Vork onder vuur in de Randstad

'Puntig eetgerei heeft langste tijd gehad'

De vork moet weg uit de Randstad. Dat stelt de actiegroep Randstad Vorkvrij. Volgens de antivorkactivisten past het vierpuntig eetgerei anno nu niet meer in het landschap van West-Nederland.

Marco den Oever, voorzitter van de actiegroep: “We moeten realistisch zijn: de vork heeft zijn langste tijd gehad. Het is een achterhaald concept en bovendien gevaarlijk. Wat ons betreft is de vork in de Randstad over een paar jaar alleen nog in musea te bewonderen.”

Voorstanders van de vork vrezen dat de alternatieven voor de drietand nog erger zijn. Katwijker Sieger Versluijs is al sinds 2011 pleitbezorger van bestekdiversiteit in de Randstad. Hij denkt dat Randstad Vorkvrij een te romantisch beeld schetst van een leven zonder vork: “In het begin is het misschien leuk en spannend, maar op den duur zul je praktische problemen krijgen en zal er een alternatief op tafel moeten komen. Het is maar de vraag of nieuw bestek zal kunnen tippen aan eeuwenoud eetgerei als de vork.”

Maar als het aan Den Oever ligt, komt er helemaal geen vervanging van de vork: “We moeten niet te veel hooi op ons nemen door nieuw bestek te gaan verzinnen. Bovendien zie je dat lepels tegenwoordig veel scherpere randen krijgen. Dat maakt de functie van de vork overbodig en dan kun je je afvragen of je door moet willen gaan met bestek voor de bühne.”

Volgens Versluijs zitten de zaken anders in de steel. Hij vermoedt dat de vork van belang blijft vanwege de pronkfunctie: “Met een vork zeg je eigenlijk: ik doe ertoe. Daar blijft behoefte aan, ook in de Randstad.”

Op Malta is de vork al langer taboe. Daar stapte men in 2008 over op de riek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij ons op het terrein doet de gemeente ieder jaar een vorkentelling, zogenaamd om de risicoheffing te bepalen. Met alle respect is dat toch weinig meer dan een flauwe vorkheffingstruc. Werkt wel goed om de messen geslepen te krijgen, ‘t is bepaald geen lepeltje-lepeltje met die luitjes. Tot zover de verhoudingen in kort bestek.

Reageer
gravatar

‘Volgens de antivorkactivisten past het vierpuntig eetgerei anno nu niet meer in het landschap van West-Nederland.’ Mooie parodie op: ‘De gele borden zijn volgens de NS niet meer van deze tijd’.

Reageer
gravatar

Veel mensen vergeten wat de vork ons heeft gebracht net na de tweede wereldoorlog. Laten we met dit onderwerp even voorzichtig zijn voordat zo’n provinciale vorkactivist die sinds zijn studie pas in de randstad woont ons de vork afneemt.

Reageer
gravatar

Dit is toch ook een typisch voorbeeld van ouderwetse overengineering?

Zo van ‘We kunnen het nog niet helemaal berekenen hier in de 20ste eeuw dus maken we het maar gewoon dubbel zo sterk als onze ruwe duim zuig schatting voor de zekerheid’

Hier is het zelfs drie dubbel overbodig als je het mij vraagt!
Waarom zou je meer dan 1 punt nodig hebben?
Desnoods laat je hem breder worden als een priem of maak je er een veel efficiëntere multitool van die ook nog geschikt is voor prakken door een hamer op het andere uiteinde te monteren.

Ik ga het alvast even patenteren als jullie het niet erg vinden en verwijder het bericht voordat de chinezen er wind van krijgen!

Reageer
gravatar

Ik zie mogelijkheden om het vlees gewoon in de keuken machine te vermalen, dan kun je het daarna gewoon met stokjes eten, zoals de Chinezen dat doen. Dat lukt altijd of het nu een Ribeye of Chateaubriand is. Alleen bij een T-bone moet je wel eerst het botje verwijderen anders komen die stukjes bot tussen het vlees te zitten en dat is dan wat minder handig

Reageer
gravatar

Op Malta spreekt men over “eten van mest en vork”.
Dat betreft de zgn. Malta’s, in het voorjaar ook in NL te verkrijgen.
Geteeld in schapenmest, geoogst met de riek.

Reageer
gravatar

Wat zegt de Stemvork er van? Nooit meer lepeltje-lepeltje in de bestekla. En maar (hork hork) soep eten met een lepel. Jammer al die verdwijnende tradities.

Reageer
gravatar

ER IS GEEN VORK!! Tenminste DAt hepik me LAten vertellen. DOor familie van Uri Geiler.

JE KEN EEN RIEK IN JE REET KRIJGEN is een OudhOllandsche bedrEIging. Kweetnie of ie nog strafbAAr is.

Reageer
gravatar

Jopie,

Jou hoofdlettergebruik klopt van geen kanten. Het bederfd tevens ook de leesbaarhyd.

Jij heb geluk dat de Juf overspanne is, want anders had er wel wat gezwaait voor jouw !!!!!

gravatar

Hmmm, interessante observatie. Zouden ze toen geld te weinig hebben overgehouden om het om te smelten voor vorkfabricatie?

Overigens wel een bijna heldendaad, dat afschaffen, ik bedoel maar; Middellandse Zee ….. eiland…. Neptunus…. Poseidon …. drietandige vork … goddelijke toorn ….

gravatar

Jeettje, uw opmerking omtrent ‘goddelijke toorn’ brengt mij op een hypothese. Malta is het eiland waar de apostel Paulus aanspoelde toen hij onderweg naar Rome om zijn zaakje te bepleiten schipbreuk leed. Zou er toen ook sprake zijn geweest van goddelijke toorn?

gravatar

Jeettje,

Mag ik u erop wijzen dat Neptunus geen Maltanees is, maar een van onze goden. Bij mijn weten is Poseidon een Griekse god. Dus waar wilt u heen?

gravatar

Jawel, maar dat is toch enkel voor God© met een hoofdletter.

gravatar

Julius, waar ik heen ga? Welnu, niet naar Malta, dat dreigt overspoeld te worden door een boze zeegod.
Bovendien vraag ik mij af hoe men daar met een hooivork de aardappelen denkt te oogsten, dat ding is overduidelijk voor hooi bedoeld.

gravatar

Ik prik ‘m er al jaren zonder vork in, alhoewel een (schoen)lepel soms wel eens handig blijkt te zijn.

Reageer
gravatar

Ome Viesman,

Ik krijg altijd walgelijke associaties als iemand zijn vork in een bokworst steekt. Hebt u dat nou ook?

gravatar

Broertje,

Daar gebruik ik ook nooit een vork voor. Ik steek ‘m liever zo in mijn mond. Meestal besmeer ik ‘m eerst met mosterd. Ik doe er ook wel eens een broodje omheen.

gravatar

In China gebluiken wij al sinds jaal en dag twee stokjes in plaats van een volk. Deze tlend vinden wij Chinezen dan ook elg positief, want het betekent dat heel de weleld ovelgaat naal onze ploducten. Iedeleen aan de stok! Zoals Hoe Lang al duizenden jalen geleden zei: Ooit wint de stok het van de volk.

Reageer
gravatar

Nadeel van die stokjes is dat die zo lastig prikken in een biefstukje en zo. Ik denk dat ik overga op de priem naast mijn mes en lepel.

gravatar

Ik at mijn soep toch al niet met een vork.

Reageer
gravatar

Een onafhankelijke instantie (KNMI) die echter wel aan de overheid zijn bestaansrecht moet bewijzen, heeft middels het door elkaar gebruiken van twee verschillende meetschalen aangetoond dat trilvorken gevaarlijke trillingen veroorzaken waardoor de huizenprijzen in regio’s waar toch al geen hond wil wonen dalen, net als de bodem trouwens. Terecht dat uit voorzorg daarom vorken verboden worden of het aantal vorken wordt teruggeschroefd.

Reageer
gravatar

Vorkloos dineren? Dan eet men gewoon met een rietje. Helemaal niet moeilijk. Miljoenen Randstedelingen kunnen sowieso moeilijk een aanvullende tandartsverzekering betalen. Het is een kwestie van tijd, maar dan stapt men vanzelf over op de riek, maar dan met een T. Smakelijk!

Reageer
gravatar

Goed. Ik weet niet waar deze heren mee bezig zijn, maar één ding weet ik wel. Ze hebben in ieder geval verzuimd om de belangrijkste onafhankelijk deskundige op dit gebied te raadplegen.

Typisch Randstedelijk navelstaar gedrag.

Reageer
gravatar

Randstad Vorkvrij is gelukkig een meer gematigde belangengroep. Ik moet er niet aan denken dat het Front Vorkvrij het voor het zeggen zou hebben!

Reageer
gravatar

Goede ontwikkeling. Vroeger aten we zelfs soep met een vork, maar dat kunnen we ons nu ook niet meer voorstellen. Het rijmpje “ork-ork-ork, soep eetje met een vork” is het enige wat ons nog aan die tijd herinnert, maar de actiegroep die dat toen bedacht heeft, heeft toch mooi het onderspit gedolven.

Reageer
gravatar

Toch is het inderdaad wachten op een reactie van dhr. Viesman gezien het suggestieve standje ook waarin de vorken op de bovenstaande foto ineengestrengeld liggen.

gravatar

Vleesvork,

Alles kan overal in, als je maar hard genoeg duwt.

gravatar

3 puntig, en dan een foto van vorken met 4 punten.
Lekker consistent Speld!

Daarnaast ben ik het wel eens met het vork-vrij maken van de randstad. Want je kent het spreekwoord…

Hoe meer punten, hoe meer gevaar.

Reageer