Controlegroepen worstelen met identiteit

Decennialang onderzoek geeft geen eenduidig beeld

Ondanks decennialang onderzoek weten we nog veel te weinig over controlegroepen. Bij 17,3 procent van de proefpersonen leidt dit tot fundamentele worstelingen met de eigen identiteit.

De rechtshandige Wim Poorthuis is sinds 1983 lid van de Zwolse controlegroep Ad Random ‘76: “Als je in een controlegroep zit, wordt er altijd gekeken naar wat je níet bent, maar ik ben ook heel veel wél. Denk ik.”

Poorthuis werkte in dertig jaar tijd aan honderden onderzoeken mee, maar nooit werd er iets verdachts gevonden: “Ik weet nu dat ik geen neurotische trekjes heb, geen eeneiïge tweeling ben, al jaren niet rook en tien jaar later doodga dan mensen die tien jaar eerder doodgaan. Maar wie ben ik nou echt? Ja, man en tussen de 50 en de 65, maar dat geldt voor iedereen in de groep.”

Poorthuis staat niet alleen in zijn worsteling. In 2009 toonde onderzoek aan dat 17% van de leden van een controlegroep de groep voortijdig verlaat. Dat is opvallend, omdat dit cijfer bij een vergelijkbare groep van psychopaten met een hoedje op slechts 6% is.

Volgens gedragsonderzoeker Bert Bokhoven is er nog veel vervolgonderzoek naar controlegroepen nodig. “Al zestig jaar wordt over de hele wereld onderzoek gedaan naar controlegroepen, zonder dat het ooit een eenduidig beeld van deze groepen heeft opgeleverd. Als je eindelijk resultaat wilt boeken op dit punt, kun je je niet meer beperken tot onderzoeksvragen die niets met controlegroepen te maken hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor een overall correcte uitslag moet ook zorg gedragen worden voor een correcte en representatieve vertegenwoordiging van trans-culturele groepen . Tot dusver is daar nog geen aandacht aan besteed. Ik pleit voor gedegen longitudinaal onderzoek naar de mortaliteit die is verbonden aan etnografisch gerelateerde achtergronden. Het verbaast mij zeer dat zelfs ons omni-genie Bert Bokhoven hier een a-selectieve steek liet vallen. Ik memoreer een sterk teruglopende participatie van dit genie. Heeft hij wellicht een lucratieve overheidsopdracht naar belastingvluchters gekregen op de Kaaiman Eilanden of een socio-paleontologische survey in Neder-Ouagadougou?

Reageer
gravatar

Het lijkt me het beste om bij dit soort groepen geen controle vragen te stellen om aan de eisen van deelname te kunnen voldoen. Op deze wijze kun je iets gemeen hebben met de groep die onderzocht wordt. Het logische gevolg hiervan is dan namelijk dat je ook ergens anders in ingedeeld kunt worden, voor vervolgonderzoeken die wel ergens goed voor schijnen te zijn. Zo ontstaat er een preventieve werking, juist voor dat voorkomende zaken zich gaan openbaren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat bij er deze mensen nooit wat aan de hand is. Teruggave van de zorgpremie lijkt me dan wel zo gepast.

Reageer
gravatar

Controle, groep en identiteit, gelukkig zullen ze nooit worden met elkaar. Soms worden er wat successen geboekt met groepsgewijze identiteitscontroles, maar op de een of andere manier trekt dat, met alle respect, zwaarbewapende bevrijders van overzee aan, waardoor vijf jaar toch wel zo’n beetje de succesmax is.

Reageer
gravatar

Zoals het in dit geval hoort: daar maak je toch geen grappen over! Straks komen ze ons weer “bevrijden”, ditmaal van Mark, Diederik en Geert …

gravatar

Geachte heer beer, ik ben een fan van de speld. En wel hierom, de speld biedt actueel nieuws en ruimte voor vrije meningsuiting! Hierdoor voorziet deze krant ineen zeer exact beeld van de belevingswereld van de nederlandse burger in het algemeen en de burgers in het bijzonder! Dat kunt u toch wij toch niet satirisch noemen? Het algemeen dagblad lees ik op de w.c. daarna gebruik ik het waar het voor bedoeld is!

gravatar

Het punt waar dit niet zo sterke artikel in de Spelt geheel aan voorbij gaat is: Wie controleert de controlegroep??? Wie doet wat?
Wat maakt het uit of proefpersonen worstelen met (hun???) identiteit? Hoe minder identiteit hoe beter controlemateriaal! Identiteit is een hinderpaal voor de ware talentvolle en geroepen proefpersoon die zijn eigen onbetekenendheid weet te erkennen en verder geen moeilijkheden schopt. Gevallen als Poorthuis zijn de verrotte appels.

Reageer
gravatar

Ik zou Bert Bokhoven (geprezen zij zijn naam) voor willen stellen een intermediategroep samen te stellen: mensen die alternerend in de controlegroep en niet in de controlegroep onderzocht worden.

Dat kent twee voordelen: de geschiften schiften zichzelf uit, en je hebt een controlegroep voor de controlegroep.

Het is maar een suggestie.

Reageer
gravatar

Toch ziet de bovenmeester niet hoe geniaal deze prof. dr. ir. Bert Bokhoven (tevens begenadigd trendlistener) is. Inderdaad, zoals de briljante Bokhoven hier stelt, zal je ook de controlegroepen dienen te onderzoeken met gerichte onderzoeksvragen om meer te weten te komen! Dat zijn geen verzonnen onderzoeksresultaten, dat is een stelling die gewoon in al zijn eenvoud gewoonweg WAAR is!

gravatar

Opmerkelijk is, dat bij het samenstellen van een controlegroep zelden wordt gelet op goedgelovigheid. Toch schijnt dit volgens enkele gelovige bronnen essentieel te zijn in verband met het wel of niet medewerken van “de Heere”.

Onze landgenoot mr dr Johannes van der Staaij (broer van), hoogleraar Geneeskrachtig Gebed aan de Universiteit des Heere in Kampen, heeft volgens eigen zeggen aangetoond dat het zogenaamde placebo-effect het gevolg is van een godswonder.

Persoonlijk geloof ik daar niet zo in, maar ik wilde het even kwijt.

Reageer
gravatar

Onwaarschijnlijk Jeettje, Annie’s balkonnetje is net geschilderd, en de voegen opnieuw gevoegd, nadat Jambo het cement er tussenuit had zitten knagen.

gravatar

Jeettje!!

Hierbij wil ik mij nu al, of nog steeds en alweer eigenlijk – want er komt vast nooit meer een eind aan – van die oranje vlaggen distantiëren.

Oke, je ziet ze heel erg veel in Den Haag maar ook hier zijn er – dankzij de niet aflatende onverschilligheid van bepaalde sterke Haagsche karakters – vlagvrije gebieden. Echt.

De laatste keer dat een zeer opdringerige nethierwonende buurman probeerde de bewoners hier enthousiast te krijgen voor het kopen en ophangen van de vlaggen moest Nederland tegen Portugal voetballen in de finale, de rest heb ik verdrongen.

Van het ene balkon naar de andere boom en dan vanaf de zolderramen naar links en rechts; hij had het helemaal uitgedacht en voor deze Belangrijke Finale zouden die saaie zeikerds hier toch wel meedoen?

Het plan mislukte jammerlijk; op 2 mensen in de buurt na (die 2 broers met die dikke oorranden) wilde niemand meedoen… aii.. het had iets heel droevigs toen hij verbeten het goede voorbeeld gaf met maar liefst 4 x 10 meter vlaggetjes. Ja op de gok, ik ben het niet na gaan meten zeg!

Het bleef tot mijn grote pret bij 4 armzalige nergensopslaande rijen vlaggetjes die binnen een week, losgeknipt van de gevel tussen het groen in de bomen verdwenen.
Afgeknipt (meen ik zeker te weten) door degene die ze opgehangen had.

De vlaggetjesfan is met zijn Mora-meisje verhuisd zodra ze iets kleiners en duurders in een andere stad hadden gevonden.
Als het anders was gelopen had IK nu ergens anders gewoond, kleiner en duurder geen bezwaar. Vlaggetjes wel.

Trendvolger: vorige week, weken later dan uitgesteld en maanden later dan van plan is het balkonhek vastgezet.

Toen ik belde wanneer het afgemaakt zou worden meende ik aan de lachbui die volgde aan de andere kant van de lijn te horen dat M. Rutte een snuffelstage bij een woningbouwvereniging alhier liep… hahaha haha ha…

Nee, dat duurt nog wel even hoor!

gravatar

Nee hé Annie, toch niet weer die Rutte zeg! Maar waarom, of beter gezegd waarvóór zou ‘ie een snuffelstage lopen? Door consigliare Blok op onderzoek uitgestuurd? Een career move wellicht? Weet Brussel hiervan? Is ‘ie hét talent waar Bouwend Nederland al jaren op zit te wachten misschien?

Maar toch, fijn voor je: ‘t hekje vast, géén ordinaire vlaggetjes en mooi weer! Laat het WK maar komen, jij bent er alvast helemaal klaar voor, óf klaar mee, lekker toch?

gravatar

Ja, hij weer… Het leek zijn moeder raadzaam om een plan B achter de hand te hebben mocht Wibi genoeg krijgen van Mark.
Ze is best realistisch en, dus, bang dat hij eenmaal werkeloos weer thuis komt wonen.

Nou zoeken ze bij de betreffende woningbouwvereniging al heel lang tevergeefs naar een servicemedewerker die problemen vakkundig weg kan lachen, de hele lange dag door non-stop hahaha en bejjegek dat valt wel mee hoor; geen paniek u hoort nog van mij hahaha.
Ga er maar aanstaan..

Moet ik meer uitleggen..?

En er mag gevoetbald worden hoor, geen probleem.
Heb zelfs Nederland zien verliezen toen, van Portugal.
Wat een sullig ongemotiveerd angsthazerig heen en weer rennend potje voetbal was dat zeg. En dat is dan het neusje van de zalm..

O wacht, ik ga vast te ver; hier maak je zeker geen grappen over!?!

gravatar

Ach, het was best vermakelijk: 16x geel, 4x rood, en 29 minuten effectieve speeltijd. De uitslag ben ik vergeten, maar het was best gezellig, en dat is ook belangrijk, ja toch?

gravatar

Dat was ik dan weer vergeten van die rood/gele kaarten enzo, ik dacht trouwens 5-0 maar hoe dan ook, het was mooi weer weet ik nog en best grappig, leuk zelfs nu ik erover nadenk.

Nu snel naar dromenland, waar ADO voor Nederland het WK wint met 28 – 0 van Duitsland.
Ik zou alleen voor de spreekkoren al kijken en luisteren vooral, eerlijk is eerlijk!

gravatar

Uit onderzoek onder de controlegroepen die twee jaar geleden op PvdA óf VVD gestemd hebben, blijkt naderhand bij de deelnemers een identiteitscrisis met neurotische trekjes te zijn ontstaan. 97% geeft aan een zelfde gevoel aan de keuze te hebben overgehouden als tijdens het indienen van de papieren voor een scheiding door de betreffende partner.

Reageer
gravatar

Bantje,

Mag ik jou erop wijzen, dat het onnodig gebruik van Engelse woorden vaak leidt tot fouten. Dit is daarvan een prachtig voorbeeld. Controlfreaks zijn geen mensen die obsessief controleren, maar regelen.

Hup, met ezelsoren op jouw domme kop de hoek in.

gravatar

In de Oekraïne hebben ze nu ook controlegroepen, alleen weten ze ook hier niet of die nou Pro-Oekraïne gaan “controleren” of Pro-Russisch. Het loopt uit de hand met dit soort groeperingen. Ik zeg: verbieden die hap, zeker als ze geen Nederlands spreken!

Reageer
gravatar

Vreemd dat er van deze groep zo weinig bekend is. Het is toch de meest onderzochte groep die er is.
Maar oké, 17,3 procent van deze groep worstelt fundamenteel met de eigen identiteit. Maar 17% verlaat de groep voortijdig. Blijft er dus maar 0,3 procent over. Dat vind ik niet iets om veel onderzoeksgeld in te steken.

Reageer
gravatar

Mag ik het hier voor deze ene keer eens hartgrondig mee oneens zijn? Ik verzamel houten kleerhangertjes met opdruk. Vooral dat laatste is van wezenlijk belang. Uit onderzoek is gebleken dat alle houtenklerenhangertjesmetopdrukverzamelaars bij het op slot zetten van hun fiets altijd een spaak tegenkomen en hun achterwiel iets moeten verdraaien. De controlegroep, dus mensen zonder klerenhangertjes, bleken geen van allen een fiets te hebben. Hoe duidelijk wil je het hebben?

Reageer
gravatar

ik wordt hier dus zo boos van he! de maatsgappij veranderd veel te snel door al die agterleike buitenlanders! die vieze negers lopen hier bij mij over de stoep en daarom verliezen de controlegroepen hun identiteit!
Stem niet! denk zelf!