IS vernietigt drie mensen met cultuurhistorische waarde

Onvervangbare exemplaren kapotgeslagen

Strijders van IS hebben in de Iraakse stad Mosul drie mensen met een enorme cultuurhistorische waarde kapotgeslagen. De actie van de islamitische terreurgroep wordt gezien als een nieuwe provocatie richting de internationale gemeenschap.

Mensenliefhebber Hussein Muhsin (60) noemt het verlies van de prachtexemplaren rampzalig: “De waarde van deze drie mensen is niet in geld uit te drukken. Ze zijn onvervangbaar. Hun vernietiging is een verlies voor iedereen in de internationale mensenwereld.” Muhsin heeft zijn eigen particuliere mensenverzameling inmiddels in veiligheid gebracht.

Vooral Abdul al-Nasiriya was een trekpleister voor toeristen. Hij stamde uit de vroege twintigste eeuw. Willemijn van der Laan uit Leidschendam herinnert zich dat zij tijdens haar trektocht door het Midden-Oosten meerdere foto’s maakte van zijn karakteristieke kop: “Elke mensenkenner weet dat hij een absoluut hoogtepunt was uit die periode. Ik vind het verschrikkelijk om te beseffen dat hij nu in duigen ligt. Hij moet echt als verloren worden beschouwd. Toch ben ik blij dat ik hem nog wél in volle glorie heb mogen zien.” Uit voorzorg zijn de meest waardevolle mensen uit de omgeving overgebracht naar vluchtelingenmusea buiten bereik van IS.

De vernietiging van menselijk erfgoed door IS is desastreus voor de lokale gemeenschap, zegt Petra Sijpesteijn, arabist aan de Universiteit Leiden: “Als er een post-IS periode komt, hebben mensen juist mensen nodig. Het is iets waarmee ze zich identificeren.”

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het mensenvandalisme een nieuw dieptepunt in de barbaarse praktijken van IS: “Mensen vormen een wezenlijk onderdeel van onze beschaving. Als je mensen kapot gaat slaan, sla je eigenlijk een stukje menselijkheid kapot. De massale afschuw in de westerse wereld laat zien hoezeer de mens ons allemaal aangaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik mis essentiele info…hoe zijn die mensen kapotgeslagen? Met een schoen? Hamer? Zo ja, wat voor een hamer?

Een gewone hamer? Klauwhamer? Ingenieurshamer? Bankhamer?

Onvolledig nieuws, ik krijg er de kriebels van…

Reageer
gravatar

Betr. het hamergebruik door I.S. nog dit; forensich onderzoek wees uit dat men bij de beide Boeddha-beelden in Afghanistan en de historische kunstschatten in Syrische musea vuisthamers en semtex hanteerde: I.S. is onvoldoende geoutilleerd om bij haar aanslagen te nuanceren in de keuze van wapens en werktuigen. Haar prioriteit ligt bij AK-47’s, semtex en Stanley-messen met afbreekbaar lemmet. Biereco, Gamma, Karwei en Praxis adviseren een meer genuanceerd gebruik van hamers in verherbouw.

gravatar

Het laatste nieuws: het hele getoonde 7-koppige demolitie-team van I.S. heeft asiel aangevraagd in Nederland. Alvorens het aanvraagformulier voor een uitkering te tekenen, beloofde men plechtig AK-47’s, bomvesten en bermbommen in te leveren of alleen in eigen kring te gebruiken. Alexander Pechtold heeft zijn tevredenheid over deze asielprocedure uitgesproken. Pechtold reist nu naar Mosul om te checken of er nog meer I.S.-strijders bereid zijn om in AZC Schilderswijk gepast geweld te prediken.

Reageer
gravatar

Het is altijd leuk hoe we met onze verkleinwoorden altijd zo op de details letten, en een andere verkondiging van een of andere waarheid niet meer aankunnen, los van de Duitse bezetting. (Die is onomstotelijk bewezen, Loe de Jong.) Zo zal men bij een serie onthoofdingen letten op de tenue van de slachtoffers, bij de moordactie van een piloot op zijn tafelgerei, of bij de overname- en uitkooptactieken van Albert Heijn op de nieuwe glazen afbakening van de schappen.

Reageer
gravatar

Pfff, niet geloven wat de Speld hier zegt, ik was er bij met de IS Aen dan merk je toch dat er ineens heel andere verhalen verteld worden. We spreken dan wel van moord en brand over die drie ‘door ons’ vernietigde mensen, voordat wij er kwamen was één van die mensen allang vernietigd. Krijgt de IS weer lekker de schuld van. Daarbij is vernietigd bij een ander een groot woord, we hebben enkel een vinger afgeslagen. Het valt allemaal wel mee hoor, maar de pers maakt het gewoon erger…

Reageer
gravatar

Triest.
Misschien kunnen we mensen met cultuurhistorische waarde tijdelijk een veilige plek bieden, bij onze musea hier in Nederland bijvoorbeeld, om de druk op de omringende te verminderen. Als het deze mensen lukt om te vluchten natuurlijk.

Uitkijken dat er niet een illegale handel op gang komt.

Reageer
gravatar

Beste Wammes,
Dat van die tussen-n moest je nog maar eens doorlezen.

Oh ja, caps lock day valt op 22/10; zoals je het nu schrijft is het niks enigjes!

gravatar

Dat krijg je Meester P. Enbeen als je niet oplet op school, dan ga je fouten maken

apekop
heeft geen uitgebreide woordinformatie en komt niet voor in de woordenlijsten die zijn goedgekeurd door de Taalunie.

Op encyclo vind je één resultaat voor `apekop`:
1) 1) Bengel 2) Deugniet 3) Kop van aap 4) Kwajongen 5) Vlegel

gravatar

Ik denk weer met weemoed terug naar de Amsterdamse binnenstad die na mijn vertrek op de werelderfgoedlijst van UNESCO kwam te staan, dat was ook wel nodig, je moet die zaken in perspectief zien. Het terroerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Amsterdam waar de burgers al veel weg hadden van museumstukken die nog in het magazijn stonden. Ik vermoed echter dat ze nooit uitgepakt zijn en dat de tentoonstelling zich beperkt tot het VOC dat weer in de mode is.

Reageer
gravatar

Kunnen we IS niet uitnodigen om vluchtelingen kapot te slaan?
Een heitje voor een karweitje?
Dan doen die lui ook eens iets nuttigs voor de samenleving en groeien misschien uit tot volwaardige burgers.

Reageer
gravatar

Ik begrijp niet waarom Geert W. nog wordt omringd door kleerkasten. De man heeft namelijk generlei culturele waarde.

Reageer
gravatar

Blijkbaar heb je het artikel niet begrepen. Meneer Wilders van de PVV is een wezenlijk onderdeel van onze beschaving en moet met hand en tand beschermd worden.

Meneer Wilders van de PVV is de man die ons de normen en waarden van voor de allochtoneninvasie kan terugbrengen. Hij is de Heiland.

Dat het multiculti geleuter van de linkse kerk uitgelopen is op een complete fiasco moet voor iedereen, behalve voor de linkse kerkgangers zelf, onderhand wel duidelijk zijn.

Corrie.

gravatar

Een unieke kans voor Nederland om de rassenconflicten uit het Midden-Oosten die al eeuwen onderhuids voortduren nu binnen te halen en verder aan te oppervlakte te krijgen, extra voeding voor de al bestaande concurrentie onder het gepeupel is zeer welkom (het moet zeer doen) binnen onze managerscultuur. Terug naar de VOC, zoals dhr. Balkenende destijds al opmerkte, zo bouwen wij een eigentijds Museum. Zonder Reality halen we het ook niet meer met ons budget.

gravatar

Corrie van H. en ik kijken verschillend aan tegen de multiculturele samenleving zoals die ons door ALLE politieke partijen werd opgedrongen. Bij alle evidente verschillen ben ik wél met haar eens dat de oorspronkelijk beloofde integratie en assimilatie in het dagelijks verkeer zijn mislukt; er is sprake van relatieve onder- en oververtegenwoordiging in bepaalde beroepsgroepen. Net als in New York blijkt het in onze grote steden moeilijk een taxichauffeur te vinden die de landstaal beheerst.