Veel Nederlanders vieren januari op hun werk

Feest traditioneel einde van geveinsde saamhorigheid

Net als vorig jaar vieren de meeste Nederlanders januari met hun werkgever. De feestmaand luidt traditioneel het einde in van geveinsde saamhorigheid, verplichte gezelligheid en tenenkrommende hypocrisie.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat liefst 85% van de Nederlanders ervoor kiest om in januari naar zijn werk te gaan. 12% viert de maand thuis en de overige 3% grijpt het feest aan om op vakantie te gaan.

Nico Molenkamp (54) uit Emmeloord kijkt uit naar januari: “Het is voor mij ieder jaar weer een van de absolute hoogtepunten. Niet meer hoeven doen alsof anderen me ook maar iets kunnen schelen. Geen mierzoete reclames meer van bedrijven die gewoon geld willen verdienen. Eindelijk een einde aan de zelfbevlekking van Serious Request en de clichénostalgie van de Top 2000. Gewoon lekker normaal doen.”

Trendwatcher Adjiedj Bakas ziet de populariteit van januari al jaren gestaag toenemen: “Na Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw hebben we behoefte aan rust aan ons hoofd. In januari kun je weer ongestoord voor jezelf kiezen, zonder voortdurend gedwongen te worden een sociaal gebaar te maken. Veel mensen hebben deze donkere dagen even nodig.”

De uitgebreide viering van januari, met broodtrommels en automaatkoffie als kenmerkende symbolen, is komen overwaaien uit Letland. Vooral webwinkels en groothandels in kantoorartikelen verdienen veel geld in deze periode.

Volgens feesthistoricus Bert Bokhoven is de oorspronkelijke betekenis van de feestmaand echter veel verder terug in de geschiedenis te vinden: “Dat overdreven gedoe met die broodtrommels is het commerciële feest dat we nu kennen. Maar weinig mensen weten nog waar januari eigenlijk over gaat: dat de winter voor de Romeinen een maandloze periode was. Dát is het originele januariverhaal in al z’n puurheid. Het is jammer dat we daar niet meer aandacht voor hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Volg Eta Carinae!

De ster Eta Carinae is 7.500 lichtjaar verwijderd van de zon en weegt honderd zonnemassa’s (oftewel: de ster is honderd keer zo zwaar als de zon). Eta Carinae is zo groot, dat de ster jaarlijks 500 keer de massa van de aarde aan materie verliest. De radius van Eta Carinae is 400 keer de radius van de zon. Indrukwekkend! Wetenschappers verwachten dat Eta Carinae in de nabije toekomst explodeert. Wanneer dit gebeurt, dan is de supernova-explosie één van de meest spectaculaire supernova’s ooit waargenomen door de mensheid.

Reageer
gravatar

Juist kleine,

Je babbelt al lekker voor je leeftijd, maar aan beschuit met muisjes denken ho maar!

Ga jij nou eens terug naar waar je vandaan komt, en probeer het dan nog eens een keer.

gravatar

Ik zou willen dat mijn bruine ster morgenochtend 500 keer de massa van de aarde verliest. Dan hoef ik niet heel januari te ploeteren om op mijn geboortegewicht te komen na een maand lang schranzen.

gravatar

Ik wilde 3e Kerstdag werken maar God greep in en gooide sneeuw voor mijn wielen. Kan ik vast een nieuwe variant op ‘De Beste Wensen’ gaan bedenken om in januari goed beslagen ten ijs te gaan.

Reageer
gravatar

Benny, ik ben even in vergaderzaal 11 binnengelopen. Kom je daar naartoe, dan heb ik wel een mooie Cubaan voor je ook! Als jij nou even eenborrel voor me egelt, dan zie ik e daar, goed? Gezellie!

gravatar

Hebben ze bij jullie ook al koelkasten op de straat gezet waarin je je restjes kunt steken voor de minderbedeelden?

Cold Turkey. Dat is echt wel een hopeloos idee. Wie vindt dat allemaal uit?

Reageer
gravatar

Tja dochter van Wouter. Misschien doe je niet genoeg je best om hem bij jou langs te willen laten komen.
Als je dat zo graag wil moet je kijken of er een andere weg te vinden is naar elkaar.
Wat heb je zoal gedaan en is dat in die context al aangekomen bij je werkgever.
Je bent toch geen stalker in je vrije uurtjes?

gravatar

Januari is meestal de koudste maand, dat past bij de Nederlandse invloed. Februari is dan de maand met statistisch de meeste zelfmoorden. Als ze zich met elkaar gaan bezighouden, dan krijg je de psychose waar ze wellicht levenslang niet meer vanaf komen. De invulling van het ‘niets’ is vaak verward met boeddhisme.

Reageer
gravatar

Wat een onzinverhaal, december is juist de leukste maand van het jaar.

Van al die prachtige programma’s en leuke kerstfilms kan ik niet genoeg van krijgen. Wat ik niet in de feestmaand kan zien neem ik op om ze alsnog in januari te bekijken. Om zolang mogelijk de feestsfeer te behouden gaat de kerstboom er pas in februari uit.

Bij ons thuis is van geveinsde saamhorigheid geen sprake.

Het enige wat ik storend vind is Serious Request, laat ze eerder wat doen voor onze eigen mensen!

Corrie.

Reageer
gravatar

Corrie, houd toch eens op met je eeuwig geklaag. Nu zit je weer te zeuren over het feit dat je niet genoeg prachtige programma’s en leuke kerstfilms krijgt, terwijl je er niet eens tijd voor hebt om ze allemaal te zien!!!

gravatar

3FM is juist 358 dagen per jaar bezig met hun eigen. Eigen quizjes, eigen BN’ers, eigen lijstjes, eigen ik, eigen lul, eigen gezeur.

Serious Request is gewoon een Detox kamp voor hen.

Maar Corrie jij luistert helemaal geen 3FM!

gravatar

Ach Corry van Hiernaast
Ik weet waar jij op aast
De leuning van de pastoor
Doch dit gaat helaas niet door
En, in het kader : alles went
Voor jou nu eens een echte vent!
SMS 6969 naar het Vaticaan
Zet daarna je laptop maar gauw aan
Daarop krijg je telefoon email en adres
Niet van 1 priester, nee van stuk of zes.
Doe met hem een wip.
Je zult zien : weg die decemberdip!
Ach lieve Corry, ik ben dit jaar voor jou wat laat,
Wellicht dat het volgend jaar iets vlugger gaat.

Een lieve…

gravatar

Ach mijn Corry, lieve schat
Jammer dat je dit nu doorhad
Corry, mijn kleine lieve meid
‘k Heb nu even tijd
Vandaar dit fraai gedicht.
En onnatuurlijk evenwicht
Eens breekt ons’ Januari dan weer aan
Wij allen weer aan ‘t werken gaan
En de gemeente ons verblijd
Met jaarlijkse belastingen van tijd tot tijd
Bedragen waar menig mens om zucht
Zijn mij een lieve lust.
Nu, hou vol mijn lieve meid,
Nog even en ‘t is onze tijd.
Dan laat ik je nooit meer gaan

Mijn keuteltje…

gravatar

Goedemorgen allemaal! Benny, ik heb hier nog wel een Zippo, die heb ik maanden geleden gevonden!

Zo, ik lust eigenlijk wel een borrel ook… Vanmiddag geland, een dijk van een jetlag, maar goed. 27 uur vertraging! Even een poosje over uit Cuba voor de feestdagen.

Hoe is het hier op De Speld? Al een beetje gewend aan die achterlijke duimpjes? Hierzo, steek eens een mooie Cubaan op! Ik heb er 2400 meegesmokkeld, dus…

gravatar

Jo, wat leuk je weer eens te zien! Stukken beter die Cubaanse rokertjes; van die Huifkarretjes kan alleen de kachel roken als je het mij vraagt.

Nu je verklapt hebt hoeveel je er in je koffer hebt gepropt neig ik naar bietsen om zo’n Cubaanse knakkert..
Ah, dankjewel, je bent de beste Jo!

Weg met die Zippo, zonde man! Ik heb echte ouderwetsche lucifers bij me, moment.

Hoe bevalt het in Cuba? Eerst de fik in die Cubaanse rakker, bakkie erbij, gezellig hoor!

gravatar

Ach ja, die Corrie heeft het over een onzinverhaal.

Goed zo Cor, allemaal met een fles jajem in je mik, dan krijg je ook geen last van die geveinsde saamhorigheid.

Heb je ook zo’n lichtgevend hert en een arrenslee op je balkonnetje staan? Die hoort er ook bij; gezellig hoor!

gravatar

Zeg, weet iemand wie er met z’n takken aan de Remy heeft gezeten? Er zit nog maar een centimeter of 2 in. Of staan er soms nog een paar volle flessen in de bezemkast?

gravatar

De Speld begint wel een gewoonte te maken van onvolledig citeren! Het onderzoek brengt immers enkele hoogtepunten van de januariviering precies in kaart. Zo noem ik: 6 januari mailboxdag (64,3% van de werkenden gooit dan alle nog niet beantwoorde mails weg), 11 januari Kerstkalkoendag (71,1%, ingevroren restant), 17 januari stuurgroependag (19,2% wordt dan gevraagd voor een nieuwe stuurgroep, bij ambtenaren is dit 103,8%).

Reageer
gravatar

En laten we niet vergeten: 23 januari Santa Depressiva (99,2% van alle werknemers is depressief omdat het geld op is) en 24 januari Santa Salaria (100% is opgelucht omdat het salaris weer op de rekening staat).

gravatar

En ook: rond half januari het begin van de traditionele zwartepietendiscussie.

Deden de Romeinen daar ook al aan, of is dat pas later, in Letland ontstaan?

gravatar

Je moet dan maar eens bij mij komen. Ik heb 7 jarigen in die maand. Je mag ze voor mij allemaal afzoenen. Heb ik tenminste ook een keertje rust.

gravatar

Ik bedenk me net nog wat. Ik wil best een deel van je werk overnemen. Het vrouwelijke deel mag mij zoenen en die zoenen geef ik gewoon terug. Jij het er dus verder geen omkijken naar. Als je ze nu straks naar mij stuurt dan heb jij geen enkele probleem meer. Wel vind ik dat je me ervoor moet betalen. Ik help je toch van heel wat vervelends af. Nee, niet in natura, wat ik nog wel eens bij meisjes wil doen, maar gewoon kassa, contant geld of met een sjek.

gravatar

Beste S. ,

Gewoon een bakje water bij de deur zetten, en er niets aan de hand.

Het wordt een ander verhaal als jij terug gaat lebberen, want dan zijn er namelijk twee bakjes water nodig, om dat gedoe te voorkomen.

gravatar

Een baan met vier kerststerren “dit jaar in Tilburg”. Dat is wel een heel erg korte baan. Als kerstseizoenswerker neem ik daarom aan.

Maar wat ga je doen in de echte feestmaand januari? Daar zijn wij benieuwd naar.

gravatar

Dagobert,

De Efteling ligt niet in Tilburg, maar in Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand). Het genieten zal gelukkig wel meevallen nu de Efteling door sneeuwval is gesloten.

gravatar

Waarom “waarom “daarom” ?” ?
Omdat Benny Hier daar was en niet hier stond hier geen reactie. Daarom dus of hierom. Logica voor ongevorderden, beste Plien. En breng me niet zo in de war, seffens krijg ik nog het hier en ginder daar. Kortom ergens. Duidelijk , hoop ik.

gravatar

Er zijn hier enkele mensen legitiem waaronder ik en ‘Benny Hier’ Roy. Wat is jou rede? Kan jij! je legitimeren? En wat heeft Plien hiermee te maken?

gravatar

Na deze diepfilosofische discussie is het nu tijd voor een feestje in zaal 1.
Roze koeken zijn aangerukt, Cubanen, beschuit met muisjes, en naar een toereikende hoeveelheid Remy wordt nog gezocht in de bezemkast. Ik haal zo een doosje Moët & Chandon uit de achterklep, die zal wel koud genoeg zijn.
Iemand al wat van Heer Jeettje gehoord? En is er nog behoefte aan plat vertier? Dan moet iemand even met de strontemmer rammelen aan de deur van CvH.