Bron: NOS.nl

Mislukken Mali-missie alvast onderzocht

Voorbarige commissie rapporteert wat er fout zal gaan

De Tweede Kamer heeft woensdag besloten tot een parlementaire enquête naar het mislukken van de missie in Mali. De commissie gaat de komende maanden onderzoeken wat er fout zal zijn gegaan.

De commissie staat onder leiding van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij erkent dat de verwachte conclusies van zijn commissie voorbarig zijn: “Maar dat kun je ons moeilijk aanrekenen, want de gebeurtenissen moeten nog plaatsvinden. Het belangrijkste is dat de conclusies juist zijn en dat zal vanzelf blijken.”

Defensiedeskundige Rob de Wijk noemt de aanstaande bevindingen van de commissie bijzonder pijnlijk voor Nederland: “Het is echt verbijsterend: alles wat fout kón gaan, zal fout blijken te zijn gegaan. Elke vorm van strategie zal ontbroken hebben. Dat de missie dan uit zal draaien op een militair fiasco, is iets wat ik je van tevoren ook had kunnen vertellen. Bij dezen.”

De Wijk noemt met name de moordpartij die op 18 september van dit jaar in de plaats Téméra plaatsvindt ‘zeer beschamend’ voor het aanzien van Nederland in de wereld: “Dat zouden we in de toekomst echt hebben moeten proberen te voorkomen.”

De ouders van de 22-jarige militair Lars Visscher uit Haarlem, die in mei om zal komen door een bermbom, zijn woedend: “Als we van tevoren hadden geweten dat de missie zo onveilig was, zouden we Lars vier jaar geleden overgehaald hebben niet het leger in te gaan. Nu is het te laat.”

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de aankondiging van haar aftreden aangekondigd: “Hoewel ik vermoed dat ik de conclusies die de commissie-Omtzigt gaat trekken inderdaad voorbarig zal vinden, zal straks met de kennis van dan toch blijken dat ik niet langer kan aanblijven.”

Eerder maakte het derde kabinet-Biesheuvel al bekend niet aan te treden vanwege de kwestie.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Reeds in 1997 concludeerde, als ik mij niet vergis, een gelijknamige commisie, dat het afschaffen van C129 zou leiden tot dergelijke fiasco’s. Dat dit alsnog verkeerd zou uitpakken blijft mij echter een raadsel.

gravatar

Ach, de soldaten die nu sneuvelen in deze missie waren anders ook wel doodgegaan, maar dan wat later.

Misschien aan kanker, ouderdom, verkeersongeluk of misschien wel door afgezwaaid vuurwerk. Wie zal het zeggen.

Kortom, het leven van de mens is eindig.

Dat is de belangrijkste conclusie van deze parlementaire enquête.

Reageer
gravatar

Met terugwerkende kracht zal straks blijken dat Nederland een te grote jas zou hebben aangetrokken, en nog van het verkeerde merk ook.
Als niet net op tijd, en met de kennis van straks, het juiste merk alsnog is aangeschaft.

Reageer
gravatar

Dan zal blijken dat een andere enquête nodig is voor de gang van zaken rondom de kleding en de arbeidsomstandigheden waaronder deze vervaardigd zijn…

gravatar

Uiteraard want de arbeidsomstandigheden van de makers zijn immers belangrijker dan de arbeidsomstandigheden van de dragers.

gravatar

Ja, bovendien is die jas van Chinese makelij.

gravatar

Een commissie is volstrekt onnodig. Elke Nederlander weet waarom deze missie absurd en ongewenst is en dat de deelnemers er aan geen enkele waardering verdienen.
Nederland wijst niet alleen meer met het vunzige vingertje, het steekt tegenwoordig eerst het wijzende vingertje in de reet. Laten we hopen dat we tijdens deze missie voor altijd van die idiote, zogenaamde macho, opgeblazen, en kinderachtige cocaïnemajoor afkomen.

Reageer
gravatar

Je mag respect hebben voor iemand als Marco kroon!
Aangezien je het over hem hebt.
Respect is wel op z’n plaats.
Mvg SLD

gravatar

Beter ter beginne gekeerd dan ten halve gefaald en ten hele verguisd.
Neem liever een voorbeeld aan landen als Mali. Die pakken dat soort politiek gevoelige dingen veel slimmer aan; gewoon alle militaire missies privatiseren. Simpel toch ?

Reageer
gravatar

Verhuren ?? Neej neej Jeettje ! Wilt u Jeanine soms in het ongeluk storten !

De militairen moet ze via de WW in de ZZP duwen.
MilitaireMissieMali bv huurt ze vervolgens voor een habbekrats in. (“voor jou krijg ik 10 bouwvakkers”)
Het materieel (mits deskundig ontkoold) wordt via een leaseconstructie ter beschikking gesteld aan MMM bv voor weinig.
De rekening gaat rechtstreeks naar de VN. (vuurtje factuurtje)

Voila. Iedereen blij.

gravatar

Weer zo´n Speld kul verhaal over deze commissie. Regeren is vooruitzien en daar heb ik de lui in Den Haag nog nooit op kunnen betrappen.

Reageer
gravatar

K,

Dat ben ik niet geheel met jou eens. In ieder geval in dit geval heeft onze regering met vooruitwerkende kracht een enquêtecommissie voor het doorlichten van het toekomstig verleden ingesteld.

gravatar

Inderdaad broertje,

Het spreekwoord luidt immers;
Wie de toekomst niet eert, is het verleden niet weerd.

gravatar

Het is goed mogelijk dat Plasschaert inclusief de rest al is afgetreden vóór dat de commissie haar rapport naar buiten heeft gebracht.

Reageer
gravatar

De regering heeft in het kader van de participatiemaatschappij in al haar wijsheid besloten om het militaire personeel te vervangen door gedwongen vrijwilligers die worden geselecteerd uit het enorme arsenaal van jeugdige werklozen.

Hangend aan een touw onder een helikopter boven internationale vuurlinies en hinkelend door een mijnenveld kunnen ze relevante ervaring opdoen voor hun latere beroepscarrière.

Reageer
gravatar

Wij hebben enkele stevige jongens en meiden binnen Geerts werklozencategorie in onze familie. Dat heeft de Familieraad doen besluiten Mark Rutte niet langer als onze premier te accepteren.

Wij maken van de gelegenheid gebruik om hier onze ongerustheid te uiten over de vriendjespolitiek van de regering. Wij verwachten niet zonder reden, dat de bekendste werklozen met de hoogste uitkeringen in ons land de dans wel weer zullen ontspringen. Dat is opmerkelijk, daar de mannelijke kant luitenant-generaal van zowel land- als luchtmacht en tevens vice-admiraal van onze overgebleven vijf oorlogsschepen is zonder dat hij bij defensie te werk is gesteld.

gravatar

Beste Familie Paulussen,

Ik sta geheel achter uw aller besluit, hulde daarvoor.
Bekende nietsnutten met een hoog inkomen kúnnen echter niet dansen, wel pikken. Pikken uit de ruif met een mooie naam: De Wachtgeldruif. Indien al fluisterend dergelijke opmerkingen worden gemaakt, wordt dat oogluikend toegestaan. Wanneer zo een opmerking met een hoofdletter begint, betiteld men dit als stemmingmakerij.

Bij deze nog zo’n lichtgevend voorbeeld:

http://tinyurl.com/me4gsma

gravatar

Zou dat nou die volksaard zijn waar Geert het telkens over heeft, Trendvolger? Je kunt geen artikel over die Van Rey zien, of er klimmen Limburgers in de pen met Calimero klaagzangen. Gelukkig ligt het ver van de beschaafde wereld, dat Limburg. Kunnen we gebruiken als de nieuwe veenkolonie.

gravatar

Ongeachte familie Paulussen,

Tot nog toe is Onze Veiligheidsdienst er vrij aardig in geslaagd om alle ongewenste berichten uit Ons zicht te houden. Nu kwamen Wij per abuis op een blogje van het plebs onder Onze onderdanen en daar zagen Wij tot Ons grote ongenoegen jullie baarlijke nonsens over vermeende werkloosheid van Ons en Onze gade Maxi, die nog lang niet over de impertinentie heen is.

Wij werken ons te pletter en dan krijgen Wij zoiets voor de Koninklijke Voeten geworpen. Vrijwel wekelijks knippen Wij of Maxi ergens een lintje door, voorts dienen Wij toezicht te houden op het stempelen van Onze handtekening op overheidsstukken en op de foto’s bij de standaardreacties op Onze fanmail. Wat dachten jullie van al Onze vermoeiende reizen naar vreemde landen, Onze skipiste in Lessy (het optrekje in Lech hebben Wij natuurlijk van de hand gedaan) en Onze Haciënda in Argentinië?

Wij zullen samen met Maxi en Onze Hoofdonderdaan Rutte een passende straf bedenken voor de ganse familie Paulussen.

De Koning
Tevens Staatshoofd, Luitenant-Generaal van zowel Onze land- als Onze luchtmacht en Vice-Admiraal van Onze roemruchte vloot

gravatar

Naar alle waarschijnlijkheid wel beste Jeettje.

De Limburger van voor 1980 heeft in het leven meer in de kerkbankjes gezeten dan in de opkamer. Een groot deel daarvan heeft ook wel eens klooster van binnen gezien, veelal op jonge leeftijd. Men is dan ook meer dan bekend met de structuur én de greep van de ware machthebber. Niet alleen in de streek, maar zeker ook op plaatselijk niveau.

Wilde men bijvoorbeeld vooraan zitten tijdens bijeenkomsten, hing daar een prijskaartje aan. Geld, goud, een deel van de oogst, maar ook vers geslacht vlees werd daar meestal voor gebruikt. Betalingen in natura kwamen ook voor.

De hiërarchie van de machthebber laat zich nog het beste vergelijken met die van de Romijnen ten tijde van het Romanum Imperium. Een aantal van hen heeft die techniek niet alleen overgenomen en eigen gemaakt, maar het eigen geloof in het ‘goede’ bij het uitvoeren ervan zit bij die -naar eigen zeggen- ware Limburger nog dieper.

Vragen, maar toch ook tegemoetkomingen worden met een ferme achterdocht beantwoord. Juist daar komt dat Calimerogedrag vandaan.

Veen heeft men niet, alleen zand en vette klei langs de maas.

Hoewel ik er aan twijfel of men -en niet alleen toen, maar óók heden ten dage- wel eens van strokarton heeft gehoord, zou dát een verbindende factor kunnen zijn die de achterdocht wat wegneemt, waardoor Calimero weer de lieve en onschuldige kindervriend kan zijn.
Van Oost-Groningen tot Zuid Limburg, waarom niet?

http://tinyurl.com/p8pfnqq

gravatar

Bedenk me net dat de Spanjaarden destijds diep in het gebied …. Rey is in het Spaans koning … zet je toch aan het denken … koning der smokkelaars …

nader onderzoek is nodig .. ewhh .. loopt

gravatar

Ja, dat zou wat zijn zeg! Hadden we nu Spaans gepraat.
Olé!

gravatar

Toch mis ik hier de heldere analyse van MargOOtje uit Madurodam. Zij kan vanuit haar stadje een geweldige visie geven op de toekomst. Zij heeft het meestal bij het rechte eind over hoe van alles daar over een jaartje bij zal staan. Fantastische vrouw en een heel mooi stadje, dat Madurodam.

Reageer
gravatar

Slijmbal Toch,

Blijf van mijn vriendinnetje af!

gravatar

Niettemin juist dat Omtzigt proactief en omzichtig heeft gehandeld door al vroeg contact op te nemen met onze vrinden van de NSA. Nu kan men -binnen de kring van De Speld- al gericht selecteren op beginnend VN-scepticisme en de diehards in die kring preventief doen schaduwen en observeren, ook buiten hun actieve Speld-uren. Streng zal worden gecontroleerd op verholen baardgroei en het dragen van witte katoenen kleding en hoofdbedekking. We mogen voorts van geluk spreken dat de drager van de meeste recente M.W.O. de uitgezonden manschappen een hart onder de koppel kan steken met motivatie-sessies en desnoods wat cocaïne in de neusgaten (Uit: Handboek Soldaat “When the going gets tough, the stuff gets going”). Nederland: VN-voorhoedeland “Que patet Orbis” van Bali, tot in Kali, KalaHari en Mali, gehoorzaam in de voetsporen van Boetros Boetros Ghali en Najib Amhali.

Reageer
gravatar

Nederlands exonfobie raiten extrimisten

Homo’s in Rusland die lijden onder de antihomowet, kunnen volgens minister Timmermans asiel krijgen in Nederland.

Reageer
gravatar

In Nederland hebben we aardig wat BNH’ers (Bekende Nederlandse Homo’s) rondlopen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Reageer
gravatar

politie homo nederlands
bang politie van messen omdat homo zijn?

Politie schiet man dood in Blerick … Daarop heeft een agent op hem geschoten. … Nu bedreigt hij een agent,morgen je kind of je partner.

Politie schiet man dood in Venlo … zou de agenten meteen hebben bedreigd met het mes, waarop hij door een agent werd neergeschoten.

’tis maar net hoe de situatie is. Misschien had de agent niet heel veel tijd om te mikken. Bedreigen met mes kan ook inhouden dat die man .

Reageer
gravatar

Het gaat er niet om of iemand z’n best doet of niet, maar of jij/hij/zij/jullie/hun het goed ….. Kanker op uit Nederland dan 🙂 Je komt naar Nederland terwijl je een hekel hebt …… kk homo moet je mij voor mij komen lul kk vliker ik bouw je kk hooft ….. je hebt echt aggressie problemen xD vaag kind je kent mij niet eens bwahaha.

Vorig jaar november kwam de 17-jarige Rischi om het leven, nadat hij was neergeschoten door een politieagent.

Reageer
gravatar

Nieuw op http://www.speld.nl: zoek het punt!
Het doel is simpel: de presentator van het spel, ALCHTOON, plaatst een bericht en de deelnemers krijgen 5 minuten de tijd om er achter te komen wat hij nou eigenlijk probeert te zeggen. Lukt dit niet binnen vijf minuten dan plaatst ALCHTOON een nieuw berichtje. De eerste die het raadt wint het spel. Heeft na vier berichten nog niemand een zinnig punt weten te destilleren uit zijn digitale schrijfgeweld dan wint ALCHTOON.

Stand van het grote ‘zoek het punt spel!’ na ronde 1

ALCHTOON: 1 Deelnemers: 0

Gefeliciteerd.

gravatar

Defensie moet bezuinigen en hoe kan dat beter dan door het zenden van manschappen naar Mali? Als er maar genoeg sneuvelen, en daar hopen we met het gebruik van gebrekkig materieel ten zeerste op, hoeven er ook geen gedwongen ontslagen meer te vallen en is iedereen weer tevreden!

Reageer
gravatar

Och redactie, kunnen jullie die opgewonden meneer die hier op 18 t/m 21 nogal onwelvoeglijke taal gebruikt even naar de uitgang geleiden?

En gelijk de nerd een waarschuwingsknopje laten ontwikkelen om dit soort onzin direct te kunnen melden?

Reageer
gravatar

Heer Jeettje,

U begint nu toch wat apenrotsig gedrag te vertonen.. Alchtoon, ongetwijfeld een Man van de Wereld, mag ook zijn zegje doen, al is het nog zo onnavolgbaar. Misschien kan hij er een fijne ‘street rap’ van maken en daar zijn klasgenootjes mee diverteren; ik noem maar wat. Censuurknopjes hebben we op De Speld toch niet nodig?

Als u een beetje wilt beatboxen dan doe ik het ‘yo, yo, yo’. Alchtoon, take it away!

gravatar

Ah, beste en gewaardeerde Zotheid,

U is nog niet bekend met de escapades en noodkreten van “het lijdend voorwerp”? Apenrotsig gedrag is een gewoonte, en uiterst hardnekkig bij deze Aglerein in den vreemde.

gravatar

Nee hoor, helemaal geen censuurknopje, gewoon een op de hoogte stel knopje naar de moderator, kan hij kijken waar de verantwoorde grens ligt.
Vuilspuiterij zonder ander doel dan vuilspuiten: de ene mening is de andere niet, en de ene mening heeft meer waarde dan de andere.
Het is een gevoelig onderwerp, maar dat moeten we daarom niet uit de weg gaan en daar op een nuchtere manier mee omgaan.

Er is een schreef waar overheen gegaan kan worden, zelf schrijf ik ook wel eens wat waarvan ik denk nounou, dat was niet handig, maar nooit met de intentie om vuil te spuiten of willens en wetens te beledigen.
Maar dan is er altijd nog de moderatie die bepaalt of men iets wel of niet op zijn site wil hebben; daar ben ik wel eens door gered. Waarvoor ik dankbaar ben; frustratie is een slechte penvoerder en ik word weer rood als ik er aan denk. Je hebt ook het recht niet gehoord te worden en geen deel uit te maken van het collectief geheugen dat www heet. Wordt in de toekomst steeds belangrijker, denk ik.

gravatar

Jawel, de repeterende stijl van genoemde confrère is goed te herkennen. Wellicht staat u beiden een andere strategy voor dan ik; wat is een eenzame provocateur nog als er niemand verontwaardigd is?

Doch uw bekentenis siert u, heer Jeettje!

gravatar

Als ze toen maar besloten hadden om die Chinooks mee te nemen, dan zou het vast anders gelopen zijn. Dan hadden we ze gewoon kunnen evacueren en zouden ze niet allemaal verdronken zijn.

Reageer
gravatar

Met alle respect, maar dit kan toch helemaal niet!? Hebben de betrokken bewindslieden al gereageerd op wat u hier beweert? Dat kan men als verantwoordelijken toch niet ongemoeid laten passeren ook al moet het allemaal nog gebeuren gaan. Maar hoe weet u dat eigenlijk!? Dit kan toch helemaal niet!? Wat een stelletje labbekakken daar toch weer in Den Haag!

Reageer
gravatar

Niks te zoeken daar! Get out. Goed als de beslissingsbende nu eens een keer serieus gemonitord gaat worden. Erbovenop!!

Met militairen kan ik niet veel medelijden hebben. Je tekent ervoor. Eigen verantwoordelijkheid.

Actrice Jeanine Hennis-Plasschaert mag wel aan Mali uitgeleverd worden. Dat noem ik politieke verantwoordelijkheid tonen.

Reageer
gravatar

Mij benieuwen hoe de security van dit politieke op het gebied van IT geregeld is. Kunnen ze een uptime garanderen? Ik ben hier in ieder geval niet verantwoordelijk voor.

Reageer
gravatar

Wat zegt dit mens allemaal? Is er een verklarende vertaler in de zaal?

Hij is groot, schat ik zo in, en ik krijg nog geen onbegrijpelijke vreemde talen op school. Dat is niet eerlijk. Oh nee!

gravatar

Wat meneer Verkerk probeert te zeggen is dat hij zich afvraagt of de tweede kamer wel een wachtwoord op hun computer heeft staan. Daarnaast wil hij graag weten of ze een nog niet bestaande tijdreis methode kunnen garanderen genaamd; ‘uptime’. Ten slotte wil meneer Verkerk nog wel even duidelijk maken dat hij zelf niet bij de afdeling R&D of inkoop van de 2de kamer werkt en hier dus niet verantwoordelijk voor is. Gelieve hem dus niet aan te spreken op gebrekkige wachtwoorden en/of afwezige tijdreis middelen in de politiek.

gravatar

Ach Edwin, primus inter pares; jij verstaat bij uitstek de kunst ‘de security van dit politieke op het gebied van IT” in eigen bewoordingen hoog op de agenda te plaatsen. Al of niet met gegarandeerde uptime en uitgesloten verantwoordelijkheid. Kun je mij, als semi-digibeet, in klare Jip-en-Janneke taal uitleggen wat je nu precies met jouw bijdrage bedoelde? Wellicht ben ik de enige lezer die de portee van jouw bijdrage niet begrijpt, waarvoor excuus. Bij voorbaat dank voor jouw toelichting voor IT-dummies.

Reageer
gravatar

Zoals jullie allemaal zullen gaan weten zal ik een zeer pro-Mali-missie houding uiten later in deze reactie. Dat zal met de kennis van later een ongepaste reactie blijken te zijn geweest. Dat gezegd hebbende wil ik graag even melden dat ik me niet zo’n zorgen maak over die hele missie naar Mali. Wij kunnen met ons leger toch wel die paar ongeorganiseerde rebellen daar aan. Ik zeg; maandje of twee en dan hebben we daar alles netjes op orde en kunnen we weer terug.
In deze reactie hou ik o.a. geen rekening met de bermbommen waarvan ik later zal gaan zien dat deze wel degelijk Nederlandse slachtoffers zullen gaan maken. Hiervoor bij voorbaat mijn excuses, wel in het bijzonder aan de ouders van Lars Visscher uit Haarlem: alvast gecondoleerd.

Reageer