Minder amusement bij de NAVO

'Revue-achtige variété-programma’s zijn meer iets voor de VN'

De NAVO moet zich beperken tot haar kerntaken en alle activiteiten op het gebied van amusement afstoten. Dat zegt premier Mark Rutte.

“Op het gebied van defensie en human interest hebben Europa en Noord-Amerika echt iets toe te voegen,” zegt Rutte. “Maar overbodige flauwekul moet de NAVO echt achterwege laten. Vaak zie ik parlementaire assemblees met showtrappen en revue-achtige variété-programma’s waarvan ik denk: dit kan prima worden overgelaten aan de VN.” De premier erkent dat er een grijs gebied is: “Een anti-piraterijmissie voor de kust van Somalië lijkt misschien plat amusement, maar zo’n operatie kan wel degelijk een geëngageerde ondertoon hebben.”

Rutte wil dat de helft van het NAVO-budget beschikbaar gesteld wordt voor andere Noord-Atlantische verdragsorganisaties. Dat bevordert de concurrentie en daardoor ontstaan er vernieuwende en creatieve initiatieven, zo is de gedachte. “Dat we nu staand vergaderen, hebben we bijvoorbeeld te danken aan NAVROTROS.”

De oppositie uitte gisteren kritiek op de plannen van Rutte. Het CDA wil weten of cabaret nog mag bij de NAVO. Ook de PvdA is kritisch. Kamerlid Eijsink: “Wat ons betreft moet amusement altijd in het teken staan van het voorkomen van vijandelijke aanvallen. Je kunt je afvragen of dat nu altijd het geval is. Ik denk daarbij vooral aan de kolderieke persconferenties van secretaris-generaal Stoltenberg.”

De afgelopen jaren is de NAVO vooral afgerekend op het werven van lidstaten. Dat is steeds moeilijker geworden omdat landen zich niet meer zo eenvoudig laten verleiden. “Vroeger was de NAVO-bode of een Chinookhelikopter als welkomstgeschenk al voldoende om landen binnen te halen,” zegt Rutte. “Tegenwoordig moet je onderscheidend zijn. Met een Stoltenberg Action Doll trek je Georgië echt niet over de streep.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind dit onbegrijpelijk. In de zevende structuurnota werd immers een beleidsvisieintentie geformuleerd waarbinnen de NATO een helder mandaat wordt toebedeeld aangaande publiek-private satire en ironie. Dat nu juist Rutte, architect van de belangrijkste paragrafen, waaronder 3b, 7c en 12a, zich keert tegen implementatie en zelfs reductionele initiatieven met abolitie als oogmerk omarmt, staat haaks op de institutionele waardigheid die zijn ambt omkadert.

Reageer
gravatar

Als ik Mark Rutte zie, krijg ik weer last van mijn ingewanden. Trouwens, Nederlandse liberalen zijn eigenlijk geen liberalen, die heb je wel min of meer in Engeland, hoewel ze samenzweren met de conservatieven, er was niet veel keuze. In Engeland hebben de liberalen bij hun intrede in de regering de ID-kaart direct afgedaan, dat gedoe ging niet door, zo kunnen ze zich nog liberaal noemen.

Reageer
gravatar

Jammer. Dan betekent vast het einde van programma’s als:

– MAX gewerentrainer
– Journaal met gevarentolk
– Per seconde schietijzer
– Wie is gemold
– Tussen kunst en kernwapens
– De wereld draait d’oorlog

Reageer
gravatar

Volgens het hoofdredactioneel artikel moet de NAVO snel naar een algehele ‘business-redesign’. De ledenwerving onder voormalige Warschaupact landen is vrijwel voltooid; alleen Georgië, West-Oekraïne en Tsjetsjenië dubben nog over aansluiting. Rasmussen is al druk met de conversie van militaire verdragsorganisatie naar rondreizend operette/grondtroepen-gezelschap La Nato Ladra o.l.v. Zigeunerbaron Franz (Lehar) Zimmermann. Gastoptredens zijn gepland in Syrië, Irak en het Islamitisch Kalifaat van I.S. aldaar

Reageer
gravatar

Anders kan de NAVO wel naar de commerciëlen en kan de AVRO haar taken overnemen. We hebben toch niet voor niets die Atlantische Verdrags ReOrganisatie?

Reageer
gravatar

Maar hoe zit het dan met het topprogramma “ter land, ter zee en in de lucht”? Wordt dit dan wel ergens anders ondergebracht? Zelf denk ik dat IS dit misschien wel wil overnemen. Maar ik begrijp dat er meerdere kandidaten kunnen zijn. Kan Frens zich hier niet mee bezig houden of is die druk?

Reageer
gravatar

Blijf met je klauwen van het budget voor bordeelbezoek af.
Dat mag dan wel amusement heten maar in de bubbelbaden onder de zachte handen van de gastvrouwen met een goed glas champagne zijn in het verleden de meest waardevolle beslissingen tot stand gekomen. Maar jah…. daarvan heeft Mark geen weet natuurlijk………

Reageer
gravatar

Ik kan u nu al vertellen dat deze ontwikkeling door Moskou met argusogen wordt bekeken. Juist de hoge amusementswaarde van de Navo is de reden voor de niet-Russische niet-invasie van oostelijk Oekraïne. Door zich ineens weer te gaan richten op de kernactiteiten kan Rusland zich in nauw gedreven gaan voelen, en een beer in het nauw kan hard uithalen. U bent gewaarschuwd!

Reageer
gravatar

Maar wij hebben Frans toch?

gravatar

Frans heeft alleen zichzelf en is daar terecht overvol van.

gravatar

Rutte zou zijn pikvogels beter kunnen richten op zijn eigen cabaret kabinet. De navoshows in Noord-Afrika zijn allemaal op grote mislukkingen uitgelopen en ook het optreden in Oost-Europa lijkt niet het succes te worden waarop ook niemand eigenlijk nog gerekend had.

De EU hoopt nu dat Rutte in de tweede verfilming van ‘Blue Movie’ de rol van de lul van Rutger Hauer zal vertolken.

Reageer
gravatar

Anno 2014 is het absurd dat er nagenoeg geen marktwerking is in deze sector terwijl er voor 1991 nog serieuze concurrenten op de markt voor verdragsorganisaties waren.

Het is gek dat Rutte geld wil stoppen in nieuw te vormen concurrentie, terwijl de NAVO zélf deze vijandige overname heeft gefaciliteerd.

Reageer
gravatar

Misschien kan de NAVO een deel van haar kerntaken, waarvan ik vind dat amusement dat zeker is, overdragen aan de EU. Ik zag laatst dat Sinterklaas daar een toespraak hield. Die lijken deze taak dus prima te kunnen oppakken. Bevreemde me wel dat Sinterklaas voor de gelegenheid in het wit gekleed was. Dat doet hij anders nooit volgens mij.

Reageer
gravatar

‘t Is makkelijk klagen van iemand die zelf altijd al lacht voordat de grap gemaakt is – ook als het geen grap blijkt te zijn.

Verder liggen de Nederlandse kerntaken binnen de NAVO strikt geheim in Volkel.