Turkije viert 100 jaar ontkennen Armeense genocide

Thema van de viering 'Nietes'

Turkije staat deze week stil bij het honderdjarig bestaan van de ontkenning van de Armeense genocide. In het hele land zijn festiviteiten gepland om te vieren dat de Turken al een eeuw ontkennen dat de volkerenmoord op meer dan een miljoen Armeniërs in 1915 genocide was. Het thema van de viering is ‘Nietes’.

Scholen zijn gesloten en ambtenaren hebben vrij gekregen. In Istanbul en Ankara rijden de auto’s toeterend door de straten, vlaggen hangen uit de ramen en overal worden leuzen gescandeerd als ‘Nee hoor’, ‘Kolder’ en ‘Lariekoek’. In verschillende steden wordt bewijsmateriaal van de genocide verbrand in de traditionale vreugdevuren. Turkse kranten staan al weken vol met heldhaftige verhalen van mensen die onder moeilijke omstandigheden bleven ontkennen.

Lerares Funda Yilmaz uit Trabzon vindt de viering belangrijk: “Ontkenning van genocide is niet vanzelfsprekend, daar is hard voor gevochten. In andere landen moeten mensen leven onder omstandigheden waarin de Armeense genocide niet ontkend wordt. We zijn bevoorrecht dat we in een land leven waar je volkerenmoord al zo lang mag verdoezelen.”

De lerares vertelt hoe ze, in aanloop naar de herdenking, haar leerlingen heeft bijgebracht hoe bijzonder honderd jaar genocideontkenning is. “Ik vroeg één van de leerlingen een plant op mijn bureau te tillen. Vervolgens moest de hele klas volhouden dat die plant er niet stond. Je zag het aan hun oogjes: toen drong pas door wat voor prestatie ons land heeft geleverd in die honderd jaar.”

Yilmaz vindt het belangrijk om het verdonkeremanen van de massaslachting door te geven aan nieuwe generaties: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden allerlei etnische minderheden systematisch uitgeroeid door de Ottomaanse regering. Ik wil dat mijn kind dat over vijftig jaar nog steeds kan ontkennen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreemd om daarvoor een feestje te vieren. Lijkt er meer op dat ze vieren hoe lang ze de rest vd wereld in de maling proberen te nemen.

Ik zie dat land niet graag bij de eu als je het mij vraagt.

Reageer
gravatar

Bunlar iste Hollandali , ze zien hun eigen Homo Mark Rutte niet . Hoe Bakenelende de land heeft verkloot de pensioen van 65 naar 67 verhoogd .. Toen was iedereen stil ..Ze worden zwaar genaaid door de koningshuis en maar belasting betalen .. Hun fout over de Terror aanslagen in Brussel niet toegeven en kop in de honden stront steken want daar houden ze van honden stront op straat en overal honden stront maar geen honden belasting betalen en helemaal niet opruimen , nog steeds loopt de ex staatssecretaris die meerdere kinderen heeft verkracht vrij rond ; joris demmink .. Niemand die zich afvraagt waarom ? Ik weet waarom want als hij gaat praten dan valt alles om incl koningshuis Tijdens wo2 toen koningin in london met haar nazi SS vriendje champange en kaviaar kreeg als ontbijt en Nederland het moest doen met Turkse Tulpen bollen , toen er genocide werd gepleegd in Indonesie , suriname slaven handel en nog steeds zwarte piet , toen alles werd leeggeroofd verkracht en geplundert door de VOC .. Dit is Nederland … Kijken naar anderen en denken dat ze de besten zijn .. Nog even en jullie kloppen aan bij de IMF

Reageer
gravatar

Turken die de zogenaamde níet plaatsgvonden genocide herdenken kennen hen geschiedenis niet goed.De hele Armeense genocide heeft nóóit plaatsgevonden ,Armeniërs hebben het bedacht om later de verloren grond te claimen en excuses voor niets uit hen schaamte voor verlies tegen Ottomanen.Armeniërs hebben samen met Russen de Turkse dorpen VAN ,ERZINCAN,KARS,ERZURUM aangevallen hier heeft Armenië Turkije achter hen rug met Russen aangevallen ,Turkse vrouwen zijn verkracht,kinderen,vermoord mannen ver

Reageer
gravatar

Tot zover de cursus “Geschiedvervalsing en reconstructie van het verleden”. VAN en KARS waren Armeense steden (op historisch Armeens grondgebied) totdat Turkije ze met geweld annexeerde en ze van hun oorspronkelijke bewoners ‘ontdeed’. Tegelijk werd de heilige berg Ararat (sinds Bijbelse tijden Armeens) bezet en bij Turks grondgebied gevoegd. Keizerlijk Duitsland hielp Turkije (als oefening voor de genocide van ’40-’45) en Europa keek dapper, héél 1915 en daarna, de andere kant uit.

gravatar

Zo overtuigd als lerares Funda Yilmaz (Trabzon) er voor kiest om in de ontkenningsfase te blijven, zo moeilijk heeft Mohammed Al Ad Fundum Yilmaz (socioloog, óók uit Trabzon) het met dit ontkenningsgedrag van zijn vrouw. Bij de grondige etnic cleansing van 24 april 1914 zijn niet alleen massaal Armeniërs maar ook Grieken en zelfs groepen Koerden uitgemoord. Dit betrof een betreurenswaardig kleinschalig misverstand tussen jonge Turkse officieren en hun toenmalige Leider, stelt Erdogan.

Reageer
gravatar

De begoocheling van de materialist is dat hij niet verder bestaat na zijn dood en dus ook geen problemen meer kan ervaren. Evenredig daaraan maakt hij zich wel druk over moord en massamoord, die daar uit voortvloeien.

Reageer
gravatar

Potverdrie Maitreya, nou maakt u het wel érg bont. Dit hele land staat stijf van kapitalistisch materialisme, op voorschrift van ons morele gidsland de USA. En nu mogen we van u, van tweeën één, of geen materialist meer zijn en ons niet meer druk maken over o.a. massamoord, of we zijn materialist zoals ons opgedragen wordt en we moeten ons dan weer wél druk maken over massamoord. The plot thickens and the mind boggles…

gravatar

Hallo, op een dag las ik in de Ned. krant met koeie letters aan de voorpagina dat er Somalische moslimextremisten zijn opgepakt wegens beramen van aanslag. Na een paar weken las ik in dezelfde krant op een van de laatste paginas linksonderin met kleine letters bijna niet te zien, een regel, dat deze mensen zijn vrijgelaten omdat ze onschuldig waren. In de tussentijd is er wel geprovoceerd. Ik geloof niet meer in leugens van de Nederlandse media.

Reageer
gravatar

Probeer dan eens een andere (betrouwbaarder) krant. De krant met koeien- of chocoladeletters is De Telegraaf, dé waakhond van Rechts Nederland. Heeft nog niemand jou verteld dat het voor moslims beter is De Volkskrant of Trouw te lezen? Bij deze dan!

gravatar

Slaap lekker allemaal , wij zijn veilig gesteld door persoonlijke bericht van Geert Wilders ! Nederland is veilig ! Emma wij hebben paar terroristien dankzij jou attentie opgepakt ! Voorlopig kunnen veel hardwerkende Nederlanders hun werk gaan doen ! Nederland is steeds op zoek naar vrijwillige allochtonen als politie agenten ! Meld bij Emma 0600000000

Reageer
gravatar

Okancatli (gast)
De paus en alle christelijke honden incl. die Armeense honden mogen de tiefes krijgen. Een land als Turkije die honderd jaar geleden door alle Europese allianties is aangevallen heeft het recht om zich te verdedigen.En dat hebben we ook gedaan.Mochten we nog een keer aangevallen worden doen we dit nogmaals, dit is het recht op verdedigen en het recht hebben op onafhankelijkheid.
Dat stond 2 dagen lang op Telegraaf ! Hoe veilig zijn wij hier met dat kristen haat?

Reageer
gravatar

Emma toch; één keer is wel genoeg hoor. Ja hoe veilig zijn we hier eigenlijk? Geen idee; we hebben nu zo’n 2- 2½ miljoen moslims in Nederland, Hollandse bekeerlingen niet meegeteld. Hooguit 1 à 2 % daarvan is potentieel gevaarlijk zegt de AIVD, en dienen 24/7 in de gaten te worden gehouden met een bijna bezuinigde bruto-bezetting van 40 man van diezelfde AIVD (dank VVD), Ons leger bewaakt met anti-raket-raketten de grens tussen Turkije en Syrië, dus tel maar uit, die veiligheid.

gravatar

Outsider. Dat is het gevolg van de Nederlandse inslag zich te vergalopperen op moreelreligieuze gronden. Het Multatuli-complex. Hadden ze die Nederlands-Indiërs maar bekeerd. Ze kunnen daar in het grootste moslimland ter wereld ook niet zonder politiebewaking naar een kerk. Geen van de waarden in humanistische zin zijn niet te herleiden tot het christendom, met name vergeving dat centraal staat en onbekend is in de islam of bekend staat als zwakte. (Ook de Joden kennen er niet veel van.)

gravatar

Newsflash: er zijn onderhandelingen tussen de BV Nederlands Bedrijfsleven en het IS-Kalifaat om eerst zaakgelastigden en in een later stadium ambassadeurs uit te wisselen. BV Nederland is uiteraard akkoord met het dubbele paspoort en uitkeringsgerechtigdheid voor alle 387 consulaire vertegenwoordigers van deze jonge natie. Als statutaire vestigingsplaats is gekozen voor de IS-vrijstaat in de reeds bezette Schilderswijk. Vooralsnog mag alléén de IS ambassadeur 1 maal daags ritueel onthoofden.

gravatar

Emma en reaguurders,

Jullie teksten zijn te lang.
Corrie houdt daar niet van!

Vandaar oproep aan de moderator:
Inkorten of verwijderen, deze teksten. Bij herhaling een IP-ban voor deze overtreders

gravatar

Outsider, je drijft over. Lang geen 2 1/2 miljoen moslims in Nederland maar amper 1 miljoen. Er zijn nog meer katholieken en die zijn trouw aan de paus, dus veel gevaarlijker.

gravatar

Tuurlijk Kees22, sinds de laatste officiële telling, zo’n 15 jaar geleden, staat de teller nog steeds op iets minder dan 850.000. Gezien echter de snelle reproductie-frequentie ligt het echte aantal beduidend hoger. Het CBS houdt op ‘verzoek’ van Rutte & Co BV het juiste getal geheim, op electorale gronden. Bovendien zijn de sponsors van de BV Nederland overwegend van olie-Soennitisch origine en men wil de Shi’itische gemeenschap in ons land niet nodeloos voor het hoofd stoten

gravatar

Okancatli (gast)
De paus en alle christelijke honden incl. die Armeense honden mogen de tiefes krijgen. Een land als Turkije die honderd jaar geleden door alle Europese allianties is aangevallen heeft het recht om zich te verdedigen.En dat hebben we ook gedaan.Mochten we nog een keer aangevallen worden doen we dit nogmaals, dit is het recht op verdedigen en het recht hebben op onafhankelijkheid.
Dat stond 2 dagen lang op Telegraaf naar paus uitspraak
Hoe veilig zijn wij, jullie hier?

Reageer
gravatar

Emma, je vergeet nog te vermelden dat Turkse geleerden onomstotelijk hebben aangetoond, dat Armeense vrouwen tijdens hun verkrachting door Jonge Turken hebben geprobeerd terug te slaan. Ja, kijk, dát kan natuurlijk niet. Verder stelden Turkse historici vast dat op 23 april 1915 minimaal 16.553.997 Ankarese en Istanboelse Turken op lafhartige wijze met de blote hand zijn gegenocideerd door rabiate Armeniërs en Nagorno Karabachers. De Duitsers, Turkije’s bondgenoten kwamen niet te hulp.

gravatar

En wij vieren inmiddels al de eerste maand absolute ontkenning van het zoekraken van bijdragen en de redactie van De Speld viert dat mét ons. Wij met maagzure ergernis, zij met dikke Cubaanse sigaren, Armeense cognac en een bedrijfsuitje naar Las Vegas. Het heeft iets van een tweejaarlijks ritueel, leuk: maken we een traditie van.

Reageer
gravatar

Verrekt, Outsider, Godver de godver. Wat zeg je nu ? Het vrije woord al een maand overboord ? Dat geldt dan toch niet voor Corrie. En geen club van Wakers van het Vrije Woord opgestaan ? Wij weten alvast wel wat beters te doen dan deze kolommen op te fleuren met een niet-geplaatste reactie. Wij ontkennen zelfs dat wij ooit een reactie hebben gepost. Wij ook.

gravatar

Waar kunnen wij onze vermiste reacties terugvinden : bij de verdachte voorwerpen of in de virtuele prullenmand ? Waar vinden wij het online herroepingsbericht om onze eigen bijdrage terug aan onszelf toe te eigenen, zodat onze boodschap niet eenzaam en verweesd achterblijft in de kerkers van de Speld. Wat gebeurt er met deze weerloze kreten ? Worden ze gefolterd tot ze het DNA van hun verwekker uitspuwen ? Worden ze in stukken gehakt en gerecycleerd in Speldartikels ? Vragen, vragen, vragen….

gravatar

Ja, die Erdogan is me er eentje. Nog geen 3 maanden geleden keek hij met zijn troepen passief en met droge ogen toe hoe -voor zijn ogen, 200 meter over de grens- Koerden werden uitgemoord door zijn vriendjes; de lustmoordenaars van I.S.
En twee dagen geleden liet de Turkse ambassadeur succesvol een deel van het RTL-nieuws van de buis halen, daarin nam de Paus stelling over de genocide van Armeniërs. De Paus mág dit niet van Erdogan. RTL4 boog als een knipmes voor Mehmet. Waarvan acte.

Reageer
gravatar

Tenminste ik kom voor mijn herkomst als Armenia op en zal voor elk andere ook opkomen die onderdroek wordt! En Nederlanders laten zich in eigen land aftakelen door buitenlanders ! Nederlanders geven brood en tolerantie en die andere klappen en drijgementen ! Uit kijken dat over 100 jaar ,over kwestie Van Nederland niet wordt gediscussieerd ! Dat was ooit een mooi koninkrijk ! Wat ging toen fout? Wat is met Nederlanders gebuurd? Waar hun indentiteit gebleven , waren ze weggepest uit eigen land ?

Reageer
gravatar

Dat zal niet tot goede leiden
Armeniërs gaan Turken vermoorden en zullen ontkennen !
In verleden ze hebben vrak van genocide plegers gedaan en vrijgesproken door rechters ! Dat is provocatie wat Erdogan doet!

Reageer
gravatar

Kom op Emma, Erdogan is een heel aardige man. Thuis heeft hij een kanarie en hij houdt van kippen.

In plaats van hier je onzin te spuien zou je je best moeten doen om deze heerlijke kerel beter te leren kennen!

Maar nee hoor, Emma moet en zal Erdogan alleen maar bashen!

gravatar

Arme Corrie,

Je wordt helemaal paranoia. Je ziet in elke reactie een Mohammed of een socialist, met wie jij enerzijds een haat-liefdeverhouding hebt en voor wie jij anderzijds doodsbang bent.

Maar er is hoop Corrie, er is hoop.

Alle hoop komt van boven, dat valt niet te ontkennen. Dus laat jouw bovenkamer bijtijds reinigen.

gravatar

zoals minster Rutte het bestaan van arme Nederlanders ontkent, ontkennen de Turken het bestaan van armeNiers.

Over 97 jaar een herdenking in Nederland?

Reageer
gravatar

We sturen de bloedbroeders wel even bij Funda Yilmaz langs. Na hun wekenlange, op tv te volgen omzwervingen hebben ze vast en zeker wel zin in een hevig ontkennende, felle turkse! Tenzij ze haar snor weer eens heeft laten staan natuurlijk…..
p.s. kan iemand Corrie even de mond snoeren en haar snor afscheren?! Bij voorbaat dank!

Reageer
gravatar

Krankzinnig wat ze nu mee aankomen ! Alle moordenaars , verkrachters moeten voortaan voorbeeld aan Turken nemen! Gewoon ontkennen hun misdaden !

Reageer
gravatar

De redactie van de Speld heeft deze week kennelijk gekozen voor ontkennen als thema.

Ik durf te niet te ontkennen dat in de komende tijd bijvoorbeeld Srebrenica, Rwanda, Burundi, Darfour, Namibië, de Goelag Archipel, Cambodja, de Gazastrook, gebroeders de Witt en de Kruistochten ook nog worden ontkend.

Ik wijs de redactie op een interessante bron waarmee de Speld nog het hele jaar vooruit kan met het onderhavig thema.

Reageer
gravatar

Ach, wat mis ik hier de reacties van de Turkse Nederlanders die hier serieus neer gaan schrijven dat dit toch echt nooit gebeurd is. Maar wie weet komen die reacties nog wel, hoop doet leven!

Reageer
gravatar

Ontkenning van genocide is verschrikkelijk en hoort strafbaar te zijn. Tenzij het om Palestijnen gaat natuurlijk. Die hebben het er zelf naar gemaakt door op onze grond te wonen.

Reageer
gravatar

Ja beste Likoed,

Hiermee kan ik het volledig met jou eens zijn. Het is de heilige grond waarop twintig eeuwen geleden jouw verre voorvaderen woonden. Vergelijkbaar met de heilige grond van indianen wiens voorouders tot twee eeuwen geleden in Amerika woonden. Begrijpelijk is daarom dat de Amerikanen jullie grootste geldschieters zijn.

gravatar

Nou ja, mijn verre voorvaderen woonden hier niet want die kwamen uit Egypte, maar wat boeit dat? Eigenlijk is het ook gewoon leuk om te doen.

gravatar

Wenn man bloss den Herrn S. Freud als Lehrer Deutsch gehabt hätte in der Mittelschule, dass wär schon ein ganz toller Witz gewesen, was?. Donnerwetter.

gravatar

De ontkenning van de Armeense genocide van de Turken doet mij denken aan de linkse gekkies die nog steeds ontkennen dat we geen moslimprobleem hebben in Nederland.

Hoeveel bewijs heb je nodig?

Corrie.

Reageer
gravatar

Lieve Corrie,

Het zal beslist een verrassing voor jou zijn, maar ik kan jou onthullen dat zowel Armenië als Turkije geen deel uitmaken van ons land, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken.

Overigens klinkt linkse gekkies uit jouw mond als een geuzennaam.

gravatar

een paar moslims op hetzelfde nivea tillen als genocide. Wat een teleurstelling ben jij.

gravatar

Beste JVR,
Wat beweer je nu dan toch?! Deelt Corrie de Nivea met haar islamitische buren? Wat een alleraardigst gebaar van die buren, ondanks alles hun zonnebrandcrème met Corrie te delen

gravatar

Beste Corrie,

Je denkt volgens mij dat de Speld een linkse site is met linkse lezers; maar het is een satirische site voor mensen met gevoel voor humor. Als je zo graag linkse mensen wilt ergeren dan zou ik je willen verwijzen naar een site als joop.nl; daar vind je waarschijnlijk een veel prettiger publiek om op je jutten.

gravatar

Oh? Beste Corrie van hiernaast, heb jij nog steeds een Moslimprobleem? Zeg, jij blijkt een enorme politieke betrokkenheid te hebben, kan jij mij vertellen of Poetin en zijn naaste regeerders ook Moslims zijn?

gravatar

Ach Ikleghetmaareenseenkeertjeuit,

Als er iets ontkend kan en moet worden is het het gevoel van humor van de blanke zeurpiet van middelbare leeftijd die zich Corrie v. H. noemt. Zijn berichten zijn zeer voorspelbaar en nooit leuk.

Ik noem maar wat.
Als morgen een komisch bericht over het neoliberalisme in De Speld zou staan – hetgeen vrijwel onmogelijk is – dan heeft niet de butler het gedaan, maar linkse moslims.

gravatar

Hartelijk bedankt lieve mensen waarvan ik een like heb gekregen.

Het doet me zo goed wanneer mensen hun waardering voor mijn reacties belonen met liken.

Jullie zijn schatten,

Corrie. xxx