Wakker Dier: scharreleieren veel te klein

'In zo'n ei kun je geen kant op'

Stichting Wakker Dier gaat lobbyen voor grotere scharreleieren. De organisatie vindt dat kippenembryo’s in hun ei niet genoeg bewegingsvrijheid hebben en dat onterecht de term ‘scharrelei’ wordt gebruikt.

“In zo’n ei kun je geen kant op”, stelt woordvoerder Petra Hopjes. “En dan ook nog eens met zes tegelijk bij elkaar gepakt in een ruimte ter grootte van een eierdoos, dat is schrijnend.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het Productschap voor Zuivel en Eieren heeft na een lange draagtijd eindelijk een ei gelegd:
m.i.v. 01/01/2016 wordt op logistieke gronden overgeschakeld op vierkante eieren, legkippen zullen daartoe worden uitgerust met een adapter en later genetisch worden aangepast qua cloaca en eierstokken. Ze worden uitsluitend nog gevoerd met gerookte dobbelsteentjes varkensspek, zo kan voortaan in één handeling een omelet worden gemaakt.

Reageer
gravatar

Ik wil niet zeuren hoor maar wakker dier haalt wel 2 dingen door elkaar; een scharrelei dat gelegd is voor menselijke consumptie kan nóóit een embryo bevatten, want een haan is daar echt niet te vinden!!! En eieren die uitgebroed worden om leghennen te produceren, passen zich qua grootte aan aan de ouderdieren!!! En dit zijn broedeieren, géén scharreleieren!!!!

Reageer
gravatar

Beste Jorine,

Het staat je vrij om te zeuren maar wil je alsjeblieft ergens anders een beetje serieus uit je nek gaan zitten lullen… Je zit hier op een speld en -pas op- dat prikt!

gravatar

Breng ze nou niet op ideeën, voor je het weet is het geen satire meer 😛 Bij de meeste stellingen van Peta en wakker dier denk je sowieso al op de speld te zitten.

Reageer
gravatar

Onzin, mensen willen hun normale ei maar dan net iets diervriendelijker. En handig voor de industrie: alle machines zijn op de normale formaat afgesteld, wil jij de extra dure als je vind van ‘ja ik wil die grotere’ of een de gewone scharrelei met dezelfde prijs als gewent?

Reageer
gravatar

Nou wat dacht je dan hoe zielig dit voor de kip is die die grotere eieren moet leggen, gescheurde cloaca, aambeien
laten we de pvdd vooral door laten gaan met onzin verkopen tot niemand ze meer serieus neemt
En dat laat zich voorlichten door specilisten, Hahahahahahahah e krijgen er nog geld voor ook

Reageer
gravatar

geeft maar weer eens het kennisniveau van de medewerkers van wakker dier weer. Bij de scharrelkippen die scharreleieren leggen, lopen geen hanen. daardoor zijn de eieren niet bevrucht en kunnen er geen embryo’s in groeien.
Mocht het zo zijn dat er bevruchte eieren in een doosje zitten dan zijn de condities in dat doosje dusdanig dat embryo’s er niet in groeien
Verder bestaat er ook nog een correlatie tussen eigrootte en embryo grootte.
conclussie: dit verhaal is 3x nonsens

Reageer
gravatar

Kijk maar uit met Wakker Dier belachelijk maken! Wanneer er straks weer eens een paar hectare pluimvee geruimd moet worden omdat er één kipje nieste, kan het nog van pas komen als die lui in de buurt zijn.

Conclusie: dat schrijf je zo.

gravatar

Eigenlijk wil ik het niet te vertellen maar eieren koop ik altijd bij de Turkse supermarkt op de hoek. Ze zijn goedkoop en groter dan die bij de Aldi.

Omdat het kooi-eieren zijn weet je zeker dat ze hygiënischer zijn dan scharrel-eieren. Kooikippen staan in een ontsmette kooi en de eieren worden netjes op een lopende band afgevoerd.

Bij scharrelkippen is het maar de vraag waar de eieren zijn gelegd.

Betere eieren dan kooi-eieren zijn er niet.

Corrie.

Reageer
gravatar

Tsja, zo’n vrij uitgelopen ei biedt wel veel vrijheid, maar de commercie is er nog niet klaar voor. Vooral het vervoer ervan schijnt lastig te zijn.

gravatar

En dan hebben we het niet eens gehad over hoeveel ruimte kwarteljonkies hebben in hun kwarteleieren. Dat houdt helemaal niet over. Maar ja, kuikentjes zijn veel schattiger en aaibaarder dan kwarteltjes, gezien de merchandize rond pasen.

Reageer
gravatar

Nou Coffeemonster, dat valt reuze mee.

Een el is plm. 68,8 cm, dus een kwart el is 17,2 cm.

Nou als ik een kwartel was dan wist ik het wel.

Als volwassen kwartel ben ik ook zo,n 17 cm lang, dus als kwarteljonkie pas ik daar met gemak in.

gravatar

Wammes,

Een ei van meer dan een halve meter. Zelfs een struisvogel haalt dat bij lange na niet. Dat moet er een van een dinosaurus zijn. Dus zou ik maar een natuurhistorisch museum bellen of ze belangstelling hebben, als ik jou was.

gravatar

We krijgen steeds meer dorpsgekken in dit land hebben waarschijnlijk nog nooit een kip in de hand gehad. Ben benieuwd wanneer ze medelijden met zich zelf krijgen, maar misschien hebben ze dat al.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat de Partij voor de Dieren dit soort belangrijke zaken eens breder aan de kaak stelt in de landelijke politiek.

Persoonlijk zit ik ook al jaren in een te kleine woning, ik durf zelfs geen scharrel meer mee naar huis te nemen!

Grote woningen voor alle werkloze luiaards van Nederland!

Reageer
gravatar

Mevrouw Hopjes, dan heeft u het nog niet eens over die zielige miezerig kleine chocolade scharrelpaaseitjes, die met honderden tegelijk in plastic zakken werden gepropt.

Reageer
gravatar

Die flinke reuzegrote chocolade plofpaaseieren die eenzaam, maar behoedzaam in een soort nauwsluitende schoendozen worden geschoven, zijn gewoon bedrog. Helemaal hol van binnen met een dun randje van iets dat op chocolade moet lijken.

gravatar

En dan wordt je eindelijk bevrijd, glijdt je zo uit de schaal je dood tegemoet in een sissend hete pan, die reeds gevuld is met dunne lapjes van een scharrelvarken. “Het is niet eerlijk”!, zou Calimero zeggen. Nee, tuurlijk niet, droefkuiken, het is eieren met spek… Yummie!

Reageer