Gepersonaliseerde uitvaart in opmars

'Ook hier zien we een beweging van individualisering'

Steeds meer mensen kiezen voor een persoonlijke begrafenis. Die conclusie trekt socioloog Bert van den Heuvel naar aanleiding van grootschalig onderzoek naar uitvaartbehoeften.

“De uitvaart zoals we die kennen, komt dit jaar definitief ten einde”, vertelt Van den Heuvel. “Anno 2014 willen mensen niet meer achteloos in een massagraf geflikkerd worden. Ook hier zien we een beweging van individualisering. Men kiest in plaats daarvan voor een mooie ceremonie met vrienden en familie op een zelfgekozen locatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Iedereen moet doen waarin hij/zij goed is. Voor een overledene geldt dus bek houden en dood zijn. Vanuit een graf regeren moet streng worden gestraft.

Reageer
gravatar

Niet meer over het graf heen regeren? Hoe moet dat dan met de verdeling van de erfenis? Wie het eerst komt, het eerst maalt? Of alles naar de belasting en het restantje naar ‘goede doelen’?

gravatar

Uitvaarten op Mars lijken me maar een dure bedoeling.
Er moet meer concurrentie komen op de uitvaart markt om zo de prijzen omlaag te krijgen. Misschien kan de markt uitgebreid worden met twijfel gevallen en afgekeurde exemplaren, misschien dat het dan ook voor de gewone burger betaalbaar wordt om te sterven.

Reageer
gravatar

Dat is een kwestie van geduld beste Kees,

De grote grijze massa is binnenkort aan de beurt, dan zal de marktwerking aan al je wensen voldoen.

gravatar

ik wil een openbare openlucht Cromatie( *1); beetje vloeibare boter met wat tuinkruiden en hup op de barbecue en dan krijg iedereen een stukje van mij om direct te knabbelen i.p.v.een plakje cake. Kunnen ze meteen proeven hoe verzuurd ik ben geraakt door hun aanwezigheid tijdens mijn leven. En als ik bijna gaar ben laat ik zachtjes mijn plas lopen over mijn vlees…..
( *1= t.b.v. bijdrage van mijn sponsor).

Reageer
gravatar

Ik wens ij een zeemans-vrouwgraf. Geen kist maar een laken en dan van je 1-2-3 en in godsnaam mag achterwegeblijven,

gravatar

Ja, ik deel de mening van Ingrid in deze. Als vageteriër beliefde ik dat gebarbieknoei toch al niet. De rijkelijk te schenken oorlammeren als het lijk van het luik gegaan is, daarvan krijg ik echter nimmer genoeg.

gravatar

Het neoliberalisme heeft nu ook al het levenseinde in zijn greep gekregen. De marktfundamentalisten hebben hun zin: het is nu ieder-voor-zich, eigen-schuld-dikke-bult, eigen verantwoordelijkheid, letterlijk tot in het graf. Het is het definitieve einde van de solidariteit. Dat ik dit nog moet meemaken…

Reageer
gravatar

Wij hebben laatst ook zo’n begrafenis gedaan en het werd een
fan-tas-tisch uitje! Eerst haalden we het lijk uit de kist om het een liedje te laten zingen en daarna lieten we het met toepen flink verliezen. Dit alles terwijl de kinderen in de kist huisje en schatgraven speelden waarna wij nog in de deksel gingen sjoelbakken. We hebben echt een overheerlijke dag gehad. Op het einde ging het kerkhof al dicht zodat we het lijk in het graf schopten en de kist voor andere toekomstige begrafenissen mee naar huis namen. Je zou er bijna een moord voor gaan doen!

Reageer
gravatar

Neem eens contact op! Ik heb al vaker gehoord van mensen die op zoek waren naar een goede 2e-hands doodskist.

gravatar

Het zou beter zijn om de uitvaart over te laten aan de nabestaanden, In plaats van over zijn of haar dood heen te regeren. Je moet weten wanneer je de regie uit handen moet geven.

Reageer
gravatar

Aan mijn nabestaanden? Over mijn lijk!

Die maken er gewoon een goedkoop gezellig dagje van (zie #7) en dat gun ik ze niet.
Waarom niet? Dat weten ze donders goed, echt, geloof me maar..

Aan, op of over mijn lijf – al dan niet in leven – geen polonaise.

gravatar

Momentje beste Eddy Sr.

Het is goed te melden dat men dient te weten wanneer de regie uit handen moet worden gegeven. Dat staat ook in mijn uitvaartpolis. Bij de volgende reactie uwerzijds dan ook graag de bronvermelding alstublieft.

gravatar

Er zijn ook mensen zonder uitvaartsbehoefte. Een beetje vreemd dat hier niet gerept wordt over mensen die ook ná hun dood liever zelfstandig in hun eigen huis willen blijven wonen, het liefst zonder afhankelijk te zijn of worden van de hulp van een Verzorgende.

Laat al je rekeningen via automatische incasso betalen, maak ruzie met alle mensen die nog naar je omkijken en voor je het weet luidt je overlijdensbericht op de voorpagina(!) van de krant: ‘Vrouw (M/V, net wat van toepassing is) ligt al 10 jaar gemummificeerd voor de tv, buren hadden haar ab-so-luut niet gemist; integendeel”.

Dienst Sociale Zaken doet de rest, zo kan het dus ook.

Reageer
gravatar

Jah. En oh toeval, een stelletje sleuven gravers moest juist daar een kabel komen leggen. Ammehoela. Het is gewoon broodnijd van de ondergrondse doodgravers lobby. Die jongens gaan over lijken. Jammer dat zo’n vernieuwend volksinitiatief dan weer vroegtijdig getorpedeerd wordt.

gravatar

Mevrouw uit Den Haag

Dat is ook een keuze die we zelf mogen maken, en daar moeten de buren of wie dan ook zich niet mee bemoeien.
Zelfbeschikkingsrecht, weet je wel.

gravatar

Beste Jeettje,

Is het Groningse veld wellicht een optie?

gravatar

Goed plan, Trendvolger! De gaten die overblijven na het opborrelen van gas kunnen best gevuld worden met dode gasten. (Die zijn ongeveer net zo spraakzaam als de gemiddelde Groninger, dus opvallen doen ze er niet)

gravatar

Lieve Anna Lize,

Slechts een uitgedroogd stukje keek en koffie?

Wij zijn na een begrafenis een complete Brabantse koffietafel gewend. De begrafenisgasten komen immers van heinde en verre. Ze verdienen een volwaardige maaltijd voordat ze terugreis aanvangen. Bovendien hebben velen elkaar geruime tijd niet gezien, dus een borreltje of twee, drie is goed voor het aanhalen van oude banden en de sfeer.

gravatar

Ik dacht aan een graf op de middenstip van de Vliert in de Hertogstad. Mooie zichtlocatie en bovendien plek genoeg voor familie en genodigden tijdens de uitvaart.

Reageer
gravatar

Laten we vast een datum prikken. A propos graf, hoe zit het met de duurzaamheids-gedachte? Kabouters zijn, mits vers, zeer goed te recyclen door ze op te zetten. Ze vinden dan nog gretig aftrek in menig tuintje.

gravatar

Jeettje,

Laten ze jouw as straks maar strooien in het tankje van jouw Solex en die fiets met buitenboordmotor dan naar een oudijzerhandelaar brengen, die tegen vergoeding dat ding wel in een schrootpers wil stoppen. Lijkt mij een passende uitvaart voor jou.

Hou dikkels mot ik nog skééve, dâk zelves hillemaol gin sjeklade bollen lus. Gif mijn maor un orjineel worstenbreuke van unne gève Brabantse bââkkur.

gravatar

Hé, wat onaardig nou Paulus. Ik neem maar aan dat bakker De Groot ook worstebroodjes maakt? Hoewel de laatste keer je een raar soort vlaai weer heel erg lekker vond. Weet je eigenlijk wel wát je lekker vind? Qua eten dan?