4 redenen waardoor oorzaken verward worden met redenen

Waardoor oorzaken met redenen verward worden

Redenen en oorzaken worden vaak door elkaar gehaald. De Speld zet de belangrijkste oorzaken en redenen hiervoor op een rij. En wel vanwege hierom.

Omdat de mens geprogrammeerd is om te denken in oorzaak en gevolg
Oorzaken bestaan miljarden jaren langer dan redenen. Sinds de oerknal zijn oorzaken en gevolgen overzichtelijk gerangschikt in een handig tijdruimtecontinuüm. Dit was dan ook een van de belangrijkste argumenten voor de oerknal. Redenen zijn veel recenter omdat je voor het gebruik van een reden in leven moet zijn en het leven ontstond pas 3,7 miljard jaar geleden. Het is dus begrijpelijk dat nog niet iedereen gewend is aan het recent ingevoerde verschil tussen oorzaken en redenen.

Het is een kwestie van reden en gevolg
Sommige mensen zijn niet voor oorzaak vatbaar, met alle gevolgen van dien. Dat is dan ook precies de oorzaak dat die mensen in discussies zinnen uitkramen als: “Daarom is geen oorzaak.”

Omdat aan de meeste oorzaken een reden voorafgaat
Stel: Eduard pakt de vriendin van Frits af. Eduard kan Els eenvoudig versieren doordat hij knapper is dan Frits, wat voor Els een reden is Frits te verlaten. Frits wordt kwaad en gooit Eduard in een ravijn. Eduard valt naar beneden door de zwaartekracht en sterft. Els moet huilen doordat ze verdrietig is. Els is verdrietig omdat Eduard dood is door de zwaartekracht. Conclusie: Els is verdrietig doordat Eduard knapper is dan Frits.

Omdat mensen drogoorzaken aanvoeren zonder reden.
Een boom in Tsjechië waait om door de orkaan Sally. De orkaan Sally vond echter plaats in de Amerikaanse staat Oklahoma. De Tsjechische boom heeft dus een drogoorzaak aangevoerd om om te waaien.

Hierdoor is er oorzaak te meer om nog eens goed naar de redenen te kijken!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit artikel heeft het niet over “out of the box” denken. Buiten alles wat de mens kan bedenken is er dus niets en niets mogelijk.
De oerknal en het universum waar wij schijnbaar in leven is door de mens gerationaliseerd. Niks kan daarbuiten bestaan..
De Aarde plat ooit…

Wie wilde er nou een een keer met me bijpraten?
Corrie, jij niet!!!

gravatar

Het bestaan van niets buiten de galaxy waar wij (wat)onze voorstelling te boven gaat.
Oneindige gedachte bestaan ook. Het bevatten is leegte die er buiten in het niets is.

gravatar

Ik pleit dan ook voor niet meer of minder als niets.
Nul niet, dat is iets wat tussen iets in zit. Oneindig is teveel meer en minder.
Afmeten bestaat daarom alleen bij de gratie mens.
Corrie v Hiernaast. Links en rechts bestaan dan ook niet.
Alles wat is bestaat in bewustzijn, wat er zo is als dat er is zonder verder te kunnen denken.
En leeg hoofd wat denkt meer te weten bestaat alleen in je gedachte die niet alles (niets)weet.

gravatar

En zo kan vanuit het niets ook iets zijn denk je misschien.
Als wij meemaken dat er iets is en niet snappen dat niets kan bestaan. Snappen wij niets.

Het is zo simpel mar begrijpen…o nee. Niemand die iets begrijpt…. niets begrijpt. Niet kan begrijpen om het begrijpen te begrijpen. Om het iets anders als nul, iets of iets.

gravatar

Ach Benny, we zijn slechts hier op vakantie uit de eeuwigheid. het iets dat niet gezien wordt is slechts een verbinding die veel en meer mogelijk maakt naar gelang de menselijke verdienste, mits dit daadwerkelijk zo beschouwt kan worden. Out of the box denken is denken los van het gebruikelijke denkpatroon en dan zie je de voor en nadelen vanzelf of niet. je hoort me misschien niet maar kunnen lezen is ten slotte ook iets waard.

gravatar

En zo is de oorzaak dat ze die Jezus aan een stuk hout gespijkerd hebben terug te voeren op dat ontkend werd dat die timmerman zijn vader was. Door die reden worden nu opnieuw talloze bomen zonder duidelijke oorzaak voor een paar weken in huiskamers neergezet. Daardoor heeft die omgewaaide boom ook ontkend naar de VS te zijn geweest.

Reageer
gravatar

En als ouwehoeren pudding was waren jullie dr.Oetker.

gravatar

De filosofen Jochem van den Berg en Diederik Smit werpen een verrassend licht op het verband tussen reden, oorzaak en gevolg.

De oorzaak van het licht is, dat ik hun bericht las.

Het gevolg is, dat ik deze reactie schrijf.

De reden is, dat zij en ik ons graag onledig houden.

Reageer
gravatar

Ik vind dit zo zwak, onbegrijpelijk hoe u upvotes krijgt!
Ebola komt helemaal niet uit Meppel, allemachtig zeg! U wordt gehersenspoeld door de media terwijl het bewijs keer op keer genegeerd wordt.
Ebola komt helemaal niet uit Nederland, niet eens uit Meppel! Zie hier, het onomstotelijke bewijs: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ebola_(rivier)
Dat is het werkelijke bewijs, een rivier is de oorzaak van dit alles, en ik vind dat we sancties moeten instellen tegen de rivier in kwestie.

gravatar

Meppel ligt ook niet in Nederland. Nederland ligt in Meppel. En Meppel ligt in Friesland. Daarom zijn de Friezen ook zo tegen die hufterige Duisters.

gravatar

Zinvol verhaal, maar waar het echt om draait is de motivatie van de bron toen de oerknal veroorzaakt werd. Er moet niet gekeken worden naar argumenten, oorzaken en redenen omdat woorden beperkingen hebben of beperkt opgevat worden. Het gaat om de beperkingen van de mens t.o.v. de bron. Centrale vraag is dus waarom de bron het tijdruimtecontinuüm geschapen heeft. Dit verklaart tevens de beperkte woordkeuze van mensen op aarde, anders waren we hiero niet. Alles draait namelijk om motivatie.

Reageer
gravatar

Ja uh ho is ff dat zal wel beste Lodeijk, maar als de motivatie van de mens om de bron heen draait, waar kan de bron zich dan aan vasthouden ?
Straks heeft deze geen poot meer om op te staan.
Op grond van veel Algemene Politie Verorderingen mogen knallen zo hard als de oerknal niet eens meer veroorzaakt worden. Waar blijven we dan ?

gravatar

Dit ingewikkelde artikel waarin het verschil tussen oorzaak en reden wordt uitgelegd bewijst maar weer waarom we meneer Wilders van de PVV, de intellectueel en ziener, nodig hebben.

Hij is het heldere licht aan de horizon die ons, fatsoenlijke hardwerkende Nederlanders, met eenvoudig taalgebruik de weg wijst in ingewikkelde materie.

Meneer Wilders van de PVV is de messias voor autochtoon Nederland.

Prettige feestdagen,

Corrie.

Reageer
gravatar

Beste Corrie,

Waarom wordt u geen vaste reaguurder bij Geen Stijl?
Er zitten daar veel mensen die het helemaal met u eens zijn. U zult u zich daar harstikke thuis voelen!

En natuurlijk wens ik u ook prettige feestdagen, en een gelukkig nieuw jaar.

gravatar

Blasfemie om Wilders de messias te noemen! Hij is immers de enige ware Alpha en de Omega waar de messias in feite maar een simpele boerenlul en boodschapper is.

Je zou toch beter moeten weten Corrie en je de ogen uit je kop moeten gaan schamen. 49 zweepslagen gevolgd door een milde steniging zijn hier op z’n plaats.

gravatar

Ha die Benny!

Da’s lang geleden. Hoe gaat het met je?
Nogmaals, ik ben benieuwd of je destijds jouw Zippo nog hebt teruggevonden. Zullen we binnenkort weer eens een bakkie doen? Er schijnt nog een doos Huifkarretjes onder in het drankenkabinet te liggen.

Groeten, @

gravatar

@binnekort een bakkie doen?
Zippo is en blijft zoek.. voor het laatst gezien naast de inductiekookplaat.
Verder gaat het goed met mij. Nog niet wereldvreemd geraakt!
Ik lees wel hoe het nieuws hier gebracht en begrepen wordt tussentijds. Reageren nu dan wel weer omdat ik de gevolgen van bepaalde oorzaken overzie… denk ik!
Een bakkie lijkt me lekker. Beter zelfs!!!
En CvH met d’r eigen fantasie…vreselijk!!!!!

gravatar

Gezellig, gaan we doen! Nog even geduld Ben, binnenkort haal ik de sleutel op. Zou jij ondertussen weer wat ‘reclame’ kunnen/willen maken, net als toen? Dan pakken we straks eens lekker uit!

Groeten, Bakkie Doen.

gravatar

en een sigAartje lijkt mijn BESt lekker weer eens. @ de achter gevervdervde deur. Op zich Niks LIkt mij Niks mEe. . gr benNy doL. Ik bedoel doof.

gravatar

ik hoop dat je de sleutel vind. Sorry voor mijn hangende hoofdletters.
Ik sta klaar maar nog even weten waarvoor we reclame gaan maken… als toen….

gravatar

Maar wat is dan de oorzaak van die orkaan Sally? Ik heb mij hier heel lang mee bezig gehouden, en ik ben tot de conclusie gekomen dat er een belangrijke oorzaak voor is. Het lijkt het er op dat de orkaan de desbetreffende boom niet mocht, zodoende lijkt het op een afrekening in de Tsjechische bomenwereld, zwak, gezien het krachtsverschil tussen beide, maar het is door niemand tegengehouden, zelfs niet door de Verenigde Staten. Verder doen Israël en Palestina ook vaak aan afrekeningen, Conclusie.

Reageer
gravatar

De conclusie omtrent Els in het stellingsverhaal is wel heel erg betwijfelenswaardig. Els zou verdrietig moeten zijn niet omdat Eduard knapper is, maar omdat Eduard knapper was. Feit is namelijk dat je niet meer knapper bent nadat je in een ravijn gevallen bent.

Reageer
gravatar

Ja hoor, de Amerikanen krijgen weer eens de schuld. Het is toch ook bij voorbeeld mogelijk dat een of andere Slowaakse houthakker nog een oude vete met Tsjechië had te vereffenen (!) sinds de splitsing tussen beide landen?

Reageer
gravatar

Beste Carrotte,

het zal me niks verbazen als de CIA de boom al tijden in de gaten hield, en toch ligt de boom nu op zijn kant.
Ongeacht of het de schuld van de Verenigde Staten is of niet, ze hadden kunnen ingrijpen, die morele plicht hebben ze.
Is het bovendien niet erg eigenaardig dat er nog altijd geen satelliet beelden zijn vrijgegeven over de desbetreffende gebeurtenis?
Als dit geen oorzaken en redenen oproept weet ik het ook niet meer.

Groetjes uit Zandvoort.

gravatar

Maar heeft de oorzaak ook een reden, of kunnen oorzaken alleen voortkomen uit andere oorzaken, en redenen uit andere redenen? Volgens mij niet. Er zijn ook gevallen waar een reden een oorzaak had. Ik weet zo geen voorbeeld, maar u kunt oorzakelijkerwijs aannemen dat die bestaan.

Reageer
gravatar

Is tijd daarom de reden voor ruimte of is ruimte de oorzaak van tijd? Niet te vewarren met tijdelijke ruimte als reden voor ruimtelijke tijd in het continuüm van redelijke oorzaken!

Reageer
gravatar

We moeten niet van oorzaak en gevolg spreken. Een oorzaak is ooit geweest, en een gevolg zal wellicht dan komen. Dus dan maken we ons niet druk over het werkelijke: alles daar tussenin!

Reageer
gravatar

Is tijd daarom de reden voor ruimte of is ruimte de oorzaak van tijd? Niet te verwarren met tijdelijke ruimte als reden voor ruimtelijke tijd in het continuüm van redelijke oorzaken!

Reageer
gravatar

Beste Capsule, uw 2 vragen in 1 zin kunnen beiden met nee beantwoord worden.
De tijd is het moment vanaf wanneer we met 0 begonnen zijn. Over het algemeen is dat hier het jaar 2014. Dat is vanaf het moment dat men het belangrijkste woord gehoord of daden gezien heeft. daarna komen de tijden, waaraan allerlei benamingen gegeven worden op basis van criteria. Daarna volgt de halve tijd. Dat is daar waar het eind in zicht is. Dan volgt weer de 0. Ik ben het begin zegt de 0, ga dus van mij uit.

gravatar

De redactie laat hier een behoorlijke steek vallen.

“Sommige mensen zijn niet voor oorzaak vatbaar, met alle gevolgen van dien.” moet natuurlijk zijn: “Sommige mensen zijn niet voor redenen vatbaar, met alle oorzaken van dien.”

Is dit mischien de oorzaak van het gevolg dat de redactie weer eens in een midweek crisis zit?

Reageer
gravatar

De redactie treft hierin geen enkele blaam omdat sommige mensen inderdaad niet voor oorzaken vatbaar zijn. Naar de reden daarvan kunnen we slechts gissen maar naar het zich laat aanzien is dat het gevolg een geëvolueerd gen die oorzaken voorkomt. Dit gen is waarschijnlijk ontstaan door toedoen van de oerknal.

gravatar

Ik mis hier een verwijzing naar John O’Mill, die in de vorige eeuw al met een gedichtje duidelijk maakte wat het verschil is tussen oorzaak en reden. Dat ging (ongeveer) zo:
Mijn tante heeft mijn oom getrouwd,
‘t was twintig jaar geleden.
Jenever was de oorzaak,
maar mijn neef die was de reden.

Reageer
gravatar

@Benny Doof: Het niet-zijnde is niet, omdat het niet gedacht wordt en het wordt niet gedacht omdat het niet is. Maar het lezen van deze zin bewijst het zijn van het niet-zijn. Dit zijnde niet-zijn moet wel zijn omdat anders het niet-zijnde zijn ook niet kan zijn. En dat moet wel omdat anders het tegendeel ook niet kan zijn. Hetzelfde geldt voor het niet-zijnde zijndend niet-zijn.

Reageer
gravatar

Ik zie het probleem, ik heb ook nog wat filosofie gestudeerd, maar enige common sense mag er wel zijn. Je kunt alles kapot rationaliseren, dat is de politiek, gebaseerd op altijd maar weer flauwe grappen, waar mensen behoefte aan hebben, die de commercie zijn geworden. Amsterdam is daar heel sterk in. Simpelweg, het hele probleem ligt in de vrije wil, de beweging van atomen kan niet objectief bestudeerd worden zonder dat je er zelf invloed op hebt. (Heisenberg)

Reageer
gravatar

Ik heb een oplossing, maar ik had daar nog geen probleem voor gevonden. Dat probleem wat jij hier noemt komt in aanmerking.

gravatar

De vlindertheorie zegt dat als er een vlinder in Rio de Janeiro opstijgt dat een storm in Texas kan veroorzaken. Toen ik weleens bij Share aanliep, kreeg ik een vriendin die daar tijdelijk in de buurt woonde, uit Amerika. Ze logeerde toen een tijdje bij haar ouders. Haar vader werkte bij FOM, Fundamenteel Onderzoek Materie, in Amsterdam, hij wist alles van de vlindertheorie. Hij is professor in die materie, in LA. Ik heb een heel manuscript van hem moeten lezen.

Reageer
gravatar

De vlindertheorie bevestigt de idee van Share (dat daarnaast de wereldleraar Maitreya aankondigt) dat alles in de wereld met elkaar verbonden is, esoterie postuleerde het voor het in de wetenschap met haar zelfzuchtige belang bekend was waardoor het onderzoek nog in een zwart gat zit. Oorzaak en gevolg zijn een kwestie van intentie, het lot van de mensheid is een. Er bestaan niveaus van materie = energie, vandaar het begrip Hiërarchie die het belang van oorzaak en gevolg bevestigt.

gravatar

De politiek vindt dat niet leuk. Zonder rede komt gevolg voor oorzaak. Dat is de vrije markt. Dat is waar politici hun status nu aan te danken hebben. Als je alleen maar aan gevolgen denkt. Resultaat! Consumptie zonder product (sucken op energie, maar van wie; hoe kom je aan een vriendin) is het stadium waar we nu inzitten, crisis is onvermijdelijk. Het zwarte gat.

gravatar

Het gaat natuurlijk om een heldere omschrijving van het begrip. Zo gaat de chaostheorie, die ik hier aanduidde, niet zozeer over chaos dan wel orde: in de politiek wordt dat nog steeds niet begrepen. Veel begrippen, zie bijvoorbeeld vrijheid, betekenen in de politiek het omgekeerde van wat ze eigenlijk bedoelen. Zie de chaos.

gravatar

“Els is verdrietig doordat Eduard knapper is dan Frits.”

Zó verkeerd geïntepreneerd.

Want Eduard is knapper als Frits omdóórdat Els verdrietig was, nartuurlijk.

Reageer
gravatar

Doordat de reden vaak samenvalt met de oorzaak – in redelijke zin- is het daardoor vaak onduidelijk vast te stellen waarom het oorzakelijk verband al dan niet van toepassing is. Dus, waarom en vooral waardoor?

Reageer