‘Mogelijk debat over Zwarte Piet in 2014’

5 vragen aan trendwatcher Simone Dijkgraaf

Aan de vooravond van 2014 vraagt iedereen zich natuurlijk af: wat wordt dé trend van het nieuwe jaar? We vroegen het trendwatcher Simone Dijkgraaf.

Simone, waar kunnen we in 2014 echt niet omheen?
Ik verwacht dat er in 2014 een nationaal debat gaat plaatsvinden over Zwarte Piet. Het Sinterklaasfeest is dit jaar weer tamelijk geruisloos voorbijgegaan, maar tussen de regels door merk je dat er hier en daar wel bezwaren zijn tegen de rol en het uiterlijk van Zwarte Piet. Je kunt je ook afvragen of zo’n figuur nog van deze tijd is.

Hoe bedoel je dat?
Nou, met die geaccentueerde lippen, dat kroeshaar en die gekke pakjes kan Zwarte Piet op sommige mensen best racistisch overkomen. Ik zou er niet van opkijken als mensen zich daardoor gekwetst blijken te voelen.

Zwarte Piet hoort toch bij gewoon bij Nederland, wat is dit nou?
Dat zei men over de koloniën vroeger ook.

Maar een nationaal debat, hoe zie je dat dan voor je?
Ik denk dat zo’n debat zich niet zozeer in de politieke arena afspeelt als wel onder burgers zelf. Met name op sociale media zou het in potentie best groot kunnen worden. Maar ik zeg er meteen bij: niet alle trendwatchers zijn het daarover eens. Dit is mijn persoonlijke inschatting.

Waar moeten we verder op letten in het nieuwe jaar?
Ik verwacht ook veel zinloze interviews in 2014, van die treurige vraaggesprekjes die niets toevoegen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gelukkig blijven er mensen bestaan met een originele en kritische blik. De media van tegenwoordig is tegenwoordig vaak gebaseerd op onnodige herhalingen die overbodig en nutteloos zijn.

Reageer
gravatar

Jaha jullie zijn er op tijd bij. Misschien kunnen ze collaboreren met de drie koningen. Wat mij betreft is het einde verhaal voor al die feesten van de tegennatuurlijke kalender. Bijvoorbeeld: strakkies bij het begin van het nieuwe jaar, als het lente wordt, ga je dan een dode herdenken?

Eigen bijdrage. Poeha nog net op tijd voor het nieuwe jaar. De UPDATE van mijn artikel is klaar. KLIK op mijn naam.

Reageer
gravatar

Zwarte Piet is racistisch? Ik ga gelijk T-shirts maken. Nu snap ik waarom alleen blonde kindjes altijd snoepgoed krijgen, Zwarte Piet is racistisch wat natuurlijk gezwets is van die Trendwatcher want alleen blanke mannen boven de 40 kunnen racist zijn.

Reageer
gravatar

Waarom verbieden we negers en kleurlingen niet in Nederland dan is er ook geen racisme meer nodig en houden we nog altijd spleetogen, arabieren en friezen over voor als discriminatie toch weer wenselijk wordt.

Of roodharigen wel of niet gediscrimineerd moeten worden is momenteel onderwerp van een studie op de universiteit van Groningen. Graad 1, het gewone pesten, is inmiddels van harte toegestaan.

Reageer
gravatar

@ P.G: de goedheiligman heeft een goedaardige schimmel onder zijn kont. De schimmel die zich in jouw hersenmassa genesteld heeft is er één van een uiterst agressieve en bedreigende soort en lastig te bestrijden. ( De bijwerking van de medicijnen die jij slikt: ‘t bijtend sarcasme, kan ik overigens wel waarderen).

gravatar

Ik vind dat niet alleen de bedreigde politicussoort Wilders, maar IEDEREEN zijn haar moet blonderen. En anders Nederland uit, of op zijn minst uit Venlo. Kale mensen mogen wel asiel krijgen.
En verder ben ik een vliegtuig.

gravatar

Maar Peerd, Arabieren en Friezen zijn toch paarden? Simone heeft het niet over het paard, dus Schimmeltje blijft buiten schot. Tenminste, dat mogen we hopen.

En anders hoopt de Sint een beroep op jou te kunnen doen Peerd.

gravatar

Ik verwacht dit jaar eerder een nationaal debat over de volle hipsterbaard van sinterklaas. Onhygienisch, onverzorgd, prikt bij het zoenen en een vileine provocatie voor iedere man zonder baardgroei.

Reageer
gravatar

Toch zou voor de Speld 2014 hét jaar dienen te worden van prof. dr. ir. Bert Bokhoven, briljant omni-expert en tevens begenadigd trendwatcher. Bokhoven zou er geen doekjes om gewonden hebben en gewoon geweten hebben dat er een stevig debat over Zwarte Piet zal ontstaan in november/ december 2014, kijk, daar kan Simone Dijkgrof of hoe ze ook heet nog een puntje aan zuigen!! De Speld in 2014 = prof. dr. Ir. Bert Bokhoven en dát is de trend!!

Reageer
gravatar

Daarbij wil ik dan wel aantekenen dat prof. dr. ir. Bert Bokhoven, briljant omni-expert en tevens begenadigd trendwatcher, zijn tot nog toe onbezoedelde geloofwaardigheid slechts dan kan behouden wanneer hij nimmer verzuimt om eerst te rade te gaan bij dhr. Henk Poorthuis. Dat spreekt vanzelf.

gravatar

Ik vrees dat Simone de uit de hand lopend discussie over de Paashaas overslaat, 2014 kon wel eens het jaar worden waarin met allerlei niet-bestaande figuren wordt afgerekend: van Balkenende tot Pino, van Paashaas tot Zorro. Allemaal kleur be- of ontkennende figuren, maar niet in de realiteit bestaand.

Die Paashaas als eerste: sowieso de eer opeisend met gestolen eiers die listiglijk zijn bekleurd om de afkomst te verhullen. En dat gehops met die eieren in dat mandje is moet ook maar eens afgelopen zijn: de kwaliteit lijdt eronder. Waarom zegt de Voedsel- en Warenautoriteit hier niets van?

Reageer
gravatar

Daar bekruipt mij ineens een heel enge gedachte . . .
Ga maar eens na; De ongrijpbare Paas”haas” is ondermaats, harig, hopst rond in het bezit van bolvormige sjeklade, gehuld in carnavals kleuren, en verstopt deze het liefst voor de ware genieter.. . . . Hmmm.