Dalai lama dreigt gaskraan dicht te draaien

Tibetaanse regering in ballingschap op ramkoers

De Tibetaanse regering in ballingschap draait de gaskraan naar het Westen dicht als de strijd voor onafhankelijkheid niet actiever wordt gesteund. Dat heeft Zijne Heiligheid de dalai lama gezegd in reactie op het nieuws dat hij in mei waarschijnlijk niet officieel door de Nederlandse regering wordt ontvangen.

Om China niet te schofferen, wil minister Timmermans de dalai lama alleen ontvangen als geestelijk leider en niet als politieke voorman. De Tibetaanse leider is een dergelijke behandeling zat en hoopt het Westen nu in het economische hart te raken, denkt hoogleraar Strategische Studies Rob de Wijk. Hij waarschuwt voor de ‘nietsontziende machtspolitiek’ van de spirituele gids.

De Wijk: “Tibet kiest voor een ramkoers door de gaskaart te spelen. Dat ze helemaal geen gasproductie hebben, en dat ze daar door de Chinese overheersing helemaal geen zeggenschap over zouden hebben áls die er al zou zijn, is dan minder van belang. Het gaat om het strategische signaal dat je afgeeft: met ons valt niet te spotten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Dalai Lama is ook van de babyboomer-generatie. Wordt het niet langzaamaan tijd om eens naar zijn opvolgende reïncarnatie te zoeken? Voor je het weet hebben de Chinezen de vacature zelf al ingevuld. Nummertje 39 van de meeneemlijst van Gordon: Dalai Lama met Koe-lo-kai en Mihoen. Sambal bij?

Reageer
gravatar

Deze bijdrage is op twee manieren discriminerend; ten eerste worden Babyboomers (toch al zo vervolgd) geïsoleerd en vervolgens worden Chinezen zonder aanzien des persoons (waarom lijken ze ook zo op elkaar?) vereenzelvigd met restauranthouders. Terwijl hooguit 87% een eethuis runt. En Chinezen zijn geen Boeddhisten maar communisten van hun geloof, die kunnen dus geen nieuwe Dalai Lama leveren zonder dispensatie van Lhasa.

gravatar

Nou, dan sluiten wij hem uit van de G8!!
Tenzij hij op persoonlijke titel komt, niet gehuld in zijn gebruikelijke gemakzuchtige gewaad, maar casual op basketsloefen, jeans en een poelemuts. Dan mag hij in het plenaire deel tijdens de lunch officieus aanschuiven. Wel zelf de bammetjes meenemen.

Reageer
gravatar

Niemand blijkt te weten dat d’Dalai Lama na een succesvolle opleiding aan de ambachtsschool van Lage Vuursche proces operator is geworden in het wonderschone Oppersum. Hij heeft dus alle macht om zijn gaskraan stijf dicht te draaien. Wie houdt hem tegen? Niemand!

Reageer
gravatar

Vreemde kop boven dit artikel, aangezien de Dalai Lama geen politieke rol meer vervult en niet hij, maar de Tibetaanse regering in ballingschap (wellicht) dat signaal afgeeft.
De Speld zou staan voor betrouwbaar nieuws, maar is blijkbaar niet op de hoogte dat het al een tijdje geleden is dat de Dalai Lama afstand heeft gedaan van al zijn politieke functies.
Graag zou ik ook bronvermelding zien bij dit bericht, want ik had het nog niet gehoord en zou het graag zelf lezen.

Reageer
gravatar

Syl, geloof het nou maar gewoon.
De Speld verteld geen onzin, ik neem aan dat je het artikel aandachtig gelezen hebt en dan denk je toch ja, dat is wel zo; aan het eind van de dag zijn we allemaal mensen tenslotte..

Bronvermelding laat je zelf ook achterwege, moeten wij lezers jou maar op je blauwe ogen geloven?
Hoezo de Dalai Lama afstand gedaan van al zijn politieke functies?
Kom nou toch.. dat geloof ik echt niet, sorry.

Toch een krachtig signaal naar het westen dus, ondanks de vele haken en ogen die er aan het dichtdraaien van de gaskraan zitten. Laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen!

gravatar

Dat “geestelijke leiders” zoals meneer paus en meneer lama overal ter wereld met zoveel egards worden behandeld is mesjogge. Wat hebben die kerels meer gedaan dan het dragen van gekke jurken zelfs buiten de carnavalsdagen en het spelen van een zoetsappig spelletje om hun heilige imago hoog te houden?

Kijk, ik heb als geestelijk leidsvrouw steun en toeverlaat van een grote familie werkelijk lief en leed gedeeld. Ik heb met bloed, zweet en tranen verscheidene Paulussen en Pauliens gebaard, gevoed en opgevoed. Alleen, want opa was altijd fietsen.

Word ik overal ter wereld met slaande trom en politiebegeleiding binnengehaald, alsmede gefêteerd op kostelijke maaltijden en gratis logies in de duurste hotels?

Wel nee! En dat is niet eerlijk.

Reageer
gravatar

Oma, als u voor de verandering eens een keer uw komst van te voren meldt door een persbericht in de openbaarheid te brengen, dan kunt u binnenkort nog wel eens versteld staan.

gravatar

Tering, ik las “Oma is verongelukt”…

gravatar


Lieve oma,

Ik meen dat ik namens de voltallige Reactieraad en alle abonnees mag schrijven, dat wij u en alle andere lieve, bescheiden oma’s van de wereld meer waarderen dan alle heilige en adellijke gewichtigdoeners, die nooit een hand uit de mouw hebben gestoken en nooit een centje pijn hebben geleden, bij elkaar.

Wij eisen een lieve omadag in plaats van een onnozele koningsdag!

gravatar

Oma, wat een geweldige reactie! Stel je voor die mannen die voeten wassen en de grond kussen. Zijn eigenlijk onopgevoedeviezerikken! Wij verdienen meer…

gravatar

Maar Ingrid toch! Voeten wassen is toch niet onopgevoed en vies? En als je met schone voeten over de vloer loopt, is het risico op besmetting met iets engs bij het kussen erg klein, hoor.

En dat voeten wassen geeft aan mantelzorg toch weer een andere invulling?

Overigens begrijp ik iets niet goed: als Opa altijd aan het fietsen was, waar kwamen die Paulussen en Pauliens dan allemaal vandaan?

gravatar

Sjongejonge Jeettje, Opa was de melkboer niet!

gravatar

Nee, Trendvolger, die fietsten niet; die reden met een ijzeren hond. Ik herinner mij wél dat postbodes en bakkers fietsten, alsook slagersjongens.

Wat mij brengt op een oud mopje: een vader gaat de geboorte van een zoon aangeven bij het stadhuis, en zegt tegen de ambtenaar op de vraag naar de naam: “Mepostbak”.
‘Pardon ?’
“Mepostbak”.
‘Maar wat is dat nu toch voor een naam?’
“Nou; van mij is-ie niet, dus kan het alleen maar van de melkboer, de postbode of de bakker zijn, en zelf weet ze het niet precies meer, dus: Mepostbak.”

Oma, wat deed Opa nog meer dan fietsen?

gravatar


Een redacteur van De Speld heeft een historische misstap gemaakt door het bericht van persbureau Reuters niet te lezen, maar in allerhaast – waarschijnlijk om de doodlijn te halen – meteen met de titel aan de haal ging voor een sensationeel bericht.

Het reutersbericht is een leuterbericht geworden.

Deze gang van zaken komt vooral bij berichten in een buitenlandse taal helaas veelvuldig voor bij persmuskieten.

Reuters had er daarom beter aan gedaan om de kop wat meer inhoud te geven. Bijvoorbeeld zo:

Dalai Lama threatens to turn off gas cylinder

Reageer
gravatar

De Chinese regering heeft de dalai lama uit goedheid al van alles cadeau gedaan, zoals achtereenvolgens een cd van Gordon, een stevig touw met een lus, een geladen pistool, een Japans zwaard, Chinese kruiden, een abonnement op De Speld, een hoge springtoren en zelfs een stuk spoor met hogesnelheidstrein.

De man blijft hardleers. Maar dat hij de aangeboden gasfles met koolmonoxide niet dicht wil draaien geeft nieuwe hoop.

gravatar

Als het nu succesvol verloopt die gaskraan met koolmonoxide, dan kunnen de beulen in Texas misschien ook een cylindertje bestellen. Is immers een pijnloze en humane dood, voor alle jongens in death row.
Apothekers ter plekke weigeren immers de gebruikelijke pentothal te leveren. Een soortgelijk geval doet zich voor bij de Levenseindekliniek hier in Den Haag, maar dat is weer een ander verhaal.

gravatar

Pluvius, ‘de Levenseindekliniek’, tsja..

Er is onenigheid ontstaan over welk ziekenhuis die titel vorig jaar in Den Haag mocht voeren, echt zo typisch Haags weer allemaal, bah.

De mensen die ik heb gesproken na een ziekenhuisopname vonden steevast hun ziekenhuis het slechtst, ze leven (nog) wel allemaal, toeval of geluk?
De cijfers gaan uitwijzen wie gelijk heeft, we gaan het zien!

Maar wie gaat het worden in 2014?

Het oergezellige Westeindeziekenhuis, Leyenburg of toch het wat elitaire Bronovo?

Participerend op de bezuinigingsplannen en het stimuleren van heel, heel veel mantelzorg en thuischirurgie zouden eigenlijk alle ziekenhuizen alvast Levenseindeklinieken kunnen worden genoemd.
Lekker duidelijk en dáár houden we van in Den Haag, hoe paradoxaal en tegenstrijdig dat ook moge klinken voor niet-Hagenezen.

gravatar

Deze balling speelt zijn rol als dalai lama met verve. Hij had daarom beter schilder kunnen worden. Deed hij ten minste nog wat behoorlijks voor de kost.

Reageer
gravatar

Ja die “rooien” uit Tibet zijn een gevaar voor de vrije wereldeconomie. Dat wordt nog wel eens onderschat.

gravatar

Je begint aan de heiligheid van deze toch bewonderenswaardige figuur te twijfelen als hij bereid is een kutventje als Timmermans te ontmoeten. Hij zou er in ieder geval goed aan doen Timmerfranske alleen maar achter glas te spreken en dan alleen in Chinese karakters, die Frens beweert te beheersen, of in mimiek waarbij Frans dan ook nog een paar balletpasjes kan doen.

Reageer
gravatar

Nee. U bent waarschijnlijk in de war met het boekje van Lin Pi Jama: Blauw blaat de Lamabok.
Begrijpelijk.

Het werkje bevindt zich in mijn bibliotheek en ik heb de schrijver persoonlijk gekend (in Den Haag), voor zover mogelijk: dat was nog in de tijd dat men openlijk excentriek kon zijn.

http://tinyurl.com/npdblm9

gravatar

Gelukkig houden ze de gaskraan dicht als ze in Nederland zijn! Wel eens tussen een stelletje ruftende Tibetaanse monniken gestaan?

Reageer
gravatar

Ah, dan wordt het hoog tijd dat SBS6 ook een signaal afgeeft, want ook met hen valt niet te spotten!

Zenderbaas René Oosterman: “Hier maak je geen grappen over, zijn ze nou helemaal belazerd!”

http://tinyurl.com/l2pvwzr

Reageer