Lageropgeleiden bereid boven hun niveau te werken

Verwarmingsmonteur klust bij als uitzendhoogleraar

Lageropgeleiden die langer dan een half jaar werkloos zijn, zijn sinds 1 januari verplicht om te solliciteren op banen die boven hun niveau liggen. Hoewel de maatregel in eerste instantie weerstand opriep, blijkt de praktijk mee te vallen.

Gerard Zuivertoom (47) was verwarmingsmonteur en raakte in 2012 werkloos. Na een half jaar vergeefs op zijn eigen niveau te hebben gesolliciteerd, nam hij vorig jaar genoegen met een uitzendbaantje als bijzonder hoogleraar Klassieke Talen aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hoewel hij zijn talenten niet altijd optimaal kan benutten, is Zuivertoom voorlopig tevreden en kan hij rondkomen van zijn salaris.

De Schiedammer ziet parallellen met zijn werk als monteur: “Veel dingen zijn eigenlijk precies hetzelfde gebleven. Als de universiteit belt of ik college kom geven, zeg ik dat ik de volgende dag tussen 8.00 uur en 16.00 uur langskom om wat dingen uit te leggen. En in mijn auditorium staat altijd keihard de radio op 100% NL.”

Volgens de uitzendclassicus lopen er veel oplichters en beunhazen in zijn nieuwe vakgebied rond: “Soms heb je extra veel werk omdat je voorganger broddelwerk heeft geleverd. Als studenten binnenkomen, zie ik het soms al meteen: die hebben weer zo’n prutser over de vloer gehad die de accusativus cum infinitivo verkeerd heeft uitgelegd. Tachtig procent van de tijd ben je bezig met het repareren van de rotzooi van een ander. Dat is soms wel frustrerend aan dit werk.”

Ondanks zijn carrièreswitch blijft Zuivertooms hart bij de verwarmingsketels liggen. “Wat mij betreft is dit tijdelijk, maar het is crisis en dit is nog altijd beter dan thuis zitten. Vergilius zal het me wel niet kwalijk nemen dat ik bij een geschikte vacature ab urbe condita weer zal terugkeren naar de verwarmingssector.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind het toch geen goed idee: je krijgt toch vragen als je later weer op je eigen niveau gaat solliciteren. Heb je de ontwikkelingen in je vak wel een beetje bij kunnen houden? Heb je nog voldoende eelt op je handen? Kun je nog wel naar de passerende vrouwen fluiten?

Reageer
gravatar

Dat hebben geleerd van de zichzelf hogeropgeleide noemende “op de borst rammers”, die al jaren baantjes bezetten waar ze niet geschikt voor zijn.
Voorbeeld: Regering

Reageer
gravatar

Ik zelf als net niet afgestudeerd heftruck-chauffeur overbrug op dit moment tussen twee klussen als Recrutement Director bij USG-People the Netherlands. Vanuit mijn tijdelijke functie denk ik dat de heer Zuivertoom eerst het gat in zijn eigen CV zal moeten dichten voordat hij weer kans maakt als gerenommeerd verwarmingsmonteur. Uiteraard kunnen we met onze stoomcursus ‘Creatief CV’s schrijven en monteren’ iets voor de heer Zuivertoom betekenen.

Reageer
gravatar

Die opofferingsgezindheid in tijden van crisis is toch hartverwarmend. Helaas zijn daardoor wel minder verwarmingsmonteurs nodig.

Reageer
gravatar

Vaak overtreft tegenwoordig de lichaamslengte het IQ met bijv. een percentage. In dat geval is er ook bij boven het eigen niveau werken geen trap of lift nodig. Een vergoeding hiervoor uit de algemene middelen in de vorm van een werknemersvoorziening is dan ook niet gewezen.

Reageer
gravatar

Hét selectiecriterium bij overheidsfuncties is een IQ van minimaal de helft van de schoenmaat; in de politiek volstaat 1/10e, bruto.

gravatar

Mijn tegeltje voor vandaag

omhoog degraderen
je moet de gemiste keuzes
altijd even evalueren
Je CV minder decoreren
zullen anderen goed
zeker waarderen.

ik heb me omlaag gerijmt
voor een betere baan
bij de overheid.

Reageer
gravatar

Dat komt omdat men het eigen niveau verkeerd inschat; men heeft kennelijk nog niet zijn incompetentieniveau bereikt. De oplossing is dat men een baan op een nog hoger niveau zoekt. Als men het gewenste niveau regelmatig opwaardeert, dan moet het uiteindelijk lukken en kan men ergens als binnengeparachuteerde onbenul aan de slag.

gravatar

Compliment Annie: hedendaagse problematiek op muziek gezet; treffender had de ‘managerziekte’ niet tot uiting kunnen worden gebracht, onze Jan met de lege hersenpan: uiterst relevant.

gravatar

Toen ik 65 werd stopte mijn internationale wetenschappelijke carriere van de ene op de andere dag, en zette mijn vrouw mij aan het werk in de keuken thuis.

Ik sta nog altijd in shock de kopjes af te drogen.

Reageer
gravatar

Teveel met wetenschap bezig geweest en weinig aandacht besteed echtgenote én persoonlijk netwerk en te weinig gecanvast. Ambteloos afwasser: et nunc? Naar ‘t RIAGG,of naar een praatgroep voor laat-echtscheidenden?

gravatar

Nou zeg, was ik net klaar met het fraai upgraden van mijn CV om voor leuke banen in aanmerking te komen, blijkt nu dat ik de hele boel weer moet downgraden tot ver onder mijn eigenlijke niveau om zogenaamd boven mijn niveau te kunnen werken. Mijn CV is inmiddels opgepimpt tot één grote bij elkaar verzonnen partij leugens, waarmee ik me alleen nog maar kwalificeer voor een carrière in de politiek.

Reageer
gravatar

Kijkt u voor alle zekerheid nog eens in de afdeling “Latijn” van De Dikke Van Dale, die biedt nog voldoende intellectueel angehaucht materiaal om vele bijdragen mee op te pimpen. Alea iacta est; de teerling is geworpen. Verslaafde dobbelaars zijn dus -in feite- gewoon teerlinglijders, die al ten tijde van Julius Caesar voorkwamen.

gravatar

Eindelijk weer eens een topic dat aanspreekt. Het Peter-principle wordt hier ter discussie gesteld; eindelijk! Al jaren worden de beide Kamers volksvertegenwoordigers bevolkt door -i.v.m. evident gebrek aan gewicht- omhooggevallen fraudeurs, gesjeesde monteurs, brievenbussenpissers, huiselijk en echtelijk geweldsliefhebbers, baantjesjagende afgeserveerde kandidaat-burgemeesters, profiteurs en andere non-valeurs. In dat klimaat kregen we met deze coalitie, collaborerende partijen en in politieke cohabitatie levende premier, precies datgene wat wij verdiend hadden. Laat Gerard Zuiverloon fier zijn op zijn CV, ik zal aan hem denken als de mijne haperingen vertoont.

Reageer
gravatar

Zo zie je ook dat een man die geen duidelijk afgeronde opleiding heeft en alleen maar debiele plannen. In plaats van met zijn hoofd in de boeken in de waterstofperoxyde heeft gezeten de politiek in kan en daar lijstduwer kan worden.

Reageer
gravatar

Ach ja, zo werd een arbeider president van Polen en een andere president van Brazilië. Christus was een timmermansleerling en zijn gevolg bestond uit visserlui.
Een opleiding zegt niet alles, zie bv. de waarzeggende economen die het zelfs op de kermis slecht zouden doen.

gravatar

Heren Aard Daan en Steven van der Jagt,

U meent dat Gerard Zuivertoom een deeltijdbaantje als professor heeft gekregen op de Rijksuniversiteit Leiden. Uw bronnen zijn evenwel abuis. Het is de McDonald’s Bigburgeruniversiteit aldaar.

Tussen haakjes
[{(Polleke, dat is een goed idee van jou. Ik doe mezelf ook maar alvast een puntje, al ben ik een Heer. Maar daar krijgt men tegenwoordig ook geen punten meer voor.)}]

Reageer
gravatar

Toch fijn dat het UWV de regels een stuk soepeler gaat hanteren. Er zijn er genoeg die van de instantie na de zomer een maatschappelijke stage mogen gaan lopen met behoud van het wachtgeld.

Reageer
gravatar

Waarom neemt een volleerd techneut als Gerard Zuivertoom ver beneden zijn stand zo’n nutteloos baantje aan als bijzonder hoogleraar Klassieke Talen bij nota bene de Universiteit Leiden? De man had in Delft voltijds hoofddocent Ruimtestationverwarming bij de faculteit Ruimtevaarttechnologie kunnen worden!

Reageer
gravatar

Broertje,

Jij hebt alvast jezelf een punt geven. Dat hoort niet!

Je dacht natuurlijk: Wie zichzelf niet eert, is een ander niet weert.

Maar het is wel een idee dat navolging verdient, anders loop je de kans met een nul te blijven zitten.

gravatar

Wel handig toch. Kan hij meteen iets aan die koude tochtige collegezalen doen aan de (sinds 1997 al geen Rijks) Universiteit (meer) Leiden.

Reageer
gravatar

Slechte zaak. Dit is verdringing waardoor de gewone wetenschapper niet meer aan de bak komt en tot zijn 67 achter de geraniums mag gaan zitten. Alleen om dat dit soort lui bij de bazen veel meer in trek is omdat ze geleerd hebben met hun handen te werken (op eigen kosten!).
Waar houdt dit op? Voor je het weet hebben we een putjesschepper als minister van financiën.

Reageer
gravatar

Putjesschepper als? ………. ehh, hebben we toch?
In de goede oude tijd dat niet alles beter was maar wel veel, waren de tramconducteurs hoogopgeleid: wat is er toch misgegaan?

gravatar

Wat donders! Mijn overgrootvader die den paardentram nog van Freericksplaats naar Coolsingel bestierde, had meer opleiding dan zijn naast-hogere superieur, maar evident veel minder geldingsdrang. Zo gaat dat ook nog in onze huidige meritocratie: een half onsje grote bek, scoort beter dan een pond hersens. Kijk maar naar de school van Wiegel en alles wat daaruit is voortgekomen.

gravatar

Dan moeten ze gewoon verwarmingen installeren of en keer een groep laagopgeleiden naar een congres rijden met een busje ofzo..

gravatar

Jo, deze muts is van mannelijke kunne. Had de avond ervoor met zijn drie vrienden (zie foto) een vrijgezellenfeestje dat na een collectief coma-zuipen verward afliep met een tijdelijke amnesie als gevolg. Een soort “Hangover” maar dan Made in Holland. Het feit dat men zo hoog en geïsoleerd plaatsnam in het amfitheater duidt op kwalijk uitwasemende alcoholdampen. Verder valt op dat het vierde teamlid (geheel rechts) verdacht veel op Rafael van der Vaart lijkt, die zit dus voorlopig niet meer in de basisopstelling van HSV Tenslotte nog dit: de door jou bedoelde ‘muts’ is een van een van de kniekousen van een minderjarig lid van damesdispuut “Het scheve naadje”. Hij maakte avances naar deze minderjarige en kreeg -terecht- de kous op de kop.

gravatar

Verdulleme. Had ik binnen ons techbedrijf bijna de oplossing gevonden om energie door kernfusie mogelijk te maken tot in de huiskamer, word ik vervangen door zo’n VMBO-er, omdat ’ie goedkoper is…

(Dat krijg je dus met zo’n leidinggevende boven zijn niveau)

Reageer
gravatar

Het artikel legt juist duidelijk uit dat hoogleraars klassieke talen van origine verwarmingsmonteurs zijn – dus principeel gezien is polleke’s uitspraak dus correct

gravatar

Whollah, peace G je heat mien bericht verkeerd gelast man (of vrouw want ik heb respect voor de emancipatie en denk absoluut niet dat vrouwen niet op berichten kunnen reageren of een gemiddeld lager IQ hebben, ik wil je niet abusievelijk beoordelen weet je. Je moet jezelf vooral niet veronachtzamen, dat zou wrang zijn. Je moet floreren en geen mooie carrière ontberen om in malaise terug in malaise te vallen. Ik wil echt geen polemiek of zelfs excessen veroorzaken, maar laten we proberen te nivelleren en dan zal ik je vermaarde reactie ratificeren.)

gravatar

toch vindt ik dat een 4-3-3 systeem beter zou werken tegen een zuid- amerikaanse selectie (zoals australie) , vooral de snelheid van janmaat wordt dan goed benut. Als laatste man zou ik persoonlijk van Dijk opstellen. Ik begrijp echt niet waarom hij niet geselecteerd is. En btw. waar is van Bommel gebleven