Plasterk wil diagonale landsdelen

Arcering moet versimpeling bestuurslagen versoepelen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil Nederland onderverdelen in twaalf diagonale landsdelen. De diagonale intraprovincies moeten een extra bestuurslaag gaan vormen die het versimpelen van de overige bestuurslagen moet versoepelen.

Plasterk wil dat de landsdelen een bemiddelende rol gaan spelen tussen gemeente, provincies, het Rijk en de waterschappen. Volgens de minister kan dat alleen als het land gearceerd wordt ingedeeld: “Nederland is nu eenmaal een diagonaal land, of we dat nu leuk vinden of niet. Op deze manier komen we daaraan tegemoet en voorkomen we dat de verschillende gebieden te zeer een eigen identiteit ontwikkelen die een bemiddelende rol in de weg zou kunnen staan. Om het populair te zeggen: diagonalisering van bestuurlijke decentralisatie is de enige manier om willekeur te waarborgen.”

De keuze voor een diagonale landsindeling is niet nieuw. Plasterk: “Dit is heel duidelijk het Italiaanse model. Daar werken ze met een noordwestelijk en een zuidoostelijk landsdeel en dat gaat daar fantastisch. Natuurlijk gaat het helemaal niet goed in Italië, maar ik denk niet dat dat met dit model te maken heeft.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

I’ve been watching the whole dbatee so far, it’s actually still going on. It’s been going on for more than 3 hours now.Hirsch Ballin is acting like a real minister, using lots of words without really saying anything. Avoiding to directly answer questions etc. When asked, he would not even promise that in the future, cases like this wouldn’t be handled in such an intimidating way.But I have to say, it’s good to see even leftists properly defending freedom of speech.

Reageer
gravatar

Eigenlijk te erg voor woorden: de kindertjes Plasterk die op school lekker hebben zitten kleuren voor Wimlex en Maxima, en Pa Plasterk die bij gebrek aan eigen ideeën die tekening maar gebruikt.

Dat wordt nog wat als ze sommetjes moeten gaan maken straks.

Reageer
gravatar

Ik ben tegen, ik zie dat ik dus in de strook kom waar zowel een groot deel van 020 in valt als Rotterdam, dat kan nooit goed gaan.
Zelfs Den Haag komt er deels bij, als er nu een grens getrokken wordt in het IJsselmeer valt er over te praten, en dan wens ik die arme Zeeuwen voor de rest veel sterkte.

Reageer
gravatar

If you are not allowed to offned, you are not allowed to speak, because some idiot will be offneded by anything.Why not let all voices be heard, and then have the public decide by voting with their show of interest, their wallet and their approval or condemnation?Any viewer offneded by such cartoons could draw counter-cartoons to mock Neckshot’s “outrageous” imagery.Speech should be answered by replying speech, not silencing.The Netherlands, one of the West’s first homes of intellectual…

gravatar

En waarom dan strepen van zuid-west naar noord-oost en niet andersom? Ik stel voor dat iedereen zelf kan bepalen tot welke provincie hij of zij behoort. Laat mensen vrij in hun keuze in plaats van het opdringen van de overheid aan de burger.

Reageer
gravatar

Het zal toch wel net andersom zijn? Burgers die hardnekkig iedere zoveel jaar naar een stemhokje trekken en zich een overheid opdringen?
Blijf toch thuis, mensen, en regel je eigen zaakjes!

gravatar

Ik wil juist een indeling conform het periodiek stelsel, maar misschien is dat te veel gevraagd van de wetenschapper Plasterk.

Wellicht is een indeling in Eredivisie, Jupiler League,
Play-offs en Amateurs te prefereren.

Of we doen een indeling in 26 provincies, elk met hun eigen beginletter, dus Amsterdam, Abbekerk, Aalden, Appingedam, Ameland allemaal in dezelfde provincie.

Dan wordt Nederland één grote lappendeken.

En dat zijn we nu al, en verandert er niets derhalve.

LEVE DE DEMOCRATISCHE BESLUITVORMING

Reageer
gravatar

Heb een sterk vermoeden dat Oom Roon in het MOTI in Breda is geweest en inspiratie heeft opgedaan voor dit fantastisch gewaagde plan. Er heerst daar momenteel een soort monochromatische expositiie die verdacht veel lijkt op de strepen en kleurpatronen die ik in Plasterks voorstel zie.
Onderzoeks bureau Significant heeft ongetwijfeld de markt gepeild en een overdonderend succes is onvermijdelijk. Ook wel nodig na alle gedoe over de AIVD en pas nog de ruzie met Renkes over dat arme Noord-Holland.
Bij het naderend afscheid van Samsom als partijleider zal Ronald zeker kans maken in de herkansing voor het partijleiderschap, en ik gun hem dat van harte, want een terugkeer naar de Alma Mater is natuurlijk een afgang.

Reageer
gravatar

Wordt de kaart met de kleurtjes voor gebruik van landbouwgronden dienovereenkomstig ingedeeld, of blijven onze boeren halsstarrig naar eigen inzicht en geldzucht zaaien, kweken en oogsten?
Want weet wel, beste Plasterk: wie verwarring zaait, zal chaos oogsten. Kom d’r maar in, Geertje!

Reageer
gravatar

Lieve Diederik Smit,

Nederland is helemaal niet diagonaal, maar hoekig met veel vakkenvullers en vakjesdenkers.

Doe daarom maar een indeling die meer neigt naar Piet Mondriaan. Dat past beter bij Nederland en daarom ook in jouw voorstel aan minister Plasterk.

Reageer
gravatar

voor je het weet komt er weer een malloot van een minister die er hokjes van wil maken, alhoewel een hokjesgeest al veel van toepassing is in den haag.
En ik zou toch ook niet in die biblebelt willen wonen….brrrrr

Reageer
gravatar

Ik voorzie toch wel problemen.
Zo zijn bepaalde stroken duidelijk groter dan andere.
Het lijkt mij dan ook verstandig Nederland eerst
om te zetten in een vierkant,en dan pas die verdeling gaan maken.
Vervolgens kan je dan heel makkelijk stukjes verplaatsen zodat iedere digitale provincie even groot is.Wel eerst even een origami expert inhuren lijkt mij.
Dit voorkomt tevens het Calimero-effect wat met de huidige indeling vanzelfsprekend op gaat spelen.

Reageer
gravatar

Dit is niet het Italiaanse model, maar het Afrikaanse model. Bedacht ten tijde van de kolonisatie van Afrika. Natuurlijk pakt dit goed uit voor de Groningers gezien die in de gele diagonaal vallen. En dan waarschijnlijk de macht krijgen over Utrecht en Rotterdam gezien de gasvoorraden in Groningen.

Reageer
gravatar

Ik vraag me af of het handig is om in Limburg drie diagonale landsdelen te posteren. Is het niet beter om de diagonalisering anders in te delen? Dus van linksonder naar rechtsboven? Los van het Limburg-scenario deel je Hollands Kroon in bij Harlingen en Ameland. Lijkt me ook niet werkbaar. Wederom een ondoordacht plan van Plasterk.

Reageer
gravatar

Ook maakt dit het aangeven van de weersverwachtingen eenvoudiger. Met name als de regen uit het noord-westen of uit het zuid-oosten komt.
Helga is er blij mee.

Reageer
gravatar

Een zeer goede zaak dit, dit zijn tenminste duidelijke vormen. In tijden van crisis hebben mensen duidelijkheid nodig. De provincies zoals die er nu zijn, zijn onoverzichtelijk, het land indelen in twaalf identieke stroken kan dit probleem oplossen.

Reageer
gravatar

Does it matter if you say osevnfife things in the form of a cartoon, rather than say, a paragraph?Why should only cartoonists have the right to free speech? Why is the article stressing that a cartoonist was arrested, that this is ‘the first modern cartoonist arrested ever’? There are thousands of people all over Europe arrested or fined for saying hate speech of one sort or another–every single time is equally vile.

gravatar

Building on what the Anti-Islamist posted with reagrd to Dutch immigration policy, I would like to point out that Judaism is a religion that has tens of millions of adherents, and are the majority in only one country (Isreal). By contrast, Islam has in excess of one billion adherents, is the majority in numerous African, Middle-Eastern, and S.E. Asian nations.Methinks a mention of apples and oranges is required here.

gravatar

En in de kleuren van de Oekraïense vlag nog wel!

Dat is meteen een stevig politiek signaal: wij staan pal achter onze Gereformeerde (Rooms katholiek) -Joods-humanistisch-al-dan-niet-Orthodoxe -humanistische- sociaal/liberale monocultuur!

Fijn ook dat Plasterk zich zo inzet voor de waarborging van willekeur, dat hadden we toch niet gezocht achter deze moleculendoctor.