Nu.nl stopt met onderzoeksjournalistiek

Website gaat zich uitsluitend richten op nieuwsfeiten

De website Nu.nl stopt vanaf augustus 2014 met onderzoeksjournalistiek. Dat maakte hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman vandaag bekend. De bezoekersaantallen liepen door concurrentie van sites als De Correspondent, De Groene Amsterdammer en The New Yorker al maanden hard achteruit.

Moederbedrijf Sanoma besloot het daarom over een andere boeg te gooien. Hoekman spreekt van een pijnlijke beslissing: “We zijn altijd een website geweest die méér bracht dan de kale nieuwsfeiten. Iedereen weet het als er een vliegtuig neerstort in Nederland, maar wat zegt bijvoorbeeld het ANP daarover? Dat is net dat extraatje dat we de lezers willen brengen.”

Voor Hoekman doet het verdwijnen van de subsite Achterklap het meest pijn: “Dat is echt een site waar ik voor sta. Iedereen kent de soapsterren van televisie, maar hoe zit het met de relatieperikelen in real-life, wat gebeurt er nou écht?”

Ola Høkkeli, content-manager bij Sanoma, begrijpt de frustratie van Hoekman en zijn werknemers goed, maar stelt dat ‘tussen journalistieke idealen en een goed verdienmodel nou eenmaal een wereld van verschil zit.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nu.nl bericht vanochtend: Nederland kan in 2030 geheel door weersafhankelijke energie worden voorzien: denkend aan Holland anno 2030, zie ik door paarden getrokken trekschuiten traag door oneindig laagland gaan, stelletje overtikkende idioten bij Nu.nl.

Reageer
gravatar

Rt ff op naar je eige site kijk naar je eige met je graaiersnieuws van de spelt. Allemaal intellegetsia gebrabbel NUJIJ FOREVER

gravatar

Beste T. Tom, Ik geloof dat het onderzoek bij deze afgerond is.

gravatar

Trendvolger toch, een N=1 onderzoek heeft natuurlijk geen enkele wetenschappelijke basis op het gebied van betrouwbaarheid, validiteit en significantie…

gravatar

Nu.nl heeft anders echt geen moeite om meer resultaten van N=1-onderzoek te presenteren als feiten (andere nieuwssites ook niet). Bijvoorbeeld dat bericht dat 8 maart 2014 de warmste 8 maart was die ooit gemeten is. Waarom wordt dat maar op basis van 1 dag bepaald, en wordt dit niet minimaal in duplo of triplo uitgevoerd?

gravatar

Hahaha, die fuckyou89, wat een guitig kereltje toch! Met zijn 89-jarige leeftijd probeert hij nog steeds onderdeel van de participatiesamenleving te zijn. Nou petje af hoor, in de zorgzame samenleving van vroeger had hij allang een dwangbuis om zijn flikkertje gehad. Hahaha!

gravatar

Eeuwig zonde dit, ik lees namelijk graag achtergrondverhalen bij het nieuws. Voor mij zit er helaas niets anders op dan voortaan bij elk interessant bericht persoonlijk het ANP te bellen voor hun toelichting…

Reageer
gravatar

Dit vind ik sowieso een goed plan, waar wij allen denk ik een voorbeeld aan kunnen nemen. Ik ga in ieder geval ook voortaan bellen voor extra persoonlijke toelichting.

gravatar

Beste Frederik,

Ola Høkkeli is een uit Noorwegen afkomstige Importbelg, die na het doorlopen van het conservatorium in Leuven een bestaan als musicus heeft proberen op te bouwen, maar daarin volkomen gesjeesd is. Via zijn goede vriend en collega Robert Vunderink (eens begenadigd gitarist (Diesel) en later correspondent voor de NOS in Rusland) is hij in de journalistieke wereld terechtgekomen.

gravatar

Diederik,

Er is niets mis met chocoladeletters, mits zij in de goede volgorde geplaatst zijn. Een letter gevuld met een fijne notenmelange is heerlijk, de klinkers gebruikt in de door u genoemde krant zijn gemengd met een grof soort studentenhaver, en die willen nog wel eens opspelen. Mijn tip aan u is dan ook 20 maart a.s. een chocolatier te bezoeken in plaats van de door u genoemde krant te consumeren. Tot slot wil ik u succes wensen de komende week.

Met een groet, Trendvolger.

gravatar

nu je het zegt, Tiens, vraag ik mij af wat het verdienmodel van De Speld is. Zulk gedegen onderzoek als hier soms wordt gepresenteerd komt je zelden tegen en dat zal vast wel flink wat kosten. Ik herinner mij bijvoorbeeld nog de schokkende grafiek. Of die baanbrekende ontdekking van de functie van het tweede wasmiddelvakje, na jaren intensief onderzoek. Dat zal best wat gekost hebben. En ik deel de mening van Jeettje dat onderzoek en journalistiek niet samengaan…. Iemand een idee hoe het De Speld dan wel lukt?

Reageer
gravatar

Beste Structuurkip,

Men geeft o.a. literatuur uit, plaatst advertorials, een enkele politieke partij heeft bij De Speld haar platform gevonden en men laat zich graag napapegaaien op de radio. Maar bovenal een gezonde dosis idealisme, welke door u, mij, en vele anderen bovenmatig gewaardeerd wordt.

gravatar

Uiteraard zal de Volkskrant ook flink wat duiten schokken om af en toe een pareltje van de Speld in haar kolommen op te mogen nemen. Een verdienmodel? De Speld is de verdienste zelf!!

gravatar

Ik zou liever zien dat Nu.nl stopt met journalistiek en dus omschakelt naar enkel onderzoek zonder er bericht van te doen…

Reageer
gravatar

Tja, ik begrijp dat wel: het is een duur verdienmodel. Je doet aan onderzoek óf je doet aan journalistiek: beiden tegelijk wordt erg prijzig.

Betekent dit nu dat Nu.nl aan geen van beiden meer gaat doen na juli?

Sorry, dit was als eigen bericht bedoeld, Trendvolger, niet als reactie.
Maar het herinnert mij dat ik nog een paar maal moet ondertekenen: één keer is een beetje mager bij deze zaak van gewicht.

gravatar

Zeer juist beste Jeettje,

Een goed idee uwerzijds verdient in deze voldoende navolging.

gravatar

Kijk, daarvoor heb ik nu een abonnement op de Speld. Heet van de naald het nieuws over de concurrent, die natuurlijk geen echte concurrent kan zijn want de Speld brengt zowel onderzoeksjournalistiek maar ook al het nieuws natuurlijk veel en veel beter. Met meer onderzoek, gedegen achtergronden, diepgravende interviews en juist die nuance die een kwaliteits e-zine kenmerkt.
Hulde voor de Speld die de concurrentie voortdurend in het stof doet bijten. Nu is de volgende seconde al verleden tijd. Doorgeprikt door de formidabele Speld!

Reageer
gravatar

Ik kom me even afmelden. NU.nl heeft me zojuist ontsalg aangevraagd, dus ik heb geen tiud om te reageren. Het zal me niet licht meevallen elders aan de bak te vinden, waar iemand me betaalt om middels van taal en -spelfouten de onderste steen boven water te halen.

Dus vaarwel Spelders, ik verdwijn weg. Op NuJij blijf ik wel reageren, plussen en minnen. Iemand moet daar toch de Android IpHone gehakkentak voortslepen!

gravatar

Er is nog een gat in de markt voor postmoderne nieuwsfeiten.

“Ajax won 3-0 van Roda, althans: Dit geldt enkel als u accepteert dat de bal over de doellijn een punt waard is, en als u accepteert dat de doellijn dat de witte streep onder de witter ijzeren palen is, en als u accepteert dat de groep jongemannen met de Rood-Witte tenues geïdentificeerd kunnen worden als “Ajax”. Anders kunt u dit bericht beschouwen als ‘volgens de waarheid van nu.nl, maar ik bepaal zelf wat voor betekenis ik aan deze fysieke gebeurtenis geef’, maar dat hoeft natuurlijk niet. Kijk maar (of niet).”

Reageer