Steeds minder mensen met zwaard op zak

‘Hoogtepunt was in 903’

Steeds minder Nederlanders hebben een zwaard op zak. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Ten opzichte van duizend jaar geleden is het aantal mensen dat met een zwaard over straat gaat, met meer dan 95% afgenomen.

Het slagwapen heeft volgens trendwatcher Peter Blokman zijn langste tijd gehad. “Het hoogtepunt was de zwaardhype in 903. Toen zag je iedereen met zo’n ding. Daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Al in de Tachtigjarige Oorlog was het not done om je met een zwaard te vertonen. In de Eerste Wereldoorlog werd je er zelfs om uitgelachen. Gênante situaties waren dat.”

Sinds het zwaard op zijn retour is, is de omvang van de wereldbevolking exponentieel toegenomen. Volgens Blokman is het echter te vroeg is om te concluderen dat de anti-zwaardmaatregelen van de overheid hieraan hebben bijgedragen. “Het kan ook zijn dat men door de uitvinding van het buskruit minder behoefte had aan het gebruiken van een zwaard. Sindsdien geldt: ijzer is uit, buskruit is in. De afname is vooral ingezet na de Slag bij Soissons, in 923. De mensen waren er toen zó klaar mee.”

Volgens Blokman wapenen burgers zich tegenwoordig verbaal. “Met een vileine grap kun je tegenwoordig al een flinke inbreker je huis uit jagen. Ook is het beoefenen van een vechtsport een gewild alternatief. En buskruit dus.”

Militair historicus Tien van der Kamp vindt het nog te vroeg om het zwaard af te schrijven: “De dalende trend van de afgelopen 1000 jaar is echt een momentopname. We moeten niet vergeten dat het aantal mensen met een zwaard op zak nog altijd veel groter is dan kort na de laatste ijstijd. Het is wel grappig om te zien hoe iedereen meteen in paniek raakt na één tegenvallend millennium. Laten we eerst de komende 5000 jaar afwachten: het zwaard heeft voor hetere vuren gestaan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als afsluiting van deze bezwaarde discussie: is niet de exponentiële teruggang in het zwaarddragen een gevolg van enerzijds het leggen van het geweldsmonopolie bij ‘de staat’en haar uitvoeringsorganen en anderzijds de groeiende aantallen mensen die kunnen lezen? In de bijbel staat ergens: “Hij die het zwaard opneemt, zal omkomen door het zwaard”. Dat heeft een profylactische werking op goedgelovigen die in Christelijke kring zijn opgevoed, doch ook gelovigen van andere religies en zelfs buitenkerkelijken hebben deze vermaning ter harte genomen. Men bedient zich thans liever van messen (Stanley, I presume), bom- en Anthraxbrieven, IED’s en vuurwapens. Het zwaard blijft daardoor -wachtend op betere tijden- meer en meer in de schede. Roestend, dat wel; rust roest immers.

Reageer
gravatar

En, geschiedenisjuf Monique? Intussen weer helemaal bijgetrokken naar het Nu? Lessen uit de geschiedenis leren dat er van het verleden niets wordt geleerd. Hoe zou dat nou komen? Wellicht het Zwaard van Damocles dat iedereen boven het hoofd hangt? Een leuke (open) vraag voor de CITO-toets.

Reageer
gravatar

Wat mij betreft had o.a. de scope van het onderzoek anders mogen zijn opgezet. Ook ik stel me bij de grafiek allerlei vragen af. De algehele indruk ervan is dat deze gewoon onduidelijk blijft. Ik vraag me bijvoorbeeld af wat de precieze methodiek is geweest voor het bepalen van de meet- en/of referentiepunten. Daarnaast suggeert het verloop van de twee aangegeven grootheden dus dat er een soortement van inverse correlatie zou bestaan. Door de lengte van de horizontale as zo te kiezen als in deze grafiek, ontstaat er mogelijk een geheel verkeerd beeld. Het vermoeden rijst bij mij, dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn geweest van ongebruikelijke datamassage.

Reageer
gravatar

Iets voor Haagsche Annie; als kind bezocht ik redelijk vaak (aan de Coolsingel) de Cineac (ook in Den Haag bekend, neem ik aan). Tijdens de reclame-sessies (men kon schier eindeloos blijven kijken naar zowel het reclamedeel als de tekenfilms, er was wel een entréecontrole maar geen doorgangscontrole) was er altijd de commercial van Haagsche Hopjes, waarin door geblinddoekte figuranten moest worden geraden naar de fabrikant van deze zoetwaren: knipogend vertrouwde de narrator ons toe: “U raadt de maker, Zwaardenmaker” (of Rademaker, daar wil ik nu even van af zijn). Het Zwaard des tandbederfs zowaar, ons drinkwater werd toen nog niet gefluorideerd. Al een tijdje dwaalde een associatie in mijn geest rond; die tussen Haagsche Annie en Haagsche Hopjes. Ooit was ik in mijn kinderlijke nopjes, dankzij Haagsche Hopjes. Sorry Annie, maar dat MOEST er even uit.

Reageer
gravatar

Hè, wat vervelend nou, de keren dat ik naar de bioscoop ben geweest zijn te verwaarlozen; het zegt me dan ook niets…

Geeft niks, ondanks het gebrek aan kennis van Cineac mijnerzijds weet ik wél allesssss van Haagsche Hopjes en heb ook alle begrip voor de associatie met mijn naam en het snoepgoed wat men vroegâh bijna standaard geserveerd kreeg bij een kopje koffie outdoors in het Haagsche.

Lekker hoor, ze zijn overigens nog steeds te koop en je breekt er nog steeds je tanden op, daar is geen fluoride tegen opgewassen.

Geen sorry, nergens voor nodig!!
Het hoge woord is eruit, en wat mot mot zeg ik altijd maar.
Lucht het op? Ik hoop het; al heb ik een behoorlijke domper op de pret..
Als Baron Hendrik Hop het volgende nieuws nog zou kunnen vernemen wentelde hij zich waarschijnlijk 30 keer om in zijn graf, en u bent meteen weer helemaal op de hoogte: zo Haagsch zijn de Hopjes niet meer…

http://nos.nl/artikel/363396-haagse-hopjes-weg-uit-nederland.html

Haagsche bluf en Haagsche bakkies bestaan gelukkig nog wel maar hoelang nog…

gravatar

Leuk onderzoek. Ik mis echter de ‘pen’ als mighty weapon, die zijn intrede enkele eeuwen geleden heeft gedaan. De pen wordt in de geschiedschrijving vaak gezien als een modern zwaard. Het zwaard is niet verdwenen uit het straatbeeld, de gedaante is iets gewijzigd.

Reageer
gravatar

Na de ganzenveer, gedoopt in inkt was de pen een hele verbetering; helemaal mee eens.
De pen (en het potlood voor alle volledigheid) zijn echter allang weer achterhaald.
Ik zou u aanraden een toetsenbord te gebruiken; hoe u met een pen een reactie op het scherm heeft gekregen dwingt bij mij i.i.g. bewondering af!

Tenzij men verse nagellak niet wenst te beschadigen; dan is een pen wel handig voor het intoetsen van de benodigde letters maar een wattenstaafje, rietje, koffielepeltje o.i.d. volstaan ook prima.

Met een toetsenbord is het ook mogelijk om Jehova’s getuige met één welgemikte klap van je deur te jagen weet ik uit ervaring!
Een pen vereist toch meer mikwerk; niet iedereen is daar even bedreven in op de vroege zondagochtend..

Mijn toetsenbord mankeerde niks zoals blijkt uit deze reactie, de Jehova loopt nog steeds met allemaal blokjes in zijn gelaat rond.

gravatar

Er is na de 34e herhaling van “Kill Bill” deel 1 met Uma Thurman in de hoofdrol onverwacht veel vraag gerezen naar Samurai-zwaarden van Kenzo Hattori (Okinawa). Jammer genoeg is Hattori intussen met pensioen en Hattori Jr. doet alleen nog in financiële derivaten. Nu is er een run ontstaan op Oosterse briefopeners in de vorm van Samurai-zwaarden. Mits goed geslepen kan men zich daarmee in een doorsnee kroegruzie met hoogstens 4 belagers nog wel redden.

Reageer
gravatar

Krijg nou tieten! Nu je het zegt. Ik vond het al zo raar. Ik vroeg me al af hoe die mensen hun zwaarden verborgen?? Ik loop nog graag met mijn Schotse Claymore rond, de Albert Heijn binnen, tijdens het voetballen. Ik vind die pistolen maar niks; zoveel lawaai, en je ziet geeneens echt wat je schiet. Geen lol aan 😛

Reageer
gravatar

Wow, dit is duidelijke taal! Beter een scherpe speld dan een bot zwaard. Want je komt tegenwoordig zelfs met een Zwitsers zakmesje niet meer door de standaardcontrole heen.

Reageer
gravatar

een zwaard
is niets meer waard
een speld
die telt

Reageer
gravatar

Ik was deze middag op een kerstmarkt in het Duitse Kempen. Hier bleek dat een houten zwaard wellicht een nieuw en beter leven is beschoren.

Reageer
gravatar

Een zwaar ondergewaardeerd produkt. Fijn dat het nu eens onder de aandacht wordt gebracht.
Het zwaard is van middel tot verdediging verworden tot een
modeaccessoire. Zo heb ik verschillende zwaarden voor verschillende occasies. Wanneer ik zonder de deur uit ga voel ik mijzelf niet compleet.
Krijg dan het gevoel dat iedereen mij aanstaart

Reageer
gravatar

Het zwaard kent niet een vorm – er zijn meerdere zwaard formaten – sommigen zijn zwaarder dan andere zwaarden. Soms kiest men voor een langzwaard anders weer een kort zwaard – tis maar wat kunt verdragen. Soms is een langer zwaard gewenst voor het gewenste effect – maar wanneer er een zeer-dichtbij situatie bestaat is een kortzwaard de beste keuze – alleen is in deze de keuze van een lange binnenzak of een korte binnenzak een keuze doorslaand effect. Met een te korte binnenzak kan het langere zwaard niet behoeden tot verlies – gelijk is een te lange binnenzak funest voor het in gereedheid brengen van het korte zwaard.
Met een spandex-pro binnenzak configuratie is het voor ieder wat wils en kan gelijk een lang of kortzwaard zonder problemen worden gedragen en verdragen.

Informeer u nu naar de spandex-pro binnenzak.

Reageer
gravatar

Een zwaard wat altijd in de schede vertoeft is het niet waard te … zijn. Toont geen dankbaarheid aan zijn maker en zijn gebruiker. Wie bepaalt wat hoort is niet van mijn soort. Anonymus.

gravatar

Het zwaard is verruild voor het inklapbare equivalent. Sedert mijn jeugdjaren, toen ik mijn eerste zakmes kreeg en later zelfs even een dolk in mijn padvinderstijd van 10 jaar, had ik beiden. Sinds die tijd ben ik altijd bezwaard geweest met een zakmes. In de auto, de zeilboot en in mijn schoudertas. Laatste aanwinst van de zomer met een Laquiole Léclaire. Mannen zorg dat u altijd in staat bent uwe zwaard te gebruiken.

Reageer
gravatar

Kost dat niet een beetje veel viagra Gerrit?
Mijn zwaard is meestal wel instaat snel in gebruik te nemen, maar om nu te zeggen dat ie continu staat nee dat nu ook weer niet

gravatar

In overdrachtelijke zin staat er precies wat ik bedoel Peter. De staat waarin je het zwaard wil laten verkeren is aan de drager. Ik ga uit van het conditionele van de materie. Oorzaak en gevolg behoeft geen viagra. .

gravatar

Ja zeg, als men hier nu goed wetenschappelijk onderzoek belachelijk gaat maken met de kreet dat ‘ik’ het niet zie: dat telt niet. Jules de Korte zag het ook al niet; dat telt dus niet.

Wat ik dagelijks dan weer wél zie, is dat er steeds meer zwaardere mensen op straat rondlopen.
Maar dat telt ook niet.

Reageer
gravatar

Zo is het maar net. Ik zie ook steeds meer zwaardere mensen rondhobbelen, ze noemen zichzelf tegenwoordig niet meer dik of zwaar maar beschouwen zichzelf als patienten, ze zijn ziek zeggen ze.
‘Lijden’ aan obesitas.
Morbide obesitas als het echt uit de klauwen is gelopen.

Ziek zijn ze zelden, nog minder vaak dan het aantal zwaarddragers dat Nederland rijk is. Dik zijn is geen ziekte….
Voor de enkeling die door een afwijking of medicijngebruik dik is geworden en wel degelijk ziek is: sorry hoor!

Ricky G. legt het even uit: http://youtu.be/RXTq2_3LfXM

Ik heb me bijna dood gelachen, wees gewaarschuwd.
Kijk, maar geniet met mate!

gravatar

Waar je je als onderzoeker mee kan onderscheiden.
Geweldig dat we dit weten, dat is pas wereld nieuws.
Zonde van het geld, ik zie het elke dag dat het bijna o% is die met een zwaard op stap gaan.
Over onzinnige onderzoeken gesproken, dacht even dat het al 1 april was.
Maar nee daar is gemeenschaps geld aan besteed!!!!

Reageer
gravatar

No shit Sherlock!!

BIJNA 0%, ik ben razend benieuwd hoeveel procent van de bevolking u wél elke dag met een zwaard op stap ziet gaan.
Wat is bijna? 2% of moet ik meer aan 8% denken? Geen idee; dat blijkt niet uit dit onderzoek.

Er moet dus nog aanvullend onderzoek gedaan worden naar het precieze aantal mensen die wel degelijk dagelijks met een zwaard op stap gaan; dat is dus nog niet helemaal duidelijk.

Verder wil ik nog opmerken dat 1 april-moppen nog láng niet aan de orde zijn, laten we de periode dat lezers zich afvragen of een gedegen wetenschappelijk onderzoek eigenlijk een 1 april-mop betreft astanblaft beperken tot de laatste 3 dagen van mei…

Eerst de kerst/oud en nieuw moppen; first things first.

gravatar

@K.Ödt: Welnee! Raadpleegt u nu uw eigen naam eens en u zult met me eens zijn dat genoemd orgaan allesbehalve rudimentair is! Niettemin kan ik niet anders dan me aansluiten bij het onderzoeksvoorstel van de weledelhooggeleerde heer Beertje.

Reageer
gravatar

Die slag bij Soissons was toch al eerder? In 486, geloof ik. Het voelt wel als gisteren, maar het was toch iets eerder.

Reageer
gravatar

Of bedoelen jullie de Slag bij Someren?

gravatar

Dank voor uw gedegen morosofisch onderzoek. Voor een eventuele toekomstige trendwijziging adviseer ik u het vrouwelijk deel der wereldbevolking nauwlettend in de gaten te houden. Zodra die kenbaar maakt het dragen van zwaarden door mannen weer als sexy te ervaren, is zelfs ondergetekende bereid tot aanschaf.

Reageer
gravatar

Een belabberd onderzoek. Zakzwaarden zijn al jaren uit en vervangen door de veel compactere zakmessen. We lopen nu toch ook niet meer met een koelkast aan ons oor te bellen?

Reageer
gravatar

Helaas zie ik de laatste tijd wel een enorme toename in het digitaal gebruik van een zwaard in spellen. Jammer dat je dit niet terug ziet in het onderzoek. De laatste 30 jaar zie je een extreme toename van het gebruik van een digitale zwaard. Altijd spijtig zo’n half onderzoek.

Reageer
gravatar

Persoonlijk hoop ik op een toename in de populariteit van het kromzwaard. Geen zwaard dat zo universeel is, het is zowel op vrouwen als op schapen en geiten te gebruiken!

Reageer
gravatar

Ach ja, we hebben er weer eentje..

Beste Nerd, zou u deze zielepoot even op de digitale offertafel willen fileren? Dank u.

gravatar

‘Beste Nerd’ heeft dus nog wel een zwaard op zak? Dan hoort hij ook bij een minderheid en kan hij zich dus vast goed inleven!

gravatar

@ Ellen, voelt u zich vooral niet bezwaard bij het voorleggen van deze geheel terechte vraag.
Mij als belastingbetaler steekt het enorm opnieuw te moeten vaststellen dat er weer zoveel kostbaar gemeenschapsgeld vergooid is.

gravatar

Dit soort nieuws steekt. Men wordt steeds afstandelijker (verder dan uitvalsafstand), en daarmee onpersoonlijker. Het gevoel, het prise de fer, gaat verloren. Er is geen sprake meer van houwen van, geen degenlijke partijen in het openbaar. Gelukkig zijn er in achterafzaaltjes nog gelegenheden waarbij het wapengekletter niet van de lucht is, en er nog virtuoos over de kling kan worden gejaagd,

Reageer
gravatar

…. dan moet je oppassen met een zwaard, dat het ding niet tussen de spaken komt of anderszins lakschade aanricht. Dat valt buiten de garantie
De Solex is een vreedzaam vervoermiddel trouwens: meer agressieve jongeren gingen zich te buiten aan een Kreidler Florett.

gravatar

Tja, oestrogeen in het leidingwater, strak ondergoed, het vrouwen-
overschot, de vergrijzing en natuurlijk ook verrdiepende journalistiek (zie Speld 2/12/13), dat draagt allemaal bij aan dat een steeds kleiner deel van de mensheid, zeg maar manheid, met – gaan we dat zo noemen in 2014? – “zwaard op zak” rondloopt.

Reageer
gravatar

@ Staeckerfven, H.J. van…Ik mis in uw verfijnde analyse het fenomeen van het zoenen in openbare gelegenheden door personen van dezelfde kunne… heeft dit volgens u geen enkel effect op de stijging dan wel daling van het onderhavige thema?

gravatar

Met permissie, heel goed dat u dit noemt, geachte mw/hr O.J. de Winter-Stallingh. Ik merkte dat ik een factor miste. Toch komen mijn cijfers ook hiermee nog niet helemaal tot voldoende omvang. Heeft u misschien nog een factor die bijdraagt aan de stijving pardon stijging tot de juiste hoogte? Het zoeken is willig maar het vlees blijkt zwak, u kent dat wellicht wel.

gravatar

Mijnheer Viesman schittert hier door afwezigheid. Is hij op vakantie?
Van hem had ik toch minstens een prikkelend en beeldend commentaar verwacht, met daarin de rol en de betekenis van het vlammend zwaard ten opzichte van de verlangende en ontvangende schede, en dit breed uitgemeten.

Reageer
gravatar

Het hoogtepunt van De Heer Viesman was omstreeks 114, terwijl de rest nog de zaak achter een zemen lap had bungelen.

gravatar

Wat een zwaardeloos artikel. En wel bijzonder Nederlands. Terwijl in Engeland, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten alle grote veldslagen welhaast dagelijks worden nagespeeld en het aantal historische en nieuw gesmeden zwaarden nauwelijks aan te slepen valt, valt het de heer Blokman van de Erasmus universiteit op dat er IN NEDERLAND minder zwaarden dan voorheen worden gedragen. En net terwijl er een uitgebreid onderzoek is vrijgegeven dat wereldwijd bijna 30 miljoen zwaarden meer ronddwaren dan in 923. Schande!

Reageer
gravatar

Wat een byzonder waardeloos commentaar: de studie werd in Nederland verricht, en waar wonen wij en is de thuisbasis van De Speld? Hé, wat toevallig nou: Nederland.
Ga je schamen!

(Het is trouwens in goed Nederlands gesmeedde, zit geen woord Engels bij.)

gravatar

Is er ook al onderzoek gedaan naar het gebruik van de knots???

Reageer
gravatar

Een zwaard hoort aan een schip ter voorkoming van slagzij.

Reageer
gravatar

Dat is eerder bij een boot hoor, bij een schip gebruiken ze gewoon een kiel.

Naar mijn mening moeten officieren nog altijd zwaarden dragen trouwens, de heersende mening gaat echter tegen mijn mening in

gravatar

@Zeevarende:
Dat heb ik nou met burgemeesters; ik vind dat ze iedere ochtend direct hun ambtsketting om moeten doen, mag alleen af als ze gaan slapen.
Die ketting is niet voor niets uitgevonden, iedereen weet waarom dus de burgemeesters ook… ze verdommen het gewoon.

Ik ben opgegroeid met Swiebertje en de burgemeester aldaar droeg zijn ambtsketting altijd, zoals ik dat graag mag zien!

In de praktijd doen ze dat alleen nog maar op Koningsdag of als er een Hogerhand/hoogwaardigheidsbekleder een bezoek brengt aan de desbetreffende stad.

Ook ik krijg weinig bijval…

gravatar

Echt waar ? meen je dat nou ? minder zwaarden nu dan 1000 jaar geleden ?

Dat is net zo een onderzoek als dat er nu minder mensen (gezond) in Hiroshima en Nagasaki rondlopen, Er nu meer mensen zijn dan 1000 jaar geleden! De hond nogsteeds geen kat is en dat per ongeluk bewezen is dat de mens al jaren en jaren steeds dommer word omdat ze volgen in plaats van doen.

En wat kost zo een onderzoek nou ? Duizenden euro’s ? voor iets wat het eerste de beste kind op de basisschool al op kan komen.
Nee deze mensen verdienen een pluim voor al hun moeite die ze in dit onderzoek hebben gestoken.

Zeer nuttige informatie om te weten. (of voor sommige bevestigd zien)
Zucht.

Reageer
gravatar

Ik denk dat onderzoek naar Aziatische volksgezondheid wel degelijk belangrijk is, zeker uit oogpunt van hierboven beschreven onderzoek. Zijn het niet zij, die naast het wiel, het zwaard (en daarnaast niet te vergeten: duizenden behulpzame gadgets), het buskruit uitvonden? Zij (althans hun buren), de Aziaten?

Ik voorzie een kentering in het gebruik van buskruit de komende jaren, daar de Aziaten ten onder gaan aan hun eigen succes en wellicht in mindere mate en/of minder gezond voor gaan komen vanaf de zeer nabije toekomst. Wat dit betekent voor de zaak van heer van der Kamp: een positieve ontwikkeling in zijn voordeel. Ik sluit mij daarom geheel bij zijn visie aan: het zwaard is niet vergeten!!!

gravatar

Een zorgwekkende trend. Je zult onderweg maar een wilde gnoe tegenkomen. Wat dan?

Reageer
gravatar

Ik heb veelal getracht te imponeren met het kromzwaard, doch het rechte zwaard wint meestal het vertrouwen en is altijd trefzeker. Het kreeg altijd veel lofuitingen maar ook hier tellen de jaren. De scherpe kantjes zijn er wel af.

Reageer
gravatar

Neem me niet kwalijk Haagsche Fan; druk druk druk!!

Maar ik begrijp best dat u enigszins ontredderd zit te wachten op mijn deskundig commentaar en vervolgens een ‘eigen’ mening kunt vormen omtrent het dragen van zwaarden.

Helaas zit ik nu even zonder tekst over dit onderwerp; ik hou meer van machetes en tactical knives, dan heb je geen zwaard meer nodig, ook je messenblok kan de deur uit.
Zeëen van ruimte in de keuken opeens, ik zweer er al jaren bij.

Ook heel goed bruikbaar mocht er Enge Buren naast, onder of boven u komen wonen kortom: een aanrader maar ieder heeft zo zijn eigen voorkeur tenslotte.
Hier een zeer informatieve site over die materie:

http://www.knife-depot.com/machetes/

V.w.b. een mening vormen over het dragen van een zwaard: gewoon freestylen!! Roepen wat er in je hoofd opkomt zonder daar eerst over na te denken, jwt…
Je weet – al freestylend- vaak meer wat je ergens van vindt dan je zelf denkt, echt!

Met lieve groet,
Annie

gravatar

Sohé Annie: een eigen fenklup? Pas maar op dat die Gordon niet jaloers wordt en foute grappen gaat maken!
Voor je het weet heb je met jouw machete z’n kokosnoot gespleten – ik zag namelijk op die site dat je zo’n ding daar goed voor kunt gebruiken- en jij houdt toch helemaal niet van kokos?

By the way: in de Witte de Withstraat zit ook nog een eettentje dat Cocos heet: is dat wat voor de leuk?

gravatar

Jeettje: Gordon IS al jaloers. Hij heeft mijn tel.nr. bekendgemaakt op tv, radio en op het www; noemt me een vuil vies blond secreet..
Wat je zegt ben je zelluf denk ik dan heel sereen, en tot nog toe slechts 2 smsjes of ik Gordon aan wil pakken.
Nou nee dus, peroxidegeblondeerde heren krijgen geen aandacht van me, nooit, negatieve aandacht is ook aandacht.

Cocos lijkt me leuk, klinkt goed en De Witte de Withstraat is te behappen qua afstand dus daar wil ik weleens een hapje gaan eten.
Bij binnenkomst zeg ik dat ik allergisch ben voor kokos en laat dan even mijn tactical knive zien, daar regel je echt alles mee.
Een machete kan ik -mocht dat nodig zijn- wel even van de kok lenen.
Mijn tactical knive gaat altijd en overal mee, dat spreekt vanzelf.

De volgende zin heeft mij doen besluiten er een te kopen destijds:
‘Whether you’re parachuting into the dark jungle or need a reliable and good-looking tool around the house, a tactical knife is the only way to go.’

Makkelijk mee te nemen ook; gewoon tussen de tanden klemmen.

Je kan er zelfs blisterverpakkingen mee openkrijgen volgens de beschrijving!! Alleen daarom al een must-have in ieder huishouden.

gravatar

Volgens het artikel ging 18589 / 541000 = +/- 3,436% van de gehele bevolking in de hoogtijdagen met een zwaard over straat. Om 3,436% nou “iedereen” te noemen lijkt mij zwaar overtrokken. Wellicht dat er onderzocht kan worden hoeveel mensen er daadwerkelijk een zwaard in huis had. Dat getal zal waarschijnlijk nog veel hoger liggen. Dit getal geeft alleen maar aan dat er verhoudingsgewijs mensen alleen maar er een beetje mee te koop liepen of waarschijnlijk een bepaalde bevolkingsgroep die weer wat probeerde te plunderen en te veroveren.
Misschien dat er ook nog onderzoek gedaan kan worden naar het goedendag-gebruik toendertijd. Ik vermoed dat met een goedendag over straat lopen men waarschijnlijk wat vriendelijker en gewoonlijker gevonden zal hebben en dus een hoger percentage zal zijn.

Reageer
gravatar

Het feit dat de pen machtiger is dan het zwaard wordt in dit onderzoek volledig buiten beschouwing gelaten. Deze ontdekking zal toch zeker een rol hebben gespeeld in de afname van het aantal zwaard dragende mensen, vele zullen zijn overgestap op de (veel kleinere en lichtere) pen. Er is vanaf dat moment wel een sterke toename te zien in het aantal geplubiceerde teksten (ook online). Of dit een positieve ontwikkeling is betwijfel ik, aangezien er nogal wat onzin wordt opgeschreven. Waren er maar weer meer mensen met zwaard, dan konden dit soort onzin spuiende figuren met gemak een kopje kleiner gemaakt worden.

Reageer
gravatar

Een ex-vriend van mij sprak Jeroen geleden nog trots over zijn “blanke sabel”. Een groot deel van de mannelijke bevolking zou zo een ding bezitten, maar, wellicht uit schroom, er niet mee rond willen zwaaien. Sinds het swaffelen in zwang is gekomen, word ik weer meer dan wenselijk geconfronteerd met het mannelijk zwaard.

Reageer
gravatar

ik weet niet hoe het komt maar het heeft ok iets met leeftijd te maken:
zo’n 20 jaar geleden had ik verschillende zwaarden van hout of van kunstof maar je mocht er alleen maar op straat me spelen maar nu heb ik er één van metaal maar daar mag zelf niet op straat meelopen.

Reageer
gravatar

geen wonder, zwaarden zijn hedendaags niet meer te betalen, komt allemaal door de slechte economie. Ik zit ook al een tijdje op zwa(a)rt zaad

Reageer
gravatar

Bijna goed. Die bendes in o.a. Mexico, de fundamentalistische clubjes met in hun gelederen wat zwaardtoeristen uit het westen in delen van Afrika, en die holbewoners in Afganistan en Kashmir lopen er nog driftig mee te zwaaien, onder het mom van.. Blijkbaar heeft daar de tijd stil gestaan.

Reageer
gravatar

Ik mis in dit artikel enig zins een beschrijving van wat word aangezien als zwaard vanwege de wapen wedloop die plaats vond. Daarnaast word beschteven dat het een slag wapen is… Dat soort heeft zijn hoogtij gehad rond 900. Daarnaast hebben de oosterse buuren de nederlanders verboden om zwaarden te vervaardigen met het resultaat dat ze erg duur werden.

Reageer
gravatar

Het wachten is tot Apple met een zwaard komt. Het zal geen makkelijke klus zijn om het goed te marketeren maar Apple kennende moet dit wel lukken.

Reageer
gravatar

Al door meerdere reacties aangetipt is het gebruik van zwaarden in games. We zouden dat als exponent kunnen zien van sexualisering van het maatschappelijk leven waarbij o.a. de grens tussen Simms’ werelden en de realiteit steeds vager wordt. Al een hele tijd ontwikkelt zich de tendens dat sexuele deprivatie not done is. Op de commerciële tv wordt die overtuiging intensief geëxploiteerd, het is ‘s nachts erg druk met vrouwen uit alle leeftijdscohorten die hun afgebladderde charmes op de buis gooien in een poging deze nog zoveel mogelijk te gelde te maken voor de expiratiedatum. Reeds 1.000 jaar geleden was bekend dat het zwaard bij uitstek een (ridderlijk) fallisch symbool was, met als primair doel indruk te maken op vrouwelijke lustobjecten uit beter gesitueerde kringen. Op het niveau van de toenmalige sociale minima was slechts de bedelstaf beschikbaar, weliswaar ook fallisch, maar duidelijk minder succesvol. Nu is die aanpak enigszins verfijnd en worden ab-en hometrainers, en andere huisapparatuur gepromoot om tot de noodzakelijke sixpacks te komen. De daarmee verwante pre-occupatie met het uiterlijk is symptomatisch voor onze huidige maatschappij: het zwaartepunt ligt erg op het uiterlijk en op sociale oppervlakkigheid; weinig op diepgang. Er wordt veel -doch nietszeggend- gesproken.

Reageer
gravatar

Hier val ik u in bij Outsider, uiterlijk vertoon gecombineerd met geestelijke ondiepte: het blijkt dat weinig diepgang is voorbehouden aan veel reageerdertjes die de fijne kunst van nadenken niet machtig zijn. Tegenwerpingen moeten geworpen worden, zonder veel nadenken: wij zijn téuge, walmt het.

Immers wat is het geval: het onderzoek gaat sec over het dragen van zwaarden in Nederland heden ten dage, en gelijk wordt de duvel en zijn oude moer wereldwijd tot in de recente geschiedenis er bij gehaald.

Men hoeft zich maar op straat te begeven en men kan de juistheid van het onderzoek met eigen ogen toetsen.
Maar nee: digitale virtuele zwaarden, 2e WO, naspelen van oorlogen in andere landen; met veel uiterlijk vertoon worden niet terzake doende drogredenen trots geventileerd.

Men zou zich hier toch als wetenschapper van in het zwaard storten.

gravatar

Hmmm, interessante invalshoek, doch onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Dit vraagt om een gedegen veldonderzoek. Steekproefs gewijs natuurlijk.

Wellicht kan onze ervaringsdeskundige, de weledelgestrenge heer Viesman, ons hierbij helpen.

gravatar

Dank zij onder andere de een-kind-politiek in China en de in India vermeende mindere waarde van meisjes loopt een, weliswaar grote, minderheid van de wereldbevolking permanent rond met een schede. Feiten, Professor Beertje, feiten.

gravatar

@ Dokter Hannes… doelt u op een rudimentair orgaan, zoals ook het staartbeentje wordt betiteld?
Of maakt u verkapt reclame voor de Twentse gemeente waar de heer Peter den Oudsten zijn ‘ scepter’ zwaait?

gravatar

Geachte Hombre,

Daarom kwalificeerde ik de op zich interessante invalshoek van Dokter Hannes dan ook als onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd, en rijp voor een veldonderzoek. (Steekproefs gewijs).

Echter, u laat zich voorstaan op feiten; wat jammer dat u die feiten dan selectief toepast. U “vergeet” namelijk het feit dat een deel van de mannelijke bevolking wel degelijk een schede draagt, zij het dat deze doorgaans aan de riem wordt gedragen, en gevuld is met een zwaard.

Los daarvan hebt u gelijk voor wat betreft de wereld bevolking jonger dan 40 jaar, en Dokter Hannes oor wat betreft de wereld bevolking ouder dan 40.

gravatar

Ik bestrijd de bewering dat de mensen zo klaar waren met het zwaard na de Slag bij Soissons, in 923. Alsof ik compleet voor gek heb gelopen tijdens mijn kruistocht. Ik heb in Constantinopel, noch Nicea, Aleppo, Antiochië, laat staan Jeruzalem, ook maar iemand horen opmerken dat een zwaard zo 923 was.

Reageer
gravatar

Hear, hear! Populariteit dwing je af!
Zeker met klinkende argumenten..

gravatar

Vreemd… door mijn cliëntenraad – waarvan ik de secretaris ben – worden nog met grote regelmaat verzwaarde adviezen gegeven. Wij merken dus niets van een eventuele teloorgang.

Reageer
gravatar

Uiterst lezenswaard artikel, ik kan mij wel vinden in de mening van de historicus. Ben zelfs een stuk optimistischer: Ik verwacht dat het lichtzwaard (ook wel bekend als de ‘lightsabre’) reeds binnen honderd jaar al voor een enorme comeback zal zorgen!

Reageer
gravatar

Met bezwaard gemoed geef ik toe dat ook ik mijn geliefde zwaard niet meer in het openbaar draag. En om het demasqué compleet te maken heb ik mijn schild achter in de kast opgeborgen en mijn maliënkolder met de oud-ijzer-boer meegegeven. Ik weiger echter pertinent om op buskruit over te stappen. Het openbaar vervoer is immers niet mijn ding (ik zweer bij mijn paard); bovendien wordt er met oud- en nieuw al voldoende kruit verschoten.

Reageer
gravatar

Leuk zo’n onderzoek, maar in de praktijk merk ik toch weinig van de afname…
Sterker nog, in bepaalde gebieden bemerk ik een gedegen opmars van de populariteit.

Reageer
gravatar

Ik loop nog altijd met een zwaard rond. Het is niet alleen een prachtige accessoire, maar tevens uitermate praktisch. Zo maak ik er brieven mee open, maar ook de meest tegenstribbelende blister-verpakkingen ga ik met mijn zwaard te lijf.
Bovendien is een zwaard veel persoonlijker dan een vuurwapen, je vijand nog voor zijn (of jouw) einde nog even diep in de ogen kunnen kijken, dat genot kan een vuurwapen je doorgaans niet geven.

Reageer
gravatar

Wat een populistisch onderzoek. Opa Thom en oma Diederik hebben gefaald op te merken dat er ipv een afname een verschuiving gaande is richting de digitale, virtuele maatschappijen. Die laten juist een enorme groei van het aantal zwaarddragenden zien. Wat nou “not done”, ik ben enorm hip.

Reageer
gravatar

Toch heeft Kees hier een punt. Het onderzoek is populistisch want zonder de briljante analyses van prof. dr. Bert Bokhoven, icoon in de wetenschap en omnideskundige kunnen we onmogelijk spreken van echt wetenschappelijk onderzoek! Neem nu bijvoorbeeld al die kinderen die nog vrolijk na schooltijd riddertje spelen en met hun zwaardjes over straat lopen te zwaaien! Zijn die meegerekend?? De Speld redactie zou zich op dit soort momenten dienen te realiseren dat alleen een groot licht als prof. dr. Bert Bokhoven (tevens begenadigd trendlistener) hier een juiste uitspraak over kan doen!!

gravatar

En weer een onzorgvuldige aanpak van Blokman en Van der Kamp. Zij hebben het effect van de light saber in de laatste vier decennia bewust weggelaten uit dit onderzoek!
Willen ze de militaire geschiedkunde daadwerkelijk belachelijk maken in het wetenschappelijke discours? Deze faux pas kan niet anders dan via het duel worden beslecht. Waar is mijn rapier?

Reageer
gravatar

Dit artikel heeft me doen besluiten mn zwaard maar de volgende keer thuis te laten op solicitatie gesprek. Ik begrijp nu dat dat niet meer kan. Vandaar misschien ook wel dat ik nog steeds geen baan heb. Bedankt voor dit nieuws, kan hier echt wat mee!

Reageer
gravatar

Ik vermoed dat de afname ook deels wordt veroorzaakt door het spelen van MMORPG’s, door deze spellen wordt de behoefte om met een zwaard rond te lopen onderdrukt. Die invalshoek mis ik een beetje in dit artikel.

Reageer
gravatar

Dat is inderdaad een punt dat zeker meegenomen moet worden door verdere onderzoeken van de EUR.
Ik kan mijzelf nog wel herinneren dat ik, toen ik klein was, graag met een (plastic) zwaard rondliep. Ik heb toen vaak gevraagd om een echt zwaard, maar in plaats daarvan kreeg ik een computerspel waarin vrijwel iedereen een zwaard bezat. Volgens mij is dat de reden waarom ik sinds de puberteit niet meer naar een zwaard zoek.

En dan nog de mensen die wel zwaarden op zak hebben, wat zijn dat voor mensen dan?

gravatar

Vooralsnog klopt je constatering, maar ook zwaardwalvissen gaan langzaam overstag. Het zwarte zwaardwalvis wordt steeds vaker gespot met buskruit en overweegt dan ook een naamswijziging naar blauwe buskruitwalvis.

gravatar

Ik vermoed dat de, overigens geheel onbegrijpelijke, grafiek vertekend is door het feit dat vrijwel iedereen tegenwoordig een uitschuifbaar zwaard op zak of in zijn tas draagt. Het werkt als een antenne en we zien dan ook vaak dat kinderen reeds op jonge leeftijd op hardhandige wijze antennes van automobielen lenen en daar dan elkaar mee bevechten, een schattig gezicht. En waarom zijn de dolken, degens, sabels, baionetten etc. niet in het onderzoek meegenomen? Bezuinigingen?

gravatar

sterker nog, de gegevens in de bovenstaande grafiek wordt kracht bijgezet door een afname van de hoeveelheid zwaardvissen, daar deze soort onverminderd zwaarden op zak hebben.

http://www.bigmarinefish.com/swordfish.html