Nederlanders steeds minder grondwetvast

Liberaal-constitutionele wortels worden veronachtzaamd

In steeds mindere liberale gezinnen wordt na het eten uit de grondwet voorgelezen, en steeds minder kinderen gaan op woensdagmiddag naar de grondwetschool. Uit een vandaag verschenen rapport van het SCP blijkt dat de deconstitutionalisering van Nederland steeds verder om zich heen grijpt.

Benno van Beelsdonk (57), liberaal in hart en nieren, ziet het met lede ogen aan. “De liberaal-constitutionele wortels van dit land worden steeds verder veronachtzaamd. Bijna niemand kent meer de prachtige en wijze artikelen die er in de grondwet staan. Neem bijvoorbeeld artikel 41. De Koning richt, met inachtneming van het openbaar belang, zijn Huis in. Schitterend.”

Van Beelsdonk, jurist, staat in een klaslokaal van de grondwetschool Artikel 81. Aan de muur hangt een portret van Thorbecke. Hij heeft hier jarenlang iedere woensdagmiddag grondwetonderwijs gegeven. “De banken zaten vol en we lazen met zijn allen de artikelen hardop voor, zodat ze uit het hoofd werden geleerd. Tegenwoordig gaat iedereen op woensdagmiddag maar naar Facebook of iets dergelijks.”

Ook de kinderen van Van Beelsdonk zijn minder grondwetvast dan hij zou willen. Zijn oudste zoon Hans (34): “De grondwet speelt wel degelijk nog een belangrijke rol in mijn leven, maar ik denk niet dat je hem letterlijk moet nemen. Het zijn gewoon mooie verhalen.” Hij leest na het eten ook niet uit de grondwet voor. “Als liberaal denk ik dat mijn kinderen zelf de keuze moeten hebben of ze iets met de grondwet willen of niet.”

Van Beelsdonk waarschuwt voor te lichtvaardige omgang met de grondwet. “Laten we de liberale fundamenten waar onze vrijheden op steunen, niet verhullen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik geloof in Octopus Paul, Vuvuzela.
Die heeft geen grondwet geschreven waaruit we kunnen voorlezen, die deelt Zijn heilige inkt uit, waarmee we allemaal onze geheel eigen grondwet kunnen schrijven. Dat is ook veel beter voor de kinderen: elke avond neem je een bepaald onderwerp en dan bespreek je wat iedereen aan tafel in zijn/haar eigen boek wil hebben. Leidt tot heel diepgaande gesprekken, mag ik wel zeggen.

Reageer
gravatar

[…] Dat de PVV over het algemeen wel eens verassend uit de hoek komt is ook algemeen bekend. Deze ludieke actie is echter verzonnen maar nog zeker niet uitgesloten. Er is vooralsnog ook geen probleem wat betreft Nederlanders en de feeling met de grondwet, deze kop stond gewoon op De Speld. […]

Reageer
gravatar

Ik ben heel erg tegen de grondwet. Er staan zoveel gruwelijke verhalen in, en bovendien is de grondwet zwaar verouderd. En boven, duitsland heeft ook een grondwet, dus welke is nou de ware?

Reageer
gravatar

Ik ben de wet, op de grond, onder de grond, in de lucht, op de lucht, op het water en onder water. Zelfs in het Heelal, de uitdaging is alleen dat mensen het niet beseffen, daarom hebben we nu nog een democratie die vooral voor de show bedoeld is.

gravatar

Ik moet eerlijk zeggen niet expliciet in de grondwet te geloven. Ik geloof wel dat er iets is, maar of nu een rechtstaat, een dictatuur of een monarchie is staat voor mij nog open. Ook houd ik het natuurlijk voor mogelijk dat het iets is waar wij nog geen woord voor hebben gevonden.

Maar dat er iets is staat voor mij wel vast.

Reageer
gravatar

Zelf ben ik meer voor een grondwet kanon. Zo kunnen verschillende visies een samenhangend geheel vormen, zonder dat direct duidelijk is dat toch gewoon ieder zijn eigen gang gaat. Nationalisten kunnen Thorbecke toevoegen, romantici Voltaire, en het buurmeisje haar eigen knuffelbeer. Heer Pater kan de bijbel toevoegen, Oom Dagobert zijn klinkende munten en de Belgen hun seksuele liberator en roerganger: Jambers! Best leuk zo’n kanon, ik kan nog wel even doorgaan..

gravatar

Deze gedachte speelt al langer echter je kunt ook 1 grondwet maken, waarbij een ieder naar zijn eigen waarden beoordeelt wordt, zodat een ieder alsnog terechtkomt waar hij of zij wil, dat is gewoon een kwestie waar je voor kiest als je met de wet in aanraking komt.

gravatar

Het is niet alleen de Koning die zijn huis inricht met het oog op het algemeen belang. Ik richt mijn huis ook in, in het belang van mezelf.
Ook dat zou een grondwet moeten zijn, dat je zelf je huis in mag richten.
Is dit artikel misschien een vorm van discriminatie tussen adel en gewone burgers ?

Reageer
gravatar

Lodewijk,

Jouw huis zelf inrichten naar jouw eigen wensen? Dan zou ik al jouw woonbladen Schöner Wohnen, het Vorstenhuis, Libelle, Margriet, Elle, Ariadne, VTWonen, Home en Garden, Eigen Huis en Interieur, Ideal Home, RS Wonen, Living, Wonen (zonder RS), 101 Woonideeën, Landelijk Wonen, Stijlvol Wonen. Homes, The English Home, The Duch Home en de Donald Duck maar eens opzeggen.

gravatar

Beste Oma,
De Donald Duck lees ik al jaren niet meer, ik werd veel te jaloers op Dagobert, dus toen kapte ik er maar mee. Overigens lees ik vooral de Ikea, Toch vindt ik het aardig dat ik nog wel gewoon Herenhuis, Buitenleven, Residence, More then Classic en Terra Architectura mag blijven lezen. We weten maar nooit of het nog van pas komt, toch ?

gravatar

“Ook dat zou een grondwet moeten zijn, dat je zelf je huis in mag richten.”

Geldt dat dan ook wanneer wanneer je in een flat woont of hebben we daar dan een boven-de-grondwet voor nodig?

gravatar

Beste Sandra,
Je hebt gelijk.
Het moet ook voor flats gelden, net zo goed als voor appartementen en zelfs voor maisonettes. Echter, indien we hier voor alle duidelijkheid een extra wet voor maken, moeten we het ook goed doen. Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Kalifa in Dubai is maar liefst 828 meter hoog.
Om dan hier gebonden te zijn aan 100 meter is dus erg bescheiden.
Daarom stel ik een luchtwet voor, dan kunnen we zo hoog gaan als we willen.

gravatar

Men beginne met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te lezen, mag ik toch hopen?
Ik heb namelijk ook graag rechten buiten Europa ….

gravatar

Ach Jeettje, Je hebt wel gelijk, maar rechten zijn een beetje onzin, niet alleen opmdatb we in Europa dubbelk werk willen doen, maar het woord universeel slaat helemaal nergens op. Geloof je nu echt dat we in het hele universum kunnen ademhalen als we daar alleen maar een wet voor aannemen ?

gravatar

Ach Opa, Het valt wel mee hoor, slechts 0,5 centiliter Amaretto cocktail in mijn koffie gedaan van slechts 12,5 %. Maar ik tikte een beetje te snel en toen verschenen er wat extra letters bij. Bovendien is het al bijna een jaar geleden dat ik mijn laatste Jointje gerookt heb of zo. Binnen enkele 10.000en seconden verwacht ik weer nuchter te zijn

gravatar

Jullie allemaal zijn mij na 5 december helemaal vergeten, evenals de redactie van De Speld. Daarom moet maar hier mij dit van het hart, al gaat het over iets anders. De tekst klopt niet, de muziek is niet om naar huis te schrijven en de zanger zingt vals, maar het drukt mijn gevoel daarom goed uit.

Reageer
gravatar

Wij monniken zijn toch niet erg ingenomen met de grondwet. Wij missen daarin de belangrijkste regel die Jezus aan zijn twaalf mannen heeft gegeven: “Laat de kinderen tot jullie komen.”

Reageer
gravatar

Tsja ergens is deze trend natuurlijk heel goed te begrijpen. Een echte liberaal bepaald zelf wel of hij/zij vrij wil zijn of niet. Dat hoef je niet
perse in een wet vast te leggen.

Reageer
gravatar

Mijn ouders lazen de Statengrondwet. Maar dat is voor onze kinderen onbegrijpelijk taalgebruik, al die archaïsch geformuleerde zinnen. Daarom hebben wij gekozen voor de Nieuwe Grondwet van 2013. Snapt je tenminste wat er staat. Neem bv. Artikel 1 “Ik ben de Koning en er zijn geen andere koningen dan ik”. Daar is toch geen woord Spaans bij !

Reageer
gravatar

¡Natuurlijk staat er geen Spaans bij!
Het huwelijk van onze monarch is zo goed omdat beiden elkaar niet verstaan, vooral hij niet dan.
En zij spreekt ook zijn duitse familietaal niet.

gravatar

Vreemd eigenlijk: men zingt toch uit volle borst en overtuiging ‘Den koningh uit Hispaniën heb ik altied geëerd’, dat zou best in het Spaans mogen: enig respect is hier ver te zoeken.

gravatar

Bij ons gelooft men niet meer in de grondwet en wil men van Nederland een echte democratie maken. Wij zijn een montessorigezin.

Weet u overigens hoe u een enorme winst kunt maken? U koopt een argentijn voor wat hij waard en verkoopt hem dan voor wat hij dénkt dat hij waard is!

En die portugese tweelingbroer die zelfmoord wilde plegen en toen per vergissing zijn tweelingbroer doodschoot?

Reageer
gravatar

Jeettje, hoe kom je daar nou weer bij? Wie is Gordon, Peter & Gordon? Ik ben verre familie van Sjoukje Dijkstra maar wil dat liever niet weten. Gelukkig lezen er maar weinigen de Speld.

gravatar

Nou, gewoon; slechte grappen zonder humor.

Familie van Sjoukje is geen schande hoor; familie van Gordon aka Heuckeroth: da’s pas zielig, daar zou ik niet mee te koop lopen.

De echte Gordon kon zingen http://tinyurl.com/n7q7hp en nog gitaarspelen ook.

Jammer dat de Grondwet niet voorziet in goede smaak ten opzichte van de Kunsten; een gemis wat rechtgetrokken verdient te worden.

gravatar

Nou nou Jeettje, het zijn grappen die het bijvoorbeeld in Brazilië, aan je avatar te zien jouw thuisland, heel goed doen. Ook deze bv.:

Twee portugezen, Manoel en Joaquim komen elkaar tegen bij het vissen. Joaquim zit echter aan de andere kant van de rivier en roept Manoel, die een bootje heeft: “Manoel, kom me effe halen!” “Waarom? roept Joaquim en Manoel antwoordt “om aan de overkant te komen!” “Maar daar ben je toch al!” roept Manoel verbouwereerd.

Een klein vliegtuigje stort neer op een kerkhof te Lissabon en alle inzittenden zijn dood. “Er zijn al 300 doden geborgen” zegt de journaliste op tv. (Dit ís een doordenkertje).

gravatar

Gorilla’s in Brazilië? Laat David Attenborough dat maar niet horen.

Het zijn dus eigenlijk Belgenmoppen maar dan geografisch iets anders gepositioneerd.

Maar toch dank dat u mij een dwingende reden hebt gegeven niet naar de WK voetbal te gaan.

gravatar

Hier getuigt nu precies van wat ik al jaren geleden voorspeld heb: met het Staatsrecht – http://tinyurl.com/ojb9j3v – wordt een loopje genomen, en dan kan men niet veronderstellen dat het wel mee zal vallen of zo’n vaart niet zal lopen.

Hard ingegrepen had moeten worden, immers; wanneer kunt u zich heugen dat perfide overtreders van het Staatsrecht in de Gevangenpoort zijn beland?
Nou dan.

Reageer
gravatar

in ons gezin zijn we overgestapt naar het voorlezen uit ‘das Kapital’. we dachten eerst dat het een uiterst liberaal boek zou zijn, maar dat viel mij tegen. de kinderen smullen er echter van.

Reageer
gravatar

Pollens, bij ons in de famielje zijn we in de loop van de jaren over gestapt van de Bijbel op de grondwet en vervolgens op Piggelmee. Dit ter verbreding van onze kijk op de vragen van den dag.

Reageer