Bron YouTube - Omroep Brabant

Gevoel van saamhorigheid mogelijk verlengd

Onderzoek naar nationale golf van empathie

Het nationale gevoel van saamhorigheid na de Oekraïense vliegramp wordt mogelijk verlengd. Het crisisteam onder leiding van minister Opstelten maakte gisteren bekend dat de golf van empathie in de samenleving ook over enkele weken nog heilzaam zou kunnen zijn.

“Dit nationale saamhorigheidsgevoel is voor ons allemaal nieuw,” aldus Opstelten. “In die zin zitten we in een experimentele fase, maar veel mensen zijn er positief over. Op dit moment worden de maatschappelijke baten van de saamhorigheid in kaart gebracht. Vervolgens gaan we bekijken of het mogelijk is om deze sfeer te verlengen.”

Young creative Alex Verhulst (29) is verrast door zijn emoties: “Ik ben overvallen door empathische gevoelens voor vreemden. Ik leef al jaren in een emotioneel afgestompte wereld. Bij wijze van spreken dan. Blijkt nu ineens dat ik vatbaar ben voor inlevingsvermogen en dat is dus echt heel raar. Ik kan me goed voorstellen dat dat ook voor andere mensen geldt.”

Niet iedereen is blij met de uitbraak van empathie. Guido Veldhuis voelt zich onwennig bij de medemenselijke gevoelens: “Na de VN-speech van Frans Timmermans ben ik voor het eerst in mijn leven trots geweest op een Nederlands politicus. Ik heb de afgelopen dagen mensen omhelsd die ik amper ken en gevoelens gedeeld die ik amper ken. Al met al heb ik me deze week heel erg Nederlander gevoeld. Ik trek dat niet nog een week.”

Eerdere onderhandelingen over een gevoel van nationale saamhorigheid liepen in een vroeg stadium stuk. De breed gedeelde consensus was dat niemand zat te wachten op een sfeer van verbondenheid. Deskundigen waarschuwen dat het gevoel van saamhorigheid kan doorslaan naar een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid. De regering wijst die suggestie echter resoluut van de hand.

Als er aan het einde van de week geen consensus is bereikt, wordt het gevoel stilzwijgend verlengd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als antwoord overweegt de top van de PvdA een charmeoffensief.
Diederik meld dat uitsluitend door incidenten de kiezer nog te beïnvloeden is. Het beleid van de PvdA en VVD zijn geen maatstaf om de gunst van de kiezer te winnen. Onze strategie om ons neo liberale beleid te verdoezelen is incidentele charmes in de media te krijgen. Ikzelf zal volgende week elke ochtend bij een thuiswonende oudere hem/haar wassen en aankleden en zorgen voor een ontbijtje met zachtgekookt eitje. SBS 6 en de…

Reageer
gravatar

Ook minister Timmermans sluit zich aan bij de wens de saamhorigheid van de Nederlander te vergroten.
Hij meld: Het neo liberalisme heeft meer dan genoeg verdeeldheid bezorgd in onze maatschappij. Ik ben in gesprek met Groen Links om mij ter beschikking te stellen voor de op korte termijn te verwachten kamerverkiezingen. Mijn huidige imago past niet meer bij het PvdA profiel. ik ambieer een ministerspost van sociale zaken, volksgezondheid, en milieu. In een persbericht nadere informatie

Reageer
gravatar

Persbericht minister van buitenlandse zaken Timmermans.
Helaas moet ik constateren dat mijn visie op de Nederlandse samenleving meer en meer afwijkt van die van mijn partij. Vooral op het gebied van ouderenbeleid, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en milieu kan ik mij niet meer voor de kiezers verantwoorden. Het roer moet om. Daarom heb ik besloten om, met pijn in het hart, de PvdA vaarwel te moeten zeggen en mijn kennis en ervaring bij een meer socialer partij te moeten inzetten.

gravatar

PVV’er Bosma heeft al laten weten kamervragen te stellen, omdat hij van mening is dat het tot stand brengen van saamhorigheid geen overheidstaak is,
Bosma:” Saamhorigheid haalt de dynamiek uit de samenleving. Sluipenderweg probeert deze regering over de ruggen van de slachtoffers een nieuwe linkse hobby te introdiceren”

Reageer
gravatar

Met ingang van maandag 28 juli elke dag op zijn minst één stille tocht met 298 ballonnen. Critici die het oplaten van ballonnen veroordelen worden tijdens die stille tochten op een boerenkar meegevoerd met als opschrift: “Deze stakkers vinden dieren belangrijker dan ons emotioneel exhibitionistisme”! Zij dienen te worden bekogeld met knuffels.

Reageer
gravatar

FFFF pimpen die toestand!

De officiele pipolitici gaan zelf in hun acteren geloven denk ik. In hun functie heeft het toegevoegde waarde zich serieus gevoelig te laten zien dus gaan ze ervoor. Een soort prostitutie.

Minuut stilte? Ik ken die mensen niet! Elke dag sterven circa 160.000 mensen dus dan kun je wel voor eeuwig stilzwijgen…

Reageer
gravatar

Corrie, lieve mallerd,

Je hoeft mij toch geen meneer te noemen. Zeg maar gewoon Grote Leider, zoals al mijn lieve goedgelovigen.

Als je terug bent van jouw vakantie op kosten van de bijstand en ik klaar ben met het helpen van mijn vriendjes bij het moorden in Gazastad op kosten van Likoed, gaan ik met jou eerst weer eens gezellig een middagje hoofddoekjes afrukken en daarna ga ik jou weer lekker van alles wijsmaken naaien.

Afgesproken?

Reageer
gravatar

Heb nog nooit gepost hier, ga het ook nooit meer doen, wil alleen ff kwijt dat jullie geniaal zijn en dat ik hier hard om moet lachen, eigenlijk altijd raak en dat is lastig met humor,

Reageer
gravatar

Fan, (Wie heet er nou Fan?)

Wil jij voorgoed of wil je even effen kwijt? Dat is onduidelijk uit jouw reactie.

Normaal gesproken staat er eentje tussen de d en de g op ieder toetsenbord. De noodzaak om twee effen daarop te zetten, ontgaat mij eveneens.

gravatar

Ja, nu is het genoeg! Hij schrijft een komma aan het einde van zijn reactie. Ik zit hier heel de avond te wachten tot er nog meer komt, maar wat denk je? Nee hoor, niets.

Maar wél beloven ‘ga het ook nooit meer doen’. Jaja, dat moeten wij geloven, zeker? En weet je wat je doet? Zet die ff ook maar op Marktplaats. Ik hoef ze niet. Als het zó moet…

gravatar

Komt er nog meer Jo?

Je kwaad maken om een komma oké, maar dan moet je niet zelf ook met meerdere puntjes eindigen.

Kom, we nemen een straffe borrel of 2, 3, …., ….. .

gravatar

Fan,

Waar ben jij in therapie geweest,dat je hard moet lachen om een paar honderd doden ?

Ben je soms begrafenisondernemer of iets in die aard ?
Of wil je gewoon wat vrolijkheid brengen in een saaie site ?

Het is wel goed dat je spreekt over je gevoelens met de belofte het nooit meer te doen.Verzamel zoveel mogelijk terminale mensen om je heen om je op te vrolijken.

Wellicht ga je aan je eigen heengaan nog het meest lol beleven.Probeer het eens.

Kunnen wij ook eens lachen.

gravatar

Onderdanen landgenoten samen horigen,

Het doet Ons deugd, dat Wij, jullie Koningin en jullie Prinsesjes afgelopen zondag op weg met het regeringsvliegtuig – met Ons als Piloot uiteraard – naar Ons nederige stulpje in Griekenland net op tijd werden teruggeroepen door jhr mr Frans van Jocke-Brock, hoofdvoorlieger van de Oranje-propagandadienst RVD. Wij vlogen namelijk bijna over de Oekraïne richting Kremlin om even Onze goede vriend Vladimir een gelegenheidbezoekje te brengen, nu wij toch het regeringsvliegtuig ter vrije beschikking hadden.

Onze hondstrouwe onderdaan Frans had voor Ons en de Koningin al de nodige toespraken en rouwschriften benevens natte zakdoeken gereed liggen. Hij heeft in de afgelopen dagen in gehoorzame samenwerking met de NOS, jullie publieke zoethouder, goed werk verricht voor het Oranje-huis.

De voorbevochte zakdoeken bleken niet nodig te zijn. Wij en de Koningin hielden het boven verwachting zelf niet droog. Wij waren zo ontdaan van de grote empatische samenhorigheid van Onze horigen en lijfeigenen, dat Wij en de Koningin traantjes hebben moeten laten, meer nog zelfs dan bij Onze inhuldiging. “Huilen doet huilen,” fluisterde hoofdonderdaan Rutte jullie Koningin in de oren. Hij had naast Haar plaats genomen toen de Hercules van Onze luchtmacht in Eindhoven landde.

Enfin, Wij, jullie Koningin en jullie Prinsesjes zijn gisteranavond weer naar Ons nederige stulpje in Griekenland gevlogen, maar nu hebben Wij op advies van Onze hondstrouwe onderdaan Frans ons bezoek aan Onze grote vriend Vladimir maar even uitgesteld. Hoofdonderdaan Rutte zal in deze droevige tijd de honneurs waarnemen, alhoewel Wij bij hem niet één traantje konden bespeuren.

Hou jullie veilig zo lang als Wij leven.

Reageer
gravatar

Nou meneer Alex de Eerste,

Ik ben weliswaar een doorgewinterde republikein, zoals alle weldenkende Nederlanders die niet in jouw archaïsche poppenkast geloven, maar hier ben ik wel even stil van.

gravatar

Alert!

Het verhaal van “Alex de Eerste, jullie koninklijke majesteit” heeft meer dan 1600 tekens.

Maar vooruit, het is zo’n dom verhaal.

Ik zal het niet door verklikken.

gravatar

Gemene klikspaan,

Het tellen van 1600 tekens, waarbij je waarschijnlijk voor het gemak ook de letters en de spaties hebt meegerekend, lijkt mij ook niet bepaald tot de meest slimme activiteiten te behoren, als ik dat mag zeggen.

Gezien jouw lage intelligentie kan dat echter door de gerechtelijke instanties door de vingers worden gezien.

Een grote misdaad is het verraden van onze geliefde Vorst. Dat kan gezien worden als hoogverraad. Ik ben er niet zeker van of daarvoor de doodstraf buiten werking is gesteld.

gravatar

Mooie boel. Iedereen schijnt ineens wel een link met een van de slachtoffers te hebben. Nou, ik helemaal niet, behalve dan met mijn buurman die een vriend heeft wiens achterneef ooit via Marktplaats een fietszadel heeft verkocht aan een dorpsgenoot van een slachtoffer. Ja, dan besef je toch wel dat de wereld heel klein is. Dus toch maar een kaarsje opgestoken.

Reageer
gravatar

Gevoel van saamhorigheid verlengen vraagt adequate wetgeving en die is er nog niet. De Wet Saamhorigheid moet zowel het recht op als de plicht tot saamhorigheid bevatten en een integrale werking krijgen. Ze kan bijv. de aanzet geven tot versterken van viaducten, verbreden van bermen en vluchtstroken en groot onderhoud aan vaak leegstaande kerken en dorpshuizen. ik bedoel maar!

Reageer
gravatar

U denkt dat dit een grap is? Dit is bittere ernst ende noodzaak. Wacht maar tot het winter is, dan bent u, bij gebrek aan gas, afhankelijk van de saamhorigheid om het warm te hebben.

gravatar

Nee stel je voor. Een grap over de actualiteit. Dat kan alleen als de actualiteit ook grappig is, zoals een oorlog waar Nederland niet in betrokken is of zo. Die vind ik weer wel hilarisch!

gravatar

Ik wil best saamhorig zijn, maar er zijn uitzonderingen, zoals het kabinet, diverse andere politici, bepaalde politieke partijen en hun aanhangers, sommige groeperingen en vele anderen. Maar met de rest ben ik meestal erg saamhorig, hoor.

Reageer
gravatar

Opvallend is dat alleen autochtone Nederlanders uiting geven aan het nationale saamhorigheidsgevoel .

Op Tv heb ik geen enkele Syrië- of ISIS-aanhanger langs de kant van de weg zien staan.

Dat zegt toch een hoop.

Corrie.

gravatar

Hoi Wim, je moet een petitie opstarten waarin je eist dat de redactie van De Speld vervangen moet worden.

Als mensenkenner weet jij immers dat ze in de toekomst zulke soort artikels op de site gaan zetten. Knap van je!

Van de redactieleden heb ik, net als jij, ook geen al te hoge hoed van op. Het zijn nihilistische en cynische lieden. Ze weten niet waar de grens ligt van wat kan en niet kan.

Corrie.

gravatar

Die iconische Wim, de Mensenkenner, heeft waarschijnlijk vergeten zijn toilet door te trekken en de wc-deur te sluiten. Er slaat een bepaalde walm van zijn bijdrage af. Ik heb andere sociaal/maatschappelijke ideeën dan Zij van Hiernaast maar met die geni(t)ale typologie van Wim (Mensenkennert!), vergaat mij bijkans de lust tot reageren. En waarom nu een VVD’er wordt belast met het beleid van ‘saamhorigheid’, zal wel eeuwig het geheim blijven van de rechtse cohabitatie tussen Mark en Diederik…

gravatar

Eh, en wie staat er aan het hoofd van dat wetenschappelijke team? Bert Bokhoven? Diezelfde Bert Bokhoven, die beloofde dat er een grondig onderzoek gaat plaatsvinden naar de interactie onder de reacteurs alhier, in relatie tot een petitie, die ook als een vurig wensenlijstje kan worden gezien? En welke rol speelt Opstelten daarin? Die van officiële Hoofdouwehoer? Het is een initiatief. Nu het empathische vermogen nog dat nodig is, om een dergelijk onderzoek te valideren.

Reageer
gravatar

Het onderzoek inzake “de verwijder de laatste reactie niet-petitie” en “stop de duimpjes in je reet-petitie” kwam tot de conclusie dat het intra- en interactief empatisch vermogen van de reactanten het best kan gevalideerd worden door het opzetten van een onderzoekscommissie die potentiële sterkere acties oplijst, waarbij dan de lopende petitie als nul-meting fungeert, om wetenschappelijk verifieerbare resultaten te bekomen.

Dat vinden wij ook.

gravatar

Heer Reactater, goed dat u het nog even aanstipt!

Dames, heren ook,

Zoals hier:

http://www.petities24.com/a/87578

aangekondigd, heeft u nog tot 1 augustus 2014 de tijd het verzoek van de Hoofdreacteur aan de redactie van De Speld te steunen. Help hem in zijn strijd de stompzinnige duimpjes WEG en de laatste 10 reacties TERUG te krijgen.

NU KAN HET NOG! 150 MEDE-STRIJDERS ZIJN U VOORGEGAAN. OM MET DE SPELD TE SPREKEN: UW STEM TELT, JUIST NU!!

Dank!

gravatar

Ik stel een nationale groepshug voor.
Morgen om 14.00 uur.

De enige plek die daarvoor groot genoeg is, zonder daarbij de openbare orde ernstig te verstoren is de Noord-Oost polder.
Ten zuiden van Emmeloord in de weilanden rondom de Vliegtuigweg

Reageer
gravatar

Is die plek goed te bereiken met het openbaar vervoer? Dan kan je het saamhorigheidsgevoel nog versterken met een flinke vertraging, eventueel inclusief een extra omleiding.

gravatar

Groepshug werkt aardig, maar bij ons op het werk hebben we nu al jaren hele goede ervaringen met een groeps-swaffel. Werkt minimaal net zo goed.

gravatar

Gatverdarrie… groepshug met stelletje stinkende ongewassen vreemden in de dampende hitte…. Je kan toch ook wel in je eentje saamhorig zijn?

gravatar

Als altijd wordt voor de managementoplossing gekozen: het verlengen van de saamhorigheid.

Als altijd kiest men ervoor met de symptomen aan de slag te gaan en niet de oorzaken weg te nemen.
Ik zou gaan voor het niet meer doen neerschieten en/of doen neerstorten van vliegtuigen.

Dan is er geen reden meer voor saamhorigheid of eventuele verlenging daarvan.

Reageer
gravatar

Er moest sowieso een eind komen aan de individualisering van de maatschappij met steeds toenemend gescheld en geweld.

Hoog tijd dus dat de moedige Russen pragmatisch hebben ingegrepen.

Onze deemoedige regering zal wellicht een krans zwarte tulpen laten afleveren in Moskou als dank.

gravatar

Minister Opstelten lijkt mij niet de juiste persoon om maatschappelijke baten van de saamhorigheid verder te ontwikkelen.

Daarvoor moet je toch echt bij Meneer Wilders van de PVV zijn. Hij heeft de scherpte, intelligentie en doorzettingsvermogen om het samenhorigheidsgevoel een gezicht te geven.

Hij weet wat er in de maatschappij leeft en heeft daar een oplossing voor.

Corrie.

gravatar

Maar Corrie, wat is dit weer voor getrol ? Als iemand de splijtzwamprijs heeft verdiend is het wel “meneer” Geert. Dus snel het toetsenbord afsoppen met water en zeep !

gravatar

Zaal twee is geclaimd door de vrienden van de PVV.

Jullie lieden hebben moeten maar tevreden zijn met zaal één en zeven.

Je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Corrie.

gravatar

Op de muziek van “Rawhide”, doet u mee?

Trollin’, trollin’, trollin’
Trollin’, trollin’, trollin’
Trollin’, trollin’, trollin’
Trollin’, trollin’, trollin’
Rawhiiiiide!

Move ’em up, head ’em up
Head ’em up, move ’em out
Move ’em on, head ’em out!
Rawhiiiiide!

Rawhide! Yeehaaaaaaaaw!!!

gravatar

Mevrouw van verderop, wist u dat het maximum aantal werkwoorden achter elkaar, in één zin, 7 is? Nee? Kijkt u maar:

“Ik zou jou wel eens hebben willen zien durven blijven staan kijken”.

Leuk he? Dat wel, natuurlijk, maar uw poging is vér beneden niveau. Niet uw niveau. Het mijne.

gravatar

De zaal is geclaimd door de vrienden van de PVV. Hmm, is dat niet wat overdreven, een zaal helemaal alleen voor jezelf en je andere jij?

Maar goed, ga lekker je gang. Niet lekken op de stoel, goed? Geeft van die nare vlekken…

gravatar

Het is wel stilletjes in de zaal, dat moet ik wel toegeven. Misschien moet ik m’n vrienden reageerders op GeenStijl eens uitnodigen om naar De Speld te komen.

Gekscherend noem ik ze de “New kids on the block“. Die lui zijn toch zo grappig!

Dat wordt lache op De Speld.

Corrie.

gravatar

Nou, let op. Nu gaan we ‘t meemaken… Eer die gasten uit d’r nest zijn ligt er waarschijnlijk sneeuw en zitten we aan de pepernoten. Dan moet er nog een blik of 3 Red Bull in en dan gaan ze los. Met z’n negenen bedenken ze één zin met evenzovele taalfouten en dan moeten ze nog even bedenken wie er ook alweer kon typen.

Om met Dhr. Kyvon te spreken: Laat maar kóóómen, die orkaan!

gravatar

Bah! Jo ik ben bang dat ik alweer moet toegeven. Echt vlot zijn mijn “New kids on the block“ vrienden niet. Overigens drinken ze geen Red Bull maar ze halen hun drank bij de Aldi.

Mijn inschatting is dat je ze in januari 2015 op De Speld kunt verwachten.

Corrie.

gravatar

https://twitter.com/Pritt/status/489906073164578817

kijk corrie zijn je vriendjes van geenstijl nog een keer.
dat iedereen ff weet waar de Speld heengaat

wel de eerste met een dood kind goed herkenbaar in beeld heel goed gedaan kicken en klasse

goed zo GEENSTIJL

topjournalistiek en zo fatsoenlijk ook daar kan de Speld nog wat van leren. de reacties zijn ook hartverwarmend heerlijk reaguurders

ik ben weg hier het stinkt naar een ontbindende kkkut die nog kan praten

gravatar

Zaal twee, de PVV zaal wordt gesloten. Er is te weinig positiviteit bij de reactanten. Het trekt alleen maar azijnpissers aan, begrijp er niets van.

Waarom zijn de mensen zo negatief?

Morgen maar weer naar het Kruidvat om een helende steen te kopen dat negativiteit kan omzetten in positiviteit.

Corrie. xx

gravatar

Lieve Corrie,

laat je vooral niet opnaaien door al dat politiek-correcte gezeik alhier. U heeft natuurlijk een punt. Onze Geert is een geharnast voorvechter voor de rechten van de homuele gemeenschap en dat kunnen we van Poetin niet zeggen. Aan de andere kant bevecht deze laatste met enige verve wel de moslimadamen in de zuidelijke en voormalige Sovjetrepublieken. Dat zou onze blonde god dan weer wel moeten aanspreken lijkt me.
Zo zie je maar dat het innemen van extreme standpunten altijd…

gravatar

Shit, ik dacht meteen dan moet Opstelten wiet gaan promoten. En bierfeesten gaan organiseren. En waarom geen suikerfeestorgies financieren?

Gezamenlijke inzamelacties op touw zetten. En tonnen suiker verzamelen en opsturen naar Oost-Oekraïne. Suiker maakt kinderen en halve garen soms terug bruikbaar.