België krijgt nieuw minderwaardigheids- complex

Kunstwerk ‘Negatief zelfbeeld’ pronkstuk van bouwwerk

In Antwerpen is begonnen met de bouw van een nieuw, multifunctioneel minderwaardigheidscomplex. Het afzichtelijke bouwwerk, waarvan de bouw wordt begroot op 35 miljoen euro, is bedoeld om de negatieve eigenwaarde van Belgen verder te versterken. Pronkstuk van het complex is het kunstwerk ‘Negatief zelfbeeld’, van de Vlaamse impressionist Francois Vlemminckx.

Minister-president Charles Michel kijkt verlekkerd uit naar het nieuwe complex: “Tot nu toe was minderwaardigheid iets dat we vooral in de thuissfeer beleden, of op het moment dat we de grens met Nederland passeerden. In dit complex kunnen we samenkomen om ons in eendracht minder te voelen dan de ander.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De schuwe, valse gehoorzaamheid van de sul die altijd stiekem naar een kiertje zoekt om doorheen te blaffen, maar toch goed genoeg gedresseerd is om kopjes te blijven geven zodat de status-quo gehandhaafd blijft. Zoiets schiet me door mijn hoofd althans.

Reageer
gravatar

Dus zelfs de magisch/realistische Maitreya vervalt soms tot à-prioristisch normatieve kwalificaties (“de sul die altijd stiekem naar een kiertje zoekt….”). Dat maakt hem menselijker in kringen zoals De Speld. De redactie spant zich in om zijn bijdragen niet verloren te laten gaan. Mooi.

gravatar

U had het al over de radicale ons-kent-ons-cultuur. Is dat dan de oplossing? Maar staat er niet geschreven: “De bokken zullen van de schapen gescheiden worden.”? (De federale staat, zie ook EU.)

Outsider, bent u de gewone man?

gravatar

Maitreya, m.b.t. tot uw vraag vertrouw ik op uw eigen inzichten en onderscheidingsvermogen. De vraag stellen, is hem beantwoorden. De neiging (of dé behoefte?) om een oordeel te vellen omtrent De Ander is groot, óók als de wederpartij een andere mening is toegedaan. Met name bij het intellectuele discours in De Speld geldt dit kriterium heel duidelijk; men springt immers nooit verder dan de eigen polsstok lang is. En dat moet ook: zó blijven we allen gewóón, d.w.z. onszelf. Vrede zij met u.

gravatar

De duisternis in België is raciaal en dus seksueel, zie de vele zedendelicten, dat is afkomstig van de Spanjaarden. De Spaanse soldaten die hier achterbleven neukten de vrouwen van de onderworpenen die ze vermoordden. De jolige kant van de blozende, roodharige Kelten is een ander verhaal; Ik kwam van de week nog zo’n rossige man tegen met een klein donker vrouwtje en zijn zoon van twaalf, beiden waren even lang. Fransen zijn nu eenmaal klein van soort.

Reageer
gravatar

Er is een burgerlijkheid die om van te stikken is in België. Iedere politieke besluitvorming is altijd onmogelijk gemaakt voor de Vlamingen, hetzelfde recept is overgenomen door de EU, voor de rest. Vlamingen in Wallonië werden automatisch Frans, Walen in Vlaanderen betekende eveneens dat 99 procent van de aanwezige Vlamingen in het Frans met hen communiceerden. De administratie.

gravatar

België, of liever Vlaanderen, is platgedrukt door de oude machtspolitiek binnen Europa, vorig jaar werd nog het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Brussel is de uitpost van de Fransen (Franstaligen) om de macht naar zich toe te trekken. Eerder was Frans, Nederlandstalig Vlaanderen ingepakt en weer verfranst door Charles de Gaulle, waarop na de Tweede Wereldoorlog de Vlamingen als de fascisten werden gekenschetst. Deels zijn Hollanders de Vlamingen die in de moerassen weggevlucht zijn.

Reageer
gravatar

Frans Vlaanderen was groter dan het huidige Vlaanderen dat daaruit is ontstaan. Wissant aan de Franse kust doet bijvoorbeeld nog denken aan Witzand. In de 17e eeuw hebben de door Spanje belegderde Antwerpenaren Amsterdam bevolkt dat daarmee economisch de centrale positie kreeg van Antwerpen. De Vlaamse taalstrijd is meer een klassenstrijd. Wall Street refereert aan Wallonië, zie de economische crisis.

gravatar

Nederland heeft in tegenstelling tot België geen multifunctioneel minderwaardigheidscomplex. We hebben evenmin last van internationale complexen die België wel heeft. O.a. de Raad van Europa, het hoofdkantoor van de NAVO, de Assembléé van de EU en diverse andere internationale complexen, in of rond Brussel gevestigd. Nederland kreeg het Internationale Hof in Den Haag, als troostprijs. Dát is de complexiteit van Nederland.

Reageer
gravatar

@gemiddelde burger en andere smaakloze Nederlandse critici. Als je niet verder komt dan de kroketmuur,kan je natuurlijke nooit aan onze Bourgondische uitmuntendheid tippen,laat staan dat je het zou begrijpen. En over bouwwerken gesproken, een groot Nederlands cabaretier bezong het wonen in open betonnen dozen,het bankstel van Mien en haar dressoir met plastic rozen(W.S.)maar ooit zal jullie denkwijze gezonder worden, aangezien jullie gretig naar België komen studeren.voor de rest zijn jullie ok!

Reageer
gravatar

Anne, van eigens is d’n Ollander smaakloos eigen-wijs, we zoeken anderen om te kleineren, om onze eigen kleinheid niet te zien. Belgenmoppen waren daar een voorbeeld van. Maar chapeau dat je als Belgische “Het Dorp”, door Wim Sonneveld gezongen m.i. mooier dan het Franse origineel (van Serge Gainsbourg (?))

gravatar

@gemiddelde burger en andere smaakloze Nederlandse critici. Als je niet verder komt dan de kroketmuur,kan je natuurlijke nooit aan onze Bourgondische uitmuntendheid tippen,laat staan dat je het zou begrijpen. En over bouwwerken gesproken, een groot Nederlands cabaretier bezong het wonen in open betonnen dozen,het bankstel van Mien en haar dressoir met plastic rozen(W.S.)maar ooit zal jullie denkwijze gezonder worden, aangezien jullie gretig naar België komen studeren.voor de rest zijn jullie ok!

Reageer
gravatar

Er is een nieuwe premoderator, even geduld anders wordt je commentaar twee keer geplaatst, dat is om irrelevante tekst tegen te gaan. De Hollander wil het altijd beter doen dan ieder ander.

gravatar

Hollanders zullen ook nooit kunnen tippen aan het zelfmoordsaldo in Belgie, aan de hoeveelheid geslikte anti-depressiva, de radicaal-dorpse ons-kent-ons-mentaliteit, de hoeveelheid gaten in de autowegen, noch aan de afgrijselijke aanzicht van de gevels van het gemiddelde Belgisch etablissement (zeker voor dat laatste: chapeau!). Stuk voor stuk verworvenheden waar Belgen niet zonder reden ongelooflijk trots op zijn. Maar dat is geen reden om zo denigrerend te doen over onze krokettenmuur!

gravatar

Ik zou zeggen tegen allen; “Ga in Zeeuws Vlaanderen wonen.” The best of both worlds. Het bourgondische van Vlaanderen en de orde en netheid van de Nederlanders. Rust en ruimte. Goede infrastructuur (behalve openbaar vervoer…) en een groot aantal toprestaurants waar het gastronomische niveau van de gemiddelde Nederlandse stad met factor 10 hoger ligt…

gravatar

Ik neem aan dat de ontwerper veel heeft geleerd van de zogenaamde kunst die in Nederland vele pleinen en knooppunten ontsiert.

Of anders van zo’n heel dorp als het gore afzichtelijke smerige onwaardige abjecte Meppel.

Reageer
gravatar

Fijn dat u, ondanks enige bedenkingen tegen Meppel, deze plaats verder wel ziet zitten.

gravatar

De Vlamen beamen dat de Walen balen.
Terug opnieuw & de nouveau.
Gelukkig. We hebben Brussel nog.
Und sechzig Tausend kluge Leute.

Reageer
gravatar

In België laten we gewoon Imams doorzeuren tot dik in de ochtend. Eigenlijk totdat ze het zelf een beetje zat worden. Onze moskees blijven flink achterop hinkelen. Ten minste wordt het niet aangemoedigd.

Het wordt ook niet ontmoedigd. Het is een soort van gedoogbeleid. Hare Krishna’s mogen dan weer wél.

Als ze het niet te erg uithangen

Reageer
gravatar

In NL proberen ze soms ook een kraan op te zetten haha.

Als ze in België een nieuwe taks willen invoeren : dat gaat zomaar niet. Pak nu de autotaks. Die kost in NL 4 keer meer!! Omdat ze het altijd met mekaar eens zijn ‘en er toch openbaar vervoer is’. In Wallonië ‘rijdt er maar soms een trein’. Mensen MOETEN dus wel een voertuig hebben. Om te geraken waar ze willen zijn.

Reageer
gravatar

Het mooie van een minderwaardigheidscomplex is dat het zo reëel is mondiaal. Omdat in plaats van vooruitgegaan te zijn iedereen stilstaat in de emancipatie van de waan, zal het volstrekt eigentijds blijven omdat er hierdoor geen toekomst meer bestaat voor de mens juist nu. Actueel.

Reageer
gravatar

Is er toevallig een Schriftgeleerde of Farizeeër in de zaal die mij kan helpen het bovenstaande Johan Cruyff-taalgebruik van de Maitreya om te zetten in ABN en meer concreet te maken? Het abstractie-niveau ligt nu nog op gelijke hoogte met dat van de Tractatus Logico Philosoficus van Wittgenstein. Ook een tekst waarin men zich a.h.w. moet “invechten”, om met Neerlands enige, intellectueel Mark Rutte te spreken, momenteel residerend huisideoloog der VVD.

gravatar

Rutte een intellectueel? Kom nou toch ff. De laatste intellectueel in de VVD was Olivier Bolkesteyn. Zijn DNA wordt in diepvries bewaard bij de Teldersstichting als bewijs dat de VVD niet alléén uit ordinaire graaiers en fraudeurs bestaat: immers als er ook maar één witte raaf bestaat, zijn niet alle raven zwart, toch?

gravatar

Heet u soms outsider omdat u vanuit zoveel verschillende invalshoeken tegelijk de kern weet te missen? Meer is minder.

gravatar

Mia, een trouwe volgster van de Maitreya? Al sinds mei 1970? Heb ik u ernstig verontriefd? Uw analytisch vermogen is bovengemiddeld, voorwaar: dát zeg ik u. Duidt u mij nog even, als het u goeddunkt, op de verschillende invalshoeken waarin ik simultaan de kern miste. Een mens is tenslotte nooit te oud om te leren. Bij voorbaat dank.

gravatar

Outsider,
Er zijn misschien wel miljoenen mensen die Mohammed heten, dat zou ook opgevat kunnen worden als spot, het komt minder voor in andere culturen om naar de hoogste leider genoemd te worden, hoewel heel wat Christenen Maria heten en in mindere mate Jezus, dus waarom zou ik geen Maitreya heten? Het is veel zeldzamer. Het betekent namelijk gewoon vriend.

gravatar

Outsider had al over ‘de’ Maitreya als een soort. Misschien omdat ze het over ‘de’ Christus hebben als achternaam en Jezus als voornaam. Maitreya is eigenlijk een eigennaam. Er zijn tal van mensen die Krishna heten. En niet alleen christenen heten Maria, dat zou al als discriminatie kunnen gelden. En ook niet iedereen die Mohammed heet is moslim. Als het bijzonder wordt wil iedereen gelijk de hele persoon op de ontleedtafel: fundamentalisme in wetenschap en religie en de tussenvariant economie.

gravatar

Maitreya = Vriend. Dat mag zo zijn in het Sanskriet, maar in het Nederlands zit er semantisch toch een wat andere smaak aan dit woord: Maître, ja? Enigszins hiërarchisch. Uw referentie naar Mohammed laat ik voor wat die is, sedert de opheffing van de persvrijheid is het noemen van die naam -door haram-mensen- al licht aanleiding tot het uitspreken van een fatwa door een daartoe gerechtigde gelovige, bezoekend of resident.

gravatar

Voor de belgen geldt wat veel psychiaters ook hun patiënten voorhouden: “u heeft geen minderwaardigheidscomplex, u bent minderwaardig”. En de EU huisvesten maakt het er natuurlijk niet beter op. Foute gok !

Reageer
gravatar

Nooit gedacht dat de Belgen hier een gebouw voor nodig hebben…. Was in de veronderstelling dat hun minderwaardigheidscomplex voldoende gevoed werd…..

Reageer
gravatar

Het zal dan ook wel een complex gebouw gaan worden, met voor de helft Vlaamse muren, en de andere helft Waalse muren. Met de Muur van Hoei (Huy) daar als scherprechter tussen. De Belgen kennende zullen het beide wel weer klaagmuren worden, en zal het dak pas in 2019 na diverse referenda en politiek gekonkel afgebouwd worden….

Reageer
gravatar

Beruchter is nog de muur van Geraardsbergen, een echte scherprechter volgens de wielerkenners. En België is niet veel meer dan wielrennen en frieten.
Van goede wegen moeten ze het niet hebben, evenmin van hun darters of een fraaie wijkaanleg. Waar blijft nu toch die tunnel van Breda tot aan Lille ? Van Eindhoven naar Valenciennes mag ook, hoor.

gravatar

Zojuist verneem ik dat er met name goedkope Nederlandse bouwvakkers op de steigers van het in aanbouw zijnde complex aan het werk zijn.

gravatar

Superieur is de afscheiding van de Nederlandse wijken, iedereen zoveel mogelijk een losstaand huis, dat was van begin af aan de drijfveer in anticipatie op de multiculturele integratie die aan de andere kant het contrast erin moet houden om daar bovenuit te komen voor je naar de begraafplaats verhuist. En de rest zowel samen als gescheiden: haatliefde, met liefst antiracistisch wat ‘kleur’ ingevoegd en pakweg eens in de twintig jaar een kleine aanpassing in de opbouw van hele wijken hetzelfde.