Nederland-Chinajaar ternauwernood voorkomen

‘Viering dreigde verstandhouding te verstoren'

Er komt volgend jaar geen vriendschapsjaar om de betrekkingen tussen Nederland en China te vieren. Nederlandse diplomaten hebben met steun van de VN het aanbod om de bilaterale band op feestelijke wijze te verdiepen op het laatste moment kunnen voorkomen. Premier Rutte: “We hebben alles gedaan om de verstandhouding met China veilig te stellen.”

Om de zakelijkheid te benadrukken, zijn premier Rutte en minister Ploumen met veertien CEO’s naar het Aziatische land afgereisd. Ploumen: “Als we voor soberheid kiezen, komen we tot het beste nettoresultaat voor beide partijen. Daar komen geen slingers aan te pas.”

China heeft zeer teleurgesteld gereageerd op het besluit. NOS-correspondent Lia Veenhuizen legt uit dat de weigering van het Nederland-Chinajaar erg onbeleefd is in de Chinese cultuur. “Dit is een schop tegen het zere been van de tientallen miljoenen Chinezen, die al druk in de weer waren met de voorbereidingen van festiviteiten.” Premier Li laat het er niet bij zitten en eist onmiddellijk excuses van koning Willem-Alexander.

Ondanks een plotselinge kaasboycot en de arrestatie van een Nederlandse journalist in Jinan, gaan de geplande zakelijke gesprekken morgen gewoon door. Peking heeft de Nederlandse ambassadeur nog niet ontboden. Wel werd hij in zijn woning elkaar geslagen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Misschien een idee om de jaren van vriendschap tussen Noord -en zuid Korea eens te beëindigen…

Reageer
gravatar

We maken die muur nu eens helemaal af, rondom heel China en zonder deurtjes. Hebben we er eindelijk geen last meer van. Corrupte bende.

gravatar

Toch is het heel erg goed dat Nederland de relatie met China zo serieus bekijkt. Zo lang China Tibet bezet hebben kunnen wij uiteraard geen enkele vriendschapsrelatie aangaan!

Reageer
gravatar

Als die meneel van del Laan geen vuulwelk meel wil hebbe van Chinese stad dan hij moet ook geen Letse kelstboom meel aannemen van Liga.

Sambal bij?

gravatar

Blijdorp zou niet blij zijn geweest met zo’n panda, want die propageert het zwart-wit denken en dat is niet van deze tijd.
Dan beter een tros kakelbonte papegaaien of zo. Misschien is een vriendschapsjaar met Costa Rica iets ?

gravatar

Ah, een misvatting. U moet de panda niet naar zijn uiterlijk beoordelen -mits u bij de politie werkt, begreep ik; dan gaat dat vanzelf.

Maar daar gaat het niet om: een aantal leden van de famille hebben last van hevig woekerende bamboestruiken, alsmede dat het gewas ook in aanpalende volkstuintjes niet is weg te krijgen; de panda kan hulp bieden. Als Blijdorp het dier te huur aanbied is dat een win-win situatie.

En kakelbonte papegaaien? Één keer per jaar Zomercarnaval is oorverdovend genoeg.

gravatar

Geen wonder dat de chinezen teleurgesteld zijn nu de ME heeft verzuimd de chinese ambassadeur met grof geweld te arresteren. Wat heeft Rusland dat China niet heeft ?

Reageer
gravatar

Op de kaasboycot dient krachtig te worden gereageerd, door vanaf nu geen ku yu luk meer te bestellen bij de chinees. Dat zal keihard aankomen !

Reageer
gravatar

Daar hebben we alleen onszelf maar mee: het zijn onze eigen plofkippen die geserveerd worden …

gravatar

Wat teleurstellend, en ik maar denken dat ku yu luk, babi pangang etc. met containerschepen uit China wordt aangevoerd. Maar goed, met het boycotten van plofkippen halen we in ieder geval een wit voetje bij “Wakker Dier”.

gravatar

De foto zegt alles, hier wordt duidelijk in beeld gebracht waarom het niet anders kon dán mislukken: de heren dragen hun corsage allen links en mevrouw rechts.
Duidelijker signaal van desinteresse in de vriendschappelijke verhoudingen kan men niet afgeven.

Reageer
gravatar

Oei, volgens mij verklapt u hier een evenzeer belangrijke als geheime spionnencode ! Wie linksdragend is, is ongevaarlijk, maar andersom is ……………… !

gravatar

Oele,

Je denkt veel te ver. Het is immers gewoonweg een feit dat verreweg de meeste heren linksdragend zijn. Dat wordt gesymboliseerd door de plaats van het corsage. Het is zo simpel als dat.

gravatar

Maar is een dame dan niet eerder middendragend dan rechtsdragend ? Ik vraag maar, tenslotte heb ik in mijn jeugd enkele biologielessen gemist.

gravatar

Beste Oele,

Dames dragen hooguit een tasje in het bijzijn van echte heren. Dat doen ze verreweg altijd aan hun rechterzijde. Dat wordt gesymboliseerd door de corsage rechts naast de diplomatiek vereiste decolleté. Die kleine tot ruime inzage in het gebied onder de vrouwelijke hals is een tegenhanger van de diplomatiek obligate herenstropdas.

gravatar

Het is wat moois.

Zijn Wij net staatshoofd van Nederland en overzeese gebiedsdelen, worden Wij al na één officieel bezoek aan een bevriende staat afgeserveerd door het kabinet. De tweede onder de gelijken, Mark Rutte, gaat doodleuk zelf op staatsbezoek.

Dat is niet de afspraak, want zo gaan Onze onderdanen nog doorzien dat Wij niet noodzakelijke zijn voor zakelijke en diplomatieke contacten in het buitenland.

Reageer
gravatar

Zeg echtgenoot van de lieftallige Maxima,

Wij Chinezen houde teveel van democlatie om te make staatshoofdschap elfelijk. Dat ligt andels bij de Lussen, die naal de tijd van de Tsalen telugvellange.

Kloeppoek bij?

gravatar

Het is wel erg opvallend dat Mark Rutte niet met zijn moeder naar China is afgereisd, maar met een vrouwelijke (ja, ja) minister.

gravatar

Heeft iemand wel eens nagedacht over de voordelen van een “vijandschapsjaar” Met een bloemenhulde aan de resp. ambassadeurs, het met rust laten van elkanders schepen en meer van dit soort vijandelijke acties ?

gravatar

Plasterk liet zich ontvallen dat indien hij ook in China minister van binnenlandse zaken kan worden, het vrindschapsjaar wellicht toch nog te redden is, of anders in 2015 of 25 nog overwogen kan worden. Volgens sinologen is dit aanbod echter als een schop tegen de Chinese kloten ervaren, en kan het tot de royering van Nederland leiden. Uit wraak zal China tijdens het staatsdiner gekookte teckel, schapenogen en rupsens op de borden van Rutte en Ploumen deponeren. Dit voedsel uit de traditionele Chinese keuken kan door hen niet geweigerd worden.

Reageer
gravatar

Vliendschapsjaar Nedelland-China; het idee blengt mij tlanen in ogen, van het lachen. Ik denk telug aan de jalen ’70 toen China Nedelland velbood meel dan twee onderzeeels te levelen aan Taiwan. Gijs van Aardenne (toenmalig VVD-ministel van EZ) was toegezegd dat wij velvangende ordels zouden krijgen. Geláchen dat zij daal toen hebben in Peking, gelachen om die domme Hollandels. Zes onderzeëels zijn indeltijd zonder problemen gewoon geleveld door Frankrijk. Wilton Feyenoold is intussen al jalen dicht, men heeft in Schiedam nog járen velgeefs gewacht op compenselende oldels; nooit meel iets van gehoold. Vliendschap met Beijing-Chinezen is na opening geen jaal houdbaal, maal handelsmissie met Alex en Maxima is natuullijk wél leuk uitje vool top van Nedellandse bedlijfsleven: lekkel eten en dlinken uit Staatsluif met klassieke muziek van Koninklijk Conceltgebouw Olkest. Geen bonnetjes nodig, maal alles fiscaal aftlekbaal.

Reageer
gravatar

Verdulleme, daar gaat de bestelde zeecontainer met van rood papier gefabriceerde oplaatlampions letterlijk de lucht in, zonder de verplichte kaarsen aangestoken te hebben. Akkoord, zijn van origineel Thais fabrikaat, maar – Buddha is groot – Azië is Azië.

En dat ten tijde van een crisis, wat dat allemaal niet kost op jaarbasis. Dat wordt weer weken achtereen een 17-jarige afhaalthaise gebruiken in plaats van avondmaal. Kan dat op die CEO-kliek verhaald worden, huh?

Reageer
gravatar

Wat vertelt u ons nu Mens-Pak? De hele 40-voets zeecontainer met roodpapieren lampions de lucht in? Ook de rest van de containers met afgekeurd Chinees 5-kilotons vuurwerk? Dat is een nogal abrupt einde van het Nederlands-Chinese Vriendschapsjaar 2014, nog voordat het goed en wel is begonnen. Zelfs zonder dat -wederzijds- Ambassadeurs verkracht en/of in elkaar werden geslagen. Politburo en de voltallige 24.000 jaknikkende volksvertegenwoordigers zijn in rep en roer. De Chinese Kamer van Koophandel en het Chinees Verkeersbureau zijn in alle andere staten; zelfs de laatste Goede Mens uit Szezuan is desperaat en suïcidaal, zo meldt de plaatselijke volkscommissaris. In Nederland zijn Chinese restaurants, wiptenten, Triaden- en matchfixing kantoren nu verstoken van Chinese bamboekalenders, nota bene in het Jaar van de Zilveren Kwikbuck. Hier moet diplomatiek gerepareerd worden door een meester-diplomaat, vele maatjes groter dan Frans Timmermans. Poetin bood Sergei Lavrov al aan en Obama zet John Kerry in de etalage, die net nog vergeefs Angela Merkel zijn excuses aanbood voor het abusievelijk afluisteren van haar privé-telefoon door de NSA. Guttegut, wat een poppenkast allemaal zo vlak voor Sinnieklaas. De ouwe baas moet ook al alle Zwarte Pieten witwassen en ont-ringeloren en dan nou weer stampei rond de verdwenen Chinees-rode lampionnen en steeds maar weer her-oplaaiende discussies over de Politionele Acties van ’48 en ’49. Hoeveel ellende kan een politiek correct mens aan in Nederland anno 2013?

Reageer
gravatar

Gewoon doorgaan met ademhalen! Don’t worry, be happy. Volgende week is er wel weer nieuwe ellende om van wakker te liggen, droogte in Italië en overstromingen in de Sahara. Let op giro 555.

Reageer
gravatar

Kijk wel uit met dit soort uitspraken; net wordt omgeroepen dat er in Den Haag een rookbom naar binnen is geworpen bij het Mysterie van Binnenlandse Zaken. De dader bleek een dak– en thuisloze (voormalige) bankier die niet meer kon rondkomen van zijn schriele inkomen van € 1.235.000,- per jaar exclusief bonussen, gratis hypotheek voor zijn eerste, tweede en derde huis in Monaco en auto’s met chauffeur voor het hele gezin op kosten van de Nederlandse belastingsbetaler. De tragiek druipt er van af. Giro 555 moet worden opengesteld voor noodlijdende bankers.

Reageer
gravatar

Sinds het bureau voor de voeding een hetze tegen de gojibessen is gestart laait deze kwestie weer op! Mijnheer li tang, zette de babi pangang met rijst op nr 39 met goldonsaus. De eelste die vlaagt om bambi pangpang klijgt van mij bami sambal extla heet!

Reageer