Cohen stapt op als oud-partijleider PvdA

‘Ik voel mij medeverantwoordelijk’

Job Cohen vertrekt als oud-partijleider van de PvdA. Cohen zegt zich medeverantwoordelijk te voelen voor de zware nederlaag van de sociaal-democraten bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Volgens Cohen is het te gemakkelijk om de schuld voor die nederlaag alleen bij de huidige partijleider Diederik Samsom neer te leggen: “Ook vóór Diederik begon, zijn er fouten gemaakt. Dat is onder meer onder mijn leiding gebeurd. Ik kan de rol van oud-partijleider daardoor niet meer op een geloofwaardige wijze invullen.”

De oud-oud-partijleider stelde dat het de andere oud-partijleiders van de PvdA zou sieren om zijn voorbeeld te volgen. Wouter Bos laat via zijn column weten gehoor te geven aan die oproep: “Ik heb al langer de behoefte meer tijd te besteden aan de kwaliteit van mijn column in de Volkskrant (een landelijke krant, red.).”

Collega-oud-partijleider Ad Melkert weigert echter te vertrekken: “Ik ben in 2002 met een overweldigende meerderheid tot oud-partijleider gekozen. Met zo’n mandaat zie ik geen enkele reden om op te stappen. De kiezer merkt misschien nog weinig van de koers die ik twaalf jaar geleden heb ingezet, maar ik ben ervan overtuigd dat ik op de goede weg ben.”

Wim Kok reageert verbaasd op de vraag of hij ook opstapt: “Ik wist niet beter dan dat ik geen oud-partijleider meer was. Ik had geen idee dat ik in PvdA-kringen nog steeds als zodanig werd beschouwd. Ik houd mij daar zelf in ieder geval allerminst mee bezig.”

Het bestuur van de PvdA heeft ere-oud-partijleider Willem Drees gevraagd om het oud-partijleiderschap op interim-basis op zich te nemen. De partij gaat vanwege het opstappen van Cohen en Bos een ledenraadpleging houden om nieuwe oud-partijleiders te kiezen. Droomkandidaat Diederik Samsom heeft al laten weten niet beschikbaar te zijn. Voorzitter Hans Spekman is daar niet van onder de indruk: “Daar gaan onze leden over.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dierenpartij is taalkundig hetzelfde als een partij dieren. Dan krijg ik associaties met de dieronterende omstandigheden bij het massatransport van dieren voor de voedselindustrie. Kan de partij zijn naam niet wijzigen?

Reageer
gravatar

job, de man van het noord/zuid debacle.. rob oudkerk moraalridder, misbruiker van de allerzwakste vrouwen in onze participatie maatschappij. thans omroeper en reclame maker voor de p.v.d.a. /n.p.r, radio 1. om misstanden aan de kaak te stellen

Reageer
gravatar

Kijk, je kunt alles wel aan de PvdA toeschrijven, behalve mooi weer -en sommige, nou ja, alle PVVerts doen dat ook- waarbij de echte waarheid weer onder tafel verdwijnt als niet interessant.

De N/Z lijn is de schuld van Geert Dales, ook VVD, en werd na onderzoek door een commissie geleid door Cees Veerman (CDA) of het nu wel echt nodig was, toch doorgezet en afgebouwd.
Rob Oudkerk is een ander verhaal, waarbij de zaken nogal wat uit het lood werden gerukt, geheel in stijl van een foute oorlogskrant.

Je moet niet alles geloven en klakkeloos overnemen wat in het PVV bewegingsblad staat, Kasper.
Is net zo raar dom als geen hoofdletters gebruiken.
Wat hebben die misdaan? PvdA uitvinding soms?

gravatar

Ik wil graag Ronald Plassterk voorstellen als oud-kandidaat-partijleider.
Een betere oud-partijleider kun je je niet wensen. Zelfs geliefd bij de ratten van Powned

Reageer
gravatar

Dat Cohen ooit een leider is geweest berust op een misverstand. Hij was juist die niemand die niemand bleek te kunnen leiden en inspireren. Deze nul ‘functioneert’ alleen op benoemde baantjes en werd nooit ergens voor gekozen of het het moest zijn in 1965 tot ‘Lul van het Jaar Afdeling Oost’.

Reageer
gravatar

Luud Gluipers,

Jaloers?

Jij hoefde nooit ergens op te stappen, want jij werd nooit ergens toegelaten. Daarom ben jij lul van de eeuw bij de afdeling Wereld.

gravatar

Gluiperd, de koers van 1 Job Cohen is ongeveer 30 Ruttes als het op premierschap aankomt. Daarentegen is de koers van 1 Job Cohen ongeveer 0,00001 Wilders als het smeerpijperij en vuilspuiterij betreft.
U zou zich wat meer kunnen verdiepen in onderwerpen als integriteit, dienend leiderschap, waardigheid, enzo, u weet wel (dus niet)

gravatar

Tsjonge Jeettje,

Denk jij even leuk te zijn?

Wat weet jij als jonkie nou helemaal van Troelstravanaf?

Jaloers zeker dat Pieter Jelles nooit zich tot het rijden van een Solex heeft hoeven te verlagen, mede omdat gelukkig de introductie van die fiets met buitenboordmotor hem bespaard is gebleven.

gravatar

Als al die oud-partijleiders ermee stoppen, heeft de PvdA wel opeens heel veel partijleiders…

Reageer
gravatar

Ik lees hier verderop dat Joop den Uyl een beetje siek is, of misschien zelfs hartstikke dood (weet jaaaah!). Dat zou veel verklaren over de invulling van die lijstjes…

gravatar

Ik heb aan Diederik voorgesteld om het partijleiderschap voor een dag over te nemen, om me daaropvolgend beschikbaar te stellen voor het oud-partijleiderschap.

Zijn eerste non-verbale reactie; Geen haar op mijn hoofd!

Maar omdat er feitelijk geen haalbaar alternatief voor handen is, neemt het nu toch in overweging.

Wordt vervolgd!

Reageer
gravatar

Ze zijn er uit.

In de aankomende dagen zal er uit de beschikbaar gekomen ex-PVV-ers een nieuwe oud partijleider worden gekozen.

Het bestuur wil nog even wachten met het maken van een keuze uit het huidige aanbod, omdat verwacht wordt dat er nog een paar bij komen.

Het is niet geheel uitgesloten dat Geert zelf nu ook de uitstap gaat maken. Dan kan hij immers ook meedingen naar deze prestigieuze baan.

Kleine pleister op de wonde voor mij persoonlijk; de door mij ontwikkelde te hanteren route wordt benut!

gravatar

Lijkt me helemaal juist.
Het verschil tussen een partijleider en een goed bestuurder is een grote waffel, polariserend, met veel bluf, versus: integriteit, verbindend, met goed overleg.
Helaas voor Job Cohen en voor ons is hij alleen goed in de laatstgenoemde rol en niet een goed partijleider in verkiezingstijd.
Heel jammer, want daardoor zitten we nu al jaren opgescheept met een brallend corpsballetje als premier i.p.v. dat het land wordt geleid door een waardig bestuurder. Rutte is niet slecht, een 6 1/2, 7-, maar Job Cohen is een 8 1/2 à 9 in dezelfde baan. Een soort van verspilling is er nu gaande dus.

gravatar

Wordt daar dan een ex-ledenraadpleging voor gehouden?

Reageer
gravatar

Het is Rudolf en Mari wellicht ontgaan, maar Willem Drees heeft al in 1971 bedankt voor het partijlidmaatschap. Hij heeft toen dus al zijn verantwoordelijkheid als oud-partijleider genomen.
Den Uyl daarentegen belooft op te stappen als respectievelijk Van Agt en Wiegel ook hun verantwoordelijkheid als oud-partijleiders durven te nemen.

Reageer
gravatar

Waarschijnlijk omdat je geen kattenbak nodig hebt omdat je katten gewoon buiten piesen en poepen. Of omdat je geen katten nodig hebt omdat je je gewas beschermt met Agent Orange. Anders was je wel op zoek gegaan naar een krant in d’n groote staaaad.

gravatar

Het schijnt dat dit zo’n ouderwets nieuwsmedium betreft dat men het pas komt brengen als ervoor betaald is.

Onbegrijpelijk dat dit soort media nog voortbestaan, nu er zulke goede en gemakkelijk toegankelijke gratis alternatieven zijn als De Speld…

gravatar

Nee lieve Ingrid, Melkert was de man die banen kon scheppen.
Niet die banen die ons Geert schept: bodyguards, haarblekers, 1e en 2e kamerleden, statenleden en gemeenteraadsleden. Wel banen voor mensen die echt wat goeds willen met hun leven i.p.v. etteren en irriteren.

gravatar

Henk,

Dat zijn dezelfde banen die een paar jaar later weer afgeschaft werden. Waarom? Ad betaalde de ESF-subsidie wel, maar de ontvangers ervan -die nog nooit op de PvdA hadden gestemd- werkten niet. Niet dat dit aan de Melketiers in kwestie lag, maar de doorstroming ervan werd vanaf dag één omgezet in weglekken.

Nadat Adje van het toneel verdween, werden zijn employees heel snel vergeten en uitgerangeerd. En toen dát uitkwam, eiste Brussel van Nederland het ESF (Europees Sociaal Fonds) geld gedeeltelijk terug, omdat het volkomen verkeerd besteed was.

gravatar

Trendvolger toch! Het systeem werd geblokkeerd en getraineerd door werkgevers en jaloerse politici: die Melketeers werkten echt wel – net zo hard als de huidige burgers over zichzelf beweren, maar wel onderbetaald.

Vreemd genoeg is Ad Melkert de enige geweest, toen, die iets goeds heeft gedaan en mensen een perspectief gaf.
Beetje wrang dat hij nu nog verguisd wordt: het zal wel niet de bedoeling zijn in politiek Den Haag dat je ook daadwerkelijk iets doet wat gunstig uitpakt?

gravatar

Volgens mij heeft Henk zoals veel Nederlanders een tinsy winsy beetje een Wilders facsinazi…….