Tweede Kamer neigt naar stemcomputer zonder webcam

‘Er valt wat voor te zeggen’

Als Nederland weer gaat stemmen met de stemcomputer, dan moet dat apparaat geen webcam bevatten. Dat vindt Eurocommissaris Viviane Reding. Zij heeft de Tweede Kamer opgeroepen te kiezen voor een model zonder ingebouwde camera.

Redings oproep lijkt succes te hebben. Coalitiepartijen VVD en PvdA spreken van een ‘sympathiek idee’. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug: “Er valt wel wat voor te zeggen, ook met het oog op het kiesgeheim. Maar ik wil eerst meer informatie over de modellen zonder webcam. Het is nog de vraag of die wel aan onze strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid en privacy voldoen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij de PvdA neigen ze naar een tv-scherm boven het scherm om te stemmen, een interactief scherm (a la 1984) dat ziet wat je stemt en tussendoor “onafhankelijke pluriforme journalistiek verantwoorde” programma’s als DWDD, Nieuwsuur, P&W, Knevel en van den Brink, Buitenhof, Vroege Vogels TV etc. uitzendt om de juiste onafhankelijke boodschap te verkondigen.

Reageer
gravatar

Nou, dat begrijp ik niet. Je moet het kiesgeheim toch kunnen controleren? Een webcam is de uitgelezen mogelijkheid om te controleren of het kiesgeheim overal goed is gewaarborgd en daarbij kan voor uw en onze veiligheid het stemgedrag om stemkaartniveau worden vastgelegd. Net als de registratie van de telefoongegevens en internetgegevens, moeten de stemgegevens minimaal 3 jaar beschikbaar blijven voor de verschillende opstoringsinstanties. Het stemgedrag is een goede indicator voor crimineel en terroristisch gedrag. Subjectievelingen kunnen zo eenvoudig worden opgespoord en van een webcam gaan ook een preventieve werking uit. Men moet zich van te voren bewust zijn van de consequenties als op een andere partij dan de VVD wordt gestemd. Het kan natuurlijk nooit helemaal worden voorkomen, maar als men toch op de SP, PvdA of ander bolwerk van terrorisme stemt, kan er tenminste gelijk worden opgetreden. Uw en onze vrijheid te kiezen voor de VVD staat hier natuurlijk voorop!!

Reageer
gravatar

Na al die jaren BLIJFT mijn Ghanese vriendin ervan overtuigd ‘dat de mensen op de TV haar kunnen zien’. Ik zeg dan en dan nog? Dan noem ik haar App. Dat geeft soms nog steeds problemen.

Ondertussen hebben België en Holland besloten samen te werken met het Amigo Borassysteem. Soms is dat goed. Als er een Antwerpen een auto gepikt wordt kan dat kenteken in Groningen opgepikt worden. Ok leuk. Maar hoe vaak gebeurt dat? Als een aantal mensen het oneens is met de EU zwendel weten ze wel waar die zitten.

Zo een jochie zat ergens vanuit Rotterdam die lui met hun eigen webcam te filmen!!!! Haha vooral. En ook spannend. Ik zou dat ook durven doen voor de LOL gewoon.

Reageer
gravatar

Jongens, denk nu eens na. Een webcam vormt geen enkele bezwaar, indien een zwart balkje op de lens wordt geplakt. Dan kunnen ook dove, liplezende Wajongers die straks alsnog zijn goedgekeurd, in het stembureau worden ingezet.

Reageer
gravatar

Let op mijn woorden. Balkjes voor de ogen worden de hit van komende zomer.

Ik lever zwarte lapjes puur katoen of wol naar keuze deze week nog voor een vriendenprijs aan de lezeressen van dit handwerkblad De Speld.

gravatar

Beste familienerd,

Ben je dan niet verschrikkelijk bang dat de verkiezingen ongeldig verklaard worden omdat er tijdens de verkiezingen gebalkt wordt ?
Dat het er voor gebeurd is weliswaar bekend en wordt als geen bezwaar gezien, Maar tijdens de verkiezingen is toch een ander verhaal toch ?

gravatar

Tja ik weet niet of de stem een goed idee is, aangezien deze stem dus inderdaad geanalyseerd kan worden en men er dus achter kan komen wie je bent. Stemmen dient anoniem te gebeuren, want dan weet niemand of de uitslag klopt.

Reageer
gravatar

Heeft de stemcomputer zich bezeerd dan?

gravatar

Het idee van student Ad Gerrits op hekje vier lijkt mij waard om uitgewerkt te worden.

Ik stel een biechthokje voor (met gordijntje) waarin de stemmer zijn stem met zijn stem opbiecht. De “biechtvaders”, buiten de bijbelgordel ook de “biechtmoeders”, noteren daarbij eenvoudigweg de stem door aanvinken op een stemlijst.

Deze werkwijzen heeft twee voordelen. Het tellen van de stemmen kan uiterst snel gebeuren, omdat de enorme stemvellen die een verspilling ter grootte van het Amsterdamse Bos zijn, niet meer een voor een behoeven te worden opengevouwen.

Ad, je krijgt van mij een zevenenhalf voor het idee, want hoger ga ik uit principe niet.

Reageer
gravatar

Ik klaag de hoogleraar Paulussen aan vanwegen plagiaat.

Ik verzoek de rector magnificus van de Universiteit van Franeker om onmiddellijk een grondig onderzoek in te stellen naar mogelijke eerdere foute passen van deze geleerde heer.

Het is ook goed mogelijk dat zijn promovendi zijn slechte voorbeeld hebben gevolgd. Zo niet, dan zij ze er in ieder geval de dupe van.

gravatar

Heer Steeds,

Men schrijft “vanwege” of los van elkaar “van wegen”.
Voorbeeld: “Er is veel verkeersoponthoud vanwege verstopping van wegen.”

U heeft geluk, dat de Juf overspannen is.

gravatar

Haal dan ook de luidspreker eruit. Ik wil tijdens het stemmen geen stemadvies, en ook zeker mijn naam niet hardop te horen in het stemlokaal. Ik weet toch zelf wel wie ik ben?

Reageer
gravatar

Er wordt ook gedacht aan het Zweedse kiezersmodel waarbij de kiezers met pikvogels naar de foto’s van zijn of haar voorkeurpoliticus kan gooien. Tegenstanders van dit model houden vol dat het niet glibberproof is.

Reageer
gravatar

Goed idee! Je zou hierbij ook aan een dartbord met partijlogo’s of foto’s van de kandidaten kunnen denken, maar dan is van Barneveld natuurlijk in het voordeel!

gravatar

Lijkt mij toch wel handig.. kan je zien of de stemmer wel of niet twijfelt… en weet je dus ook hoe betrouwbaar de stem is… anders kan je die gewoon laten vallen. #ptdb

Reageer
gravatar

Maakt niet uit. Lukte me laatst ook om de printer van het nieuwe stemhokje te hacken, en daarmee het formulier reeds ingevuld uit te laten printen. Een webcam was dan leuk geweest, voor al die verbaasde gezichten. Kunnen we natuurlijk ook achterwege laten.

Reageer
gravatar

Een webcam is toch helemaal niet nodig bij een stemcomputer? Hij hoeft slechts onze stem te horen.
Overigens gebruik ik al jaren een stemcomputer bij het stemmen van mijn gitaar. Ook zonder webcam.

Reageer
gravatar

Anders gewoon zwarte balkjes uitdelen aan mensen voor ze gaan stemmen. Kunnen ze die voor de ogen doen zodat ze niet herkend worden.

Reageer