Gezinsdrama te Kanaän op het laatste moment voorkomen – 3800 jaar geleden in De Speld

De politie van de berg Moria heeft op het laatste moment een gezinsdrama weten te voorkomen. Een agent wist een verwarde man ervan te overtuigen om zijn zoon niet de keel door te snijden.

De diender: ‘De man had zijn dolk al geheven. Zijn zoon lag vastgebonden op een rotsblok onder hem. Het leek erop dat hij hem zou offeren en ik was te ver weg om hem tegen te houden. Dus riep ik heel hard: Raak de jongen niet aan, doe hem niets! In naam van God. Het is je bloedeigen zoon, dit wil je hem niet aandoen.’

De agent bood de man, die luisterde naar de naam Abraham, aan om in plaats van zijn zoon de geit te offeren waarop hij was komen aanrijden. ‘Ik moest even op hem inpraten, maar uiteindelijk heeft hij het aanbod geaccepteerd.’

De Kanaänitische autoriteiten zijn terughoudend met informatie over de zaak. Wellicht omdat ze willen voorkomen dat Abrahams daden anderen op ideeën zullen brengen. De burgemeester: ‘De nakomelingen van Abraham moeten de agent eeuwig dankbaar zijn.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is het mogelijk om in verband met de noodzakelijke buitenlandervaring in hogere kringen Rutte uit te wisselen voor de meer kordate Thaise mevrouw Yingluck Shinawatra (links op de bijgaande foto)?

Reageer
gravatar

Ach Heer Algerijn,

Ik zie nu pas wat u waarschijnlijk bedoelt…
De vastgebonden jongen van 18 jaar Brandon werd niet geofferd door zijn vader hoor, de situatie lijkt misschien in de verte iets op elkaar.
En die Rishi zou dan naar de geofferde geit verwijzen?
Ik vind het nogal vergezocht wat u hier suggereert.
Gevalletje ” ik heb de (geiten) melk wel horen klotsen, maar ik weet niet waar de tepel hangt”

Ik, en velen met mij, zijn ervan overtuigd dat u uw hersenspinsels beter op een ander forum kunt ventileren.

Reageer
gravatar

Ach ja. Dankzij De Speld weten we dat Abraham uit Algerije 3800 Jaar geleden nog voor reden vatbaar was. Nu reutelt onze fossiele geitenhouder een slag in de rondte. Hoe aandoenlijk..

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje,

Je moet nu onderhand eens kiezen tussen Mozes van de Berg, Abraham Moskoufiets of mijn persoontje, want Eva, Miriam, Esther, Rebecca, Ruth, Jonas (ja ook die, al maakt hij geen kans) en de dochters van Lot strijden reeds met elkander om de eer met de kerstdagen met mij in het kribbeke door te brengen.

Kusjes,
Paulusje

gravatar

Beste Paulusje,

Hierbij een kleine waarschuwing, als die dames je allemaal echt willen hebben en het kribbeke te klein wordt, moet je op tijd maatregelen treffen en voor een Hemelbed kiezen. Dames kunnen soms nu eenmaal een beetje wild worden en een ruzie onder hen moet nu eenmaal voorkomen worden. Eerst uitrekenen hoe groot je Hemelbed moet worden is daarom wel zo verstandig, dan komen ze allemaal wel een keer aan de beurt om naast je te liggen als tie klaar is. Probeer dus in de tussentijd zoveel mogelijk aan je knuffeluithoudingsvermogen te doen.

Groetjes,

Chan

gravatar

Beste Paulusje,

Dus retteketet..

‘Trusten,

Ome Trendvolger.

gravatar

Naar ik vermoed is de Speld indertijd op kleitabletten verschenen of is er papyrus gebruikt ? Het internet stelde toen immers niet veel voor.

Reageer
gravatar

Toch blijft het jammer dat de zoon uiteindelijk toch overleden is.
Echter dat hij daarna toch nog een langer leven gehad heeft, blijft een lichtpuntje.
Ik had graag gehoord hoe deze jongen zich destijds gevoeld heeft en of hij gevraagd is om vrijwillig zijn medewerking te verlenen. Nu blijft alles toch een beetje duister. Toch knap van de Speld dat zij dit nieuws als nog hebben weten te achterhalen. Gelukkig kan mij iets dergelijks niet gevraagd worden, als je geen vrouw en kinderen neemt is alles toch een beetje makkelijker..

Reageer
gravatar

Volgens mij heeft dhr Abraham zijn verwarde en gewelddadige neigingen gesublimeerd, door voortaan voor ieder gezin mosterd te gaan halen. Maar waar ?

PS: ik had verzuimd bovenstaande reactie zorgvuldig te bestuderen, dus het mosterdidee is niet gejat.

Reageer
gravatar

Nee Oele,

Dat iedereen tegenwoordig weet waar men de mosterd kan halen, is de schuld van Albert Heijn. Maar ik neem je niks kwalijk, want dat deel van de bijbel is nog niet verschenen.

gravatar

Inderdaad Eerwaarde Vader,

Ik loop flink achter met het overschrijven van de tekst en het overtrekken van de tekeningen. Maar ik moet het met mijn twee medemonniken die de negentig al zijn gepasseerd, ook helemaal alleen doen sinds Uw bezuinigingen en het gebrek aan novicen.

Bovendien is de kwaliteit van ganzenveren niet meer wat zij was.

gravatar

Ik heb van Edward Snowden een van de tekeningen gekregen die Pater Paulus en zijn monniken moeten overtrekken in exemplaren van het nieuwe deel van de bijbel, dat nog moet verschijnen.

gravatar

Gerechtstekenaar Gustave Dorée heeft toch nog snel een zeer verhelderende schets kunnen maken voor de jeugdbijbel, getuige de rake zwart/wittekening bij het artikel. Naar verluidt wist Abraham al waar hij de Mosterd moest halen om zijn amuse op smaak te krijgen. Vreemd trouwens dat de bok waarop de agent van de bergpolitie kwam aanrijden, door deze Herman Dad, ter slachting werd aangeboden. Getransponeerd naar een hedendaagse situatie komt dat er op neer dat een agent op fiets, zijn rijwiel aan een junk aanbiedt die er -als de donder- mee vandoor gaat om die twee grachten verder te verkopen.

Reageer
gravatar

Die geit is trouwens een schaap. De lokale kinderboerderij heeft aangifte gedaan.

Reageer
gravatar

Waren ze bekend bij de hulpverlenende instanties?
Was er sprake van verslavingsproblematiek?
Is de geit wel verdoofd voor het slachten?
Heeft dit nog juridische gevolgen gehad voor dhr. Abraham of kwam hij weg met een tik op de vingers?
Heeft de zoon van dhr. Abraham hier een PTSS aan overgehouden of was het een zeer laconiek type mens?
Kortom tijd om hier eens dieper in te duiken nu e.e.a. nog redelijk vers in het geheugen ligt!

Reageer
gravatar

Ja, dat vroeg ik mij ook al af -vanuit de geit gezien dan, maar ons Brammetje blijft in gebreke qua uitleg. En Marianne van de PeuVeeVeeDee heb ik ook nog geen Kamervragen horen stellen. Ivo ‘maatregelen anders pedofilie’ zwijgt waar hij anders roeptoetert, en Fred ‘Krijmfijter’ Teeven hoor je nu ook niet over preventieve enkelbanden.

In wat voor een onverschillige wereld leven wij toch? Er is een tsunami aan Zwarte Pieten voor nodig om de verontwaardigde portemonnees te openen kennelijk.

Nou ja; één lichtpuntje op deze zware dag: tijdens het opruimen nog een fles Margaux gevonden uit 1970.
Gaat goed bij geit, dus: waar is dat beest gebleven?

gravatar

Geachte heer Jeettje,

Voor een dergelijke goede fles, zou ik geen geit van 3.800 jaar oud nemen. De kans dat dit vlees nog te eten is kan op grond van biologische redenen als nihil beschouwen.
Voor verse goed eetbare geit verwijs ik u graag naar onze lokale midden-oosterse supermarkt, de bouten kostten daar nog geen 6 Euro per kilo en de biefstuk overigens maar 6,99.

Zelf denk ik er over om lekkere Chateau Suf du Grandpape op de markt te brengen maar ik zoek nog naar een mooi kasteel die voor een schappelijke prijs haar portretrechten hiervoor ter beschikking wil stellen.

Kunt u misschien een indicatie geven hoe ik dit het beste aan kan pakken of zijn hier wellicht tender mogelijkheden voor te vinden ?

gravatar

De brandweer was, niet ver daar vandaan, veel te druk met het blussen van een braamstruik, terwijl het KNMI louter aandacht had voor enkele meteorologische verschijnselen bij de Zwarte Zee. Nee het is maar goed dat deze agent handelend opgetreden heeft. Anders was het familidrama niet te overzien geweest.

Reageer
gravatar

Citaat: 3800 jaar geleden in De Speld

Bestaat De Speld al 3800 jaar? Wordt het dan niet tijd voor een jubileumuitgave?

Reageer
gravatar

Absoluut, dan weten we tenminste waar en/of hoe we ergens op gereageerd hebben, brilliant idee. Ik dacht er al eerder aan, maar ik heb niets gezegd of gemailed hierover. Zo zie je maar weer dat woorden soms ook overbodig zijn.

gravatar

Helaas was de politie enige tijd daarvoor bij een ander incident te laat waardoor niet voorkomen kon worden dat iemand zijn eigen broer op tragische wijze heeft vermoord.

Reageer
gravatar

De reden dat Kaïn zijn broeder Abel doodsloeg staat niet duidelijk in het deel Genesis van de Thora. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen, dat hij in zijn jonge jaren geen voorlichting heeft gehad van dokter Corrie*. Bij gebrek aan een skeletpop oefende Abel op zijn moeder. Kaïn dacht echter dat hij haar aan het uithollen was. Vandaar

* Lees hier meer daarover.

gravatar

Heer Viesman,

Die Thora lijkt mij een heel aardig boek om te hebben. Weet u misschien waar en wanneer er signeersessies van de schrijver zijn?

gravatar

Wat is er eigenlijk met die geit gebeurd? Mits op goede wijze bereid levert dat een smakelijke maaltijd op.
Heeft de politie de geit in beslag genomen? Is er sprake van omkoping om aan vervolging te ontkomen? Waar is Moszkowickz om dit van commentaar te voorzien?

Reageer
gravatar

Wat weet Moszkowickz nou van geiten?

gravatar

Gelukkig kwam hij niet op een varken, anders had Abraham na het roosteren op de rotsblok onder Jahwehs zon niks gehad om te eten.

gravatar

Zielig godje die Jahweh. Hij verbiedt zijn gelovigen varkensvlees te eten, maar hij straft nooit als ze het toch doen. (Even tussen ons, zou de reden kunnen zijn, dat hij het grootste deel van zijn volk zou uitmoorden als hij echt het eten van verboden producten zou sanctioneren?)

Mijn goden met hun dieetbijbels zijn veel machtiger dan Jahweh. Zij bestraffen toch vaak het eten van gluten, dat door hen wordt verboden, met directe buikklachten.

gravatar

@Carrotte: nou … hij zit anders vaak genoeg bij Albert op tv te mekkeren over diffameren en ‘ikhepputnietgedaan’ en dat soort dingen, toch?

gravatar

@Jeettje Bijzonder scherp opgemerkt!

gravatar

Moskodinges is op dit moment verhinderd. Heeft zijn handen vol aan een ander gevalletje. Iets over listige kunstgrepen, samenweefsels van verdichtselen en een bord linzensoep. Het is altijd wat met die man.

gravatar

En, Heer Spaland, dat ook nog allemaal tussen de wasjes met een bepaald wasmiddel -wat ik nu zeker niet meer gebruiken zal- door.
Iets zegt mij dat hij drukker is dan voorheen om zijn bolides rijdend te houden.

gravatar

Zolang hij het kan betalen, Heer Jeettje. Het grachtenpand heeft hij al verlaten en verdere bezuinigingen liggen in het verschiet. Overigens heeft hij recent wel een nieuwe bolide proef laten draaien:
http://tinyurl.com/knyvhdr

gravatar

Nou meneer Carrotte,

Wat ik weet van geiten? Weinig, maar ik heb anders wel heel ervaring in het schieten van bokken.

gravatar

@Moeder van plien. Jammer dat je nog steeds zo druk bent met oordelen
🙁 steek je energie in jezelf, ik begrijp dat je daar ook nog niet eens tevreden mee kunt zijn:(

gravatar

Hela Bart, wat krijgen we nou? Commentaartjes hier op De Speld zetten terwijl je die op de on-line zondagseditie van het Reformatorisch Dagblad wilt zetten?
Wat een vergissing, laat ze het maar niet merken.

gravatar

@moeder van Plien: ik eet de hele dag gluten, maar krijg geen buikpijn. Is mijn geloof dan niet sterk genoeg, of is de duivel in mij gevaren?