ik mijn vrouw te danken aan de bootvluchtelingen, nog best wel een mals kutje. Ik wilde niet meer iedere keer weer betalen voor de vrouwtjes. Of naar Thailand. Een Nederlandse vrouw is veel te duur, hoewel ze ook meestal liever een buitenlandse man willen. Een vreemd fenomeen is trouwens wel dat feministes het graag met een Arabier doen. Die vent van die shoarmatent hier om de hoek schijnt het goed te doen.

Reageer
gravatar

Als trouw Journaal kijker vind ik de verhalen over de bootvluchtelingen waarbij het fout afloopt het spannendst.
Als men nu ook gaat berichten over alles wat goed gaat, ga ik zappen.

Reageer
gravatar

Marcel Gelauff is ungelauffelijk partijdig. Was hij het zelf dan niet die met behulp van eenvoudige eerlijke hardwerkende Russische visserlieden, uit Meppel vluchtte en te Assen (Nord Friesland) asiel aanvroeg en dat volkomen terecht niet kreeg?

Was het dit Gelauff monster niet dat toen werd gearresteerd als ‘potloodventer’ – en wat een klein potloodje! – op het voetgangersviaduct te Krimpen en daarom een baantje bij de NOS kreeg aangeboden?

En dat zoekt nu een podium voor zijn…

Reageer
gravatar

De heer Wilders is juist een voorbeeld van de geslaagd bootvluchtelingtransport.

Zijn ouders kwamen zelfs helemaal uit Indonesië per vluchtboot. Het kan dus wel degelijk!

Wellicht kan hij als PR manager aan de slag mij mijn bedrijf T. Rans Port.

gravatar

Reactie 1 onder dat artikel Corrie, opletten:

“Ik ben de schaamte voorbij, maar je hebt het niet van mij. De rot is in 1917 in onze cultuur geslagen met het vrouwekiesrecht. De totale verwekelijking waardoor Jezus, de vrouwegod met de ontzuiling de christelijke kerk, de mannegod verdreven heeft. Sindsdien gaat onze cultuur naar de kloten. En kijk in islam hebben vrouwen niets te vertellen, daar gaat het wel goed.”

Tjeses..

gravatar

Corrie lul niet.

Alsof jij zo’n lang artikel uit zou kunnen lezen met je prikogen, 500 leestekens is je al teveel.

Ik moet – als vrouw – toegeven dat het er hier stukken beter uit zou zien hier als jij gewoon je muil moest houden en een pak slaag zou krijgen als je het eten aan laat branden.

Je was er als de kippen bij, zat je weer met je fles sherry op de stofzuiger te wachten op een nieuw artikeltje? Zelf iets schrijven lukt niet erg hè?

(666) ^

gravatar

Culturele verschillen: wij zuipen, zij verzuipen…. Maar met culturen moet je bij Corrie natuurlijk niet aankomen. Cultuur is hooguit interessant als ze op vakantie in zo’n negertjesland een keer een zwarte tampeloeris in haar doos kan douwen. Maar niet te veel betalen, hè!