Waarom we zo opgewonden raken van stemmen

Stemhormoon electonine komt vrij in het stemhokje

Het is de vraag die wetenschappers al jaren bezighoudt: waarom raken we zo opgewonden van stemmen? Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben honderden proefpersonen in een MRI-scanner gelegd tijdens het stemmen. Daaruit bleek dat de electocampus tijdens het stemmen grote hoeveelheden van het stemhormoon electonine aanmaakt. Hierdoor ervaren mensen de bekende euforische extase bij het verlaten van het stemhokje.

Door de electonine komen er na het stemmen warme gevoelens vrij voor de politieke partij waarop je hebt gestemd. Het hormoon zorgt voor een gevoel van verbondenheid en politieke hartstocht, waardoor mensen die vaker electoraal actief zijn, langer bij dezelfde politieke partij blijven. Niet bij iedereen heeft het hormoon hetzelfde effect: 57% van de mannen valt direct na het stemmen in slaap.

Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer mensen niet gaan stemmen, waardoor ze last krijgen van een slecht functionerende electocampus. Volgens de onderzoekers neemt het aantal stemmers af door de gratis politieke filmpjes die tegenwoordig online beschikbaar zijn. “Wie vroeger een Kamerdebat wilde bekijken, moest naar een louche videotheek. Nu staat al die rotzooi gewoon gratis op internet.”

De aandacht voor stemmen nam de laatste weken toe door pikante bestsellers als ‘Werken aan een duurzaam Drenthe’ en ‘Gelderland socialer’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Pure Stemmingmakerij
Nu nog lekkerderder..
met kleine chocolade brokjes..

Alleen als u op onze partij stempt..

Zolang de voorraad strekt
of totdat we zeker zijn van
voldoende kamerzetels..

Reageer
gravatar

“Zoo lekker dat gevoel van een keihard potlood in de linkerhand”; doordat ‘duurzaam’ werkende Keurslagers thans héél de koe (of de stier) verwerken (van neus en tong tot uier en penis), krijgt deze formulering een Freudiaans/fallisch accent. Nijvere ambachtsman, weet u zeker dat uw bijdrage gaat over het stempotlood?

gravatar

Even over dat samenvoegen van provincies.. geen slecht idee – maar beter is opheffen – Amsterdam opheffen zou wel eens een enorme verbetering kunnen opleveren – of nog beter – het historisch herstellen tot de gehuchten waaruit het ooit bestond.. en iedere geschikte oppersmurf burgervader maken van dat deel..

gewoon omdat het kan tegenwoordig..

Reageer
gravatar

Slijmsporen? Dan is, net vóór u, dit stemhokje door een VVD- of D66-stemmer gebruikt. Mogelijk loopt dit slijmspoor door tot in het Binnenhof, Den Haag. Een DNA-analyse zal aantonen dat dit slijmspoor hoort bij een plaatselijk bekende liberaal óf een geregistreerde grootcrimineel, mogelijk verenigd in één politiek actief persoon. In dat geval moét het een VVD’er betreffen, die komen overal mee weg, zonder kleerscheuren..

gravatar

En de Hersenschorselectromagnetische equalizer is hierdoor ook ontroert, vanwege de muziek die in je hoofd speelt wanneer je NIET gaat stemmen, maar dat is een bekend verhaal he.

Reageer
gravatar

Bij mij overheerst de rejectonine; allergie-hormoon voor al die leugens die zonder ogen knipperen in de camera worden gesmeten, speciaal die der zusterpartijen voor welgestelden VVD en D66 en die klakkeloos worden geslikt door het modale electoraat. De ironie is dat PvdA nu boet voor de corruptie van de VVD; dat was ook exact VVD’s bedoeling bij formatie van deze coalitie. De PvdA geëlimineerd en dan fijn ‘constructief’ samen verder met D66, CDA, Groenlinks en CU. Walging meneer; méér niet.

Reageer
gravatar

In elke coalitie met de VVD lijdt de coalitiepartner (van dienst) verlies en wint de VVD. Vergelijk de sluipwesp en de spin, Nu is de PvdA het herhaalde slachtoffer, dus Diederik: eigen schuld, dikke bult. Als je als partij je ideologische veren en verleden afschudt en jouw ooit linkse doctorandussen kunnen meer verdienen in de VVD, dan verhuizen ze. Niet alleen Verdonk en Zalm zijn zo bekeerd door het grote geld. Geld dat stom is, maakt rechts wat links(d)om is.

gravatar

Ik vraag me af wie voor Teeven en Opstelten gekozen heeft? Terwijl de wiet in Roermond of Sittard qua prijs en presentatie : al lang de huiskamermentaliteit overstegen heeft. Je zou het moeten zien! In Leeuwarden kost de wiet 25% van in Limburg. De mensen zijn blij als ze een Belg zien in het Noorden.

Reageer
gravatar

Je weet dat je absoluut niet bezig bent met verkiezingen als je eerst aan stemmen in de zin van praten denkt en vervolgens aan het stemmen van een muziekinstrument.

Reageer
gravatar

Ik vind het juist heerlijk rustig! Ik hoop dat ze wegens gebrek aan belangstelling zichzelf hebben opgeheven.

Maar nu weer snel de kamer in, wachten op de visite die mijn zus heeft uitgenodigd en zoals gewoonlijk niet op komt dagen zonder af te zeggen.

Onfatsoenlijke lui, die vrienden van haar onder ons gezegd en gezwegen.. maar ja, het blijft je zus hè, zeggen ze dan.
Mantelzorgen sucks.. 🙁

gravatar

Leuk verhaal, maar het ligt net iets anders.

Het zijn namelijk diegene op de lijst die al weken vooraf de dag van de aandacht nogal wat electonine aanmaken. Het wakkert sterke narcistische trekjes aan, die je ook wel bij BN’ers ziet ten tijde van de uitreiking van de TV-ring en het gouden Kalf.

Hoewel iedereen weet dat het hier om misplaatste aandacht voor de almaar geleverde wanprestatie gaat, blijkt de geest nooit genoeg te krijgen van de door electonine aangemaakte dopamine…

Reageer
gravatar

… Het e.e.a. verklaart tevens waarom diezelfde kandidaten op de lijst zo genoegzaam in de camera koekeloeren, wanneer de zoveelste wanstaltige annonce van zijn/haar politieke clubje in elkaar wordt geflanst.

Waarbij spindoctors en managers aan de zijkant lopen roepen dat er nóg geiler in de lens moet worden gekeken dan vier jaar geleden.

Voor een mooier Nederland dus. Van die dingen.

gravatar

Opmerkelijk de analogie met het sportwezen. Mijn eigen gevoel in een stemhokje is vergelijkbaar met dat bij de wc’s voor, zeg, een hardloopwedstrijd. Het heeft uiteindelijk een bijzonder positief effect op de snelheid.

Reageer
gravatar

Bij mij raast het stemhormoon electonine al wekenlang door mijn lijf. Mijn man zegt wel eens: “Corrie je bent de laatste weken net een krolse kater”.

Daar heb ik alle redenen voor. Al wekenlang staat de PVV, de partij van meneer Wilders, bij Maurice de Hond op nummer één. En nu de Likud-partij van premier Netanyahu overtuigend heeft gewonnen raak ik helemaal overmand door warme emoties.

Lieve mensen, ga stemmen.

Er is hoop dat alles weer normaal in Nederland wordt.

Corrie.

Reageer
gravatar

Netanyahu fan zie ik? Fascist, ga lekker nog meer onschuldige mensen vermoorden. Het vrije oosten zal je vroeg of laat op je misdaden wijzen, en dan zal je daarvoor boeten.

Corrie is een stomme zionazi.

gravatar

Ja ja voor alle duidelijkheid, tachtig jaar geleden hadden de fascisten een korte zwarte snor, nu hebben ze een baard.
De collaborateurs van tachtig jaar geleden zijn nu de sociogasten die werkzaam zijn in de allochtonenindustrie.

PVV-stemmers van de partij van meneer Wilders zijn de verzetsstrijders van tachtig jaar geleden.

Het zijn strijders voor een fatsoenlijk Nederland en komen op voor de vrijheid.

Corrie.

gravatar

Nou nou, Karavich, dat kan wel een beetje minder, hè. Corrie is zeker geen zionazi, eerder en beetje dom en in de war. Het is dus bepaald niet netjes om haar gebrek aan kennis en inzicht, gekoppeld aan een neurotische voorliefde voor megalomane volksmenners gelijk maar terug te herleiden naar de dwalingen van het Herrenvolk in de periode 33-45. Toch maar goed dat u in Kiev zit…….

gravatar

De benaming: Nazion is compacter dan Zionazi, maar iemand als Netanyahu moet toch even de knoop doorhakken, waarde Karavich. Anders beklaagt hij zich weer over anti-semitisme en dat willen wij toch niet ?

gravatar

Corrie, waarom gedraag je je als een krolse kater. Denk je niet dat je man (als hij geen homo is natuurlijk) liever een mooie lekkere poes ziet? Toon die dan!

gravatar

Tja, opwinding en verkiezingen?? Wellicht kan dhr. Viesman voor de echte opwinding iets zeggen over de foto bij het artikel?

Reageer
gravatar

Wel beide handen straf op de schouders houden dan. Mocht de rechterhand net loskomen dan kunnen daar nog rare plaatjes van worden geschoten

gravatar

Ach ja, die Goedele. Toch eigenlijk maar een ” one trick pony”: steeds datzelfde natgespeelde broekske. Goedele, ga er eens mee naar de huisarts of naar een uroloog: het kán de overgang zijn natuurlijk, maar laat er voor de zekerheid wel even naar kijken. Het lijkt me wat onprettig communiceren met zo’n doorweekt kruis. Is Tena Lady iets voor jou?