Wikipedia - Localfitness

Dave (27) gezondheidsexpert na weekje sportschool

Omgeving krijgt gratis tips over voeding en beweging

Een week geleden schreef Bosschenaar Dave van Driel (27) zich in bij de sportschool bij hem in de buurt. Na een week fanatiek trainen heeft hij ineens heel veel verstand van gezondheid, voeding en beweging. Dave deelt zijn kennis gratis met zijn omgeving.

Dave verbaast zich over de inefficiënte wijze waarop anderen met fitness bezig zijn: “Ik zie aan de manier waarop veel jongens trainen dat ze geen idee hebben wat ze doen. Dat is jammer, want je wilt natuurlijk optimaal resultaat. Zulke jongens kiezen ook vaak voor de apparaten, terwijl losse gewichten zo veel effectiever zijn. Mijn tip: stel duidelijke doelen, maak een plan en hóud je ook aan dat plan.”

Volgens Dave is de rustdag essentieel, terwijl veel fanatieke sporters die juist overslaan: “Weet je wat het is? Tijdens de krachttraining creëer je scheurtjes in je spieren. Op de rustdag gaat je lichaam daarvan herstellen. Het lijkt gek, maar dan bouw je dus juist je spiermassa op. Veel jongens maken in het begin de fout om elke dag dezelfde spiergroepen te trainen. Dan breek je je lichaam eigenlijk af. Heel belangrijk is ook om eens in de zes weken je schema te wijzigen. Je lichaam went namelijk aan de oefeningen die je doet. Dan boek je dus geen resultaat meer.”

Dave ziet bij de meer onervaren jongens dat ze vaak te hard van stapel lopen, een ‘rookie-mistake’: “Je training moet maximaal een uur duren. Het deel krachttraining eigenlijk niet langer dan 45 minuten. Anders maak je te veel stresshormoon aan en dan kan je lichaam niet meer herstellen. Het lijkt heel goed om zo lang mogelijk in de sportschool te blijven hangen, maar je kunt beter kort trainen. Maar dan wel het maximale eruit halen natuurlijk. Als je wilt groeien, dan moet je het echt bij maximaal acht herhalingen in sets van vier houden.”

Het verrast Dave dat hij mensen na hun rondje krachttraining nog op de loopband of de crosstrainer ziet: “Na een goede spiertraining heb je eigenlijk geen cardio nodig. Zeker als je korte setjes op maximaal gewicht doet, verbrand je al heel veel vet. Als je toch cardio wilt doen, heeft alleen een intervaltraining effect. Drie kwartier op hetzelfde tempo lopen heeft geen enkele zin, een kwartiertje interval werkt veel beter.”

De training is volgens Dave slechts de helft van het verhaal. Volgens hem is voeding minstens zo belangrijk: “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker na je sportdag móet je goed ontbijten. Daarna kun je per maaltijd afbouwen. Veel mensen eten ‘s avonds het meest, maar je kunt het beter omdraaien. ‘s Nachts beweeg je niet, dus dan slaat je lichaam al die energie op als vet. Dan word je nooit echt droog.”

Dave stelt dat de hetze tegen koolhydraten overdreven is: “Je kunt best koolhydraten eten, maar je moet gewoon goed kijken wanneer. Op dagen dat je sport, heeft je lichaam die energie gewoon nodig. Op je rustdagen moet je er wel mee oppassen. Dan is het eiwitten, eiwitten, eiwitten. Maar let op: je mag nooit honger hebben. Als je dat gevoel krijgt, moet je gewoon lekker aanvullen met groenten. En na een intensieve training zweer ik natuurlijk bij eiwitshakes met whey-proteïne.”

Ten slotte heeft Dave nog een belangrijke tip voor jongens die werken aan hun strandlichaam: “Ik zeg altijd: never skip legday!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vreemd hoor vinden we machines uit die het werk doen, mogen we eindelijk blij op ons gat blijven zitten, zonder onze spieren te scheuren, zonder te zweten, en zonder overdadige energie en tijd verspilling.
En dan gaan de Daves van deze wereld hun energie verspillen, hun rijd vullen, hun zweet pegelen en hun spieren scheuren in de sportschool. Leve de vooruitgang!

Reageer
gravatar

Ik geloof persoonlijk dat het einde der tijden is aangebroken. Waarom niet iets over het voetbal om weer inzicht te krijgen in de politiek.

Reageer
gravatar

Het kan toch niet TE grappig zijn. Hoe grappiger, hoe beter. Vooral hier op De Speld, waar het doorgaans maar een serieuze bedoening is.

gravatar

Duidelijk een gemaakt artikel.Knapm dat nje al je ewrvaringen al na een week hebt . Zeker als je rustdagen in pland kan je maximaal 3x getraaind hebben. Je kan dan nog geen ervaring hebben. Alles gevonden op ionternet waarschijnlijk. Is het publiceren niet waard , heeft geen enkele boodschap.

Reageer
gravatar

Pfffff, dit artikel is zo saai dat ik er bijna een serieuze reactie op zou gaan geven! Damn, is het me nog echt gebeurd ook…

gravatar

Dit is werkelijk het mooiste artikel ooit geschreven. Werkelijk 95% van de industrie is Dave en het merendeel van de lezers en krachtsporters zal er ook van overtuigd zijn dat alles wat Dave zegt correct is.

Reageer
gravatar

Om te janken dit… heeft echt 0% verstand van trainingkunde.. Je zet niet-sporters nog aan tot verkeerd sporten… en voornl teleurstellingen. zowel mentaal als fysiek.

Enkele dingen kloppen, veel dingen kloppen niet in dit artikel!
Adviseer hem een paar boeken m.b.t. trainingskunde aan te schaffen waar hij kan leren wanneer je welke energiesystemen aanslaat en verbruikt. Hoe atrofie/hypertrofie plaatsvindt etc etc…

Reageer
gravatar

Inderdaad, wat een achterhaalde informatie staat hierin. Even voor de duidelijkheid/leken: 1. kies een doel: spiermassa winnen of vetmassa verliezen, dan boek je veruit het meest resultaat. 2. Als je vlak voor het slapen eet ipv ‘s ochtends slaat je lichaam niet meer vet op als de calorieën gelijk zijn. 3. Ontbijt is niet essentieel of het meest belangrijk. 4.Etc etc etc.

Lees eens wat artikelen op http://www.guy droog.nl of http://www.personalbodyplan.nl

gravatar

Jongengroenenbleu,

Roken en drinken moet je afwisselen, zeg maar 2 interval sessies die elkaar afwisselen. Tenzij je natuurlijk gewoon binnen mag roken, dan houd je gewoon één lange sessie, zeg maar continu

gravatar

Het artikel vind ik te veel woorden hebben, dat is te vermoeiend en ik krijg er prikogen van.

Daarom een vriendelijk verzoek aan de redactie van De Speld om het aantal woorden van een artikel tot bijvoorbeeld 300 te beperken.

Het moet wel leuk blijven.

Corrie.

Reageer
gravatar

Beste Corrie,

Je kunt je ook trainen in het lezen van veel woorden. Begin bijvoorbeeld eens met de grondwet, artikel 1. Mogelijk steek je er ook nog wat van op! Neem er een lekker bakkie Hollandsche leut en een lekker koekje bij.

Je overbuurman.

gravatar

Hoi overbuurman, artikel 1 is ongeveer 200 jaar geleden opgeschreven. Toen hadden we nog geen overlast van buitenlandse sajuten, nu hebben we het wel.

Je moet wel heel erg diep je kop in het zand steken om niet in te zien dat onze Nederlandse normen en waarden bedreigd worden.

Meneer Wilders van de PVV is onze hoop dat artikel 1 wordt geactualiseerd naar de tijd waarin we nu leven.

It is time to change,

Corrie.

gravatar

Beste Corrie,

iets actualiseren naar de tijd waarin we nu leven, lijkt mij een dubbelzegging.
Verder vraag ik me af wat sajuten zijn. Bedoelde je sujetten?
Mijn aanbod staat nog steeds, ook zonder seks. Maar dan betaal jij, ok?

gravatar

En beste Corrie,

ik had natuurlijk moeten posten onder Jongengroenenbleumetz’nrozevarkenskopenz’nprinsbern
hartzonnebril of iets in die geest…
Vrede zij met je, je hebt het nodig…

gravatar

En beste Corrie,

reken me nu niet af op het feit dat Bernhard niet met een ‘t’ geschreven wordt want ik heb nooit beweerd dat mijn Duits erg goed is ofzo… Toch?

gravatar

Artikel 1 had allang afgeschaft kunnen worden. Als je een beetje doorleest ben je nl. zo al bij artikel 2. Ik zou niet te lang blijven hangen bij artikel 1.

gravatar

Wetenschappelijk bewezen, dat duurtraining low intensive beter werkt dan 8 setjes op maximaal niveau. Ook is Bewezen dat hierdoor meer blessurepreventie ontstaat, dus hoe maximaal wil je trainen.. Naar een blessure is de kans groot dat je er meer dan 2 weken uit ligt.

Sorry Dave, je theorie van het herstel klopt, rust in de fitness is erg belangrijk! Maar de rest slaat de plank aardig mis.

Reageer
gravatar

Ik zuip me al 40 jaar lang elke week eens goed zat. Natuurlijk ging dat soms mis. Zo heb ik al eens 2 weken in een Hollands gevang gezeten. Omdat ik eigenlijk niet naar een verkeersopvoedingscursus geweest was of zowat. Eigenlijk was het wel leuk.

Zit je nu in het GEVANG? Neen ma in een huis van bewaring. Net toen ik het leuk begon te vinden smeten ze mij om 6 uur ‘s morgens buiten. ik weet het nog goed.

Reageer
gravatar

Twee weekjes vakantie in een all inclusive gevang klinkt goed! Lekker uitslapen en niet aan werk denken. Wat heb je precies gedaan om die 2 weken te krijgen, ik zit er aan te denken om dan precies hetzelfde te doen.

gravatar

Hetzelfde gebeurde mij toen ik ophield met roken. Ineens doorzag ik het allemaal en kon ik iedereen de juiste weg wijzen.

Toen ik na drie weken had bewezen dat ik met gemak zonder tabak kon, je moet gewoon sterk zijn en wilskracht hebben, ben ik weer met roken begonnen.

Ik hoefde niemand wat te bewijzen, ik rook omdat ik het wil en heb nu ook bewezen dat ik stop wanneer ik wil.

En mijn vader is er toch ook 59 mee geworden.

Reageer
gravatar

Wij hebben op het werk laatst een koffiepauze ingesteld. Tussen 08.30 en 10.00 uur wordt er bij ons nu geen koffie meer gedronken. Dat is eigenlijk ook best vol te houden.

gravatar

Ik heb net even hardgelopen. Lekker 5 km laag tempo, en o o o wat is dat sigaretje daarna lekker! Dan weet je weer waar je het voor doet!

gravatar

Sinds wanneer heeft moeder les daar wat over te zeggen?
Zij is toch zeker nergens expert in? Als Dave haar aan Harvard wil geven dan moet ie dat gewoon doen.

Schiet gelijk lekker op, in één klap 69,4 kg. kwijt…

gravatar

Ik denk het vooral van belang is dat je elke keer
voor en/of na afloop van je sportschoolbezoek dat even op Facebook deelt. Net als bij het (hard)lopen buiten, dat moet wel met een app even op je Facebook gezet worden omdat anders de waarderende likes de scheurtjes in je spieren niet herstellen. Als niemand weet dat je veel sport zwakken je spieren zelfs af en dan krijg je natuurlijk nooit een vrouw met een goed karakter.

Reageer
gravatar

Ik heb zelf een vouw met een slecht karakter, in mijn onderrug.

gravatar

Dave is goed geistrueerd door fitness trainer Peter van Fit 4 U. Dave is er even vergeten bij te zeggen dat hij gezien de file vorming bij de losse gewichten en apparaten gedwongen is om toch minimaal de helft van zijn training door te brengen op de cardio apparaten. Het is namdlijk altijd veels te druk bij Fit 4 U en de beloofde nieuwe apparaten en gewichten komen er maar niet. Maar goed, voor een maand gratis fitness (bij een abbonnoment van een jaar) doe je ook alles.

Reageer
gravatar

Dave heeft gelijk over dat je je rustdagen moet pakken en je je voeding onder controle moet hebben. Wat wel onnozel van Dave is is dat hij zegt dat low-intensity cardio (45 min. cardio op lage intensiteit) niet werkt. Je verbrand misschien minder snel vet maar ook minder spiermassa. Als ik iets heb geleerd van de bodybuilding community is dat je met slow and steady de meeste resultaten pakt. HIIT (hoge intensiteit) training werkt zeker ook maar lage intensiteit net zo goed !

Reageer
gravatar

Bedankt voor al diegenen die hun kennis willen delen! Zo gaan we als maatschappij goed vooruit.

Mensen die niet naar tips luisteren zijn dom.

gravatar

Ik heb zelf het meeste bereikt met anabolen en steroïden.

Ik heb een hekel aan immature jongens zoals Dave die alleen maar de aandacht willen trekken en stoer willen doen met hun inspan-aanstellerijtjes.

gravatar

Er zijn zelfs studies die aantonen dat HIT minder effectief is op alle fronten. Je moet nl niet alleen inhoud maar ook bereik trainen, afgezien van vetverbranding..

Dave heeft er de ballen verstand van en enkel wat internet artikelen gelezen.. samengevoegd en zijn eigen waarheid gemaakt om zich goed te voelen in de sportschool..

gravatar

Persoonlijk doe ik aan HIL; high intensity living. Dertig jaar lang roken als een schoorsteen, zuipen als een tempelier en blowen als een chimpansee. En ik moet concluderen dat mijn conditie en lichaamsbouw aanmerkelijk beter is dan die van mijn brave en jongere familiegenoten. Sportschool? Haha! Rock and Roll keeps one in shape

gravatar

Dertig jaar sportschool? Kom daar nog maar eens om tegenwoordig met al die d66 rechters – tegenwoordig kom je weg met een paar uurtjes loopband en een tray AA uitdelen!

gravatar

Op basis van één week trainen deze ervaringen(???) delen en adviezen geven??
No way!!
Regelrecht overgenomen uit boeken, gejat op internet of gekopieerd uit brochures van sportscholen etc.
Na-aperij dus.

De Speld, voor betrouwbaar nieuws??
Zeer twijfelachtige nieuwsbron in dit geval.
Geen goed huiswerk gedaan; makkelijk gepubliceerd.

Reageer
gravatar

Kwaliteit van de Speld gaat steeds verder achteruit… The race to the bottom is al jaren aan de gang in Nederland

gravatar

Beste Bertus,

u moet De Speld lezen als de bijbel. In het Ware Woord staat duidelijk dat het de waarheid betreft en dat is het bewijs dat het dat ook is. Zo is ook De Speld de verkondiger van betrouwbaar nieuws omdat het in de ondertitel staat…
Zo moeilijk is het allemaal niet hoor…

gravatar

ah verrek u heeft mij de ogen geopend natuurlijk god had ook maar zeven dagen dus een weekje nodig voor zijn schepping dave is een fitnessgod

gravatar

Ja inderdaad beste Roland,

en god heeft blijkbaar goed naar Dave geluisterd en een rustdag genomen die hij per oekaze meteen maar zijn schepselen heeft opgelegd…

gravatar

Bertus, bedankt voor deze eye-opener. Ga je toch ineens ook anders naar de andere artikelen van De Speld kijken. Wat kan ik daar nou nog van geloven?

gravatar

Helaas Speld, dit artikel slaat de plank mis. De helft van wat Dave zegt is gewoon correct. De andere helft niet, maar ok.

Groetjes,

Iemand die al 15 jaar in het vak zit.

Reageer
gravatar

Kunt u iets specifieker zijn, liefst per woordje?
In welk vak zit u precies? Ik hoop maar dat het groot genoeg is, 15 jaar is wel lang!

gravatar

Ik heb zowel de linker als de rechter helft gecontroleerd, maar kan toch niets vinden wat niet correct is.

Zal straks ook nog even de bovenste en onderste helften controleren!

gravatar

al 15 jaar? kan je nagaan hoe slecht je traint: zelfs na 15 jaar moet je nog steeds aan de bak. Ergo: volkomen inefficiënt getraind anders had het wel gewerkt en was je er nu zo langzamerhand wel klaar mee.

gravatar

Ik neem altijd mijn maximale rust van 7 dagen per week. Zo weet ik zeker dat ik het maximale doe in de beschikbare tijd om blessures te voorkomen…

gravatar

Van de week nog een korte sessie gedaan waarin ik probeerde het maximale eruit te halen. Maar ongetraind bleek 250KG toch iets te veel ….. klopt dus geen hout van dit artikel

gravatar

Joep, jij klinkt als een van de meer onervaren jongens uit de sportschool. Of misschien zelfs als een van de minder ervaren jongens.

Willen wij meer of minder meer onervaren jongens in de sportschool??

gravatar

Joep, je moet ook niet bij de dames meetrainen, dat leidt af en dan pak je maar zo gewichten van 500 kg.
Heren tillen de 1e keer meestal met gemak 350 kg heb ik van Dave gehoord.
De 2e keer gewoon ook even je bril opzetten.
En niet gelijk opgeven hoor, Joep.