Brein van Dick Swaab werkelijke auteur ‘Wij zijn ons brein’

Neuroloog geeft zijn hersenen geen credits in bestseller

Niet Dick Swaab zelf, maar zijn brein blijkt de bestseller ‘Wij zijn ons brein’ geschreven te hebben. Dat is de conclusie van een onderzoekscommissie onder leiding van het brein van Aldert Hoogstra. De kwestie kwam aan het licht door de uitbundige bewieroking van het brein in het boek.

Hoogstra: “Het begon op te vallen. Pagina’s lang werd er opgeschept over de wonderen van het brein. Andere organen, met toch aardig complexe functies, werden min of meer genegeerd. Na zorgvuldig vervolgonderzoek bleek de conclusie onomstotelijk: niet Dick Swaab, maar zijn brein heeft het boek geschreven.”

Hoogstra is geschokt door de situatie. “Het is bijzonder kwalijk dat iemand van het statuur van Dick Swaab de indruk wil wekken dat hij zijn boek zelf heeft geschreven, terwijl het harde werk in dit geval toch duidelijk door zijn brein is verricht.”

De commissie doet een serie aanbevelingen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Zo zouden alle organen die mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van een boek als co-auteur opgegeven moeten worden. “Het is natuurlijk prima om een boek samen met je organen te schrijven, maar wees daar dan gewoon eerlijk over. Als iemand je een handje helpt, verdient dat op zijn minst een voetnoot.”

Dick Swaab was niet bereikbaar voor commentaar. Zijn brein wilde niet reageren.

Dit schokkende nieuws werd eerder gerapporteerd in De Psycholoog


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voorbeeld van hoe je door de begeerte om statuur te verlenen aan je eigen bezigheden (in casu hersenfysiologie) tot volkomen krankzinnige ideeën kunt komen; dat is hier grappig getoond!

Reageer
gravatar

Zeg Flippersen (# 1), was dat bij jou niet gewoon een enkelvoudige ‘frontal lobotomy’? Want bij een volledige cerebrodectomie had je dit bericht niet eens kunnen schrijven, zelfs het artikel niet kunnen lezen. Sterker nog, je was jezelf niet eens bewust geweest, volgens de opvatting van Dick Swaab. En v.w.b. de miskenning van ondersteunende organen: wat is een brein zonder hart en longen? Dood weefsel in vin d’Alsace, in een glazen laboratoriumfles! Is er iemand die dat aan Dick wil vertellen? Of zou die zich dan geflest voelen?

Reageer
gravatar

Typisch dat het hoger opgeleid deel van het lichaam zich weer beter voelt dan de andere organen en lichaamsdelen. De voeten en knieen die toch de zware lasten moeten dragen worden zomaar vergeten. Wat te denken over de lichaamsdelen delen die het afval recycelen en regelen? De laatste hoor je wel eens protesteren. Om deze geen erkenning te geven is ook zo iets.

Reageer
gravatar

Dit is ook zo iets merkwaardigs. Je hebt het over afval scheiden. Schrijf je dit nu met een “ei” of een “ij” en “d” of “t”? Is het dus afval scheiten of schijten of schijden? Allemaal zaken waar een brein mee kan zitten.

gravatar

Je ziet heel vaak dat mensen gelauwerd worden maar als je kijkt naar hun prestaties blijkt het helemaal niet zo knap te zijn. Epke Zonderland heeft vandaag gewonnen, maar dat is ‘m alleen gelukt omdat z’n tegenstanders zwakker waren. Het is laf om het op te nemen tegen zwakkeren. Men noemt het “sport” maar het is juist onsportief. Daarom doe ik ook nooit mee aan sportwedstrijden. Je moet mensen in hun waarde laten. Als ze tegen mij moeten dan is dat vernederend voor hen.

Reageer
gravatar

Dat het brein de bestseller geschreven heeft, al dan niet onder dwang, is een feit wat ik in twijfel trek. Er zijn vele aanwijzingen dat het de hand van Swaab was, maar dan is natuurlijk weer onduidelijk of dat links of rechts was

gravatar

Dus zou je het kunnen bestempelen als een soort ‘crowd-writing’ als het klopt dat het boek niet door hem maar door de grijze massa geschreven is.

Reageer
gravatar

Als je het kenteken ‘Yock Fu” wil dan moet je in België komen wonen. Kost maar 1000€. Terwijl er met gewone kentekens flink te knoeien valt. Als je vooraan je auto xtx-658 hangt terwijl het eigenlijk xtc-856 is dan ontsnap je aan bijna alles. Bij een controle gaan ze dat niet zien en als ze het zien zeg je dat je wat dwaas bent. Kost 110€. In Nederland wellicht nog minder. Het is wel een MISDRIJF.

Reageer
gravatar

Onmogelijk. Iemand die zwijgt spreekt niet. Willem de Zwijger zal dus ook niet in het Frans hebben gesproken en ook niet tegen ene Frans. Heel misschien iets nietszeggends, maar dat zegt dus niets.

gravatar

Dat brein van Dick Swaab is zondermeer briljant, maar ik vermoed dat het gaat om twee persoonlijkheden: het boek heet immers ‘Wij zijn ons brein’. Het zou ook nog om meer persoonlijkheden kunnen gaan.

Reageer
gravatar

Als links rechts zit en rechts naar links verplaatst dan gebeuren er rare dingen. Kijk maar naar landen als Engeland, waar ze links rijden … of was het nou rechts?