Steeds meer bijstandsmoeders vallen terug in betaalde baan

Kabinet: ‘Thuiszitten moet weer lonen’

Steeds meer bijstandsmoeders vervallen in een betaalde baan en krijgen te maken met de arbeidsval. Suzanne Verschoor (38) was een half jaar geleden nog een vitale bijstandsmoeder die midden in het leven stond: veel tv-kijken, vrije tijd en een normale uitkering van 2000 euro per maand. Tot ze een baan kreeg: “Je leven stort in. Elke dag moet ik veel te vroeg de deur uit om acht uur opgesloten te zitten in een kantoorpand waar ik de administratie van een aannemersbedrijf moet verzorgen. Ik ben er honderd euro per maand op achteruitgegaan en zie mijn hond nauwelijks meer.”

Het verhaal van Suzanne is volgens Ruud Bouwmeester van het CBS illustratief. “Steeds meer bijstandsmoeders vallen terug in betaald werk. Ze worden onder druk gezet door de overheid, of missen de motivatie om elke dag om half elf op te staan en met wokkels te ontbijten. In de praktijk zie je dat als mensen langer dan een half jaar werken, het bijna onmogelijk is om ze weer in de bijstand te krijgen. Er zijn kinderen die hun ouders nooit in de bijstand hebben zien zitten. Vaak wordt het werkende leven dan overgedragen van generatie op generatie.”

Minister Asscher van Sociale Zaken wil de bijstand weer aantrekkelijk maken voor werkenden. Mogelijke maatregelen zijn gratis geld voor iedereen, leuke dingen en een cavia. Daarnaast denkt het kabinet na over het verhogen van de tarieven voor de kinderopvang. Asscher: “Wij geven hiermee een duidelijk signaal af: thuiszitten moet weer lonen.”

Suzanne Verschoor geeft de moed niet op: “Ik blijf solliciteren naar een uitkering. Bij het volgende functioneringsgesprek zien we of dat gelukt is. Hopelijk heb ik mijn leven dan snel weer op orde.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb de URL drie keer gecheckt, maar ik zit toch echt op Speld.nl. Daar was ik gewend satire aan te treffen, geen gortdroge weergave van feitelijke misstanden in onze samenleving. Volgende keer weer graag iets waar je om kunt lachen.

Reageer
gravatar

Ik vraag me af hoeveel mensen vanuit de WW in de bijstand belanden want daar hoor ik niemand over. Ik hoor alleen oh maar er zitten minder mensen in de WW dus het gaat de goede kant op. Ik hoop dat niemand die nu werkt en een grote mond heeft in de bijstand komt want je hebt geen leven meer. Al je privé dingen liggen op straat alles moet je overleggen. En als je pech hebt mag je op je werk waar je bent ontslagen, voor bijstandsgeld je eigen werk weer doen De zogenaamde “vrijwilliger”.

Reageer
gravatar

Misschien een idee voor een volgend artikel: mensen die zogenaamd psychiatrisch ziek zijn, oneindig lang van een dikke uitkering mogen genieten, ondertussen zwart erbij werken (alleen wanneer ze zin hebben natuurlijk, en niet te vroeg op hoeven! 😉 ).. en voor de rest hele dagen liggen te blowen, gamen en seksen. Maar dat begrijpen wij allemaal niet, want wij zijn niet depressief. Het is ook erg gemeen van me dat ik dit nu zeg.

Reageer
gravatar

Tuurlijk moet ik hier ook om lachen. Wat jammer is is dat mensen in de bijstand als een stel profiteurs en onwillenden worden gezien die veel geld te besteden hebben.
2x faillissement van werkg., vanaf begin werkloosheid altijd gezorgd dat werk heb maar kom helaas niet aan mijn uren dus deels ww, begin 50. Zoon 18 jaar, geen k.bijslag, geen k.gebonden budget, geen alleenstaande oudertoeslag. Blijf moeder en nu ong. 1000 netto incl. ht en zt. Ruilen? Ik wil een baan!!!!!! Dit noemt Van Gaal…

Reageer
gravatar

Ach Keuteltje, maak je niet kwaad. 50 % van de bijdragen is echt bedoeld als satire, soms verpakt in kwaadaardige aanvallen op kansarmen, maar heus niet zo bedoeld. De andere helft doet aan fact-free opinies en weet niet beter dan dat zij hun mening uit Dagblad De Telegraaf of Elseviers Weekblad moeten halen. Wel jammer van die Van Gaal; ze kon vroeger zo goed leren. Het is maar De Speld, maak je niet druk en trek je keutel maar in.

gravatar

Toen mijn partner (v, 32) 6 jaar terug een hartaanval kreeg, zei ik meteen tegen haar: Pas op, straks moet je eerst de ziektewet en daarna de bijstand in – daar komt niks van in!
Immers, je ziet niks aan haar, dus moest ze gewoon blijven werken van me.

Vervolgens kreeg ze ook nog kanker, uiteraard zag je daar ook niks van dus heb ik haar natuurlijk ook toen niet thuisgehouden.

95% van alle bijstanders zouden gewoon moeten werken, hoe ziek ze ook zijn. Wat je niet ziet bestaat niet.

Reageer
gravatar

Helaas is het niet meer lonend als je aan het werk gaat. De toeslagen gaan naar beneden en belasting worden niet meer kwijt gescholden ergo iemand zal wel gek zijn om weer aan het werk te gaan!

Reageer
gravatar

Onjuist Roelof. Werk geeft je zelfvertrouwen. Zie mijn reactie hieronder, dit is echt niet leuk hoor, echt niet. De situatie die Van Gaal geschetst heeft is er één (en ik kan me voorstellen dat mensen zich dan achter de oren krabben) maar zo is het niet altijd. Ik doe nu (helaas voor te weinig uren) werk dat eigenlijk niet ‘mijn werk’ is, ben er dolgelukkig mee, voel me deel vd maatschappij, maar zou écht veel liever 30-40 uur werken, zelfs voor het minimum loon!

gravatar

Toen mijn partner (v, 32) 6 jaar terug een hartaanval kreeg, zei ik meteen tegen haar: Pas op, straks moet je eerst de ziektewet en daarna de bijstand in – daar komt niks van in!
Immers, je ziet niks aan haar, dus moest ze gewoon blijven werken van me.

Vervolgens kreeg ze ook nog kanker, uiteraard zag je daar ook niks van dus heb ik haar natuurlijk ook toen niet thuisgehouden.

95% van alle bijstanders zouden gewoon moeten werken, hoe ziek ze ook zijn. Wat je niet ziet bestaat niet.

Reageer
gravatar

Kan ze haar hobby (roken) nog wel betalen dan? Of is dat er nu ook niet meer bij. Jezus. Dit land gaat wel heel hard achteruit. Gelukkig had ze die breedbeeld tv nog van dat speciale potje.

Reageer
gravatar

Belachelijk! Als je te beroerd bent om te werken dan hoef je niet, maar verwacht niet van de gemeenschap dat die dat voor je betaalt! Een uitkering is bedoeld voor diegenen die niet kunnen, niet voor diegene die niet wil.

Reageer
gravatar

Klopt helemaal. Iedereen die kan werken zou moeten werken. Iedereen die niet kan werken vanwege de statistische onmogelijkheid om meer banen te vervullen dan er zijn zou zich moeten inzetten voor een samenleving waarin zowel werk als geld eerlijker verdeeld worden.

gravatar

Helemaal mee eens, de pest op dit moment is alleen dat er mensen ECHT WAAR niet vrijwillig in de bijstand komen. Ik heb deels een baantje, deels ww. Wil dolgraag weer helemaal aan de slag maar het is voor een 50-er nu zo moeilijk. En ja, ik heb ook wel eens een vacature gezien die zo slecht betaalde dat ik dacht ‘maar zo red ik het financieel niet’. Iedereen, ook een werknemer, denkt aan zijn portemonnee. Maar ik zat fout, had dat baantje nu graag gehad! (zie mijn reactie onderaan)

gravatar

Persoonlijk adviseer ik dat de naam bijstand wordt verandert in blijstand. Op deze manier zien mensen aan de naam dat je er gelukkig van wordt en zullen mensen echt alles op alles gaan zetten om er ook in te komen.
Op deze manier bereik je dat degene die er daadwerkelijk inkomen als uitverkorenen beschouwd zullen worden. Zo bereik tevens dat deze mensen met de grootst mogelijke bewondering gevraagd zal worden: Zo zit je in de blijstand, hoe heb je dat voor elkaar gekregen ? Geweldig toch ?

Reageer
gravatar

Zeer kwetsend voor iedereen die in deze omstandigheid zit, of op een andere uitkering is aangewezen, Zou het op prijs stellen berichten van De Speld niet meer te hoeven zien.

Reageer
gravatar

Het is inderdaad vervelend dat juist mensen die druk bezig zijn met het internet, waaronder de Speld, afstruinen en die zich het hardst inzetten om een baan de vermijden met dit soort berichten geconfronteerd moeten worden.

gravatar

@ Piet Krediet
Het artikel van Van Gaal zorgt ervoor dat een selecte groep mensen gaat generaliseren. Ben bang dat jij onder die groep valt.
Piet, ik weet niet wat je leeftijd is, ik weet niet of jouw werkgever zijn zaakjes goed op orde heeft. Geloof me je kunt ongewild in een bijstandssituatie terecht komen en daar word je niet blij vant! Toen mijn baas failliet ging dat ik ‘paar weekjes rust is best lekker’, vanaf dag 1 voelde het rot, altijd iets gedaan maar kom maar niet niet aan mijn…

gravatar

Voor degenen die serieus reageren: ik hoor graag wat ik kennelijk verkeerd doe, want ik ben bijstandsmoeder en ik haal bij lange, lange na die 2000 Euro per maand niet. Ook niet inclusief toeslagen en teruggaves. Dus zegt u het maar! 🙂

Reageer
gravatar

Je parasiteert gewoon te veel. Ga eens werken! Bied je kinderen ter adoptie aan, verkoop breiwerk, leen je lichaam tegen betaling uit, was auto’s enz. enz.

gravatar

Oei, u legt nu wel een moeilijk vraagstuk neer. Heeft u al geprobeerd minder geld nodig te hebben? Vaak zien wel dat mensen die eigenlijk wel lekker in de slappe was zitten, maar toch zeuren om meer geld dat ook krijgen. Ik kan u aanraden niet de eindjes aan elkaar te knopen! Mensen die dat moeten doen, worden uiteraard gekort.

gravatar

Dit mag dan satire zijn, het is schadelijke satire want gebaseerd op onjuiste gegevens in een Telegraaf-column vol bloopers van Annemarie van Gaal, die kennelijk vergeet dat: a) sommige toeslagen met de uitkering worden verrekend ipv erbij opgeteld; b) je met 2000 p/mnd immers geen huursubsidie zou krijgen, en c) je bij een saldo van 1200 of meer geen kwijtschelding krijgt wegens ‘vermogensoverschrijding’. Check de feiten, Annemarie!

Reageer
gravatar

Bedoelt u nu te zeggen dat de Telegraaf geen hoog gewaardeerde kwaliteitskrant is die alle informatie minimaal drie keer checkt voordat ze wat publiceren? Dat kan toch niet waar zijn.

gravatar

Ik wil niet generaliseren maar over het algemeen is het wel zo dat mensen die in een arbeidsval terechtkomen dat aan zichzelf te danken hebben. Wij als kabinet hebben genoeg gedaan om dit soort situaties te voorkomen. De afgelopen tijd hebben we het aantal banen drastisch weten te verminderen. Daarnaast hebben we met een hele reeks onnavolgbare regels en ondoelmatige reïntegratietrajecten zo veel mogelijk mensen gedwarsboomd bij het vinden van een baan.

Reageer
gravatar

Sorry dat ik zo laat reageer, maar ik moest werken vandaag! Stop als bijstandsprofteur toch eens met in het slachtofferrolletje te kruipen. Als je gezond bent kun je gewoon werken net als ieder ander. De aanwezigheid van voldoende werkgelegenheud heeft er niets mee te maken omdat jullie bijstandprofiteurs gewoon een gebrek aan motivatie hebben. Werknemers werken zich het zweet op de rug om jullie kansloze klaplopers iedere maand te voorzien van vakantiegeld! Weleens gedacht aan vrijwilligerswerk

gravatar

Beste RSM
U heeft helemaal gelijk! Er is geen enkele relatie meer tussen werkgelegenheid en het aantal banen. Als PVVDA-er ben ik er bijzonder trots op dat we het verband tussen werkgelegenheid en het aantal banen gesloopt hebben. Het is gewoon prachtig dat mensen nu eindelijk kunnen werken zonder baan. Hoe meer banen er verdwijnen, hoe beter want (eventueel opgedrongen) maatschappelijk betrokkenheid is een veel betere motivatie dan een salaris en bovendien is het veel goedkoper.

gravatar

Mensen als RSM en kranten als de Telegraaf, die mensen in de bijstand als profiteurs afschilderen dienen zo snel mogelijk uitgezet te worden, maar dit is satire natuurlijk, ha-ha-ha.

PS: komen er meteen banen vrij voor mensen in de bijstand.

gravatar

Een goed alternatief voor de bijstand is alimentatie. Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Zet je profiel op Tinder, maakt een afspraakje met zo’n sukkel, duik gelijk het bed in, zorg dat je zwanger wordt, ga trouwen en ga zo snel mogelijk scheiden.

Wanneer je de voogdijschap alleen voor jezelf wilt hebben kun je hem beschuldigen van incest.

Na drie à vier echtscheidingen krijg je maandelijks zoveel geld binnen dat het genoeg is voor een Zalando Gold Card.

Mannen zijn zo dom!

Reageer
gravatar

Hohoho helene! De partneralimentatie stopt bij een nieuwe samenleving! Je moet bij iederenieuwe relatie er ook financieel op vooruit zien te gaan! En er zijn zelfs mannen die alimentatie aanvragen!

gravatar

Dat is prima Janneman maar van te voren wil ik weten of je getrouwd bent en of je een eigen huis hebt die bijna is afbetaald.

gravatar

Hoi Hélène,

Ik zit in de Wajong vanwege mijn lengte (1,36 m) waardoor mijn financiële inkomsten niet zo geweldig als een bijstandsuitkering.

Dit weerhoudt mij niet om een lekker luxe leventje te hebben. Feesten, tripjes en lekker eten zijn mijn lust en leven.

Wanneer ik op Tinder een berichtje met mijn profielfoto plaats heb ik zo twee dates in een weekend te pakken.

Laat die kerels maar voor mij betalen.

YOLO!!

gravatar

Please check also the SBA (Saba Business Association) facebook page. I aalwys try to publish all relevant information in time. The new exemption of 6% ABB for items like fruits, vegetables, dairy products and maybe others will be in effect on January 01, 2012 (flour, potatoes, rice, bread, and water are already exempt). As far as I know from the supermarket owners they can adjust their prices (after the exemption of the products) directly in the computer. The only really dangerous problem right…

gravatar

En men blijft maar doorzeuren over die cavia.

Kan men het ook niet eens over het positieve van werken hebben? Zo is er bijvoorbeeld de ziektewet, de onvindbare rugpijn, gratis balpennen en enveloppes, koffie van de baas en het goedkope kerstpakket. En daarna nog altijd de ontslaguitkering wenkend aan de horizon als de wortel voor een ezel!

Reageer
gravatar

Ja, AVDL, dat kun je nou wel denken, maar in het veld hoor ik toch ook mensen die liever een hamster zouden hebben en anderen die de voorkeur geven aan een nieuwe auto of een draagbare open haard.

gravatar

Vergeet ook niet de fiets en smartphone van de zaak, danwel even een telefoontje naar een duur nummer van een instantie, wc doortrekken + wc-papier op kosten van de zaak, verwarming in werktijd is op kosten van de zaak, sociale contacten.

gravatar

Belachelijke verhaal wat hierboven is geschreven…ga eerst maar eens even rekenen voordat je met bedragen van 2000 euro per maand komt in zo een verhaal. Vanuit onvrede wijzen naar alleenstaande bijstandsmoeders…Je onvrede komt omdat je doordraait in een bedacht systeem van de overheid. Ga daar even naar wijzen en kijk zelf even wat er niet goed gaat in jou leven waardoor je gefrustreerd met je vinger gaat wijzen naar alleenstaande ouders!

Reageer
gravatar

“Tweeduizend euro: dat houdt een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen elke maand over, berekende ondernemer Annemarie van Gaal in een column in het Financieel Dagblad.”

Uitgerekend door een gefrustreerde ondernemer die nog blond is ook.

gravatar

Alles bij elkaar opgeteld. Even opletten he! Huursubsidie, toeslagen, etc.. dan kom je op 2000 euro netto. Best netjes.. ik stop direct met werken! 🙂

gravatar

If I read the link carefully, there’s notnihg wrong with the law currently, just how people use it. Expenses are not deductible when they are associated with crime. However, the expenses that were allowed to be deducted were not associated with a proven and trialed crime so could thus be deducted as normal business expenses. Unlucky, but not really weird to me.We can’t go punishing people for untrialed crimes’ that’s one of the principles of the law. Innocent until prove guilty etc.About…

gravatar

Ik solliciteer al 25 jaar naar een langdurig verblijf in de bijstand, alleen ben ik zo verschrikkelijk dom en kan ik echt helemaal niets goed doen, dat mijn baas me heeft gepromoveerd tot afdelingschef. Dus de bijstand kan ik nu wel vergeten, het zijn altijd de slimme mensen die in de bijstand zitten.

Reageer
gravatar

“….en kan ik echt helemaal niets goed doen”

Da’s nog altijd beter dan dat je helemaal niets doet. Dan wordt je toch snel als ambtenaar neergezet, waar je vervolgens tot aan je pensioen doorgaat met niets doen.

gravatar

@ Sjeffie. Ik begrijp cynisme best en kan een grap op zijn tijd zeker waarderen. De pest is dat dat men mensen in de bijstand generaliseert, zo ook jij.

Ik heb tot 03-2013 ook altijd gewerkt, 30 uur p.w. 2 faillissementen achter elkaar dus de pineut, altijd gezorgd dat ik aan de slag bleef maar helaas onvoldoende uren, ben 50-er en nu ben ik ineens geen ‘moeder’ meer voor de wet dus vervallen er toeslagen en hangt de bijstand boven mijn hoofd. Ben ik nu ineens onvolwaardig??? Ik wil…

gravatar

Gelukkig ben ik er eindelijk in geslaagd na jarenlang lummelen en nietsdoen op mijn werk om werkloos te geraken en zo van de bijstand te kunnen genieten.

Ik zie de buren spinnijdig van jaloezie naar me kijken als ik in mijn scootmobiel (betaald door het zorgloket) stap om naar de kroeg te rijden om daar lekker rokend op het terras van een biertje te genieten.

Reageer
gravatar

Dat zijn dan ook de zorgen waarover in dit artikel gesproken wordt. Mensen worden ziek ‘iets’ doen. De een van werk, de ander van het lezen van een artikel. Niet kunnen doen waar je zin in hebt is een ongewenste situatie. Die niet te lang moet duren!!
Bah!

gravatar

Wat is belachelijk, dat werkenden minder te besteden hebben mensen in de bijstand? Misschien er maar even bij vermelden wat er precies zo belachelijk is.. En misschien is de Speld niet de juiste site voor je 😉

gravatar

Waarom worden de kinderen van bijstandsmoeders niet op de adoptiemarkt aangeboden? Er is nog veel vraag naar adoptiekandidaatjes en zo zijn we meteen van die parasiterende bijstandsmoeders af.

gravatar

Ja, het is een idee. Zoiets deed men tijdens de Junta ook in Argentinië, daar trokken toen de Dwaze Moeders op de Plaza de Maya aan de bel, in vreedzaam verzet. In Zuid Europa en Afrika transfereert men die kinderen eenvoudig naar West Europa, als AMA. Werkt beter.

gravatar

Ik heb zelfs minder inkomsten dan een bijstandsmoeder maar ik klaag niet en glimlach om de satire van “De Speld”. En leef verder, dan weer in de WW en dan weer eventjes betaald werk voor een paar uurtjes per dag. En zo teer ik in op mijn vermogen en wacht tot de klap valt.
Maar dat het leven van een moeder in de bijstand geen lolletje is, heb ik maar al te vaak gezien bij anderen. Ik wens iedere echte bijstandsmoeder dan ook veel sterkte (en dat laatste is niet satirisch bedoeld.)

gravatar

Vrijwilligerswerk daar wil de regering naartoe.
Participatie.
Hoe t uitpakt…? Tja dat is doorgerekend….

Wmo…ipv AWBZ..

Maar hoe je zoiets berekend vertellen ze niet…
Ergens vanuit gaan oké. Maar echt uitleggen om vooruit te zien dien ze niet. Regeren heet zoiets….