Steeds meer Nederlanders splitsen hun atoomafval

Instabiele atoomkernen niet meer achteloos naar de vuilnisbelt

Het zelf splitsen van atomen wordt steeds normaler. Ongeveer de helft van de Nederlanders splitst zijn atomen in de speciaal daarvoor bestemde buurtreactoren. Een jaar geleden was dit nog 32%.

In veel steden is het al een vertrouwd straatbeeld: kernreactoren langs de kant van de stoep en in de plantsoenen. Met een pasje kunnen buurtbewoners hun reactor ingaan om daar hun overtollige atomen te splitsen. Het zelf splitsen is milieuvriendelijker dan het achteloos weggooien van de atomen. Daarnaast levert het een mooie hoeveelheid energie op.

De gemeente Leiden was een van de eerste initiatiefnemers. Het duurde wel even voordat de Zeeheldenbuurt echt warmliep voor de nieuwe methode. Nicolien Vreeman (58): “We brachten onze zware instabiele atoomkernen gewoon naar de vuilnisbelt, of zetten ze langs de kant van de weg. Dat ging prima, dus waarom moet het dan ineens weer anders? Maar het valt me alles mee, al is dat loden pak soms wat warm in de zomer.”

Nicolien splitst haar atomen meestal als ze ‘s avonds de hond uitlaat. “Ik kan op de route altijd wel wat uraniumisotoopjes meenemen, de reactor staat toch naast de glasbak. Soms neem ik wat plutonium van de buurvrouw mee, die loopt niet meer zo makkelijk.” Het resultaat overtreft al haar verwachtingen: “Na één seconde wordt bij een van 0,01 het aantal neutronen dan (1+) × N= 1,0110 ~ 1,1 × N , een toename van tien procent. Ik bedoel, dat is toch ideaal!”

Nicolien hoopt dat binnen een jaar heel Nederland zijn atomen splitst. “De energie die zelfgesplitste atomen opleveren, is zo veel beter en puurder dan die chemische troep uit kerncentrales.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Helaas is onze buurtreactor al weer gesloten.
Dat is met name te wijten aan het afvaltoerisme
Die mensen zijn onze taal niet machtig en proppen er hele staven plutonium in terwijl het bedoeld is voor losse atoompjes, die je er dan eerst af moet schrapen met het atoomlepeltje.
Toen er kiepwagens vol amateuristisch verarmd uranium met natriumchloride verbindingen naast werden gedumpt was de maat echt vol.
Gelukkieg kon men daar de regio mee bestrooien tegen de gladheid.

Reageer
gravatar

Toch vertrouw ik dit publieke splitsen niet echt. Voor je het weet komen Oxxio c.s. huis aan huis colporteren met draagbare splisers waarbij men energie kan terugleveren aan de kerncentrales in Borssele, Dodewaard, Petten en Delft. Men doet er een 10,2 inch tablet bij, een half jaar gratis gas en nog wat spiegeltjes en kraaltjes en voor je het weet wordt de rest-capaciteit benutvoor illegale wietkweek bij de buren; met al die dealers voor de deur holt de buurt achteruit en ook de huizenprijzen.

Reageer
gravatar

Ik had in het begin moeite met het splitsen van de atomen en dat veroorzaakte altijd een hoop ellende en gedoe. Sinds ik met goed gevolg de cursus splitsen van atomen voor dummies heb gevolgd, geeft het juist splitsen geen enkel probleem meer. Heb alleen nog problemen om de geel-groene en groen-gele uit elkaar te houden

Reageer
gravatar

De geel-groene en de groen-gele moet je normaal aan mekaar klitten om zeker te zijn. Met de blauwe en de bruine is het nog steeds uitkijken. Daardoor krijgen ze de Fyra maar niet op zijn spoor. Als Holland hun gedacht gaat blijven doen om te blijven rijden aan de rechterkant van de weg gaat het sukkelen blijven.

Zo een trein komt dan plots aan de linkerkant te staan en BLOKKEERT vrijwel totaal. Om ongevallen te vermijden.. Het ding beet zich vast aan de rails.

Veilig genoeg.

gravatar

Sinds vorig jaar zomer leiden wij een atoomvrij huishouden. Het is wel heel erg wennen geweest en hoe vaak hebben we niet op het punt gestaan het bijltje er bij neer te gooien. Het heeft ons vele offers gekost maar nu zijn we dan toch zover! Wanneer het echt te erg wordt – en daar ontkom je niet aan – laat ik me steeds een paar weken lang verwennen in een luxe hotel mét atoomvoorzieningen 🙂

Reageer
gravatar

Bij ons in de straat is het voor een hoop mensen helaas teveel moeite om hun atomen zelf te splitsen en laten ze het naast de reactor achter, wat weer voor een hoop stank en overlast van ongedierte zorgt.

Soms raakt de reactor ook verstopt, omdat men denkt dat hele strengen moleculen splitsen ook zomaar gaat. De plutonium atomen moet ik dan noodgedwongen tijdelijk in de kelder bewaren. Op zich geen groot probleem, maar de kelder wordt er zo ook niet schoner op.

Reageer
gravatar

Beste mensen, jullie weten toch dat de vuilnisdienst de gesplitste atoomkernen weer gebruikt voor kernfusie bij lage temperaturen ?
Alle moeite voor niets, dus.

Reageer
gravatar

Jaa, maar je houdt zelf wel wat lekkere energie over. Stel je voor, (1+) × N= 1,0110 ~ 1,1 × N al bij een van 0,01, dat is toch baanbrekend? Moet je je voorstellen wat er gebeurt als je de deeltjesversneller van de buurman aftapt

gravatar

Zolang het geen geluidsoverlast voor de buren geeft vind ik het een prima initiatief.

Het wordt tijd dat er een tegengeluid komt aan het armageddon gezwets dat de linkse beweging ons op de mouw wilt spelden.

Voldoende wetenschappers hebben bewezen dat er met de natuur helemaal niets aan de hand is.

Het linkse tuig is alleen maar uit op subsidies.

Reageer
gravatar

Nog geen reactor gezien in Meppel.. Waarom moeten we hier altijd weer achterlopen? Ik heb nog een emmer Uranium staan waar ik niets mee kan..

Reageer
gravatar

Ik laat al jaren mijn potjes met quarks (Ops, Neers, Charmes en de Stranges) bij de ongesplitste vuilnis achter. Sinds de komst van mijn nieuwe buren met een huis vol met Higgs Bosonen, wil het een en ander nog wel eens spontaan fuseren als ik langsloop met mijn potje. Maar dit terzijde.

Reageer
gravatar

Toch weer jammer in dit artikel:
“Soms neem ik wat plutonium van de buurvrouw mee, die loopt niet meer zo makkelijk”

Die participatie-maatschapij propaganda steekt ook overal de kop op …. belachelijk

Reageer
gravatar

Bij ons komt de zoon van de voormalige allochtone schillenboer het atoomvuil altijd ophalen, hij stuurt dat naar de armen in zijn land op of zoiets.

Zo dragen wij ons kleine steentje bij aan ontwikkelingssamenwerking en dat is goed nu er nog zo weinig zilverpapier en capsules zijn die we voor de missie kunnen inzamelen.

Ik bewaar nu ook gebruikte batterijen voor Ivoorkust!

Reageer