Selectie aan de poort bij FC Utrecht

Club laat vanaf nu alleen nog excellente spelers toe

Voetbalclub FC Utrecht gaat zich actief bemoeien met de kwaliteit in de Eredivisie. De club wil bij het eerste elftal selectie aan de poort gaan toepassen en alleen nog excellente spelers toelaten. Daarnaast trekt de club de stekker uit het damesvoetbal.

Volgens directeur Wilco van Schaik gaat FC Utrecht ook in de jeugdopleiding alleen nog maar energie steken in jongens die ‘kunnen voetballen’: “Bij ons in de jeugd lopen in totaal bijna tweehonderd spelertjes rond. Ik voorspel je nu al dat die het echt niet allemaal gaan redden in het profvoetbal. Sommigen leven nauwelijks voor hun vak, maar zijn vooral bezig met kind zijn. Prima, maar wel ergens anders, denk ik dan.”

Van Schaik denkt dat de verantwoordelijkheid voor het einde aan de zesjescultuur niet alleen bij de profclubs ligt, maar ook op lagere niveaus. “Wij willen aan matige spelertjes een duidelijk signaal afgeven: ‘Jij gaat het absoluut niet redden’. Maar wat schieten we daarmee op als Kampong of Sterrenwijk ze vervolgens wel toelaat? Stuur zo’n jochie gewoon weg en geef hem desnoods een foldertje mee over korfbal of zo. Geloof mij, dan ziet de Eredivisie er over een jaar of tien heel anders uit.”

Minister van Sport Edith Schippers begrijpt de ambitie van FC Utrecht, maar is geen voorstander van een numerus fixus: “Het kan niet zo zijn dat straks alleen de allergrootste talenten de kans krijgen in het profvoetbal. Excellentie mag zeker gestimuleerd worden, maar er moet ook altijd ruimte blijven voor de jongens en meisjes die er net iets harder voor moeten werken. Als je met heel hard werken een degelijke rechtsback wordt, dan is dat ook wat waard.”

Berry van Aerle, voormalig degelijk rechtsback van het Nederlands elftal, bestrijdt dat: “Na veertien jaar profvoetbal moet ik nog steeds tot m’n 67e de post rondbrengen. Ik wou dat iemand me vroeger had gezegd dat ik m’n energie beter in wat anders had kunnen steken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, dat overkomt mij bij koersbal nou nooit voor! Er zijn hooguit amateurs die te hard in de bal knijpen!

Reageer
gravatar

Met al die selecties aan de poort, het concentreren op ‘de allerbesten’, niet op gewone Menschen maar louter op Übermenschen, dus alleen de primi inter pares, wordt het maatschappelijk en ‘sportief’ gezien wel erg elitair. Zoiets als in de periode ’33 – ’45. En de hoge salarissen van nationale en internationale bobo’s, clubvoorzitters, trainers en ster-spelers, moeten toch komen uit de massale toeloop op de stadions, TV-rechten en TOTO-formulieren. M.a.w. van klootjesvolk dat verslaafd is geraakt aan Brood-en-Spelen en dat vooral MOET blijven voor de continuïteit van die hoge inkomens. Dus we houden het op verdeel-en-heers; op winners en losers. Wat zou er anders te ‘bespreken’ blijven voor onze nationale iconen Derksen, Gijp, Genée, Van Gelder c.s.; alleen excellente spelers zouden hen brodeloos maken. Dit volkje heeft nooit een eerlijk vak geleerd en hen nu nog omscholen tot CEO’s, Liborbankiers of tot nieuwe Glaxo’s, Smiths’, Kline’s en Pfizer’s om op een vergelijkbaar inkomensniveau te komen, dát lukt niet meer. Die branches kiest men op jeugdige leeftijd en met de juiste kruiwagens, d.w.z. de juiste politieke vrindjes in de witte, grijze en zwarte circuits. Houdt de teams van V.I. en Studio Sport uit de W.W. en laat ook B-keus aan de bal.

Reageer
gravatar

Minister Schippers hoeft zich geen zorgen te maken, voor de minder-excellente speler is inmiddels een oplossing gevonden. Die oplossing heet gewoon FC den Haag.

Reageer
gravatar

Luister eens Moosje, vanaf nu ben je bestuurslid af. FC Den Haag heet sinds 1 juli 1996 weer ADO slimmerd! Vertel eens, wie heeft jou aan de poort in Zeist geselecteerd?

gravatar

Het plaatje zet aan tot somberen… zo’n professionaliteit als die van het getoonde supportersgebeuren, met alle respect, dat bereiken die spelers pas bij een selectie tot nul. Helemaal nooit dus niet. Excellent meets non existent zeggen wij dan.

Reageer
gravatar

Het is doeltreffender om voorafgaande aan een wedstrijd de spelers van de tegenstander aan de poort te selecteren.

Reageer
gravatar

Zo is het! Polleke 1 – 0 De Speld

gravatar

Oei, en straks komt FC Utrecht ook nog op het idee om excellente trainers en nog erger, excellente directeuren en, godbetere, een excellent bestuur aan te willen trekken. Nou, dan zijn de rapen gaar !

Reageer
gravatar

Zeg Oele,

Je weet toch wel dat iedere excellente Nederlander naar het buitenland verkast. De grenzen moeten dicht! Ons land moet direct uit de UEFA! Dat is een ondemocratische club met zakkenvullers, waarin alleen voorzitter Michel Platini iets te vertellen heeft. Schande!

Eigen competitie eerst!

gravatar

Zeg Geert, als iedere excellente nederlander naar het buitenland verkast, wat doe jij dan nog hier ? En de PVV-kamerleden ?

gravatar

MMmmmmm, het kan hier wel weer over voetbal gaan maar Ajax verliest toch gewoon vanavond in de Champions League en Nederland doet al lang niet meer mee met zijn Mickey Mouse competitie en waarom zouden we dan nog over voetbal schrijven?

Reageer
gravatar

Het lijkt me dat FC Utrecht -en die anderen- méér gebaat zijn bij excellente supporters.
Dan komen die voetballers vanzelf wel.

Reageer
gravatar

Stelt toch niets voor. Bij de echte topclubs zoals Manchester, Barcelona en Bayern München wordt genetische selectie doorgevoerd, en dan bij een heel andere poort kan ik je verzekeren! Elk jaar op eerste paasdag staan de scouts van deze clubs voor dag en dauw op om bij vrouwen van de betere spelers eieren te gaan rapen. Daar worden de talentjes zonder pardon uit de baarmoeder gelepeld en in een gastgezin geplaatst. Hup, voetballen!!

Reageer
gravatar

Moeten die eieren niet eerst bevrucht worden? Ja, tis maar een vraag.

gravatar

Heeft Carotte nog nooit gehoord van ” onbevlekte ontvangenis”?
Lijkt mij duidelijk wie hier zorg voordraagt.

Slogisch tog… as je niet ken voetballe ken je ook niet scoren.

gravatar

En als er maar 10 excellente spelers zijn? Waagt Utrecht het er dan op om met 1 mannetje minder te spelen en geen wissels? Ik ben voor dit beleid maar ik denk wel dat we een flink aantal clubs moeten afschaffen. Goede zaak.

Reageer
gravatar

Mogelijk kunnen er spelers uit buitenlandse competities worden aangetrokken om de kwaliteit van de eredivisie te verhogen.