Hoogleraar neemt eigen kinderboek op in verplichte vakliteratuur

Studenten vinden ‘De Boomhut van Bobby Beer’ niet relevant

Hoogleraar Simon de Geus van de TU Delft heeft zijn eigen kinderboek op de lijst met verplichte vakliteratuur gezet. Studenten Werktuigbouwkunde die het vak Constructieleer volgen, worden geacht het boekje ‘De Boomhut van Bobby Beer’ aan te schaffen.

Het boek vertelt het verhaal van de bruine beer Bobby, die samen met zijn vriendjes Koos Konijn en Kitty Kip besluit een boomhut te bouwen in een oude eik. Tijdens het bouwen stuiten zij op allerlei tegenslagen, maar uiteindelijk zit het drietal gezellig thee te drinken in de eigen boomhut. De Geus schreef het kinderboek in zijn vrije tijd, zodat hij het kon voorlezen aan zijn kleinzoon.

Studenten hebben vol ongeloof op de literatuurlijst gereageerd. Joram Engelbregt (25): “Ik had dit niet verwacht toen ik voor deze master koos. Volgens mij is dit boek niet zo relevant voor dit vak. Ik moest speciaal naar de kinderboekhandel in Delft, want het was nergens anders te krijgen. En dan kost het nog 50 euro ook. Belachelijk.”

De Geus vindt het boekje echter een volkomen logische keuze voor het mastervak: “Bij de bouw van een boomhut komen allerlei basisprincipes van de constructieleer terug. In hoofdstuk 2 komt bijvoorbeeld Bobby’s vriendinnetje Nellie Nijlpaard op bezoek. Dat is voor mij een uitstekende aanleiding om het fenomeen statische belasting te behandelen.” Dat er buiten technische uitdagingen 30 bladzijden worden gewijd aan een theepartijtje is volgens de hoogleraar eveneens verklaarbaar: “Zo’n boek moet wel luchtig blijven.”

Studenten hoeven er niet op te rekenen dat er op het tentamen veel vragen over het kinderboek worden gesteld. De Geus: “Misschien dat ik vraag hoe de vriendjes van Bobby heten, maar dat is alleen om te testen of ze het boek hebben gelezen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] Hoewel ik over de inhoud van Diederiks Stapel twijfel en niet denk dat dit kookboek erin staat, zal De Boomhut van Bobby Beer niet op de verplichte boekenlijst van welke studie dan ook komen te staan. Hoe je de titel van het boek correct Speld, leest je hier. […]

Reageer
gravatar

[…] Hoewel ik over de inhoud van Diederiks Stapel twijfel en niet denk dat dit kookboek erin staat, zal De Boomhut van Bobby Beer niet op de verplichte boekenlijst van welke studie dan ook komen te staan. Hoe je de titel van het boek correct Speld, leest je hier. […]

Reageer
gravatar

Volslagen idioterie van een op geld beluste hoogleraar, die een college misbruikt om zijn eigen nietszeggend boek te promoten. Misschien moet Simpele Simon ander werk zoeken? Padvinden of zo..want hij is de weg helemaal kwijt…DRIEWERF SCHANDE

Reageer
gravatar

Ik mag hopen dat mijn bestseller ‘Paulus de Boskabouter’ in een hernieuwde uitgave in de Bosbouwopleiding zal gaan worden gebruikt.
Voor de geestdriftigen die nu reeds hun bestelling willen plaatsen:
het ISBN nummer luidt : 9789064470196.
( En kijk even verder dan ECI en Polare, a.u.b.)

Reageer
gravatar

Nu ik dit bericht lees wordt mij ook duidelijk waarom Eric Wiebes staatssecretaris is geworden: hij studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Waarschijnlijk had hij dit boek ook op z’n literatuurlijst.

Reageer
gravatar

Daar heeft u dan weer een punt, heer Steeds 🙂 Maar grammaticaal lijkt de auteur van het stukje zich hier te hebben laten contamineren door ‘De studenten… wordt verzocht.’

Reageer
gravatar

Beste meneer of mevrouw Nemer,

Daar kunt u weleens gelijk in hebben, maar professor De Geus gaf echter alleen college aan aanstaande bouwers van werktuigen.

Het lijkt mij overigens een goed idee op het boekje ‘De Boomhut van Bobby Beer’ als verplichte kost in het curriculum Boom- en plaggenhutten van de faculteit Bouwkunde op te nemen.

gravatar

Hahahahahahaha wat een baas is die vent. Ik zou hem keihard uitlachen als hij me wijs zou maken dat ik dat boek moet kopen. De studenten die het boek daadwerkelijk hebben gekocht lach ik al helemaal uit.

Reageer
gravatar

Lorenzo,

Het is duidelijk, dat jij het boek niet hebt gelezen, anders had je wel anders geschreven.

Overigens is in dit bericht een andere eigenaardigheid van de professor niet gemeld. Hij wilde dat tijdens al zijn colleges zijn studenten een bouwvakkerhelm dragen en een teddybeertje bij zich hebben.

Daar heb ik in mijn carrière als werktuigbouwkundige vader heel veel aan gehad.

gravatar

Ja lieve kijkbuiskinderen,

Ed en Willem Bever hebben op de hogere ambachtsschool van professor De Geus in het Grote Dierenbos gezeten. Zo meldt de fabeltjeskrant vandaag.

We gaan daarom gauw naar het praathuis, waar dit bericht het gesprek van de dag is en juffrouw Ooievaar weer het hoogste woord voert.

Reageer
gravatar

Doe anders effe ‘wordt geacht’ veranderen in ‘worden geacht’. ‘Studenten Werktuigbouwkunde’ is hier geen meewerkend voorwerp maar onderwerp.

Reageer
gravatar

Beste mijnheer Drabkikker,

Hoe komt u daarbij?

Het onderwerp is hier het kinderboek van de professor. Dat studenten geen meewerkende voorwerpen zijn, klopt over het algemeen wel. Zelf voelen zij zich meestal lijdende voorwerpen.

gravatar

Tegenwoordig schrijven Hoogleraren aan de TUD kinderboeken!! Er zijn kennelijk geen technisch hoogstaande hoogleraren meer te vinden. Dat is het gevolg van doorgeslagen democratisering!
Mij zouden ze ook zo gek niet kunnen krijgen!

Reageer
gravatar

U kleineert het vak van Kinderboekenschrijver: dat doet men niet zo maar op een achternamiddag.
Het is juist erg goed dat hoogstaande academici zich daarmee bemoeien en het vak op een hoger plan tillen: eindelijk wordt de tere kinderziel academisch serieus benaderd. Ik zeg: een Jan Terlouw, de kinderboekpionier onder academici, heeft zich gerehabiliteerd van zijn jammerlijke politieke vergissing door kinderboeken te schrijven.

Eigenlijk zou ik mijn academische belofte waar moeten maken door een kinderboek te schrijven om de kleine lezertjes het fenomeen Solex diepgaand te doen doorgronden.
Daar hebben zij heel hun leven wat aan.

gravatar

Ieder zijn vak! Deze meneer pretendeert een werktuigbouwer te zijn en doceert op masters niveau!
Ik neem aan dat hij vast niet zulke mooie kinderboeken kan schrijven als auteurs die daar speciaal voor geleerd hebben!

gravatar

Sorry hr Jeettje, maar ondanks jouw uitstekende bedoelingen wil ik liever een onbekend en geheimzinnig fenomeen blijven, dus verraad mijn duistere kanten niet, want dat kan mijn tere zieltje niet aan.

gravatar

Een aantal studenten aan de TU heeft bij De Geus navraag gedaan welke fundering oom Tom heeft gebruikt bij de bouw van zijn stulpje.
Toegezegd is dat na de bestudering hiervan een apart college volgt.

Reageer
gravatar

Het is toch wat, maar helaas staat dit incident niet op zichzelf. Zo heb ik voor het vak Maatschappijleer van Prof Dr Mw Speld – Op de Mouw, diverse artikelen van de Speld moeten lezen. En dan nog die pittige vragen daarover bij de tentamens. Niet leuk meer !

Reageer
gravatar

Het ergste is dat dit daadwerkelijke praktijken zijn. Het verplicht aanschaffen van door leraren/collega’s geschreven boeken. Dit wordt dan gecontroleerd door, eenmalig te registreren, codes die je op een website moet invullen.
Gelukkig is het hier nog niet zo erg als in de US of Assholes, maar het komt er vast aan!

Reageer
gravatar

De opkomst van kinderboeken op de masteropleidingen is heilzaam. Zelden werden er zoveel boeken verkocht van Wipneus en Pim, Het Prinsje Roland, Het Boze Bosmannetje, Sim en Sam en andere verkocht. Het leert de studenten lezen en interpreteren en voedt hen daarbij ook nog op. “Zelden is het rustiger in de collegezaal dan wanneer de studenten een Donald Duck doorploeteren” verklaarde prof.dr. Korenaer, docent Eerste Hulp Geneeskunde en Chirurgie voor Gevorderden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Reageer
gravatar

Spelenderwijs leren is erg belangrijk, dat dit op de TU Delft nog steeds studeren genoemd wordt is dus een beetje ouderwets.Ze moeten gewoon een vak leren daar, daar heb je tenminste wat aan. De prijs valt me erg mee, het is wel degelijk baanbrekend om met een dergelijk boek studenten te motiveren en het betreft dus zowel een historische evenement als een historisch boek met dus een grote verzamelwaarde voor de toekomst. Dat die studenten dat (nog) niet begrijpen komt door een overmatig ingestelde abstracte persoonlijkheid en te weinig gevoel voor cultuur en emotie.

Reageer
gravatar

Ik ben van mening dat het leesplankje weer terug moet in de collegebanken.

Het Aap, Noot, Mies is de basis voor alle taalkundige prestaties die de studenten van nu en in de toekomst zullen moeten laten zien teneinde een positie op de maatschappelijke ladder te bereiken.

Voor de financiële en economische studies is het van eminent belang om kennis te nemen van het reilen en zeilen van Dagobert Duck.

Voor technische studies worden de verhalen van Willie Wortel aanbevolen.

Op de landbouwhogeschool zal Oma Duck een prominente plaats innemen in het lesmateriaal.

Voor de psychologische en verzorgende studierichtingen zijn Donald Duck en zijn 3 neefjes de aangewezen personen, aangezien Donald Duck al jaren in zijn eentje de neefjes opvoedt en hij hierin een voorbeeldfunctie vervult.

Tot slot voor de aankomende rechters, advocaten en officieren van justitie is kennis het leven van de Zware Jongens een essentiële voorwaarde.

Reageer
gravatar

Het fundament onder al die technische opleidingen is in één klap weggeslagen.
Jaren lang vertrouwden wij op de NEN normen en later de Eurocodes.
Maar daar staat werkelijk niets in over nijlpaarden. Triest dat dit nu
aan de kaak wordt gesteld in een kinderboek.
Van de ene op de andere dag blijkt dat dat diploma eigenlijk niet zo veel
voorsteld.

gravatar

Dit is het boek wat ik tijdens mijn opleiding voor constructeur node heb gemist. Nu ben ik welhaast verplicht het boek aan te schaffen en bij
prof. de Geus een masterclass te volgen.
Het is niet te hopen dat er vervolg komt want dan zit ik vast aan jaren van bijscholing.

Reageer
gravatar

Ik ook: een nijlpaard als statische belasting in een boomhut is totaal onrealistisch. Tenzij die boomhut voor de krachtafdracht onafhankelijk is van de oude eik, ben ik bang dat een generatie werktuigbouwkundigen in spe vertekend inschattingsvermogen wordt aangeleerd.

Ik ga ‘De Boomhut van Bobby Beer’ (De Geus, 2013) er snel op naslaan.

gravatar

Op de TU in EIndhoven copieren we gewoon het e-book van elkaar.

Overigens vond ik de thermodynamische aspecten van het thee drinken in het boek erg relevant voor het tweedejaarsvak “Thermodynamische verschijnselen in visceuze vloeistoffen”, waardoor ik het een tweede keer heb moeten copieren.