Omroepen 25 jaar lang afgeperst om Lingo te maken

Gedwongen productie van waardeloos programma ten einde

De politie heeft deze zomer in Amsterdam een 41-jarige man gearresteerd die 25 jaar lang de VARA en later de TROS heeft afgeperst om Lingo te maken. Dankzij de arrestatie kon het programma eindelijk van de buis worden gehaald.

De VARA wilde eigenlijk na de eerste paar uitzendingen in 1989 al stoppen met Lingo. De toenmalige directie vond het programma ‘aantoonbaar waardeloos’ en was bang dat het imago van de omroep schade zou ondervinden. In die tijd kreeg de directie de eerste brief van de toen 16-jarige verdachte Michiel E. Hij eiste voortzetting van zijn favoriete spelshow.

E. bedreigde daarna opeenvolgende VARA-directies met de dood. In 2000 eiste hij dat de TROS het programma overnam. Bij de nieuwe omroep ging de afpersing gewoon door. Peter R. de Vries legt uit hoe E. te werk ging: “De brieven hadden een nare ironische ondertoon en waren met uitsluitend vijfletterwoorden geschreven. Het woord ‘patio’ ontbrak nooit. De laatste jaren zaten er bovendien stelselmatig rode ballen bij de brieven. Angstaanjagend.”

Nu de verdachte is opgepakt, wil voormalig VARA-directeur Marcel van Dam het verhaal bevestigen: “Natuurlijk hebben we geprobeerd de brievenschrijver te ontmoedigen. Zo hebben we matige presentatoren als François Boulangé ingezet, in de hoop dat hij er genoeg van zou krijgen. Niets hielp. Eigenlijk is het ongelofelijk dat zo veel kijkers het al die jaren hebben volgehouden.”

Donderdagavond was Lingo voor het laatst op televisie. Pas daarna werd presentatrice Lucille Werner op de hoogte gesteld van de afpersing: “Ik wist niet wat ik hoorde, ik vond het gewoon een heel leuk programma. Achteraf voelt het wel heel wrang dat ik al die tijd zo vrolijk met die balletjes in de weer ben geweest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

oohw wat naar, ik ben blij dat de man gepakt is en dit programma niet meer gedwongen op de buis moet. de nachtmerrie is eindelijk over. natuurlijk denkt iedereen nu: wat moeten we met die extra tijd? maar daar heb ik een oplossing voor: het nieuwe programma, twingo………

Reageer
gravatar

Het volk wil brood en spelen. Pak nu Chiona en Salyna. Sallyna. Voor je het weet kruip je gewoon op de verkeerde want je kunt hun namen en kop niet onthouden. Het is me al eens overkomen, in 1981.

Reageer
gravatar

Ik heb gehoord dat de bedreiger bij één van zijn eerste brieven één van zijn eigen afgesneden vingers heeft bijgevoegd.

Reageer
gravatar

Een spel voor randdebielen die massaal groen roepen.

Hoe diep kun je zinken.

En een voice-over (JP) die van gekkigheid niet weet watr hij moet uitkramen.

Heerlijk dat dit van de buis is.

Reageer
gravatar

Lingo is mijn ideaal
Grijze trui en rode sjaal
Blauwe ogen, donker haar
Groot en knap en achttien jaar
Lingo vindt de meisjes dom
Kijkt niet naar ze om
Want zo is Lingo, want zo is Lingo
Lingo, Lingo zie je niet
Dat ik ziek ben van verdriet
Lingo, ik ben verliefd

Reageer
gravatar

Op beide chickies kan ik het wel doen.

Op Lucille Werner trouwens ook. Ze schijnt haar beentjes in de meest ongewone standjes te kunnen zetten.

gravatar

Ik zie de nieuwswaarde van dit artikel niet.
Dit programma was zo slecht, dat moest wel onder bedreiging van geweld op de buis gehouden worden. Zo ook andere programma’s, als koffietijd, Dokter Tinus en het 8-uurs journaal

Reageer
gravatar

Dit is niet het hele verhaal. De Vara heeft via Maurice van Dam een vies spelletje gespeeld door Maurice De Hond valse kijkcijfers te laten overleggen (die had daar een klusjesman voor in Deventer). Zo kreeg hij de Tros zover dat die het programma wilde overnemen. Zij dachten dat ze gek waren geworden bij de Vara en hapten maar al te graag toe. Later kwamen ze er uiteraard achter en dat is dan ook de reden geweest dat ze gestopt zijn met de slogan “Het zijn de programma’s die het hem doen”

Reageer
gravatar

Ik kan me herinneren dat de afperser destijds ook nog steun heeft gehad van toenmalig premier Balkenende. Die is dus op zijn minst medeplichtig.

Reageer