Kinderen met uitgelekt patiëntendossier veel gepest

Slachtoffertjes bespot om aandoeningen

Kinderen van wie het elektronisch patiëntendossier is uitgelekt, worden vaker gepest. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De scholieren worden gepest met ziektes en aandoeningen die in de dossiers staan beschreven.

Op meer dan 60 procent van de Nederlandse basisscholen is ‘EPD-pesten’ aan de orde. Kinderen downloaden de dossiers van hun klasgenoten, om ze daarna spelenderwijs te confronteren met hun aandoeningen. RTL Nieuws heeft geheime beelden gemaakt van het pesten. “We willen een cluster van maatschappelijke problemen aan de kaak stellen: pesten, gebrekkige digitale beveiliging en het overschrijden van de grenzen van de journalistieke integriteit”, aldus een woordvoerder.

Rob de Laat, directeur van basisschool ‘De Regenboog’ in Zwijndrecht, merkt sinds enkele maanden dat het EPD een rol speelt bij het pestgedrag op zijn school: “Harm uit groep 5 heeft de ziekte van Crohn. Heel naar, maar in het begin wisten zijn klasgenootjes van niks. Hij was zelfs een van de populairste kinderen van de klas. Maar sinds ze zijn dossier hebben gehackt, heet hij ‘Harm, dikke darm’ en roepen ze ‘Stop er een kurk in’. Daar kun je als docent weinig tegen doen. Ze zijn zo handig met internet.”

Hoogleraar pedagogische wetenschappen Laura Timmer ziet echter niet alleen negatieve kanten aan het EPD-pesten: “Kinderen leren op deze manier met vallen en opstaan dat ze niet alleen een goed fysiek immuunsysteem nodig hebben, maar ook sociaal weerbaar moeten zijn. Dat is een les waar ze hun hele leven iets aan hebben. Hard, maar fair.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoogleraar Laura Timmer wat kletst u nu maar wat; dat EPD zou nooit zo toegankelijk mogen zijn voor Jan en Alleman. Bent u wel helemaal goed bij u hoofd?

Reageer
gravatar

Als dit bedoeld is als een grap, hoop ik dat iedereen die hierom lacht later een kind met een andoening krijgt of nog beter, zelf iets krijgt dat chronisch is. Dit is net zo erg als lachen om iemand die aan kanker lijdt!

Reageer
gravatar

Beste Dinamita, vertel eens, wat is er met jou aan de hand dat je zulke rare dingen zegt?
Een ANdoening zeg je, laat mij er buiten zeg!

Dus ik moet – beter nog dan ehmm.. nou ja maakt niet uit – zelf iets krijgen dat chronisch is, een gewone andoening is niet afdoende om mijn gegiechel af te straffen begrijp ik..
Nogal een paardenmiddel Dina; en dat om een lachbui? Een chronische andoening is geen kattenpis.

Geen kinderen voor mij meer hoor, puur pech dat ik geen andoeningen heb doorgegeven aan de volgende generatie.
Dat moeten ze zelf regelen met roken of drank of zo; ik ben niet zo’n regel- en bemoeimoeder, ook zijn ze allang volwassen inmiddels.
Eigen verantwoording dus, als ze perse gezond willen leven kan ik daar weinig meer aan doen.

Maar lachen om iemand die kanker heeft kan – en ik heb het gevraagd aan mensen die eraan lijden of gelukkig inmiddels alweer jaren geleden genezen zijn verklaard – geen kwaad, zeker als de patient in kwestie een beetje genoeg krijgt van de ‘voorzichtig, niet kantelen en let op je woorden’ roepende visite die het halve bezoekuur meer zit te schreien dan de patient zelf in een jaar tijd..

Ze vonden het stuk voor stuk fijn als ze mensen op bezoek kregen die wel smakelijk om hun (vaak gortdroge) grapjes konden of kunnen lachen.
Sterker nog, sommigen menen zelfs dat de moed erin houden en smakelijk lachen, veel bezoek met vrolijke snuiten hun genezing heeft bespoedigd.

Gaf ze het gevoel dat ze nog volop mens waren, en geen wandelend of liggend ziektebeeld waar men niet meer mee kan praten op normaal niveau.

Mocht je denken hoe durft ze: hier een linkje vol wetenschappelijk bewijs en de ervaringen van een sterke dame die ook geen zin had in droefenis alom:

http://www.e-gezondheid.be/interview-humor-als-ondersteunende-behandeling-bij-borstkanker/actueel/616

Of misschien moet ik zeggen: niet meer droefenis dan strikt noodzakelijk.

gravatar

Volkomen terecht dat daar wat pesterij op volgt. Die trend om alles maar te laten uitlekken als was het versgewassen spinazie… met alle respect, maar daar hebben we toch helemaal niets mee? Het aanhangend traanvocht bij dit artikel kan m.i. rechtstreeks het vergiet in.

Reageer
gravatar

Hier maak je geen grappen over. Ik ben zelf dyslectisch, heb autisme in de vierde graad, ben onlangs tot long stay TBS veroordeeld vanwege martelpraktijken in de Witte de Hooghstraat te Buitenpost in Zeelandia als tandartsassistent 1e klas en in mijn schooljaren flink gepest. Dat krijg je ervan.

Reageer
gravatar

Hannibal! Autisme in de 4e graad? Kom jij ook uit zo’n gezin dat kinderen laat bestempelen om daarmee een rijk gevuld rugzakje aan hhun schoudertjes te hangen. Wij spreken van een stoornis uit het autistisch spectrum. Dit stelt de ouders en autist in staat tot het aanvragen voor extra hulp op velerlei gebieden.

gravatar

Wij moeten er nog aan wennen dat wij allen hoogbegaafde kinderen hebben! Onze rozemarijn bestelt dagelijks bij a.h. haar eigen boodschappen! Ze ispas 3 jaar! Zij houd via internet bij wie er op de speelzaal niet zindelijk is en pest die peuters dan!

Reageer
gravatar

De vraag is of zo’n Elektronisch Pest Dossier (EPD) nog bruikbaar is, nadat het is uitgelekt. Elektronica is niet erg bestand tegen vocht.

Reageer
gravatar

Wat nog niet helemaal is doorgedrongen, is dat de kinderen waarvan in het EPD staat dat ze niets mankeren het ergst getroffen zijn.

Je zal maar niets mankeren: dan ben je pas echt eng. Of een hacker.

Reageer
gravatar

Bij mij thuis is dat handiger opgelost. Er bestaat een openbaar dossier over mij vanaf het moment dat mijn vader de vrouw bevruchtte die waarschijnlijk mijn moeder is. Ik denk daar nog met aanzienlijk plezier aan terug! Later heeft mijn vader nog een inhaalslag moeten maken om al die papieren dossiers op internet te zetten. Zo komt het dat ik weerbaar ben opgegroeid, kom maar op! Mij kan niemand aan!

gravatar

Jeettje, van het niets mankeren zul jij echt geen last gehad hebben. Bij ons op school werden hybriden zoals jij behoorlijk gepest totdat zij na een bezoek aan de dierentuin niet meer terug naar buiten mochten. Jammer, maar helaas.

gravatar

Nounounou, meneer Houthakker, dat is niet erg aardig: maak ik mij zorgen om onschuldige tere kinderzieltjes, krijg ik haatmail van een bully. Akelige tijden leven wij toch in. Is het nu de bedoeling dat ik uitroep ‘Juf, hij pest me’?
Hoeft niet, denk ik: Juf leest die openbare schuldverklaring zelf wel.
In de tussentijd is oppassen met oversteken geboden voor u: ik heb de Solex vers ontkoold, maar de remmen nog niet ververst …..

gravatar

Toch is hier best wel wat zinnigs over te zeggen. Zoals……uuhhh, datte….. nou ja, … enne ….,,,,, mmmmm, .. of , hoe dan ook ik kom er nog op terug!

Reageer
gravatar

Ach dat pesten viel best mee, vroeger en zo. De meeste leerlingen negeerden me gewoon of kwamen hun nood bij me klagen. Ik heb er een mooie set gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen aan overgehouden.

Voor in mijn EPD.

Reageer
gravatar

Dit is toch wel echt iets waar je geen grappen over maakt….toch?

“gaat nu even wandelen in de lunchpauze”

Reageer
gravatar

Ik verwacht dat dit pestgedrag in hele korte tijd zienderogen gaat toenemen. Iedereen die bij de overheid, of aanverwante ‘diensten’ werkt, zit naar een beeldscherm te kijken met een XP-logo in het midden. Het hackersgilde staat al klaar om deze digitale varkentjes eens fijntjes de oren te wassen. We kunnen binnenkort dan ook spreken van een Digitaal Hoofdpijn Dossier, waarna het grote lek gedicht dient te worden met vele miljoenen aan belastinggeld. Dat dan weer wel!

Reageer
gravatar

niet alleen dat digitale varkentje wordt dus gewassen, ook jouw spaarvarkentje. Want om dit gat te dichten komen ze die spaarpot ook incontinent maken. En daar kun jij dan weer mee gepest worden. Want wie heeft er nou een incontinent varken.

gravatar

Volledig terecht! Wat moeten kinderen nou met een EDP? Da’s alleen maar brallerig en interessant doen, en dat op zo’n jonge leeftijd. Die ouders moesten ze maar eens een flinke boete geven!

Reageer
gravatar

Sup,

Ik zou de volgende volgorde van handelingen willen aanbevelen

1 De Speld bezoeken,
2 een publicatie uitkiezen,
3 de reacties lezen om doublures te voorkomen,
4 daarna grappig proberen te zijn,
5 hoofd afspoelen met ijskoud water om bij zinnen te komen en
6 dan pas trachten een serieuze reactie te plaatsen.

Fase 4 kan eventueel worden overgeslagen.

gravatar

mij noemden ze altijd roland suidmanisch depressief dat was soms ontzettend lachen en soms heel vervelend

Reageer
gravatar

@Capestan. Nee, dan wordt het juist minder fout.