VVD morrend akkoord met tijdelijke zetelwinning

'Na de verkiezingen kan de gaskraan weer open'

De VVD is tot een akkoord gekomen met de Groningers: in ruil voor de beperking van gaswinning in de provincie krijgt de partij een tijdelijke zetelwinning. Minister Henk Kamp: “Na de verkiezingen gaat het weer om de irrelevante peilingen en kan de gaskraan weer open. Het gaat echt om een tijdelijke maatregel.”

De tijdelijke zetelwinning kost de schatkist zo’n 1,4 miljard euro. De afspraak is nu dat de VVD gedurende zes maanden een zetel ontvangt voor elke miljard kuub gas die minder uit de grond wordt gehaald. Volgens de minister moet het geld voor de zetelwinning ergens vandaan komen, bijvoorbeeld uit het budget voor infrastructuur en renovatie in de noordelijke provincies.

Kamp: “Wij hebben nu deze afspraken gemaakt met de Groningers, het is belangrijk dat ze die wel nakomen. Anders moeten ze niet gek opkijken als hun huis binnen een paar maanden in de aardkorst verdwijnt. Een aardscheur is immers gauw gemaakt. Dat hebben ze dan geheel zichzelf te danken.”

Politiek analist Bert Bokhoven: “Het is een doordachte tactiek van de VVD: naar aanleiding van concrete dreigementen heldere afspraken maken. In het verleden is gebleken hoe effectief dreigcampagnes zijn. Kijk maar naar het kwartje van Kok.”

Groninger Berend Veenstra gelooft niet dat het gaat om tijdelijke zetelwinst: “Ik zie de VVD er wel voor aan om daar uiteindelijk gewoon vier jaar aan vast te houden.”

Premier Mark Rutte benadrukt dat de zetelwinst een handreiking is vanuit de VVD: “De bal ligt bij hen. Een zetel hebben we zo teruggewonnen, maar zie zo’n huis maar eens terug te krijgen zonder overheidssteun.” Rutte ziet in het huidige akkoord alleen maar winnaars: “Zie het als een win-niet-verlies-situatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er wordt te moeilijk gedacht! Haal zo veel mogelijk gas daar uit de grond! Vul de holle ruimte die dan ontstaat met de VVD, Kootwijkerbroek en Meppel. Mocht er dan nog steeds ruimte over zijn, vul die dan met dat amsterdam, Lelijkstad en Zeeland. Dat zou heel wat problemen tegelijk oplossen

Reageer
gravatar

Jammer dat het weer een outsider moet zijn die dé oplossing voor het Groninger Verzakken moet voorleggen; conform de verwachtingen kan Nederland niet voldoen aan de normen voor CO²-reductie. Dat was al bekend bij de ondertekening van het relevante Verdrag maar met de VVD op EZ mag het buitenland rekenen op List & Bedrog. Waarvan akte. Wat ligt er nu meer voor de hand dan om onze overtollige (en niet verhandelbare) quanta CO² op te bergen in het poreuze gesteente onder Slochteren waaraan NAM en Staat hun lucratieve gassen onttrokken? Eén verkeerd vallend vonkje en “Er gaat niets bóven Groningen” . Groningen stijgt cultureel tot grote hoogten, als economisch martelaar van onze VVD-democratie.

Reageer
gravatar

Bah, bovenstaande tekst heeft meer dan 500 tekens. Terwijl maximaal 500 tekens zijn toegestaan.

Nederland moet weer terug naar handhaving van de regels, wanneer iedereen daar een bijdrage aan levert is er weer hoop op een fatsoenlijk Nederland.

Moderator van De Speld treedt toch eens op tegen die gast die zich Outsider noemt.

REGELS ZIJN ER OM TE GEHOORZAMEN.

Buitenstaanders moeten opzouten, geef hem toch een IP-ban.

Corrie.

gravatar

ik snap dat gedoe niet. die Groningers zijn zelf op ons gas gaan wonen. en nou lopen ze te zeuren. als je in een kartonnen doos onder een viaduct woont ga je toch ook niet over het verkeerslawaai zeuren? kom op zeg, het is al mooi dat we ze gedogen.˙uǝƃopǝƃ ǝz ǝʍ ʇɐp ıooɯ ןɐ sı ʇǝɥ ‘ƃǝz do ɯoʞ ¿uǝɹnǝz ıɐɐʍɐןsɹǝǝʞɹǝʌ ʇǝɥ ɹǝʌo ʇǝıu ʞoo ɥɔoʇ ǝɾ ɐƃ ʇuooʍ ʇɔnpɐıʌ uǝǝ ɹǝpuo soop uǝuuoʇɹɐʞ uǝǝ uı ǝɾ sןɐ ˙uǝɹnǝz ǝʇ ǝz uǝdoן nou uǝ ˙uǝuoʍ uɐɐƃ sɐƃ suo do ɟןǝz uɾız sɹǝƃuıuoɹƃ ǝıp ˙ʇǝıu ǝopǝƃ ʇɐp dɐus ʞı

Reageer
gravatar

Och beste Lokaaltje,

Rond Meppel bestaan er mogelijkheden genoeg om enkele nederzettingen te stichten, elk met in het midden een houten huis met een kruis erbovenop.

De Staphorster Gemeente zal de Groninger daarmee met open armen ontvangen. De VVD, samen met de lokale afdeling ervan, ziet daarmee eindelijk weer perspectief om er in de buurt, na ontginning van een bosperceel een bedrijventerrein te laten realiseren, om ook de Groningse gelukzoekers eindelijk eens aan een baan te helpen.

gravatar

Ja, dat is wel beeldend verwoord wil ik u geven Trendvolger. Maar u haalt toch een aantal zaken, of eigenlijk streken, door elkaar.

Zo wordt de grensregio van Groningen – Drenthe nou juist gekenmerkt door de zogeheten ‘heidense dorpen’. Daar staat geen kerk, en die is er ook nooit geweest, tot grote trots van de lokale bevolking. In Zuid-Drenthe ligt dat dus even anders.

En wat de Groningse VVD betreft; “Wie een aardscheur veroorzaakt voor een ander..”

gravatar

Die is u Lokaaltje,

Toch wil ik u er echter op wijzen dat binnen de VVD stemmen opgaan de Groningse gasvelden compleet én klimaatneutraal te gaan winnen. Nadat de rijkdom naar boven is gehaald, wenst men de ganse provincie terug te geven aan de natuur.

Daarom opteer ik in deze een enorme scheur binnen de VVD. Andersom komt veel vaker voor, en zit de wederpartij met de gebakken peren.

Welnu, de omgeving Meppel biedt nu eenmaal ruime mogelijkheden tot uitbreiding, zonder dat het gebied wordt omgetoverd tot een tweede Almere. Gelukkig is de Noorderling daar veel te nuchter voor, en zal men in staat zijn het westen te laten zien dat het ook beter kan.

gravatar

Toch heb ik wel bewondering voor hoe het Gronings actiegeluid in banen wordt geleid. Hebt u de laatste tijd nog nieuwe edities gezien van Dagblad De Tegendruk, Groninger Belang of Het Laatste Noord?
Ik bedoel maar, het tegenKamp lijkt door de aarde verzwolgen, in ‘ gas gezakt zoals men dat daar zegt.

Reageer
gravatar

Trolleke,

Het is duidelijk dat een domkop zoals jij niet weet dat een grote bek in de figuurlijke betekenis scheur wordt genoemd.

gravatar

Dat ik een domkop zou zijn lijkt me helemaal niet zo duidelijk, anders had ik dat zelf wel geweten!
Volgens mij ben jij zelf een domkop, die het door andere mensen aan te vallen probeert te verbergen.

Polleke, you’re a phony, a big fat phony.

Hoogachtend,
Trolleke

gravatar

Een nieuwe slogan voor Groningen lijkt mij op zijn plaats, namelijk: “Er zit niets onder Groningen” in plaats van “Er gaat niets boven Groningen”.

Reageer
gravatar

Leuk zo’n aardscheur, maar dan komt al het gas ook gelijk vrij.

Kunnen we een mooie steekvlam maken, maar dan zijn we daarna wel alles kwijt. Blijf liever nog wat langer genieten van het gas!

Wil gewoon goedkoop gas voor mooie gelokaliseerde steekvlammen!

Reageer
gravatar

Het is de vraag of dit akkoord het redden gaat. Veel niet-groningse vvd-aanvoerders en hun volgelingen schijnen inmiddels de provincie te hebben overgenomen om daarmee het recht van vrije gasverbranding veilig te stellen. Twijfelachtig of Kamp daartegen kan (en wil) optreden.

Reageer
gravatar

Aangezien ik zeer tevreden ben over mijn minister van Economische Zaken, ben ik bezig een boek over hem te schrijven, onder de titel: “Mijn Kamp”. Leuk, hè ?

Reageer
gravatar

Mark,

Jazeker knul, jij en je vrinden hebben het er maar druk bij.

Jatten in Groningen, en declareren in Limburg. Zit er daar dan nog wat in het vat?

gravatar

Om de onderste steen boven te krijgen heb je vrees ik wel een wat zwaardere aardbeving nodig dan zich momenteel in Groningen voordoen.

gravatar

Het wordt er niet beter op zie ik.
Erg jammer.

Definitie van “Het” is natuurlijk vrij om in te vullen.

Je kan denken aan;
– Deze site.
– Het te hard rijden op een brug.
– Meppel.
– Niet zien wat er komt.
– Enzovoort.